5 saveta za kupovinu polovnog automobila

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
5 saveta za kupovinu polovnog automobila


Kako proveriti da li je vozilo kradeno i izbeći prevaru i na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine polovnog automobila, donosi „Potrošač” u ovom broju. Evo nekoliko saveta koji bi mogli da pomognu oko ispitivanja legalnosti vozila, dok se nećemo baviti načinima provere ispravnosti vozila pre kupovine. Za to je najbolje konsultovati automehaničara u kojeg imate poverenja.

auto-3.jpg


1. FIZIČKO ILI PRAVNO LICE

Kao i kada je reč o kupovini stana ili kuće, ne može se dati potpuna garancija da je vozilo legalno. Ali praksa je pokazala da, ukoliko kupujete automobil na auto-placu, birate onaj plac koji posluje već nekoliko godina. Ova činjenica uliva priličnu sigurnost potencijalnom kupcu da nije u pitanju, takozvana fantom firma, koja se osnuje da bi završila nekoliko poslova sumnjive legalnosti i brzo se potom ugasila.Kada je reč o fizičkom licu, to što nekoga dobro poznajete nije garancija da je vlasnik legalnog automobila. Možda ni sam ne zna da je vozilo kradeno ili je „skinuto” sa osiguranja u inostranstvu. Stoga, savetujemo da, ukoliko je moguće, kupite vozilo od osobe koja je prvi vlasnik. I u ovom slučaju su moguće prevare i falsifikovanje dokumentacije, ali pošto naša poslovna politika nije da izazivamo paranoju kod čitalaca, o tome nećemo pisati.

2. GODIŠTE AUTOMOBILA


Sa starošću automobila opada njegova cena na tržištu, a samim tim i zarada od krađe, odnosno malo je isplativo učiniti teško krivično delo zarad male sume novca. Za vozila koja koštaju nekoliko hiljada evra možete biti gotovo sigurni da imaju regularnu dokumentaciju.Detaljnu proveru obavite ukoliko nameravate da kupite luksuzan automobil čija je cena, desetak ili više hiljada evra.

3. GDE PROVERITI DA LI JE VOZILO KRADENO

Postoji nekoliko načina i adresa na kojima možete da proverite legalnost vozila i do njih lako može da dođe svako ko koristi internet.

– AMSS (centar za motorna vozila)

Na linku:

Kod:
http://www.amss-cmv.co.rs/formaprovera.html

možete naći obrazac i propratno objašnjenje o rokovima i načinu provere podataka vozila. Ova usluga se naplaćuje, pa je tako cena provere za vozila čije je poreklo neka od zemalja Evropske unije 8.000 dinara. Za vozila koja su poreklom iz SAD i Kanade to košta 10.000 dinara. Za sve informacije se možete obratiti i na brojeve telefona Auto moto saveza.

– Internet strana Italijanske policije

Veliki broj polovnih vozila koja se uvezu u Srbiju su poreklom iz Italije.

Na linku:

Kod:
http://coordinamento.mininterno.it/servpub/ver2/SCAR/cerca_targhe_ing.htm

ćete na engleskom jeziku moći da proverite legalnost nekog vozila unošenjem broja motora i šasije.

– Na sajtu „Ukradena vozila” možete da probate da proveriti legalnost vozila. Adresa je:

Kod:
http://www.stolencars24.eu/

Na ovom sajtu možete i prijaviti krađu vašeg automobila.

4. MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Nažalost,još nemamo mogućnost „onlajn”da proverimo da li je vozilo kradeno na teritoriji Republike Srbije ili je vozilo, uvezeno iz inostranstva legalno_Oni koji su registrovali uvezeno vozilo znaju da se prilikom izdavanja saobraćajne dozvole stavlja zabrana otuđenja u roku od dva meseca jerpolicija u tom roku proverava legalnost dokumentacije vozila.

5. VOŽNJA SA „OVLAŠĆENJEM”

Poznata srpska dovitljivost u izbegavanju poreza je i dalje na delu. Zakon je formulisao pojam „ovlašćenja” tako da se on odnosi na radnje koje neko može da preduzme, za nešto, u ime i za račun vlasnika tog nečega.Novi zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima se nije bavio slučajem: „kupim auto, pa ga vozim na ovlašćenje prodavca, da ne bih platio porez”. To i nije posao ovog zakona, već zakona koji regulišu poreze, a oni ovaj propust tretiraju kao prekršaj.Navešćemo vam nekoliko razloga zbog kojih je dobro da se auto „prevede” na ime kupca.

– Kada onaj ko upravlja vozilom učini prekršaj kazna stiže na adresu vlasnika vozila registrovanog u bazi policijske uprave. Dok vi dokažete da niste učinili prekršaj, proći će dosta vremena, dobićete zavidnu dozu stresa i otkriće se da ste učestvovali u poreskom prekršaju. Razmislite da li vam je to potrebno.

– Poreska uprava postupa po prijavi stranke ili danom saznanja, pa šta bude brže. Modernizacijom pravosuđa povećavaju se šanse da ugovor o kupoprodaji koji ste overili u sudu, isti sud brzo prosledi nadležnoj jedinici poreske uprave.

Politika

 
Natrag
Top