Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.315
44788145565818799532145.jpg



Biografija


1993. godine grupu pod ovim imenom osnivaju 2R-que i C-HELL-O.S. Rešili su da smisle "pravi" naziv za ono što je iz projekta preraslo u "grupu", pa su pod uticajem muzike koju su slušali ( Public Enemy, RUN-D.M.C., NWA, 2 Live Crew ... ) odlučili da ime bude sastavljeno od brojeva i slova koji daju jednu reč. Preturajući po rečniku 2Rque je naleteo na reč "Fortune" što se u slengu može napisati i kao [4TUNE] što u toj formi ima mnoga značenja, kao npr: sreća, bogatstvo, 4 melodije, 4 tune (ribe) ... i dogovorili su se da se tako i nazovu.

1995. isti krivac koji je upoznao 2R-que-ta i Chelos-a upoznaje ih sa njegovim drugom, tadašnjim članom DJ pokreta "DEZINTEGRA", DJ Thumb-om. Budući da je on bio techno DJ, muzički izraz grupe počinje da se menja i dobija primese techno-a što počinje da "liči" na zvuk tadašnjeg Breakbeat'a i Jungle-a. U tom periodu nastaju pesme: "Belgrade Jungle", "Otrov", "I cant' stop lovin motherfuckers" …

1996/1997. grupa sve ozbiljnije radi i u jako malom tiražu izdaje svoje prvo samostalno izdanje "Da Gamez Ouhwere" na kome se nalaze pesme: "Turšija", "Black Pipe", "Stressed Out" ... Tih godina članovi sarađuju sa raznim umetnicima.

1998. godine grupa izdaje svoje drugo samostalno izdanje pod nazivom "C:\MUSIC\IT212>IT_" sa koga je značajno pomenuti pesme: "I Remember You", "Commercial Crossover", "Destroyed Thoughts" ... U ovom periodu grupa snima i svoje prve video spotove. Dolazi i do prvih javnih nastupa sa "4TUNE Bendom" koji su sačinjavali: Nikola Narandžić (ACME), Predrag Virić - Brale, Bojan Vasić i Branko Jovančić.

1999. godine tokom agresije NATO pakta na Jugoslaviju bend radi na snimanju svog sledećeg albuma. Krajem godine u grupu dolazi i pevačica Vanja Milinković sa kojom nastaju nekoliko pesama od kojih je najznačajnija "Timeprison" i gitarista Danilo Govorušić koji dolazi na mesto bivšeg gitariste.

2001. dolazi do uske saradnje između projekata 4TUNE i SIMA iz koje se rađa pesma "Udahni duboko Y2K" koja je dovela do toga da SIMA postane četvrta tuna ... U tom novom sastavu nastaju i pesme: "Imam" i "Kao" - u kojoj gostuje i trubač Bojan Lung.

2002. grupa potpisuje ugovor za prvo zvanično izdanje "Jeffrey Limm And Men With Sacks Goes Into Missfortuned Space - Ko?" ( Ammonite Records ). Sa ovog albuma je skinuto i nekoliko singlova od kojih su za pesme Kao i Imam snimljeni i video spotovi koji su naišli na jako dobar prijem kod publike. Ove pesme su po nekoliko nedelja boravile na prvim mestima svih relevantnijih muzičkih stanica koje se bave ovakvom vrstom muzike, koja predstavlja spoj elektronike i hip hopa ( Roni Size, Big Bud i sl. )

2003-2010 Menopauza

2010 Ponovo na okupu, krece stvaranje novog albuma i novih pesama i remixa.


Diskografija

Da Gemz Ouhwere (1996 4Tune)
C:\Music\IT212*-IT_ (1998 4Tune)
(EP) Illegal Operation (2000 4Tune)
Ko (2002 Ammonite Records)


(4tune.rs)




 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top