43 godine od smrti Radivoja Koraća

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
43 godine od smrti Radivoja Koraća

Izvor. B92 | JT


Na današnji dan pre 43 godine u saobraćajnoj nesreći u blizini Sarajeva živo je izgubio legendarni srpski košarkaš Radivoj Korać.

6062959204fc9c627e7f4a255850095_orig.jpg

Korać se smatra prvom autentičnom svetskom košarkaškom zvezdom sa ovih prostora, a njegova smrt ostavila je neizbrisiv trag u istoriji sporta naše zemlje.

Popularni ’Žućko’ je rođen 5. novembra 1938. godine u Somboru, a karijeru je počeu u OKK Beogradu, sa kojim je osvojio četiri titule šampiona Jugoslavije. Sedam godina zaredom bio je najbolji strelac u domaćem šampionatu, sa prosekom od preko 30 poena po utakmici.

Odlične rezultate kasnije je nastavio i u Standardu iz Liježa i Petrarku iz Padove, gde je takođe bio najbolji strelac.

Za reprezentaciju Jugoslavije, Korać je osvojio dve srebrne medalje na Evropskim prvenstvima, dve na Svetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama, kao i jednu bronzu na Šampionatu ’Starog kontinenta’, na kojima je tri puta bio najbolji strelac.

Pored po svojim igrama, Korać je bio poznat i po tome što je uživao u pozorištu, muzici i čitanju knjiga, a imao je i svoj ’ćošak’ u Ulici Kneza Mihaila, gde su se nekada sa njim okupljali najznačajniji ljudi iz sveta sporta i umetnosti. Tu je u subotu trebalo da bude postavljena plaketa, ali je ta ceremonija odložena i novi datum će biti naknadno objavljen. Ta plaketa će na tom mestu biti postavljena da bi prolaznike podsećala da su se tu okupljale legende naše košarke, na čelu sa Koraćem.

Korać je poginuo u blizini Kamenice, na desetak kilometara od Sarajeva, posle utakmice između Jugoslavije i selekcije i Bosne i Hercegovine, i sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.

Od 1971. do 2002. godine pod pokroviteljstvom FIBA igrao se Kup Radivoja Koraća, tada drugo po važnosti klupsko košarkaško takmičenje u Evropi. To takmičenje je ukinuto 2002. godine od kada Kup Srbije nosi ime po legendarnom košarkašu iz Sombora.
 
Natrag
Top