30 godina zatvora za ubistvo policajca

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.547
30 godina zatvora za ubistvo policajca
Ljubljana -- Muškarac koji je namerno automobilom zaleteo u policijski automobil i ubio jednog policajca, a drugog povredio, osuđen je na 30 godina zatvora.

Izvor: Tanjug
18133894045457804a19468815238357_v4_big.jpg
freeimages.com
Okružni sud u Ljubljani izrekao je počiniocu Samu Tadinu (44) maksimalnu zatvorsku kaznu koja je zakonom predviđena za krivično delo ubistva i pokušaja ubistva, prenela je agencija Hina.

Tadin je na sudu priznao da je 4. jula 2015. nazvao telefonom policijsku stanicu i lažno prijavio slučaj porodičnog nasilja najavivši da će "izvesti masakr".

Nakon toga odvezao se automobilom na lokalni put koji vodi iz Ljubljane prema naselju Ig, gde je policiju pozvao, i dvogledom promatrao kad će se približiti policijska patrola.

Kad se policijsko vozilo približilo "zasedi", Tadin je izleteo na put automobilom i namerno izazvao sudar.

Tom prilikom je za volanom poginuo 33-godišnji policajac Igor Mauser, njegov partner 27-godišnji Kristjan Čoš je bio ranjen, dok je napadač pretrpeo teške povrede zbog kojih je mesecima bio u bolnici, a jedno vreme i u komi.

On je na sudu priznao zločin i izvinio se, tražeći što nižu kaznu, što nije uvaženo. Za ubistvo policajca osuđen je na 25 godina zatvora, a za pokušaj ubistva drugog na 15 godina i izrečena mu je jedinstvena kazna od 30 godina zatvora, maksimalna za takav zločin koju je zahtevalo državno tužilaštvo.

Kazna doživotnog zatvora u Sloveniji je ponovo uvedena 2009. godine, ali samo za serijska ubistva i dela terorizma i od onda nije izricana.

Tadin, bivši suprug visoke slovenačke diplomatkinje, koja je između ostalog bila i ambasador u Danskoj, više je puta prijavljivan za porodično nasilje.

Sa policajcima koje je presreo u zasedi i napao nije se poznavao pa se smatra da je on svojim činom želeo da se "osveti" policiji kao ustanovi, odnosno državi, za svoje ranije prijave porodičnog nasilja.
 
Natrag
Top