30.000 djece čuvaju od roditelja

Dałe
Učlanjen(a)
04.10.2011
Poruka
3.295
30.000 djece čuvaju od roditelja


Novosti



Socijalni radnici brinu o sudbini mališana iz porodica sa poremećenim odnosima. Preko 15 posto oštećenih maloljetno. Godišnje se registrira po 15.000 novih slučajeva

dru-deca_310x186.jpg


U unakrsnoj vatri između majke i oca u prošloj godini našlo se 31.139 djece. U Zavodu za socijalnu zaštitu kažu da je, među svom djecom kojoj stručne službe pružaju pomoć, čak 15 posto maloljetnika iz porodica s potpuno poremećenim odnosima.

- Radnici centara godišnje evidentiraju u prosjeku po 15.000 novih slučajeva, a isto se toliko predmeta prenese iz prethodne godine - kažu u Zavodu i napominju da ovakav, manje-više nepromijenjen trend, traje već godinama unazad.

U prošloj godini su socijalni radnici posredovali u 7.898 porodica koje nisu podnijele zahtjev za razvod braka, ali su imale brojnih poteškoća u zajedničkom životu. "Mešali" su se iu brakorazvodne parnice gdje se odlučivalo o sudbini 15.938 maloljetnika, a radili su i sa 5.443 dječaka i djevojčica čiji su roditelji pokrenuli nove sudske sporove, iako su razvedeni.

U ovakvim obiteljima najviše trpe djeca.

- Proces mirenja bračnih partnera je samo djelić cijelog postupka koji obuhvaća i procjenu podobnosti oba roditelja. A, bračna i vanbračna zajednica se u tom postupku tretiraju potpuno izjednačeno - obrazlaže Marica Stanišić, iz tima za zaštitu djece iz porodica sa poremećenim odnosima.

Ako se partneri, objašnjavaju u ovom timu, ipak, ne dogovore kome će dijete pripasti, koja će biti dinamika viđanja i kolika će biti alimentacija, centri šalju mišljenje sudu i on donosi završnu riječ.

Tako su socijalni radnici, u prošloj godini na zahtjev suda sproveli 2.120 postupaka mirenja, dali 2.323 mišljenja u vezi sa sporazumom roditelja o skrbništvu, a sudjelovali su iu 2557 postupaka nagodbe, od kojih je sa uspješnim ishodom završeno 1386.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top