Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

3 prirodna načina da se izborite s korovom

  • Začetnik teme Nostradamus
  • Datum pokretanja
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Motika je, naravno, "iz raja izašla" kad je reč o obračunu s korovom, ali i sledeća sredstva mogu odlično da posluže da biste uredili svoje stazice i cvetne leje i oslobodili ih od korova.

Foto: Profimedia
"Šišanje i brijanje", to je ono što bi svaki baštovan voleo da poruči kad se sprema na obračun sa travom oko staza i cvetnih leja. Lako nam je da ošišamo veće travnjake, ali nam treba "brijač" da bismo uredili ivice, sredinu između ploča u stazi, nezgodne uske delove pored ograde...
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Da biste se izborili s korovom, isprobajte neki od sledeća tri prirodna načina... uz dodatnu pomoć dobre, stare motike kad se stvar otme kontroli imaćete uredan vrt bez hemikalija i otrovnih herbicida.

Sirće je prirodni herbicid. Naspite alkoholno sirće u pumpu i isprskajte delove u bašti koje želite da očistite od korova. Imajte na umu da ono ne pravi razliku između korova i cveća i izbegavajte delove gde imate mnogo cvetnica. Takođe, prskajte sirćetom samo u ranim jutarnjim časovima i to kad nema vetra i oblaka – sunce će pojačati dejstvo sirćeta i nećete rizikovati da vam kiša opere tek naprskane delove.
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Vrela voda uništava korov. Idealna je za čišćenje uglova oko kapije i kod betonskih stepenica, na svim onim mestima gde fina prašina i zemlja stvaraju uslove za nicanje čudesno tvrdoglavih biljčica koje nikako ne možete da iščupate. Prokuvajte čajnik vode i oprezno sipajte na vrh biljaka. Ako je reč o biljkama sa dužim korenom, možda ćete morati da ponovite tretman nekoliko puta, ali ćete na kraju uspeti.

Domaći herbicid sa deterdžentom kombinuje nekoliko snažnih sredstava. Za naročito uporne korove, pripremite mešavinu sirćeta, soli i deterdženta za sudove. Sipajte u pumpu i isprskajte korov. Imajte na umu da će ovaj domaći herbicid ubiti sve biljke koje dotakne pa pripazite na svoje najdraže cvetnice...
 
Nostradamus

Nostradamus

LEGEND
Kako da gajite viseće jagode (VIDEO)

Čak i kad imate vrlo mali vrt i kuburite s prostorom, uvek se može naći malo mesta za mirišljave, slatke jagode...


U posudi mora biti dovoljno mesta za kvalitetnu mešavinu zemlje, vodu za zalivanje i vaše biljke ali i vazduha oko izdanaka da bi lepo napredovali.

Imajte na umu da jagode vole kiselo zemljište, a kako biste bili sigurni da u mešavini nema štetočina ili opasnih mikroorganizama, najbolje je da kupite tretirani miks.

Za sadnju možete upotrebiti uobičajene viseće žardinjere, ali i najjednostavnije plastične boce koje treba pažljivo oprati. Pogledajte video sa jednostavnim objašnjenjem: boca je izrezana tako da prednji deo služi kao saksija, a ručka može lako da se okači na bilo koju kuku u vašem vrtu!
 
Top