3.600 kafića bez zaštite od požara

LEGEND
Učlanjen(a)
14.12.2009
Poruka
29.042
[h=1]3.600 kafića bez zaštite od požara
[/h] Izvor: B92, Tanjug, 24sata



Beograd, Niš, Jagodina -- Oko 250 inspektora počinje vanrednu kontrolu ugostiteljskih objekata u Srbiji. U Udruženju ugostitelja Beograda kažu da je više od 3.600 objekata rizično.



356584514f7aaa99c0171174730347_368x234.jpg

Posle tragedije u Novom Sadu, hitna inspekcija će utvrditi koliko su lokali bezbedni od požara, a pod lupom su i službe zadužene za bezbednost kafića i klubova. Kontrola će biti sprovedena u svim objektima u kojima se okuplja i boravi veći broj ljudi.

Inspektori će proveravati da li objekti imaju puteve za evakuaciju, da li ih ima dovoljno, da li su prohodni i dovoljno široki, a takođe i ispravnost takozvanog paničnog osvetljenja, opreme za gašenje požara, kao i elektro i gasnih instalacija.

Zamenica načelnika Uprave za vanredne situacije u Nišu Aleksandrom Pejčić kaže za B92 da su u Nišu izašli svih pet inspektora koliko ih ovaj grad ima.

"Vrši se nadzor nad električnim i ventilacionim instalacijama. Kontroliši su pristupni putevi i putevi evakuacije, jer je najbitnije kad dođe do požara da se izvrši brza i efikasna evakuacija", kaže Pejčićeva.

Inspektori Odeljenja za vanredne situacije u Jagodini, počeli su preglede javnih objekta na području šest opština Pomoravskog okruga u kojima se okuplja veći broj ljudi, izjavila je portparol Policijske uprave u Jagodini Gordana Cvetić.

Reč je o ugostiteljskim objektima, diskotekama, restoranima, hotelima, kafićima, ali i bioskopima, pozorištima, sportskim halama, stadionima i drugim objektima koji spadaju u kategoriju objekata u kojima se okuplja veći broj ljudi, precizirala je Cvetić.

[TABLE="class: antrfile right, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD][TABLE]
[TR]
[TD="class: textvesti"]Sinoć je Uhapšen je električar-instalater koji je održavao električne instalacije u diskoteci "Kontrast" u Novom Sadu, u kojoj je u nedelju ujutro u požaru poginulo šestoro mladih ljudi. Uhapšen je Miroslav P. (50) iz Gospodjinaca, pod sumnjom da je saizvršilac u krivičnom delu teško delo protiv opšte sigurnosti, piše u saopštenju. Osumnjičeni je od 2006. do marta 2012. godine održavao električne instalacije u "Kontrastu".
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Iz Udruženja ugostitelja Beograda poručuju da ugostitelji treba da urade više nego što inspekcije i zakonska regulativa nalažu. Kao najčešći uzroci nesereća navode se kuhinjske ventilacije, ali i ostale instalacije.

Predsednik ovog udruženja Nikola Dimitrijević, inače vlasnik restorana „Franš“, kaže da mnogi ugostitelji kasno shvate da je bilo jeftinije ulagati u preventivne mere, prenosi list "24 sata".

Kada otvara novi lokal, gazda mora da pozove protivpožarnog inspektora koji na licu mesta procenjuje o tome koliko je objekat bezbedan. Inspektor izdaje nalog vlasniku da nabavi ono što mu nedostaje i na osnovu toga svojim potpisom garantuje da je lokal spreman za početak rada.

Jedan protivpožarni aparat “šestica” (6A) može da pokrije 30 kvadratnih metara, a “devetka” (9A) 45 kvadratnih metara. Dakle, kafić od 100 kvadrata mora da ima minimum tri manja ili dva veća protivpožarna aparata. Kada inspektor dođe na lice mesta, gleda se najviše to od kakvog je materijala lokal. Ukoliko ima kuhinju, tu dodatno ide još jedan protivpožarni aparat bez obzira na kvadraturu. Poslednji inspekcijski nadzori u gradu rađeni su tokom novogodišnjih i božićnih praznika. Tada je utvrđeno da 89 objekata u Beogradu ima neki problem.

"Oni su imali obavezu da preduzmu odgovarajuće mere, a najčešće je to redovno održavanje instalacija i opreme, pribavljanja saglasnosti na projektnu dokumentaciju i izvedeno stanje itd. Pokretani su prekršajni postupci u nekoliko slučajeva zbog neizvršenja tih mera“, kaže Sanja Vuksanović Žugić, načelnica Uprave za vanredne situacije Grada Beograda.

Na pitanje koliko se “gleda kroz prste” vlasnicima određenih lokala, Sanja Vuksanović Žugić odgovara da se kontrole vrše u skladu sa zakonom.

 
Natrag
Top