Šta je novo?

2pac Amaru Shakur

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.060
2pac Amaru ShakurTupak Šakur (Tupac Amaru Shakur) (16. jun 1971 - 13. septembar 1996), bio je reper, pesnik i glumac.


Iako je od njegovog ubistva prošla skoro jedna decenija on je i dalje reper sa najviše prodatih albuma u istoriji ove vrste muzike - 36,5 miliona prodatih originalnih albuma u Sjedinjenim Američkim Državama (dok se smatra da je, računajući i piratska izdanja,prodato preko 200.000.000 albuma na globalnom nivou).

Većina njegovih pesama se bavi odrastanjem u nasilju i siromaštvu geta, zatim rasizmom kao i obračunavanjem sa drugim reperima. Tupak je bio poznat i po političkim i ekonomskim porukama u svojim pesmama.


Počeci

Tupak nikad nije upoznao svog biološkog oca, a njegov očuh Dr. Mutulu Šakur je veliki deo svog života proveo u zatvoru. Kada je Tupakova majka (Afeni Šakur) saznala da je zatrudnela, nalazila se u zatvoru pod optužnicom za bombaški napad. Odlučivši da se sama zastupa pred sudom, odbranila se od optužnice i izašla iz zatvora mesec dana pre porođaja.

U 12-oj godini Tupak se pridružio glumačkoj grupi u Harlemskom teatru i glumio "Trevisa" u poznatoj predstavi "Sunčevo uzdizanje".

1986. godine Tupakova majka i njena sestra peselili su se u Baltimor u Merilendu. Tada se i upoznao sa kasnije vrlo bliskom prijateljicom i poznatom glumicom, suprugom Vila Smita, Jadom Pinket. Sa repom je počeo pod nadimkom MC New York. Prva pesma je bila inspirisana kontrolom oružja, s obzirom da je Tupakov drugar ubijen neposredno pre toga.

Dve godine kasnije, Afeni je imala problema u nalaženju posla, a i postala je zavisna od kreka i porodica se preselila u Marin Siti u Kaliforniji. Tupak je kasnije izjavio da je to bio trenutak kada je "skrenuo sa pravog puta". 1988. njegov očuh je osuđen na 60 godina zatvora za oružanu pljačku, posle dugogodišnjeg skrivanja(Mutulu Šakur je godinama bio na listi FBI kao jedan od 10 najtraženijih).

Tupak je počeo da provodi sve više vremena na ulici, da prodaje drogu, ali je istovrememno stekao prijatelje koji su mu pomogli da se probije u muzici. Tupak je sa svojim drugovima Raj Luvom i Dj Dizijem oforimo rap grupu Striktli doup. Pesme koje su snimili su objavljene 2001. pod nazivom "Tupak Šakur: Izgubljene pesme".

1990. godine Tupak se pridružio grupi Digital Andergraund kao reper i plesač.Uspon ka slavi

1991. godine Šakur je objavio svoj prvi solo album 2Pacalypse Now. Ovaj album se bavio nasiljem protiv policije i izazvao je mnogo kritike, čak toliko da je potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Dan Kvejl izjavio da taj album "nema mesta u američkom društvu".

Njegov drugi album Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z. mu je doneo i prva dva mega-hita Keep Ya Head Up i I Get Around.

Kao dete Šakur je sanjao da glumi u Šekspirovim komadima. Iako mu to nikada nije pošlo od ruke, postigao je veliki uspeh kao filmski glumac. Prvi put se pojavio u spotu Digital Andergraunda Same Song. Prvi film u kome je glumio bio je Juice, snimljen 1991, za koji je dobio odlučne kritike, uključujući i onu magazina Roling Stoun. Tupak je glumio u još pet filomva Poetic Justice (sa Dženet Džekson), Above the Rim, Gridlock`d (sa Timom Rotom), Bullet (sa Mikijem Rurkom) i Gang Related (sa Džejmsom Belušijem). Scenario za film Baby Boy je napisan za Tupaka, ali je on ubijen pre nego što je snimanje počelo. Taj film je snimljen 2001. godine, pet godina posle Tupakove smrti.Oktobra 1991. u Oklandu u Kaliforniji Tupaka su zaustavila dva policajca zbog toga što je navodno prešao ulicu na pogrešnom mestu. Tupak im je na to odgovorio sa "jebite se svi", na šta su ga oni prebili i olupali mu glavu o trotar. Šakur je podneo krivičnu prijavu protiv policije, zahtevajući odštetu od 10 miliona dolara, ali su se na sudu nagodili da mu policija isplati 42 hiljade dolara.


Oktobra 1993. Tupak je primeto da se dva policajca van dužnosti iživljavaju nad crnim motoristom na ulici. Tupak se potukao sa njima, i došlo je do pucnjave. Tupak je potegao pištolj i ranio obojicu (jednog u nogu, drugog u zadnjicu). Kako je kasnije ustanovljeno da su obojica policajaca bili pod dejstvom alkohola optužnica protiv Tupaka je povučena.Izvor: Wikipedia

 
Poslednja izmena od urednika:
Eric Cantona

Eric Cantona

Član
Učlanjen(a)
18.02.2010
Poruka
4.681
Na ovu ženu ću potrošiti sve zahvalnice, moram izvaditi mjesečnu "Zahvalničku kartu".


Jeste da sam roker do kosti, ali ovo mi je fantazija od pjesme.

 
Poslednja izmena od urednika:
death row

death row

Član
Učlanjen(a)
05.09.2009
Poruka
7.390
 
Poslednja izmena od urednika:
Top