Šta je novo?

19 uvrnutih problema sa kojima se samo ljubitelji knjiga suočavaju

  • Začetnik teme crvendac_011
  • Datum pokretanja
crvendac_011

crvendac_011

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.055
19 uvrnutih problema sa kojima se samo ljubitelji knjiga suočavaju

Biti strastveni čitalac jedna je od najboljih stvari koje osoba može da bude. Ne samo da čitanje književnih dela podstiče vašu moždanu aktivnost (naučno dokazano!), ono vam omogućava da upoznate duge kulture, i izbegnete sramotne gramatičke greške.Postoje, međutim, određene neprijatne situacije sa kojima ljubitelji knjiga moraju da se suoče. Kada je pravo vreme da se odustane od osrednjih romana? Koji je najefikasniji metod za organizaciju polica sa knjigama? Da li je snobovski ostaviti nekoga samo zbog knjiga koje vole ili ne vole da čitaju? Ove i druge uvrnute dileme, možda su jedina negativna strana kada ste jedan od onih koji svim srcem i dušom voli knjige.

1. Pronalaženje udobne pozicije za čitanje je večita misija. Fotelja ili krevet? Na stranu ili na leđima? U kutiji? U društvu?

2. U avionima, oklevajući palite svetlo iznad glave dok svi ostali dremaju.

3. Posekotine od papira možda deluju kao sitne ogrebotine, ali taj bol je nepodnošljiv.

4. Hodanje i čitanje u isto vreme zahtevaju ruka-oko koordinaciju svojstvenu samo vrhunskim sportistima.

5. Šta bi, za ime sveta, trebalo da radite sa papirnim omotačem tvrdog poveza dok čitate? Ne skidati ga sa knjige i rizikovati da ga oštetite? Skinuti ga i ostaviti negde gde ga više nikad nećete pronaći?

6. Odluka šta da čitate je za vas uvek veoma mučno iskustvo, samo zato što je ponuda toliko bogata.

7. Izgled fonta i dužina knjige može u velikoj meri da utiče na vaše čitalačko iskustvo, nekad u lošem smislu (sans-serif font je veoma loš izbor).

8. Knjiga može da sadrži najgore baljezganje na koje ste ikada naišli, pa ipak će vas preplaviti osećaj krivice ako je proterate na policu sa „knjigama koje nikada, nikada nećete pročitati“.

9. Lamentirate nad vremenom koje ste u prošlosti protraćili; svi ti sati provedeni u čitanju tvitova slavnih mogli su biti iskorišćeni da se konačno privede kraju „Mobi Dik“.

10. Neki ljudi broje minute do pauze za ručak, vi brojite minute do dana kada će Džefri Judžinidis ili Dona Tart objaviti novu knjigu (negde oko pet miliona za Tartovu, ali ko uopšte broji?)

11. Završavanje knjige koja vam se dopala je kao opraštanje od dobrog prijatelja. Toliko toga ste prošli zajedno! I mada ćete se možda ponovo sresti, stvari više nikada neće biti iste.

12. Zaboravite da ćete pronaći cimere; najstresnija stvar kod selidbe je pronalaženje načina da transportujete kutije i kutije sa teškim knjigama.

13. Neprestano preispitujete svoju strategiju slaganja knjiga na policama. Da li da ih slažete po bojama ili da pronađete neki praktičniji pristup, kao što je datum objavljivanja ili azbučni red? Ili, ako ste baš ambiciozni, da li da se uhvatite ukoštac sa autobiografkom policom, u stilu Roba Gordona iz romana „High Fidelity“?

14. Vaše raspoloženje je direktno uslovljeno raspoloženjem u knjizi koju čitate; vaši prijatelji su naučili da vas izbegavaju kada čitate Dostojevskog ili Breta Istona Elisa.

15. Kada pronađete knjigu donosite je kući kao neku napuštenu kucu, cvrkućući „Možemo li da je zadržimo?“ Sve bi to bilo lepo i krasno, kada se ne bi dešavalo svakog dana.

16. Vi ne možete prosto da prođete pored knjižare. Vi morate da malo razgledate, i najčešće završite tako što ste napunili torbu sa više knjiga nego što možete da ponesete.

17. „Ja ne čitam“ je rečenica koja označava kraj veze, odmah uz „Mrzim svoju majku“ i „Obožavam da maltretiram mačiće“.

18. Moguće je da posedujete dva (ili tri ili četiri) primerka omiljene knjige. Ne možete da se oduprete, redizajnirane korice su prosto neodoljive!

19. Dan za pranje veša i druge važne obaveze bivaju potpuno zanemarene kada ste usred neke odlične knjige koju ne možete da ostavite. „Ista majica dva dana za redom?“ Ne izvinjavajte se što vam nije žao.

Autor: Džon Haf
Izvor: huffingtonpost.com
Prevod: Maja Horvat
 
Top