Šta je novo?
SerbianForum

Dobrodošli na SerbianForum.org, mjesto na kojem možete pronaći apsolutno sve, mjesto druženja i odlične zabave!

15 narkobosova na slobodi

  • Začetnik teme Big Moca
  • Datum pokretanja
Big Moca

Big Moca

Član
15 narkobosova na slobodi


U Srbiji ima oko dvadeset organizovanih narkokriminalnih grupa, koje se uglavnom nalaze u većim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Jagodina i na području Novog Pazara

Beograd - Svega 15 većih narkodilera iz Srbije trenutno je na slobodi!Takva računica proizilazi iz podataka koje je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izneo krajem 2009. godine, obelodanivši da je policija od ukupno 133 registrovana člana iz 28 organizovanih narkogrupa uhapsila čak njih 118! Najveći udarac u suzbijanju ovog oblika kriminala, prema njegovim rečima, postignut je tokom akcije „Morava“.

Ministar je istakao da je ova akcija, organizovana krajem oktobra, bila usmerena prvenstveno ka suzbijanju prodaje narkotika i da je dala više nego zadovoljavajuće rezultate. Međutim, on je vešto izbegao da prokomentariše konstataciju da su do sada uhapšene samo „sitne ribe“ i da su glavni naručioci i organizatori i dalje na slobodi. Sem spekulacija i medijskih nagađanja, gotovo niko od zvaničnika nije javno govorio o tome ko su oni i gde se trenutno nalaze. Specijalni tužilac Miljko Radisavljević samo je nagovestio da se u akciji „Balkanski ratnik“ došlo do „značajnih pomaka u otkrivanju krajnjih naručilaca“.

- U Srbiji ima oko dvadeset organizovanih narkokriminalnih grupa, koje se uglavnom nalaze u većim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad, Niš, Jagodina i na području Novog Pazara. Reč je o kriminalnim grupama koje imaju određenu strukturu, ali koje, ipak, nisu jače u odnosu na slične grupe u regionu, niti su približne snazi nekadašnje grupe Dušana Spasojevića, vođe „zemunskog klana“ - kaže naš sagovornik iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja narkotika SBPOK.

Na pitanje ko su srpski narkobosovi, inspektori ovog elitnog policijskog odeljenja tvrde da u Srbiji nema klasičnih šefova narkomafije. Istog je mišljenja i ekspert za trgovinu narkoticima Marko Nicović, koji navodi da su trenutno najjače grupe u ovom „poslu“ - novobeogradska, novosadska, rožajska, albanska i crnogorska, a da šefova ima više, odnosno da se po potrebi menjaju i da, za razliku od svojih prethodnika, danas ulažu novac od droge u legalne tokove.

- Uglavnom su na čelu ovih grupa Crnogorci, Bosanci ili Albanci, ali je česta pojava i heterogenog sastava. Organizatori i krupni narkodileri se danas više ne razmeću skupim automobilima i garderobom, niti troše na lude provode i putovanja. Između ostalog, profit ulažu u kupovinu nekretnina na atraktivnim mestima. Što se tiče glavnih bosova, oni se definitivno nalaze među petoricom balkanskih barona, koje je razotkrila američka agencija DEA. Međutim, sumnjam da će skoro ili ikad biti privedeni, jer su oni mahom svi državljani drugih zemalja koje ne izručuju svoje građane - smatra Nicović.Iznvor: Kurir
 
Top