Šta je novo?

138 sudija položilo zakletvu

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
138 sudija položilo zakletvu


U Skupštini Srbije danas je, pred predsednikom parlamenta Nebojšom Stefanovićem, 138 sudija, koji prvobitno nisu bili reizabrani ,položilo sudijsku zakletvu.


Zakletva.jpgStrefanović je sudijama poručio da veruje da će suditi časno i pošteno, u skladu sa Ustavom i zakonima Srbije i svojom savešću, i da veruje da će sudije obezbediti pravično suđenje svakom građaninu.

Pored Stefanovića, polaganju zakletve prisustvovala je i zamenica predsednika Vrhovnog saveta sudstva Mirjana Ivić.

Sudije su položile zakletvu na osnovu odluke Ustavnog suda Srbije da se vrate na sudijsku funkciju.


I prvi put izabrane sudije dobijaju stalnu funkciju?


Dopunama Zakona o sudijama, koji je danas stigao u skupštinsku proceduru, predviđeno je da sudije koje su prvi put izabrane na mandat od tri godine dobiju stalnu funkciju, iako im mandat ističe 1. januara 2013. godine.

Taj izuzetak je predložen jer Visoki savet sudstva još nije utvrdio kriterijume, merila i postupak za vrednovanje sudija, a prethodno ocenjivanje je neophodan uslov za njihov izbor, navodi se u obrazloženju za usvajanje dopuna Zakona koje je predložila Vlada Srbije.

Predloženim dopunama predviđen je novi član zakona kojim su sudije izabrane na trogodišnji mandat izuzete od člana koji uređuje izbor sudija na stalnu funkciju, jer zbog toga što nisu ocenjene niko ne bi mogao da bude izabran na stalnu funkciju.

Predloženo je da odluku o izboru donese Vrhovni savet sudstva koji bira sudije na stalnu funkciju, i to najkasnije do 31. decembra ove godine, kako bi se blagovremeno obezbedilo nastavljanje njihove funkcije.

Pošto su sudije na trogodišnji mandat birane različitim odlukama Skupštine Srbije, predloženim dopunama predviđeno je da stupaju na stalnu sudijsku funkciju danom isteka trogodišnjeg mandata na koji su prvi put birane.

Zbog hitnosti, predloženo je da zakon stupi na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Vlada Srbije je u obrazloženju navela da se usvajanjem dopuna stvaraju mogućnosti da se u najkraćem roku izaberu prvi put izabrane sudije na stalnu sudijsku funkciju kako bi se posle 1. januara 2013. godine omogućio nesmetan rad sudova i kako sudije ne bi snosile posledice zbog nedonošenja propisa kojim se utvrđuju kriterijumi, merila i postupak za vrednovanje njihovog rada.Izvor:
B92.net
 
Top