Šta je novo?

13 najopasnijih puteva u Srbiji tokom zime

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
Crne tačke: 13 najopasnijih puteva u Srbiji tokom zime


Ibarska i Dunavska magistrala najopasnije su saobraćajne deonice u Srbiji tokom zime i na njima pogine najviše ljudi. Pored ova dva puta, još desetak je tokom zime posebno rizično za vozače.


274698_zima01afpfoto-kim-jaemyung_f.jpg- Na Ibarskoj magistrali velika je gustina saobraćaja, a ne postoji ni odvojen deo kolovoza za pešake - kaže Stojadin Jovanović, direktor Agencije za bezbednost u saobraćaju.

On dodaje da je među kritičnim deonicama i Dunavska magistrala (Požarevac-Kladovo), najviše zbog odrona. Opasna je i deonica kod Pojata, put od Vrbasa do Sombora, Pančevo - Vršac...

U MUP-u kažu da je ove godine broj saobraćajnih nesreća smanjen za 13 odsto, dok je broj poginulih manji sedam odsto. Inače, u prvih devet meseci 2012. na putevima je poginulo 577 ljudi.

Da bi rizik na opasnim deonicama bio smanjen, neophodno je redovno održavanje, a ono je bilo pod znakom pitanja zbog davanja 6.000 kilometara u nadležnost opštinama koje za to nisu imale novca.

Ti putevi ponovo su vraćeni državi na staranje, a ministar saobraćaja Milutin Mrkonjić kaže da će biti dovoljno novca za sve saobraćajnice.


293381_1011_ff.jpg- “Putevi Srbije” će za deonice koje su vraćene iz nadležnosti opština dobiti 900 miliona, ali će biti i dodatnih sredstava - kaže Mrkonjić.

Na tu sumu “Putevi Srbije” pristali su posle nekoliko nedelja odbijanja, pošto su tražili dve milijarde. Direktor u „Putevima Srbije“ Zoran Stojisavljević tvrdi da se sa preuzimanjem opštinskih puteva nije zakasnilo iako je sneg počeo da pada. Međutim, puteve će i dalje održavati preduzeća koja su to do sada činila, a novi tender će biti raspisan tek u januaru

Sa prvim snegom koji se bude zadržao na putevima, policija će početi kontrolu da li vozila imaju sve četiri zimske gume, a vozači koji ih nemaju biće kažnjeni, kažu u Ministarstvu unutrašnjih poslova.Izvor:
Blic.rs

 
Top