Šta je novo?

120 godina od rođenja Tita

Učlanjen(a)
07.02.2010
Poruka
14.864
120 godina od rođenja Tita


Izvor:
B92.net
Polaganjem venaca i štafeta na grob Josipa Broza Tita u Kući cveća u Beogradu u Srbiji i drugim zemljama bivše Jugoslavije obeležiće se 25. maj - Dan mladosti.


19673134124fbed75f4441d151299179_orig.jpgVenac na Titov grob svake godine, među prvima polaže njegova supruga Jovanka Broz, unuk Joška Broz sa porodicom, kao i delegacija SUBNOR-a. Već godinama za Dan mladosti u Kuću cveća gde se nalazi Titov grob dolaze "Titonostalgičari" iz bivše zajedničke države, a najviše je Slovenaca i Istrana.I ove godine je Titova štafeta mladosti 17. maja krenula iz Umaga i danas bi trebalo da stigne u Beograd i da bude položena na Titov grob.

Dan mladosti je bio praznik kojim se slavio 25. maj - Titov rođendan. Na taj dan, mladići i devojke iz cele bivše Jugoslavije Titu su predavali štafetu mladosti - svojevrstan simbol predanosti njegovim tekovinama.

Na inicijativu Josipa Broza, Centralni komitet Narodne omladine Jugoslavije 1957. doneo je odluku da se 25. maj proslavlja kao Dan mladosti.

Tako Titov rođendan postaje praznik omladine, a Titova štafeta Štafeta mladosti.

Prva štafeta mladosti pošla je 5. maja 1957. godine iz Kumrovca, rodnog mesta Josipa Broza. Svake naredne godine, polazila je iz drugog mesta, simbolično obeležavajući značajne datume i događaje iz istorije jugoslovenskih naroda i narodnosti, da bi je 25. maja, na završnoj svečanosti koja se održavala na stadionu JNA, Titu uručio najbolji među mladima te godine.

Tito je poslednji put sedeo u loži stadiona Jugoslovenske narodne armije 1979. godine, kada mu je omladinka Sanija Hiseni predala štafetu i prenela najlepše želje za 87. rođendan.

Drug Tito je tom prilikom izgovorio i jednu od svojih antologijskih rečenica "Srećan narod je koji ima takvu omladinu", kao i "Sa ovakvom omladinom ne moramo brinuti za budućnost".Inače, ove godine se obeležava 120 godina od rođenja "Maršala".

Komunistički lider iz perioda Kraljevine Jugoslavije, potom vođa partizanskog pokreta i posleratni doživotni predsednik Jugoslavije Josip Broz Tito rođen je 25. maja 1892. godine u Kumrovcu, u Hrvatskoj.

Umro je 4. maja 1980. godine u Ljubljani i po sopstvenoj želji sahranjen je u Kući cveća u Beogradu.
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
23.02.2011
Poruka
2
Izgleda da su neki konačno shvatili gde je ova zemlja spala bez tadašnje vladavine "diktatora" pa nema ni komentara. yes3
 
Top