12 tehnika gradnje zemljom

LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
12 tehnika gradnje zemljom


Craterre je svrstao tehnike gradnje zemljom u dvanaest velikih grupa, mada podela nije konačna, jer se broj varijacija penje i do stotine. Sve one korišćene su za gradnju, kako skromnih staništa, tako i ogromnih palata.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
1-IZDUBLJENA ZEMLJA
Stanište je izdubljeno u dubini zemljine kore, to su tzv. trogloditska staništa. U većini slučajeva, izdubljena su u mekom tlu, lesu, tufu ili poroznoj lavi, u toploj i suvoj klimi; od Kine (4 provincije, u kojima živi oko 2 miliona Kineza), preko zemalja Španije do severne Afrike. Razlikujemo hotizontalna udubljenja-lagumice i vertikalna–zemunice.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
2-ZEMLJA KAO POKRIVAČ
Zemlja pokriva strukturu od nekog drugog materijala, čime se dobija izuzetna teromizolacija.
* kuće u zemlji: struktura konstrukcije u zemlji je nezavisna, i može biti od bilo kog materijala. UNESCO-v kvart u Parizu građen je na ovaj način.
* kuće pokrivene zemljom: ovo je veoma star način gradnje, o čemu svedoči kuća Banpoo u Kini, stara oko 4000 godina. Zaštita od klimatskih uslova, više nego odbrana, je u osnovi građenja ovakvih objekata. Nekoliko tipova afričkih staništa Tanzanije, Burkine Faso, Etiopije i Nigera, pokriveni su debelim slojem nabijene zemlje. Na Islandu i u Norveškoj drveni krovovi pokriveni su busenima trave. Istraživanja pokazuju da sloj zemlje, pokriven sa 40cm busena trave, dovodi do smanjenja gubitka toplote 50-90%.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
3-ZEMLJA KAO ISPUNA
Upotrebljena u suvom stanju, zemlja može ispunjavati bilo koji drugi materijal i doprinositi strukturi konstrukcije. Lakim i nestabilnim materijalima, ispuna od zemlje daje težinu i ojačava stabilnost. Stabilnim, povećava termiku i akustiku. Danas se ovaj metod često koristi u kriznim situacijama, posle velikih katastrofa.
* vreće od jute, ispunjene suvom zemljom, zatim naslagane kao cigle. Otvori u formi lukova su ojačani metalnim žicama, a metlane žice koriste se i da povežu vreće horizontalno i vertikalno.
*cevi -pamučne trake ispunjene vulkanskim peskom stavljene su u krečnu vodu, a zatim naslagane i nabijene u čvrstu armaturu od bambusa. Obe strane su zatim okrečene kako bi zid mogao disati-ovaj projekat realizovan je u Gvatemali 1978.godine.
* blokovi -veliki cementni blokovi ispunjeni su zemljom. Ugaoni elementi ojačani su armaturom i betonom. Ovaj tip konstrukcije testiran je u Alžiru, na selu Abadla 1975. godine.
* elementi za izolaciju -zemlja ispunjava alveolarne blokove od aglomerata plute, sistem kombinuje masu i termičku izolaciju. Ovaj, još uvek eksperimentalni, metod izmišljen je na Korzici 1981. godine.
* kutije -1971. godine Nasa je patentirala rasklopive kutije od kartona i voska, koje bi trebalo napuniti zemljom, kako bi se podigao zid.
* posude i otpaci -prikupljeni materijal, kao što su burad i flaše, mogu služiti kao materijal za konstrukciju. Gume ispunjene zemljom, i naslagane jedna preko druge, čine teške i dobro izolovane zidove. Zidovi su, zatim, omalterisani zemljom spolja i gipsom iznutra. Autokonstruktori grade na ovaj način.
* zidovi kalupi -ova tehnika je veoma stara. Zidovi od kamena ili cigle ispunjeni su zemljom. Mnoge rimske građevine, katedrale, kao i Kineski zid, i selo Zeralda u Alžiru izgrađeni su na ovaj način.
* tekstil – tekstilne kese su obešene o drvenu građu i ispunjene zemljom. Elementi dugački 10 metara prave se serijski i brzo montiraju. Obešeni zidovi imaju stomak u dnu i formiraju strukturu otpornu na zemljotrese.
* mreža -na drvenu rešetku ili kostur učvršćuje se mreža, a zatim se ispunjava zemljom. Ovaj, jako jednostavan sistem, izvodi se brzo, ali mora imati završnu obradu. Tehnika sprovedena je na ostrvu Majote 1982.godine.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
4-SEČENA ZEMLJA
Blokovi zemlje direktno se seku iz organskog sloja zemljine mase. Ova tehnika je veoma stara – zemlja, povezana korenima biljaka, bila je sečena u busenima. Poznata je u nordijskim zemljama Evrope, Azije i Amerike. Tlo u neplodnim oblastima, bogato karbonatima, takođe je pogodno.
*komadi zemlje / sod (Engleska,SAD), turf (Irska), terrone (Južna i Centralna Amerika) – seče se direktno u vlažnom tlu, ostavlja se da se osuši, a zatim se slaže u nekoliko slojeva.
* isečeni blokovi / tepetate (Meksiko), caliche (SAD), mergel (Holandija), marl (Engleska), ‘tuf’ (Mediteran) – izvesna tla (bogata karbonatima i lateriti) imaju takve karakteristike, da se mogu seći direktno i koristiti u konstrukciji. Neki lateriti u Burkini Faso i Libiji, neotporni na vodu nakon što su isečeni, nakon nekoliko meseci na vazduhu, postaju tvrdi kao kamen.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
5-BLOKOVI OD NABIJENE ZEMLJE
Zemlja se nabija u kalupu ili oplati. Smanjenjem zapremine praznina u materijalu smanjuje se i njegova neotpornost na vodu, što povećava i zapreminu zida. Statičko nabijanje dobija se uz pomoć mašine za izradu blokova, dinamičko je nabijanje u oplati, a vibracija se koristi u izgradnji puteva.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
5a-NABOJ
Masa zemlje se nabija u slojevima u oplati, vertikalno-izgradnja zida i horizontalno-podovi i plafoni.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
6-DIREKTNO OBLIKOVANA ZEMLJA
Zemlja u plastičnom stanju oblikuje se u tanke zidove, bez upotrebe kalupa ili oplate.
* grnčarija – zemlja se priprema unapred, kako bi se dobila idealna plastičnost, uz dodatak biljnih ili životinjskih vlakana. Oblikuju se rolnice, koje se slažu jedna na drugu, a zatim se sjedine, slično načinu pravljenja grnčarije. Zidovi pravljeni na ovaj način debljine su 5-7cm, izuzev u osnovi. Musgumi severnog Kameruna i danas grade ovom tehnikom.
* oblikovane lopte – zemljane lopte velikih prečnika omogućavaju podizanje debljih zidova, rađenih u slojevima. Svaki sloj mora biti suv, pre nego što se nanese prethodni. Kako bi se obezbedila veća stabilnost, svaki naerdni sloj nanosi se na prethodni u formi sedla. Farme Lobija u Severnoj Gani i utvrđenja Samba u severnom Beninu građene su na ovaj način.
* oblikovanje pletenjem – tanki snopovi podužno pletene slame su omalterisani zemljom u plastičnom stanju, bogato glinom. Tanki zidovi (5cm) su napravljeni tako što se, bukvalno, pletu kao pletenice. Ovom tehnikom grade se ambari, čija forma podseća na keramičke posude. Neverovatno su izdržljivi.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
7-NASLAGANA ZEMLJA / bauge (Francuska), cob (Engleska)
Tehnika gotovo potpuno napuštena u Evropi, još uvek se koristi u mnogim zemljama u razvoju – od jednostavnih ruralnih formi Avganistana do višespratnica Jemena. Od zemlje i slame oblikuju se velike lopte, koje se zatim slažu ili bacaju jedna na drugu. Zidovi se rade u slojevima, monolitno, i veoma su debeli (40cm-2m)
 
LEGEND
Učlanjen(a)
06.08.2009
Poruka
24.424
8-MODELOVANA ZEMLJA
Oblikuje se ručno ili pomoću kalupa u različite forme. Jedna je od najstarijih tehnika.
* kruškolike forme -najstariji čerpić datira iz 8000.godine pre n.e, i imao je formu hleba. Ti prvi, konusni, oblici evoluirali su kroz cilindrične, poluloptaste, u formi magarećih leđa, sve do paralelopipednih i kubičnih formi. I danas se grade bez kalupa u nekim delovima zapadne Afrike, i nazivaju se ’tubali’.
* cilindrične forme - nakon I svetskog rata, jedan Nemac donosi ovu tehniku iz centralne Afrike, koja je nazvana ‘Dünner’, i predstavlja prvi uticaj juga (zemalja 3.sveta) na sever. U drvenu skeletnu konstrukciju postavljaju se ovi čerpići koji se, zatim, pritiskaju jedni na druge, kako se ne bi koristio malter, a između svakog sloja postavljene su grane. Na ovaj način izgrađeno je 350 kuća.
* prizmatične forme – najčešće primenjivana tehnika, u najrazličitijim veličinama, težine od 2 do 30 kg. Prave se u kalupu od drveta ili metala, na podu ili na stolu.
 
Natrag
Top