11 video-igara zasnovanih na klasicima svetske književnosti

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.585

11 video-igara zasnovanih na klasicima svetske književnosti

U svetu video-igara adaptacije filmskih i televizijskih sadržaja su sasvim uobičajena pojava, ali šta se dešava kada neko stvori arkadnu igru zasnovanu na motivima iz „Don Kihota“ ili ubaci junake Igoovih „Jadnika“ u akcioni scenario? Predstavljamo vam 11 video-igara inspirisanih sadržajem poznatih književnih dela.

14.jpg


1. Super Don Quix-Ote (1984)

Roman „Don Kihot“ Migela de Servantesa pripoveda o avanturama luckastog španskog plemića koji pokušava da oživi viteštvo u svojoj zemlji. Tvorci arkadne igre „Super Don Quix-Ote“, koja se na tržištu pojavila 1984. godine, inspiraciju su pronašli upravo u fantazijama Servantesovog junaka. Protagonista njihove igre je Don, vitez koji kreće u pohod da spase svoju ljubljenu princezu Izabelu. Don se na putovanju suočava sa velikim brojem neprijatelja, među kojima su vetrenjače (poznate iz knjige) i kosturi (očigledno ne iz knjige). Društvo mu sve vreme prave Rosinante i Sančo Pansa.

2. Farenhajt 451 (1984)

Video-igra „Farenhajt 451“ predstavlja svojevrsni nastavak istoimenog romana Reja Bredberija. Interesantan podatak je to da je Bredberi učestvovao u njenom nastanku kao savetnik i da je napisao prolog koji se sa ostalim štampanim materijalom nalazio u pakovanju igre. U ovoj tekstualnoj avanturi, igrač preuzima ulogu Reja, kompjutera koji pomaže protagonisti Gaju Montagu da izbegne hapšenje. Igra je objavljena 1984, trideset godina nakon prvog izdanja knjige, a dijaloge preuzete iz originala doradio je i dopunio sam Bredberi.

3. Romansa o tri kraljevstva (1988)

„Romansa o tri kraljevstva“ je igra zasnovana na istoimenom istorijskom romanu Luo Guandžonga iz 14. veka. Guandžongov roman se smatra jednim od „četiri velika klasična romana kineske književnosti“ i opisuje burno razdoblje koje obuhvata poslednje godine vladavine dinastije Han i period Tri kraljevstva. Budući da je reč o jednom od najpopularnijih književnih dela u istoriji Kine, nimalo ne čudi to što je nekome jednog dana palo na pamet da ga pretoči u video-igru. Reč je o političko-vojnoj strategiji, sličnoj društvenoj igri „Riziko“, u kojoj je glavni cilj osvajanje protivničkih kraljevstava. Ova igra poslužila je kao uzor za serijal borilačkih simulacija „Dynasty Warriors“, koji je i danas veoma popularan.

4. Doktor Džekil i gospodin Hajd (1989)

U Nintendovoj adaptaciji čuvene novele Roberta Luisa Stivensona, igrač je zadužen da doktora Džekila dovede do crkve u kojoj bi ovaj trebalo da se oženi gospođicom Milisent. Doktor Džekil usput nailazi na različite prepreke koje utiču na njegov nivo stresa. Kada pokazivač na Džekilovom „stresometru“ stigne do maksimuma, on se pretvara u gospodina Hajda i mora da se brani od neprijatelja sve dok se ponovo ne preobrazi u dobrog doktora. Cilj je da junak stigne u crkvu u obličju doktora Džekila kako bi venčanje moglo da počne. Većina recenzenata i igrača smatra ovu igru jednom od najgorih koje je Nintendo ikada izbacio na tržište.

5. Avanture Toma Sojera (1989)

U „Avanturama Toma Sojera“, još jednoj igri iz Nintendove radionice, zadatak igrača je da spase devojčicu Beki, simpatiju protagoniste romana Marka Tvena. Avantura se odvija na lokacijama duž moćne reke Misisipi, gde se naš junak bori sa raznim stvorenjima i nailazi na najrazličitije prepreke. Ukoliko odlučite da se prebacite na opciju za dva igrača, u pustolovinama vam se može pridružiti i prijatelj, i to u ulozi nezaboravnog Haklberija Fina.

6. Frankenštajn: Povratak čudovišta (1991)

U ovoj igri iz 1991. godine, igrač ulazi u ulogu seoskog mačevaoca i suprotstavlja se Frankenštajnovom čudovištu, koje je po ko zna koji put ustalo iz mrtvih. Kako igra odmiče, mačevalac se dodatno naoružava i dobija bonuse koji mu olakšavaju da se izbori sa nizom prepreka i oslobodi devojku koju čudovište planira da uzme za nevestu.

7. Dina (1992)

Ova avanturistička adaptacija se po kvalitetu naravno ne može porediti sa kultnim romanom Frenka Herberta, ali mora se priznati da je iznenađujuće kompleksna za igru osmišljenu početkom devedesetih. Igra prati doživljaje Pola Atreida, čiji je zadatak da prikuplja začin na Arakisu i oslobodi planetu od uticaja zlih Harkonena.

8. Arm džo (1998)

Reč je o borilačkoj igri u kojoj se junaci Igoovih „Jadnika“ obračunavaju jedni sa drugima na ulicama Pariza. Svako od njih, od Kozete do Žana Valžana, ima posebne moći inspirisane događajima iz romana (jedan od Valžanovih posebnih napada zove se „srebrni escajg“). Tvorci igre su u scenario ubacili i nekoliko novih likova, među kojima je i PonPon, „nevaljali zeka iz paralelnog sveta“.

9. Danteov pakao (2010)

Izdavačka kuća Electronic Arts je igračima željnim akcije 2010. godine ponudila krvavu avanturu u paklu inspirisanu „Božanstvenom komedijom“ Dantea Aligijerija. Igra je dostupna na na platformama Xbox 360 i PlayStation 3 i prati viteza templara po imenu Dante, čiji je zadatak da se probije kroz devet krugova pakla i oslobodi voljenu Beatriče iz Luciferovih kandži.

10. Veliki Getsbi (2011)

Poreklo igre „Veliki Getsbi“ gotovo da je misteriozno koliko i glavni junak Ficdžeraldovog romana. Kada se igra 2011. godine pojavila na adresi greatgatsbygame.com, u objašnjenju je pisalo da je reč o davno zaboravljenom Nintendovom proizvodu koji je slučajno otkriven na jednoj dvorišnoj rasprodaji. Kasnije je ipak utvrđeno da je reč o podvali i da iza projekta stoje dvojica mladih programera koji su „Velikog Getsbija“ zamislili kao omaž starim osmobitnim video-igrama. U ovoj igri, glavnog junaka Nika Karaveja u potrazi za Getsbijem ometaju trapavi kelneri, razuzdani učesnici zabava i aligatori.

11. Nantaket (2018)

Dok se o stvarnoj motivaciji kapetana Ahaba u romanu Hermana Melvila još uvek lome koplja, ideja iza „Nantaketa“ je sasvim jednostavna. Tvorci igre odlučili su da jednostavno nastave priču „Mobija Dika“ i pokažu nam kako oni zamišljaju avanture pripovedača Ismaila nakon uništenja „Pikvoda“ i smrti kapetana Ahaba. Reč je o strateškoj igri u kojoj nisu naročitno bitni razlozi junakovog putovanja – za igrača je daleko važnije kako se ono odvija. Zadatak igrača je da upravlja posadom novog broda i pripremi se za novi okršaj sa čuvenim belim kitom.

Autor: Lilijan Braun
Izvor: mentalfloss.com
Prevod: Jelena Tanasković

Izvor: Laguna Bookmarker
 
Top