1000......... ISTINA za vreme TITA i td

Član
Učlanjen(a)
03.02.2011
Poruka
0
1000 ..... ISTINA
- ZA VREME - TITA
-ZA VREME - POSLE TITA TITO
- ZA VREME - SAVREMENE DEMOKRATIJE
........................................................................
Rođen sam za vreme kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca odnosno za vreme kraljevine Jugoslavije,međutim kao dete koje nije razumelo ni šta je kraljevina a šta je republika, sebe smatram proizvodom nove posleratne Jugoslavije i sa svim manama i osobinama tvorevinom tog perioda , kao što su i većina današnjih političara demokrata od kojih se mnogi tako i ne osećaju-oni su izvan vremena..Svaki period razvoja društva razvija obrazuje i vaspitava svoju generaciju tako, da hteli mi to ili ne, na taj nači stvaramo i svoje rušioce i Bageriste a to znači da i sadašnji sistem postepeno ali sigorno osposobljava svoje rušioce, one koji će tražiti promene po uzoru na svoje stvaraoce.U svakom sistemu postoje pristalice i protivnici pa stoga ima smisla pružiti šansu i jednima i drugima da što objektivnije argumentima i sopstvenom istinom, oslikamo to vreme,ovom prilikom to očekujem od onih koji su u većini, neutralni-neglasačima anonimusima, koji to žele ostati a koji imaju šta reći. Ko sam i šta sam, saznaćete posle čitanja mojih napisa.

KAKO ĆU NASTUPITI:

U naslovu je vidljivo da ćemo se svi osvrtati na tri perioda proteklog i na predstojeći život ,postoji tu i onaj period Kraljevine Jugoslavije , međutim objektivno mali je broj onih koji o tom periodu mogu govoriti izvorno, a kada se radi o periodu drugog svetskog rata ,mislim da nam je dovoljan i ovaj zadnji bratoubilački , kažimo - bez direktnog, ali iderektnog stranog uplitanja u pojedinim slučajevima ,jer izgleda da su nas neprijatelji dobro upoznali kroz istoriju , pa su postali spoljni potstrekači,u borbi iz daljine ,kao navijači u areni za borbu petlova svesrdno navijajući ali sada zadovoljni, bez sopstvenih žrtava.
Period koji je najduži obuhvata kontraverze perioda Titovog života nazvanog onako kako ga danas kritičari nazivaju dajući mu epitet diktature svemu onome što nam se u tom vremenu dešavalo , etiketirajući taj period svim što je negativno.
Drugi period obuhvata period koga su Titovi naslednici sami nazvali TITO POSLE TITA, koji ja dugo nisam razumeo ,da bih to na kraju protumačio da su svih šest Repuličkih i dva Pokrainska naslednika,sebe smatrali novim TITOM iako mu po svojim mogućnostim nisu bili ni do kolena.Potsetiću ovom prilikom na period dogovaranja od mesta do mesta po republikama.Nekako u to vreme zadesih se na putu od Pala prema Goraždu .na jednoj raskrsnici stopira mene i mog saputnika, meštanin seljak koji nosi mlade sadnice da ih zasadi na padinama iznad Goražda.Poče razgovor i naravno valjda sluteći nemile događaje pokaza nam litice sa kojih su srbi bacali muslimane u provaliju da bi odma nakon toga drugu liticu sa koje su muslimani bacali srbe za vreme drugog svetskog rata- a potom nastavi „Znate deco kad bih ja uspeo da okupim osam međeda iz ovih šuma pre bi se oni dogovorili nego ovi naši republički i pokrainski rukovodioci-neide ovo na dobro“
Treći period obuhvata period višestranačkog demokratskog parlamentarizma sa svim dostignućima ostvarenjim u pocepanoj Jugoslaviji,odnosno u svim pojedinačnim državama u kojima ide druga generacija onih posle TITA koji sebi daju za pravo da ceo prethodni perid smatraju negativnim a Titovo vreme diktaturom.Kad stranački predstavnici u međusobnim raspravama počnu priznavati pozitivnosti protivnika a ne samo mane i salabost i kad u skupštini budemo videli manje borbe petlova, valjda će tada početi da živi demokratija.
I na kraju očekuje nas neizvesna budućnost sa svim svojim nagoveštajima o čemu svi mi imamo neko svoje mišljenje i viđenje.
2

MOJI ISKAZI - će biti , /1/ lični doživljaj , /2/ priča iz prve ruke-prijatelja, kome sa sigurnošću mogu verovati , /3 /pitam neka odgovori ko zna,i na kraju /4/ ja mislimda će biti, što ću u tekstu iskaza uvek naglasiti. Tekst će da sadrži orjentacono vreme dešavanja u okvirima jedne decenije , uz obavezno izbegavanje imena aktera ali sa težnjom da se eventualni akteri mogu apsolutno prepoznati , sa motom- svaka sličnost je namerna – a ne slučajna. Biće kratak sažet bez suvišnih književničkih detalja i nebitnih činjenica sa činjenicama i argumentima uz istinitost koja je moja ,moj doživljaj. Osnov svakog iskaza će da bude u skladu sa naslovom, stim što termine represalije i prednosti treba posmatrati uslovno naime svaka diktatura podrazumeva represalije prema ljudima,međutim u tom istom vremenu se dešavaju i one stvari koje nam se dopadaju koje se ni po kom osnovu nemogu nazvati represalijom ,kao što i u prednostima savremene demokratije ima elemenata diktature odnosno represalije prema tim istim ljudima,ali na suptilniji način,a u delu Ja mislim ,biće deo iskaza okrenut prema budućim dešavanjima ,mom očekivanju, predpostavke šta bih želeo da se desi ,moje mišljenje po pitanjima koja su aktuelna i koja traže naše odgovore.
Moje napise označavaću sa „A1“ svi oni koji žele da mi se pridruže mogu koristiti svoje šifre ,bilo bi najprikladnije kad bi se koristila šifra „A“, ako se prihvati oblik iskaza, sa brojevima, ako bi organizator prihvatio da nam brojeve dodeljuje po principu lozinke,tako da svaki učesnik ima svoj broj.

Primer: 1. / Moj doživljaj/ A1

Moj poznanik radnik u jednom površinskom kopu , koji je uzgred imao osnovnu školu , imao je primanja upola veća od profesora srednje škole. Na moje pitanje zašto je učesnik pobune ? Odgovara vrlo samouvereno, to je zbog toga da se nešto menja , dabi na moje pitanje šta će se desiti ako se ništa ne promeni ? odgovarao ponovo ćemo tražiti promene.
Posle nekoliko godina od izvršenih promena ponovo se srećem sa istim radnikom i postavljam pitanje- jesu li se ostvarile promene ?jesu- ali ne one koje smo tražili. Ukinut nam je topli obrok,regres za godišnji odmor,smanjena su mi primanja plaćam lekove pojedine lekarski intervencije jedva se preživljava ,da nemam dopunskog rada neznam kako bi izašli na kraj.Pa ti reče da ako se ne ostvare očekivane promene ponovo će te da se bunite? Da to je istina ali sada bi u tom slučeju dobiti otkaz.
Na ovom primeru imamo situaciju pre i posle nastalih promena pa se postavlja pitanje dali je ukidanje toplog obroka ,regresa za godišnji odmor smanjenje plate i plaćanje lekova –prednost ili represalija.

Primer 2 / Iz prve ruke/A1

Moj prijatelj mi ispriča jedan događaj za vreme masovnog bunta i aktivnosti
Beogradskih studenata nosioca promena u vreme lupanja u šerpe i kontejnere, zviždanja u pištaljke ,kada je po mojoj slobodnoj proceni 10% stanovništva nesnosnom bukom maltretiralo ostatak građana ,bolesnike, malu decu, bebe stare i pokretne i nepokretne ljude, a radi promena .U blizini jedne visokoškolske ustanove tačno u određeno vreme studenti te ustanove pripremili su sirenu toliko neprijatnog zvuka da su sirene za uzbunjivane u vreme NATO bombardovanja, za ovu studetsku bile mačiji kašalj . Razmišljajući o rešavanju ovog problema moj prijatelj dolazi na ideju da telefonom /tada nije bilo identifikacije/pozove studentsku službu i vrlo ljubazno im saopšti o neprijatnosti zvuka ,o bolesnicima i deci starim i nepokretnim i o postojanju snajperista, koji ih može sa lakoćom skidati na terasi, okupljene oko sirene, kao glinene golubove.
Naravno posle ove intervecije sirena se više nije oglasila,dali zbog uviđavnost ili snajperiste nikad to nećemo saznati.

3

Primer 3 / Pitam- neka odgovori ko zna/A1

Znam da postoji evidencija oružanih napada i pljački i ubistava za vreme TITOVE diktature i posle titove smrti evidentirano po godinama, bilo bi interesantno uporediti te podatke ? Ove podatke je vrlo teško i verodostojno prikupiti ,možda spadaju i državnu tajnu tako da će se uvek postaviti pitanje istinitosti istih,i verovatno imenovanje izvora .
Cela zamisao ovih iskaza je apsolutna anonimnost autora, bilo da se radi o ličnom doživljaju, priči iz prve ruke ili pak odgovoru na postavljeno pitanje.Međutim ukoliko neko želi i da se predstavi punim imenom i prezimenom ili nadimkom to je pravo svakog učesnika to ne može niko osporiti.
Sve do sada izneto polazi od istinitosti iskaza koji ni na koji način ne povrđuje pojedinca , grupu , institucije ni organe države,kako bi se izbegli bilo kakvi osnovi za tužbe –sudske procese, a sve što bude izneto ima za cilj upoznati one koji neznaju, sa onim što nam se dešavalo u predhodnom vremenu i komparaciju, onoga ko piše, u odnosu na sadašnji odnosno prošlo vreme.

Primer 4 / ja mislim /A1

Srbija u evropskoj uniji da ili ne ?Činjenica je da za sadašnju vladu evropska unija nema altrnative što praktično znači bez obzira na sve –bez obzira na postupke te evropke unije prema srbiji ova vlada želi u evropsku uniju.Proveru za takav svoj stav vladajuća većina vidi kroz rezultate izbora povezujući isti sa brojem dobijenih glasova,smatrajući da je tim glasovima potvrđena saglasnost naroda i sa potrebom ulaska u evropsku uniju, ili se te procene zasnivaju na statističkim procenama rađenim na bazi slučajnog uzorka.A dali je to tako ?Ako je izlaznost na izbore oko 60% i ako smo od toga dobili većinu od 60% to je ipak samo približno oko 30 % od ukupnog broja glasača,a statistika to je ipak samo procena.
Zbog toga je normalno očekivati referendum ali sveobuhvatni referndum da bude obuhvaćena cela populacija celo glasačko telo,što izgleda nemoguće ,međutim niko se i ne trudi da nađe način za izvođenje takvog referenduma . Potrebno je da svi razmišljamo kako ostvariti takav referendum, ako želimo stvarnu želju naroda.

/ 1. moj doživljaj /A1

Sedamdesetih godina prošlog- dvadesetog veka nekom pametnom komunist pade napamet da bi bilo dobro u okviru usvojene rezolucije o reformi srednjeg obrazovanja u skupštini Jugoslavije šezdesetih godina ,uvesti predmet MARKSIZAM u prvom i drugom razredu takozvane zajedničke osnove. Koliko je to bio pametan potez pokazuje činjenica da je pubertetskom uzrastu ponuđeno da razmatra i usvaja razliku između HEGELA I MARKSA i kompletnu filozofku misao ovih svetskih filozofa i ono što mnogi fakultetski obrazovani ljudi nisu razumeli.
Koje su posledice ?
Inteligentnija deca koja uče sa razumevanjem kroz plač su konstatovala da tu ništa ne razumeju i jedva su se provlačili sa ocenama i naravno analogno matematici koju mrze samo oni koji je ne razumeju, postaju mrksizmo- mrzci ,nisu li to oni po godinama nosioci promena i današnje demokratije ili su to oni koje nazivamo Bubalice a koji učeći napamet skolastički ništa ne shvatajući reprodukuju sadržaj koji će naravno pre zaboravit nego što su ga naučili dakle to su oni i jedni i drugi koji niti su shvatili niti bilo šta razumeli iz te oblasti,samo su je zamrzeli poput matematike.Bilo kako bilo to je generacija najmasovniji deo onih koji napraviše prevrat uz par uvek nezadovoljnih fosila a i oni su tvorevina tog prethodnog sistema.

4

/1. moj doživljaj/A1

Za vreme TITOVE diktature bilo je partisko jednoumlje,vladavina komunističke partije, zadnjih godina saveza komunista Srbije –Jugoslavije, poznati jednopartiski sistem ,koja je proklamovala :
A.Demokratski centralizam –javnu raspravu u članstvu sa iznošenjem predloga da bi se po većinski usvojenom predlogu za realizaciju zalagali svi i oni koji su imali drugačije mišljenje.
B. Moralno političku podobnost za obavljanje određenih značajnih poslova –rukovodeća mesta.
C. Posebno je potenciran princip- uzajamnog poštovanja i razumevanja među ljudima.
Nosioci društvenih promena posebno su kritikovali prva dva principa.

A. Danas u savremenoj demokratiji dogovor koalicionih partnera nije demokratski centralizam –to je dogovor više partija ,nisu svi saglasni ali i oni prihvatiše, dabi se održali na vlasti.
B. Sva značajnija mesta se popunjavaju po partiskoj stranačkoj pripadnosti ali to nije moralno politička podobnost ,kao što je u većini slučajeva stranačka podobnost gde od moralne podobnosti nema ni M. Otuda valjda toliko lopovluka i korumpiranosti otuda toliko naprasno bogatih ljudi,koji su se brže obogatili od Rokfelera ali on je bar javno priznao da je prvi milion ukrao a sve ostalo pošteno zaradio.
C. U sadašnjim demokratskim odnosima, princip uzajmnog razumevanja i uvažavanja“ se izuzetno uvažava“ što je posebno vidljivo na skupštinskim raspravama pa se spravom pitam kako li je to kad nema TV prenosa.

/1.Moj doživljaj /A1

Pedesetih godina prošlog veka prvi put sam prošao Užičkom ulicom i pored rezidencije američkog ambasadora ,koju sam, lako identifikovao zbog poznate kaubojske ograde ukrštenih daskama uz dve sa donje i dve sa gornje strane postavljene daske sve ofarbane u belo ,viđeno u amaričkim kaubojskim filmovima, registrujući to u vreme najveće posleratne Titove diktatore ,da bi kasnije sa porastom demokratije ta ograda bila sve veća ,danas sa demokratskim promenama čelična ograda visine preko dva metra ,naravno uz demokratski dekor žandarme na straži sa obe strane rezidencije i pored policije.Dali mi to smatramo da su demokratska prava data i teroristima i kriminalcima.
Predhodne promena sa rezidencijom prati i američka ambasada u knez Miloševoj ulici ,stim da prozori prestaju da budu ptrozori prvo na prvom potom ina drugom spratu ,ulica prestaje da bude ulica i ulazi sa hidrauličnim rampama.
Ako nam je na taj način prezentirana američka demokratija , ili smo je mi tek sad ostvarili po uzoru na demokratiju države/ namerno ne govorim nacije,jer to nisu /,koja sebe smatra najećom svetskom demokratskom silim , objektivno lepša je bila drvena kaubojska ograda i vreme kada su prozori bili prozori na američkoj ambasadi.

/1. Moj doživlaj /A1

Pedesetih godina prošlog veka privremeno se zaposlih u poslovnoj banci u jednom banatskom mestu.Kao početnik, pošto se nisam školovao za taj posao, radio sam razne poslove po potrebi , na šalteru evidentirajući uplati i isplate ,kao kurir i sl. Posao kurira sem vrednosnih pošiljki obuhvatao je i prenošenje novca od centralne banke do ekspoziture koji je prenošen u džakovima sa blombom u ogromnim iznosima za to vreme između deset , dvadeset a ponekad i trideset miliona dinara.U tom periodu diktature taj novac sam

5


prenosio na biciklu, bez pratnje naravno nisam bio naoružan /ko bi adolescentu od osamnaest godina dao oružje/, gurajući ga jer je bilo nermoguće zbog džaka na volanu da se vozi , ulicom koja je u večernjim satima bila KORZO –šetalište za omladinu ,na kome su se dešavala poznanstva započinjale prve ljubavi, dešavala najbolja drugarstvai sl. Ponekad je slične iznose, kad nije bilo jedinog auta banke na raspoloženju, trebalo nositi u poslovnice blizo državne granice redovnom autobuskom linijom.
Neću da kažem da se nisam plašio posebno u ovom drugom slučaju međutim danas u savremenoj demokratiji sigurnost se obezbeđuje blindiranim kolima oružanim pratnjama pa se ipak dešavaju i pljačke i krađe novca pa i smrti pratnje i kurira .Kad pomislim kosa mi se na glavi diže.

/1. Moj doživljaj /A1

Poznata su dešavanja četvrtog i petog oktobra imali smo direktne prenose oni se uvek mogu reprizirati tako da su i tvrdnje proverljive.Dvoje političara poznatih javnosti jurišaju na zgradu bivše savezne skupštine bacajući kamenice lupajući prozore ,boreći se naravno da uđu u nju kao narodni poslanici.Pomenuta zgrada je izgrađena pre drugog svetskog rata prestavlja istorisku i kulturnu vrednost za ovaj narod, te kad to neko skrnavi, skrnavi upravo te vrednosti.U Psihologiji se takav odnos zove neprilagođeno ponašanje a preciznije pomerena agresija,kada svoj bes iskaljujemo umesto prema izvoru zla prema mrtvim stvarima u ovom slučaju prema skupštinskoj zgradi.
Iako sam uporno gledao redovno televiziju nisam primetio nijednog akademika, nijednog psihologa da je bar pokušao objasniti o čemu se tu radi a bilo je i onih koji su bili aktivni učesnici,/danas su podgojeni poslanici/ izgleda da je u ovom slučaju prevagnula ona NIČEOVA - CILJ OPRAVDAVA SRESTVO -.Apsurdno je to da sem par iskazanih žaljenja što se to i niz drugih rušilačkih podahvata desilo ,ja bar nisam upoznat, da je bilo kakve krivične ili bar materijalne odgovornosti .Skupština , Zgrada televizije,veliki broj radnja i izloga odnešene robe, to se izgleda smatralo doprinosom oštećenih nastupajućoj demokratiji.
Dali je to bilo uigravanje za sva kasnija nasilnička ponašanja gde su povodi utakmice ili bilo koja manifestacija /parada ponosa –kako je nazvaše / i sl, jesu li to isti akteri i nosioci ?

/1. Moj doživljaj /A1

Nakon pomenutih dešavanja u skupštini,rušilačkih aktivnosti, paljevina i krađa jedan političar savesno na televiziji iskaza svoje žaljenje što izgore kabinet kneza Pavla.Taj kabinet preživi nemačku okupaciju ,Titovu diktaturu ,period posle TITA – TITO a izgore prvog dana ostvatene demokratije.
Istovremeno , neko od novopečenih demokrata, uputi apel lopovima, svojim saborcima , koji pokradoše vredne stvari da iste vrate , naravno nikada, bar ja nisam čuo da je nešto od toga vraćeno.

/1. Moj doživljaj /A1

U predizbornoj kampanji za demokratske izbore jedan od osnivača jedne od stotinu stranaka ,pojavi se na televiziji govoreći o predhodnom Titovom vremenu dajući sebi za pravo da govori o postignućima tog vremena, što naravno nije sporno . Sporno je što u svoj svojoj mržnji prema tom vremenu iznese tvrdnje koje najblaže rečeno su daleko od istine.


6
„Za vreme Tita ništa nije urađeno ,ama baš ništa ,samo su uzimani krediti-krediti a ništa nije urađeno“
.Meni koji sam, od pre toga urađenih četiri zgrade studentskog grada,iz internata, išao preko peščare i pustare, iza sebe ostavljajući hangare i pistu beogradskog aerodroma, u fabriku „IKARUS“na praksu, koja se tada nalazila pored željezničke stanice Zemun a sve preko puta tada betonskog kostura hotela „JUGOSLAVIJA“ to je prestavljalo krupnu laž koja verovatno počiva na mržnji svega što je iz Titovog vremena ,iako je i sam postao akademik u tom vremanu – i proizvod je tog vremena.
Nije to bilo upućeno meni mojoj i bliskim generacijama koje znaju i predhodno i sadašnje stanje ,to je bilo upućeno mladima koji neznaju šta je bilo pre ,koji nemogu upoređivati –a bože jednom akademiku treba verovati na reč a kako neko reče deset puta izrečena laž postade istina. Iz ovoga proizilazi i pitanje da odogvori ko zna.

3 / Pitam-neka odgovori ko zna /A1

Kolika su zaduženja bila u perioda za vreme TITOVE diktature po pojedinim periodima , koje su fabrike izgrađene ,koje hidroelektrane ,termoelektrane, koja putna i željeznička mreža ,koliko je sela i gradova dobilo električnu struju koliko je zdravstvenih objekata i koliko je škola urađeno i sl.
Posebno je pitanje koliko je tadašnjih funkcionera postalo bogato i sa kojom imovinom a da je ista stečena u Titovo vreme .Ko je vlasnik Titovih rezidencija,Karađorđevu u Bačkoj ,rezidencije na Brionima, rezidencije u Igalu ,rezidencije u Bugojnu,rezidencije na brdu kod Kranja ,rezidencije u Drvaru ,rezidencija u splitu ,rezidencija u Beogradu i drugih ,sve su one nazivane TITOVIM vilama , sticajem okolnosti poznato mi je ćinjenica da u vili u Drvaru Tito nikada nije ni prenoćio ,ali su je zato svesrdno koristili republički funkcioneri naprimer za kocku.
Ko li nasledi Titovu vilu o ženevi na jezeru za koju saznasmo od revnosnih kritičaraa,nezna se dali uopšte postoji, a koliko znam nije sprovođena nacionalizacija.

/Moj doživljaj/A1

Nešto pre izbijanja rezolucije informbiroa jedna intriga spasi mog poznanika od Golog otoka . Nazovi prijateljica tog mog poznanika inače školska drugarica želići da mu napakosti proturi vest kako je taj moj poznanik u zadružnom domu /bili su izgrađeni u skoro svakom selu, posle drugog svetskog rata/ u jednom banatskom selu skinuo sa zida i pocepao Staljinovu sliku. Kako je Josip Viserijonović Staljin još bio idol Jugoslovenskih komunista po hitnom postupku je pokrenut komitet partije da se takav akt mog poznanika osudi i naravno pošalje na odmor na Goli otok. Na poznanikovu sreću i žalost njegove školske drugarice izađe rezolucija infombiroa te moj poznanik umesto na Goli otok dobi fotelju pomoćnika republičkog ministra/kao vidovit političar/
Poznata je činjenica da je veliki broj predanih komunista odslužio svoje grehe na Golom otoku zahvaljujući intrigama ,nameštaljkama ,neki nisu ni dočekali rehabilitaciju niti su dočekali slobodu ,međutim više buke oko Golog otoka su napravili njihovi protivnici nego oni sami .

/1.moj doživljaj/A1

Moj poznanik kupi plac za vrlo male pare u sred naselja za gradnju kuće, zato što je predhodni vlasnik počeo betoniranje, pa kako nije izvršeno dobro šalovnje, šalung se rasturi i iz mešalice od pet kubika betona nastade velika nepravilna gromada,tako da o izgradnji podruma ili garaže u novoj zgradi nije bilo moguće ni pomisliti.Moj prijatelj uporno je hteo da tu gromadu ukloni i omogući izgradnju pomenutog prostora,pa je pozivao majstore
7

,dolazili ljudi videli i odustajali Dinamitom nesme zbog okolnih kuća a drugog načina za sve koji su dolazili nije bilo .Već kad je hteo da odustane od pomenutih prostorija dođe čovek
pogleda gromadu ponudi cenu ,moj prijatelj prihvati i majstor mu reče da za tri do četiti sata dođe posao će biti gotov.U neverici prijatelj ode da obavi neki posao ,vrati se u dogovoreno vreme i iznenađen zateče gomilu betonski komada ne većih od bloka za zidanje spremno za utovar u kamion.
Zaprepašćen prijatelj upita majstora kako je to uspeo samo sa jednim većim čekićem ?Majstor pogleda levo i desno i u bradu izusti „e moj prijatelju ti da si proveo na Golom otoku toliko godina koliko sam bio ja, ti mene nebi ni tražio“
Kasnije opisujući svoj boravak na Golom otoku ,opisao je da su imali normu, izvaditi određeni broj kubika kamena, to je bilo poželjno uraditi što ranije pre izlaska sunca ,a da bi uspešno obavili taj posao razvili su tehniku koristeći ruke,prateći vibraciju u
kamenu pri udarcu čekićem onda kamen udarali po određenom mestu snažnije da bi po određenoj liniji pukao i naravno tom tehnikom je savladan i betonski blok.

/ 1. moj doživljaj /A1

Kako su uklanjani oni pojedinci sa određenih funkcija ukoliko su prestavljali neku opasnost ili u situacijama kada proradi sujeta.Moj poznanik pomoćnik ministra osim te funkcije bio je i sekretar partiske organizacije u ministarstvu.Na jednom sastanku organizacije spremačica inače član partije diskutujući obrati se članstvu oslovljavajući ministra funkcijom a ne imenom .Moj poznanik kao sekretar organizacije opomenu drugaricu spremačicu da se nalazi na partiskom sastanku i da su svi prisutni jednaki –komunisti, da tu nema ministara i spremačica –svi smo mi komunistii oslovljavaćemo se imenima.Drug ministar bi pogođen i uvređen, pa se postarao da se drug sekretar smeni sa mesta pomoćnika i pošalje u provinciju na izvršenje zadatka.Kako je to učinjeno?
„Druže sekretare ja i predsednik vlade došli smo do zaključka da na tom i tom gradilištu imamo velikih problema i mi smo došli do zaključka da te probleme jedino ti možeš uspešno da razrešiš“. Ako bi slučajno pomoćnik moj poznanik to pokušao da odbije /priznaćete nije svejedno otići u neku vukojebinu sa mesta pomoćnika minista/onda ide drga varijanta,“ znaš to ti je partiski zadatak a kad budeš obavio taj posao daćemo ti da biraš u koje mesto želiš da se preseliš“. .Kraj priče.

/ 1. moj doživljaj /A1

U prvom- Titovom vremenu i post periodu posle Tita -Tito. bile su učestale kritike na ogroman policiski aparat veliki broj policajaca sa epitotom o policiskoj državi .Evidentno je da je u to vreme Jugoslovenska armija smatrana trećom po snazi armijom u evropi .
Poznata je činjenica koja je u to vreme isticana da policija rešava unutrašnje i problema prema svojim građanima a armija eventualne spoljašnje napade i usmerena prema spoljašnjim neprijateljima.
U post Titovom vremenu broj ljudstva u policiskim snagama počeo je da raste ,nastavljajući trend naglog rasta u nastupajućoj demokratiji preuzimajući granične poslove od armije .Sa demokratskim promenama armija posle minulih ratova postade minijaturna ovih dana prestade i vojna obaveza i krenu profesionalizam ./Po čijem nalogu /
Nisam mogao a da se ne zapitam :
Jesmo li to postali policiska država ,jeli unutrašnji neprijatelj postao jači,dali se plašimo sopstvenog naroda i spravom se prisetih one VUKOVE „ Terško vladaru koji mora da se čuva od sopstvenog naroda“
Dali su nestali svi spoljanji neprijatelji , dali nam se zbog toga uzima deo po deo teritorije, dali ovaj profesionalni deo treba da služi našoj zemlji ili će postati glineni golubovi u nekom budućem Avganistanu - jer para vrti gde burgija neće.

8

/3. Pitam- neka odgovori ko zna /A1

Trebaju svi relevantni podaci za kategoriju policiskih snaga i snage armije po periodima koje razmatramo .Naravno biće ih teško prikupiti a posebno obelodaniti ,no onda se postavlja pitanje koja je to demokratija koja ne dozvoljava komparaciju svog i nekih drugih prethodnih perioda .
Ti koji se budeš upustio u odgovor na ova pitanja moraš biti nepristrasan, precizan u svom iskazu i najbitnije sa verodostojnim podacima kako bi komparacija bila pravedna i istinita.
Smatram a od toga se u celom ovom poduhvatu polazi da građani ove zemlje zaslužuju takvu kompraciju a pogotovu što po tim pitnjima nisu pitani/

/1. lični doživljaj /A1

Kao student nekih šezdesetih godina prvi put saznadoh da će u bliskoj budućnosti INFOTMACIJA biti najskuplja roba, što nam je u tom trenutku bilo i smešno i budalasto. Naravno vreme nas je vrlo brzo demantovalo posebno u vrme čuvene nezapamćene inflacije kada su dobro obavešteni preko noći postali milioneri –elitni deo ovog društva,kada su se ogromna srestva prelila od tada jake stednje klase informisnim pojedincima,koji razviše posao sa svojim prosečnim sposobnostima ,svesni da je potrebno osigurati se u novoosnovanim firmama u inostranstvu, odlivajući kapital ove zemlje,u kojoj će boraviti dok ne zagusti.
Razne drakule ,miševi ,šećerka, idealisti ,kokoti, šerpadžije, uskoci ,harmonikaši itd. usrećiše ovaj narod posebno svojim učešćima u humanitarnim akcijama,moje izvinjenje onima koji ne ukradoše prvi milion.

/2. iz prve ruke/A1

Poznanik mi ispriča sudbinu svog komšije povratnika koji dođe iz dijaspore donoseći poveći kapital.“Znaš čovek je napolju radio godinama sve i svašta zaradio lepe pare pa umesto lepo da živi obezbedivši i svoje unuke ,pozajmi 20.000 u to vreme maraka da bi zaokružio na milion i oroči kod srpke majke na tri meseca,ali kako nije bio dobro obavešten to je uradio na izdisaju mame i ceo ulog mu propade.Enoga sada ide ko lud, sada ga najviše muči onih 20.000 jer ni to nemože da vrati - nisam siguran dali je u tom svom ludilu bio svesan da je dobro-obaveštenim poklonio taj pervi milion,sebi ostavljajući ludilo“.

/1. moj doživljaj/A1

Ovih dana uz mnogo buke i vanrednog i redovnog programa na televizije usvojiše i počeše da primenjuju dva zakona.Prvi zakon o zabrani pušenja i drugi o bezbednosti saobraćaja. Potrebni su zakoni svakako to niko ne spori .
Ali –znao sam da ima ono ali- tu ipak jasno treba reći da je prvi zakon sankcija za pušače a dobit za one koji ne puše.Dali pušači treba da se osećaju kao da žive u diktaturi a ovi drugi u demokratiji.Naravno odma se postavlja pitanje dali pušač izbaci više štetnih materija od jednog automobila-koji je predmet drugog pomenutog zakona ? Naravno nisam pomislio da je analogno potrbno zabraniti vožnju automobila –to bi bila ipak glupost.Ali ako smo zakonom regulisali maksimalno dozvoljenu brzinu na našim putevima od 120 km/h, zašto dozvoljavamo uvoz automobila sa brzinama preko 150 km/h,Ako je za prevoz dozvoljenih priključnih vozila i pet putnika sa prtljagom dovoljna snaga oko 100ks ?zašto nije limitiran snaga vozila pri uvozu, a ima ih i do 400 ks, naravno mislim na luksuzne


9

automobile.Ako smo se složili u činjenici da jedan automobil proizvede više štetnih materija zagađujući vazduh i okolinu ,zašto u cilju zaštite ne zaštitismo građane od uglavnom
drumskih siledžija, bogatuna i pretežno lopova jer sam siguran ,da pošten neopterećen ,pametan ,racionalan,prema drugima uviđavan građanin nikada sebi neće kupovati takva nepotrebna vozila.

/1. moj doživljaj /A1

Nedavno posetih jednu ustanovu u kojoj sam radio do penzije na ulici isred zgrade spazih poznanike kako stoje i ćaskaju priđem i u šali upitam dali nekoga čekaju ili su izašli na vazduh prepun izduvnih gasova od automobila u prvi mah ne misleći na zakon o pušenju
i onda shvatih da tim ljudima stajem na muku i zaćutah.Uzgred pre 20 god. i sam sam bio pušač.
U poseti jednoj ustanovi za stara i nepokretna lica ,čekajući jednu osobu sedeći u kolima i slušajući muziku primetim staricu sa poznatim štapom tronošcem kako izlazi na ulicu pokušava da zapali cigaretu ,na vetru koji je tog dana dosta duvao , jedva je najzad upali odstoja jedno vreme pućkajući dim cigarete ,izvadi novu cigaretu zapali je na predhodnu pa nakon tako stvorene akumulacije ode u zgradu . Odma nakon toga na ulicu izađe čovek u kolicima/ ustanova ima veliki broj nepokretni starih ljudi / ponovi se prethodna scena /ovi ljudi ispoštovaše zakon doživeše i tu muku i pomislih da tamo gde su se uputili takvi zakoni ih neće štititi.

/1.moj doživljaj /A1

Nedavno požurih da produžim vozačku dozvolu koja mi je bila istekla. Kako mislim da sam savestan građanin i ne ostavljam probleme za zadnji čas predhodno produženje koje sam trebao da napravim pre tri godine odem oko mesec dana ranije i na svoje zaprepašćenje konstatujem da mi je datum produženja upisan tog dana –znači za taj mesec sam imao duplu dozvolu. Poučen predhodnim iskustvom sada, misleći da sam pametniji, na lekarski odem devet dana ranije ali na produženje na dan isteka dozvole i naravno kad sam došao kući konstatujem da sam ponovo imao duplu dozvolu za devet dana,znači od lekarskog do lekarskog.Ako ovako nastavim ,država sigurno hoće, i ako poživim da još produžavam dozvolu napuniću godinu dana sa duplom dozvolom –država nemože da omane nikako-alal vera.

/1.moj doživljaj/A1

Jedna izuzetna ličnost lekar po profesiji cenjen i od bolesnika i od kolega uvažavan i u inostanstvu jedno vreme je bio član opštinskog komiteta partije, sedamdesetih godina, u jednom manjem mestu. No snovu prijave- prijatelja-na dnevnom red komiteta započe rasprava o pomenutom doktoru zbog toga što je javno pomogao u nekoj akciji adventističku crkvu.Kako je partija raskrstila zvanično sa religijom jer se ideologije ne poklapaju to je bila velika greška tog mog poznanika doktora .U svojoj odbrani koja nije bila bog zna kako velika doktor je samo dao jednu jednostavnu izjavu:“ Kao student medicine inače iz siromašne porodice ja sam doživeo da mi je onda kad mi je bilo najteži , finansisku pomoć dobijem jedino od te crkve,pa sam smatram svojom ljudskom obavezom da im se odužim što je po meni jedini normalan i ispravan postupak“.
Doktor inače dobar komunista a pre svega dobar čovek ostade član komiteta.




10

/ 2. iz prve ruke/A1

Ispriča mi prijatelj kako je jednom prilikom kao član radne grupe za omladinu trebao da odlučuje o isključenju jednog omladinca iz članstva u savezu komunista. Odozgo od jedne poznate ličnosti dobismo nalog da razmotrimo i isključimo tog omladinca iz SK jer je u restoranu kafani pevao i veselio se sa društvom pred odlazak u vojsku.Na upozorenje konobara da prekine sa veseljem jer se tu posle teške operacije fleke na glavi oporavlja drug iz vrha ,momak malo pripit upita konobara jeli to kafana, na šta ovaj odgovori da jeste ,e pa kad jeste ja ću i dalje da pevam- ko je.. druga odozgo.Potrebno je reći da je drug odozgo u susednoj maloj Sali koja je odvojena harmonika vratima sa lokalnim predsednikom opštine u okviru rehabilitacije igrao karte. Neznam kakav je bio ishod.

/1.moj doživljaj /A1

Komunistička partija kasnije savez komunista je sa religijom raekrstio zbog poznatog prilaza u tumačenju nastanka sveta –o polaznog osnova šta je starije ideja ili materija, kokoška ili jaje . Moje iskustvo kazuje da je veliki broj komunista išao na slave ali drugi dan,da se nebi sreli sa popovima ideološkim protivnicima, i kad nije gorela sveća .iz priča drugih slušao sam, da su neki čak i slavili a ne mali broj komunista posebno žena je nosio krstiće javno i da to nije bilo ni primećeno. Igleda da su komunisti voleli bogatu trpezu ,tako da nisu ni pomišljali koji je povod.Lično sam znao sekretara komiteta koji je tačno znao kad je koja slava kod koga će ići a kod koga neće ,naravno drugi dan.Naravno i sam sam išo na slave drugi dan, iako nisam slavio.

/1.moj doživljaj/A1

Nedavno u jednom manjem mestu prisustvovao sam proslavi punoletstva muškog deteta naslednika domaćina. Sjatila se masa sveta oko bogate trpeze bilo je oko četri stotine ljudi ,trešti muzika po običaju na čelu stola kum ,naručuju se pesme pljušte hiljadarke i odjednom ko po nekom pravilu počeše narudžbine četničkih pesama.Slušam pesme iskreno neke nikad nisam ni čuo ,gosti počeše da se utrkuju ko će bolju pesmu da naruči i tog momenta pomislih da pozovem domaćina da ga pitam šta se to dešava. Domaćin vrlo radostan zbog samog događaja priđe i ja ga u šali zapitah- mogu li ja da poručim onu partizansku sa ovčara i kablara.Ni slučajno, ja neću moći da te zaštitim ,a oda ga zapitah- reci mi molim te gde se dedoše oni silni komunisti koji iskoristiše prednosti tog sistema,mada sam znao da on nije u stanju a ni sam nemam odgovor na to pitanje.

/1.moj doživljaj/A1

Svi smo svedoci euforije promena naziva ulica ,planinarskog skidanje zvezde sa starog dvora i sličnih radnji prvih demokratskih postupaka ,ko da su to bili osnovni problemi i mane predhodnog sistema.Moram da priznam da me je to asociralo na hitlerovo spaljivanje knjiga na trgovima u nemačkoj –glupost ko da će to izbrisati deo istorije jer i knjige i ulice i ta zvezda i kokarda su sastavni deo istorije kao i njeni nosioci.Za masu ljudi tu je osnovno pitanje borbe protiv fašizma –protiv okupacionih snaga, neko je u toj istorije prestavlja dobre momke neko loše, skoro uvek to zavisi od toga ko piše istoriju.
Zato nemogu nikako da nađem opravdanja za brisanje imena ulica boraca protiv fašizma koji su i svoj život dali za oslobođenje,a da se pritom ostavljaju ulice ubedljivo najžešćih ustaških mesta iz drugog svetskog rata. Možda je kneginja Zorka značajnija od Ivana Milutinovića, ili je i ranije to bola Zorkina ulica ,mada neverujem da je to bio povod, ili uzmimo slučaj TITOVIH ulica po svim mestima ,a posebno u Beogradu Srpskih vladara ,

11

danas kralja Milana ,a u to diktatorsko vreme postojaše Miloševa, Karađorđeva Mihajlova ,imadoše i svoje spomenike,a nova demokratska vlast polazeći od pomisli da će tako brisati istoriske činjenice ukloniše malte ne sve prvo Titove pa onda sve ostale spomenike.
Tako se istorija ne menja.

/moje mišljenje /A1

Stupi na snagu novi zakon o saobraćaju a snjim i nove obaveze vozača novi troškovi kao da je neko smišljao način za uzimanje para.
Svi smo i do sada imali apoteka u kolima /lično sam imao i dve/– mislio sam da uz novi izdatak za novu apoteku platim i poštarinu i da stare pošaljem zakonodavcu.
Obavezni u zimskoj opremi i lanci ,ulice se čiste po njima nesme da se voze kola sa lancima ,ako putujem van grada uredu.
Obaveza zimskih guma,ako hoćeta da uštedite treba da imate najmanje 10 felni ,da imate pet zimskih i pet letnjih točkova da sa promenom godišnjih doba zamanite točkove ,kod vulkanizera da platite uslugu i rešite problem guma za dupli broj godina.
Obaveza policajca da obavesti vozača zašto je zaustavljen-pametno, ali ako ne mogu da izađem iz kola da uzmem svedoka za slučaj lažne optužbe za prekšaj ,a tu saglasnost za
Izlazak trebam od tog policajca ,šta onda?

/ 1. moj doživljaj /A1

Pre par godina iza jednog od kružnih tokova tačnije na auto komandi ,zastavlja me policajac stanem po propisu ,policajac prilazi i traži mi dokumenta .Mislim rutinska kontrila, policajac odlazi do službenih kola i posle par minuta donosi zapisnik da potpišem, da nisam propustio navodnog pešaka na pešačkom prelazu ,to je policajac video sa razdaljine oko 50 m.Na pešačkom prelazu nije bilo pešaka ,na zelenom pojasu između kolovoznih traka bila je žena koja je stajala i to sam plicajciu rekao ,i naravno nisam hteo da potpišem zapisnik.
Posle nekog vremana dobijem poziv od sudije za prekršaje i naravno odazovem se na poziv i objasnim sudiji zašto zapisnik nisam potpisao .sudija gospođa u godinama iskusna, saopšti mi da će pozvati podnosioca prijave, ne na suočenje, nago da ga sasluš.
Na moje zaprepašćenje posle nekog vremena dobih rešenje da platim kaznu .
Platih kaznu ,međutim umesto da odnesem priznanicu o uplati tu priznanicu pošaljem poštom adresirano na pomenutog sudiju.Apsurd 1.po uplati dužni ste odneti priznanicu sudiji koji vas je kaznio –zar je nemoguća provera o uplati ili štedimo sudije od zamaranja.
U obrazloženju za izrečinu kaznu sudija mi konstatuje „da sam društveno opasan“ što je apsurd 2. jer čak i da nisam propustio pešaka nisam društveno opasan.
Dalje u zapisniku stoji da na saslušanju policajca koji je podneo prijavu, kao svedoka ,koji je izjavio da nisam propustio grupu pešakla a ne jednog pešaka.Apsurd 3. podnosilac prijave evidentiran i kao svedok.
Dali je onda čudno što sam pomenutom sudiji pismeno dostavio potvrdu o uplati kazne uz propratno pismo:“ da bih ja bio društveno opasan trebao bih biti terorita a ja to nisam , ali zato sudije koji veruju samo policajcima, koje uzimaju i za svedoke i policajcu koji laže, zbog funkcije koju obavljaju mogu biti društveno opasni“. NIJE BILO KOMENTARA /zapisnik čuvam kao kuriozitet/





12
/ 4. ja razmišljam /A1

U jednom predhodnom tekstu /moje mišljenje/ o mogućem načinu raspisivanja referenduma ili načina glasanja , dođoh na ideju kako bi to moglo da se sprovede.U današnje vreme na ovom stepenu razvoja elektronike ,pošto već imamo svoje lične brojeve
možemo imati i kartice poput onih za mobilne telefone koje možemo iskoristiti kao srestvo identifikacije ,a potom najjednostavnijem slanjem poruke poslati svoj glas.Ovo je rečeno naravno vrlo uprošćeno ali sa nekim dopunama izvodljivo .Koje su posledice?
PREDNOSTI:
-Znatno veći procenat glasova./daleko veći odziv građana/
-Prestaje potreba ogromnog aparata za sprovođenje izbora ili referenduma.
-Daleko brža i jednostavnija procedura sprovođenja.
-Jedan centar za obradu podataka.
-Daleko manji troškovi sprovođenja izbora i referenduma

MOGUĆE NEGATIVNOSTI :
-Ustupanje kartice drugom licu,prodaja ,gubitak i slično /zakonom o izbornom postupku regulisati, sanksije za zloupotrebu kartice počinioca i kupcu i prodavcu/sve navedeno je moguće i u postojećem sistemu, a najčešće je neizlazak na glasanje i glasačko mesto./

Pridružite mi se u razmišljanju i predlaganju.BUDIMO I MI U DEMOKRATIJI U NEČEMU PRVI .

/2. iz prve ruke /A1

Izbeglištvo je tragedija i muka i posledica zadnjih ratova ,posledica onog vremena koga nazvasmo i posle Tita-Tito.Pored sve nesreće koja je zadesila te ljude uz njih su se šlepovali i oni koji su u svakoj situacije šleoperi a u ovoj svoje šlepovanje učiniše kroz muku drugih ljudi.
Moj prijatelj mi ispriča nesto što je prosto nezamislivo ,da ne poveruješ znajući ko mi priča poverovah.
Žena sevirka u trpezariji sva uplakana dođe kod šefa da se požali na n.n izbeglicu jer ju je isti pri serviranju supe nazvao kurvom.Zaprepašćen postupkom šef pozva imenovanog tražeći objašnjenje .Pozvani odbaci takvu tvrdnju i nastavi“ja njoj nisam rekao da je kurva nego sam rekao da me je tamo odakle sam došao služila isto takva kurva“.Šef razmisli i pomisli da tu nešto nije uredu ,a ovaj nastavi „znate šefe ovde u vašoj kuhinji vlada strašna birokratija ,“ kako to misliš birokratija „ rećiću vam ,ove žene iz kuhinje biraju sa kim će“
Šefu je na kraju bilo jasno sa kim ima posla .

/2.Iz prve ruke /A1

Šef iz pomenute ustanove ispriča mi drugi slučaj opet da ne poveruješ.Dolazi mlađi čovek sa uputom od komesarijata za izbeglice da bude primljen u prihvatilište.Šef primi poziv i pristupi proceduri oko razmeštaja ,međutim posetilac reče šefu da sa time ne žuri .“znate ja sam trenutno razmešten u jednom hotelu u Beogadu i meni je tamo dobro i ne želim da to napustim ,međutim meni se ovde sviđa –ali ja bih to mogao da prihvatim samo kao vikendicu.
Šef se zamisli ništa ne reče i pomisli ovaj stvarno zaslužuje status izbeglice.




13

/ 2. Iz prve ruke/A1

Vozač u izbegličkom kampu ispriča mi slučaj duplo da ne poveruješ međutim poverovah znajući ko mi priča.
Jednog dana dolazi žena u crnini sa uputom komesarijata za izbeglice i bi naravno primljena i razmeštena u objektu. Tragedija za sebe, svima sa kojima je stupila u kontakt uz suze pokazivala je slike masakriranog sina koje joj je dao, po njenoj priči, komadant njenog sina – pametan neki komadant ,ako- ga je i bilo.Ko da ne saučestvuje u njenoj tuzi.Posle nekoliko dana stiže nalog iz komesarijata da se iastoj daju na raspoloženje službena kola sa vozačem da bi otišla na jedno od gradskih groblja.Vozač naravno bez pogovora izvrši naređenje odveze ženu jednom, dva puta i to postade sve češće i češće.Jednog dana dođe poštar sa uputnicom za novac za pomenutu ženu i službenik zaprepašteno konstatova da ista glasi na iznos od preko 1000 d-maraka u to vrema koliko je iznosila penzija.Da bi tragi- komičnost bila veća to je bilo u vrema žestoke inflacije, kada su svi radnici u objektu radili za nekih 2.5 do 3 d.marke mesečno po zaposlenom.

/ 1 .moj doživljaj /A1

Kako me je put naneo pored jednog vikend naselje ,reših da navratim kod poznanika sa kojim sam dugo radio u istoj ustanivi.Pri ulasku u dvorište primetim traktor na kome još stoji kosilica poprilično zarđala i prikolica prekrivena ciradom ,još zakačena za traktor i taman htedoh da se našalim sa prijateljem, odeli to u poljoprivrednike, kad na vreme primetih da na terasi sede stariji čovek i žena a iz očiju im izbija neka tuga.Moj poznanik mi prestavi brata i snaju iz Hrvatske koji izbegoše za vreme“ oluje“ jedva sa nešto stvari na toj prikolici.Čovek sa mukom ali je smogao toliko snage ispriča:“Znate prijatelju pre neki dan poranim ja pre žege da odem i pokosim detelinu da se osuši na lepom vremenu ,i vratih se kući da otvorim koverat koji sam dobio od naših vlasti juče sa naznakom da otvorim danas.Otvorim koverat i nemogu da verujem svojim očima ,lepo piše povlači se pod hitno.Gde da se povlačim kad se nalazimo u sredini krajine a onda shvatih povlači se prema Srbiji, spakovah što stade na prikolicu i evo me, nisam ni kosilicu stigao da skinem.

/ 1. moj doživljaj /A1

Upoznah prijatne ljude u okolini Beograda ,i zatekoh se u momentu kada zbog potrebe podižu ploču na šupi koja je do tada bila inprovizovano pokrivena i naravno prokišnjavala .On inače težak invalid naravno i ja jer sam osećao potrebu da pomognem i Đedo izbeglica sa unukom kompletiraše ikipu za rad na mešalici i na razvlačenju betona,dobro organizovani planu posao i završismo do ručka.Kasnije pričam sa poznanikom i ijako sam predpostavljao gde je deda- đedo ,doznah da su ti vredni ljudi izbeglice, skoro su tu došli ,vidiš onu novu kuću na raskrsnici to su oni sami uradili,kažu zlobnici ko zna šta su sve doneli ,a ja mislim ako je neko tako vredan i svi rade od najmlađeg do najstarijeg, onda sigurno nisu doneli tuđe, i pre svega nisu dozvolil da žive na račun nekog drugog, nego na sopstvenom radu,pritom pomažući i drugima.






14
/1.moj doživljaj/A1

Nedaleko od Beograda jedan novopečeni biznismen kupi objekat sa pratećom zamljom sa pričom za meštane i namerom da sagradi sportski centar sa apartmanima.Dođoše tu i neki stranački prvaci na prasetinu i jagnjetinu-bilo je gibanice, vijore se stranačke zastave,stanovništvo se obradova da i u njihovoj blizini tako nešto
zaživi. Prolazi vreme radovi odmiču apartmanski deo poveća kapacitet na oko 20 apartmana i u to vreme nasta zatišje.
Odjednom oko pomenutog zdanja počeše radovi na izgradnji zida visine preko dva metra , sa armiranim betonskim stubovima na svakih 2 metra dužine. Neobično ulaganje, za sportski centar, jer od ugrađenog materijala bilo je moguće sagraditi još jedan takav objekat ,ali čovek ima pare može mu se.
Odjednom neposredno po završtetku izgradnje „kineskog“ – zida, počeše pristizati autobusi sa stranim tablicama , sa uglavnom mladim ljudima iz evropski zemalja, dakle strancima ,čije aktivnosti u vreme boravka niko nije video , da bi na kraju boravka bio organizovan vatromet .Po okolini poče da kruži vest da je objekat kupila neka sekta iz engleske platvši tom našem biznismenu trostruko veću cenu od kupovne koja je bila u markama a prodajna u evrima.Krenuše neki ljudi sa skupljanjem potpisa za peticiju ,no i to stade jer na objektu osvanu natpis hrišćanska zajednica Beograd i procuri vest da je na otvaranju bio i sam ministar vera.
Nekako u to vreme u obližnjem mestu za kratko vreme ljudi koji su prodavali kuće prodadoše 6 svojih kuća po duplo većoj ceni od tražene što meštani dovedoše u vezu sa onom predhodnom kupo prodajom izgleda da se radi o istim kupcima.

/1. moj doživljaj/ A1

Spadam u generaciju onih građana Srbije koji su služili vojni rok završivši školu rezervnih oficira ,igrali se rata kroz vojne vežbe ,na kraju sa napunjenim godinama dobili usmenu zahvalnicu i vratili uniformu, i otišao u mirovinu sa činom ,tako da nisam bio učesnik zadnjih ratnih dejstava.Zbog toga nemogu da se ne zapitam kako tumačiti haški tribunal ? Dali to neko želi da nam kaže, ako se boriš za svoju zemlju i svoj narod, velika verovatnoća je da ćeš biti proglašen ratnim zločincem ,a ta tvoja zemlja za koju si se borio treba da ti sudski zahvali, ili ćemo mi neutralni spoljni posmatrači ranije najveći svetski kolonizatori i evidentni nosioci genocida i ratni huškači da vam sudimo i izričemo našu pravdu. Od koga u budućnosti očekivati nove Mišiće, Bojoviće, Putnike ili Stepe, koji se danas, verovatno prevrću u grobu.

/1. moj doživljaj/A1

Velika je verovatnoća da svaki čovek na ovoj našoj planeti ima svoje mišljenje po svakom aktuelnom pitanju.Ja isto tako imam svoje mišljenje ali i doživljavam određene stvari i pojave naravno na svoj način i to pokušavam na ovaj način da iskažem. NATO je tvorevina zapadnih zemalja kao odgovor varšavskom ugovoru, zemalja tada istočne evrope. Varšvski ugovor nestade ,prestade potreba za NATO organizacijom ,odjednom tvorci te organizacije nađoše drugi razlo za postojanje, usmeravajući težište prema svetskom terorizmu ,a ustvari zadržaše tu organizaciju kao svetskog policajca za interveciju u drugim zemljama ,gde je i Srbija bila zamorče i na meti jer je štitila interes svog naroda, ali je bila u suprotnosti sa interesom tamo nekih zemalja.Može li bilo čiji interes biti u jednoj zemlji veći od interesa naroda koji tu živi ?
Iznoseći ovo mišljenje nijednom pomisli ne želim opravdati neke postupke učinjene u ime ovog naroda a protiv drugog naroda, samo želim istaći pravo svakog naroda na teritotiji na kojoj živi bez obzira gde je ta teritorija i ma kolika ona bila pa makar to bilo i

15


jedno domaćinstvo,uz poštovanje zakona države na kojoj se ta teritorija nalazi i istim pravima koja ima pripadnik tog državotvornog naroda./pravo na privatnu svojinu./

/1. moj doživljaj /A1

Negde šezdesetih godina ,pripadajući sloju srednje klase,živeći u vremenu euforije gradnje vikendica i ja se upustih u tu avanturu. Pošto na tom području nisam bio jedini dogovorismo se da finansiramo izgradnju elektro mreži sa manjom trafo stanicom,kako bi svi u naselju imali struju ,brzo smo zaboravili na petrolejke,sveće i fenjere. Učestvujući srazmerno, izgradismo započeto i ono što je apsurdno, pozvasmo prestavnike distribucije sa molbom da mrežu i trafo stanicu prime kao osnovno srestvo na dalje održavanje. Ako niste nešto dobro uradili na osnovu izveštaja komisije morali ste nedostatke otkloniti pa smo posle toga dobili rešenje o prihvatanju.
Pomislih da smo seljaku kupili osnovna srestva,traktore kombajne ,priključne mašine, po prethodnom principu danas bi bili prva zemlja u evropi i ko zna gde bi nam bio kraj u poljoprivredi.

/1. moj doživljaj/A1

U penziju odoh kao invalid tako da po tom osnovu primih invalidnost,mene je sramota da kažim iznos. Nakon izvesnog vremena izvršiši na mom telu nužne intervencije operacije od životne važnost, dobih dodatnu invalidnost a odma potom i deo ortopedske invalidnosti,taku da u ukupnom zbiru dobih 70% invalidnosti.Na osnovu toga uputih zahtev i priznadoše mi pravo na uvoz kola bez carine, obratih se putevima srbije i dobih pravo na bespletnu putarinu,obratih se gradskim organima za invalidsku nalepnicu za kola radi parkiranja međutim službenik mi ljubazno odgovori da na to nemam pravo jer nisam invalid po jednom osnovu 60 % .Naravno izađem pa čisto matematički se upitam kako mogu imati 60 % invalidnosti ako već po jednom osnovu imam 50 %i po druga dva još po 10% ,ako bih po bilo kom drugom osnovu dobio još 60% bio bih invalid 110%- 130 % ,a po meni to su oni koji su pod zemljm.Vratim se kod pomenutog službenika po drugi put za objašnjenje i rekoh mu da sam dva puta odustajao od operacije kuka ,i tada čuh apsurdan odgovor „pa što čoveče ne odete na tu operaciju pa ćete dobiti tih potrebnih60% i rešićete problem.Pametan neki momak ,međutim pnovo mi proradi mozak pa se zapitah ,“idem li ja na operaciju da postanem manji ili veći invalid“ i Nravno ne odoh na operaciju /digoh ruke od nalepnice – ono što mi je bilo najpotrebnije ne dobih- uzgred para nemam da uvezem ni polovan auto a kamoli nov, i posle tri godine nijdnom nisam imao potrebu da koristim besplatnu putarinu,moja invalidnost ostade samo moja ./

/1. moj doživljaj /A1

Pri jednom ranijem iskazu rekoh da je 10% stanovništva užasnom bukom lupanjem u šerpe ,kontejnere duvanjem u pištaljke trube i sl ,maltretiralo ostatak stanovništva.Pošao sam od predpostavke da je u neredima učestvovalo oko 200.000 ljudi najčešće spominjan cifra organizatora protesta u izveštajima ,među kojima su bili i oni koji su došli iz drugih gradova pa ako Beograd sa okolinom ima oko 2 miliona onda smo približno na tom iznetom procentu od 10%. Predpostavimo da je svaki aktivni učesnik iza sebe imao još tri člana istomišljenika u pasivi lako je zaključiti da to i u tom slučaju nema prostu većinu stanovništva.
Ko je kriv ostatku odnosno većini što se nije suprostavila ,što je bila indiferentna, lčno mislim da je to i bolje, jer da se ta većina ponašala po principim te manjuene Beogradom bi tekli potoci krvi.
16

/1.moj doživljaj /A1

Za vreme nemira za promene studentska organizacija je bila jedna od aktivnijih ,studenti su bili uvek u prvim redovima ,pravi nosioci bunta. U vrme Tita glavna udarna snaga učešćem u radnim akcijama na izgradnji puteva ,željezničkih pruga, hidrcentrala sanacija posle zemljotresa itd.Oni su bili udarna snaga i društvenih promena u kojima danas živimo. Moram priznati da sam od te udarne snage više očekivao kad su organizovani protesti zbog kosova –tada ih nije bilo nigde ,oganizatori protesta maltene posramljeno napustiše skup ,a Ja se uverh da je unutrašnji potstrekač na bunt ovog puta namerno zatajio, jedino neznam po čijem nalogu i u čijoj organizaciji,tako da cela evropa indirektno sazna da ovoj Srbiji nije stalo do kosova ,da malobrojni učesnici protesta uglavnom srbi sa kosova razočarano shvatiše da iza sebe ipak nemaju državu Srbiju.
Posledice su nam svima poznate.

/1. moj doživljaj/

Svedoci smo euforije oko priključenju Srbije NATO organizaciji,iako već imamo neki definisan odnos-partnerstvo za mir..Očigledno da i među političarima a i među narodom postoje oni koji su za i oni koji su protiv.I jedni i drugi iznose argumente ,među političarima padaju i teške reči, pa stoga i sam osećam potrebu da iznesem moje argumente svoj doživljaj. Za vreme nato bombardovanja skoro svako veče sam posmatrao dejstvo protiv vazdušne odbrane ,eksplozije po našem gradu,slušao izveštaje radovao se svakom oboreno avionu tugovao za svakom koletaralnom štetom ,bebom na noši, radnicim na televiziji,poginulima na mostovima, devojci koja nije doživela ni prvu ljubav,putnicima voza u grdelici i mnogim drugim za koje poput haških optužinika niko nije odgovarao iako imamo javna priznanja zločina-koleteralne štete- i treba da se izjasnim za NATO .Ni slučajno, bez referenduma nikako .
Iskreno zaprepasti me činjenica da rodbina poginulih više osudiše direktora televizije, što nije sklonio radnike iz zgrade jer je unapred bio obavešten o bombardovanju, koga u najgorem slučaju možemo nazvati saučesnikom a manje osudiše same izvršioce tog ubistva koje je u suprotnosti sa svim sopstvenim proklamovanjem o zaštiti javnih medija i javne reči.Ko li i ovde umeša svoje prste.

/3.Pitam neka odgovori ko zna /

Koliko je ljudi civila poginulo tokom nato bombardovanja a koliku onih koji su nosili uniforme.
Koliko objekata i koji su to objekti porušeni za vreme NATO bombardovanja i kolika je to okvirno materijalna šteta.Dali će najavljivane investicije/pri ulasku u NATO / biti bar približno ratnoj odšteti koja nam sa pravom pripada ,i šteti nastaloj zbog sankcija i propasti ukupnog privrednog potencijala. Kojim smo to aktom ugrozili interese NATO zemalja,dali je i jedan vojnik tada Jugoslovenske armije izašao sa teritorije svoje zemlje

/2.iz prve ruke /
Ispriča mi poznanik slučaj svoj susret sa državnom bezbednošću.U jednu srednju školu, dođoše dva čoveka u običnim odelima uđoše u direktorovu kancelariju pa kako je direktor bio odsutan pozvaše rukovodioca popodnevne smene prestavljajući se kao inspektori državne bezbednosti.Druže ,dali kod vas u školi postoji učenik....... ......... i ako postoji pozovite ga.Ja neznam ali mogu pozvati sekretara pa ćemo proveriti u spiskovima,ne druže nikakav sekretar vi otidite kod sekretara i bez mnogo priče proverite pa ako takav učenik postoji dovedite ga.Poslušah naravno ko nebi poslušao pronađoh učenika odem u razred i povedem ga u kancelariju.Učenik otresit dobar đak –šta li je zgrešio –inspektori ga

17

pogledaše ,pružiše mu jedan papir i upitaše dali on prepoznaje taj papir.Momak pogleda i odma odgovori da to sam ja umnožio i dao jednom mom drugu.Štaje na njemu napisano –na njemu je napisana četnička himna odgovori učenik.Pa ispričaj nam kako je do toga došlo.Znate ja stanujem na topličinom vancu i tu sam sa mojim društvom igrao žmurke oko spomenika vojvodi Vuku ,i kad me jedan moj drugar zapitao čiji je spomenik ja sam mu to objasnio i obećao tu pesmu.Znate ,moj deda je bio četnik ,ali je streljan od strane nemaca 1941 godine na Bubnju kod Niša –pa sam tom mom drugu to i ispričao ,Inspektor pogleda svog kolegu i zapita“ ti ovu pesmu nisi umnožavao po nagovoru – ne samo sam je umnožio za mog druga.Inspektor se zamisli ,i važno se obrati svima nama prisutnim „ Znate četnici su bili elitna vojska srpske vojske sve do drugog svetskog rata–kada su bili kompromitovani od grupa i pojedinaca.
Učenik se normalno vrati u razred do danas je već verovtno zaboravio na susret sa državnom bezbednisti nisam siguran da je taj susret na taj način doživeo.

/2. iz prve ruke /

Moj poznanik iz škole ispriča mi slučaj vredan da se zabeleži.Pozvaše direktora na sastanak u socijalistički savez povodom predstojećih majskih praznika pa kako direktor nije bio tu ode on na taj sastanak.Sastanak otvara zaduženi drug ,pored njega predsednik Soc Saveza govori se o potrebi dežurstva po ustanovama i naravno školama.Posle postavljenih pitanja i odgovora javi za reč postariji drug sledećim rečima“ Zašto vi zamajavete ovaj narod, pored svih dezinformacija sa radija i televizije i vi nas zamajavate praznim pričama izbegavajući da sopštite kakvo je stanje na kosovu da su tamo masovne demonstracije da tamo traje rat ima i poginulih i proteranih ,a pričate nam o tome da ovo dežurstvo nema veze sa situacijm na Kosovu.Predsednik Soc Saveza sa rukom na ustima reče/šapnu/ predsedavajućem da prekina diskutanta ,znaš to je general koji je nedavno došao sa kosova tamo su mu ubili sina pa je zato ovako ogorčen-čuh taj šapat jer sam sedeo blizu i shvatih da su dešavanja na kosovu stvarno izuzetno teška ali se to od nas običnih smrtnika koji smo narod te države nastoji sakriti./ Radi se o prvim namirima na kosovu /

/1. moj doživljaj /

Sedamdesetih godina prošlog veka postado članom jedne radne grupe pri komitetu partije.Jednog dana dobijem poziv da se pridružim partiskom rukovodstvu na jednom radnom sastanku u banji nedaleko od našeg mesta.Naravno spremim se ponesem potreban pribor za zabeleške i odem na zakazano mesto.Većina drugova je već stigla čavrljajući u holu uz aperitiv o svemu i svačemu prava domaćinska atvosvra. Dođe šef sale i saopšti da je sala spremna i svi mi nas oko dvadestak uputismo se da zauzmemo svoja mesta.Ulazeći u salu /ovo mi je bio prvi put/ primetih spojene stolove prekrivene čistim belim čaršafima sa vaznama i cvećem rasporđenim poceloj dužini stola,naravno postavljen sto više za svadbu ili neku proslavu a ne za neki tamo sastanak ,uz kompletan pribor za jelo mali plitki i duboki tanjir ,kašika viljuška nož ,a uz taj poznati dekor Kent, Vinston i još neke skupe cigarete.Pogledah svi učesnici zauzeše svoja mesta, uzeše cigarete strpše ih neko u tašnu neko u džepove ,naravno i ja to isto uradih ,a potom počeše iz tih džepova da na sto stavljaju Dravu, Moravu, Klasik, Ibar itd./ Bio je to radni ručak ane sastanak/
Nisam sklon takvim stvarima, tako da mi je to bio prvi i poslednji radni sastanak takvog tipa.





18

/1. moj doživljaj /A1

Živim u delu grada na prostoru koji ima neku magičnu moć da privlači ulične trgovce svih fela.Jedno vreme tu je bila ekspanzija postavljanja kioska tako da je za kratko vreme pored jednog postojećeg za prodaju štampe bilo postavljeno oko dvadeset novih z razne namene za prodaju voća i povrća kopiranje i izradu fotografija menjačnice i sl.Nravno za to isto vreme za taj prostor nije postavljen nijedan kontejner za smeće,pa pošto je i pored tog broja novopostavljenih kioska bilo još dvadesetak prodavaca na kartonskim kutijama onda je moguće predpostaviti kako je to izgledalo .Neću da grešim dušu bilo je pokušaja da se posebno ovaj kartonski ili kolski i kamionski sistem prodaje osujeti ,dolazila je opštinska inspekcija ,međutim broj je umesto smanjenja čak i porastao.Prijatelj stanar u tom kraju mi ispriča da je inspektorka pisala zapisnike a vozač od prodavaca po sopstvenom izboru namirnice stavljao u kombi dok su ostali prodavci užurbano sklanjali svoje trgovine.Po ovom pitanju imamo nastavak priče: Prvi nastvak priče govori da su oduzete namirnice dostavljane dečijim ustanovama ,a drugi da su po završetku radnog vremena deljene službenicima te opštine,prijatelj posmatrač sa terase evidentno je video inspektorku kad je napustila kombi sa kesom punom oduzetih pomorandži.
Evidentno je da se ni do danas nije smanjio broj prodavaca –smanjen je broj kioska –za očekivati je promenu sa uvođenjem komunalne policije – međutim videćemo.

/1. moj doživljaj /A1

Ulična prodaja ,osim voća i povrća obuhvata sve vrste namirnica ,suhomesnatih proizvoda, mlečnih proizvoda, ribe,prasića i drugih namirnica koje podležu rigoroznijoj kontroli,neko će reći svako odgovara za sebe i svoju decu a kad dođe do trovanja, onda je stani pani.I pored sve upornosti nisam mogao nikako da dokučim nemoć državnih organa po ovom pitanju.Tumačenje sam mogao naći samo ako prihvatim činjenicu da se i prodavcima i njihovoj kontroli –inspektorima isplati status kvo.
Znam da sem oduzimanje robe postoje i drugi oblici sankcija sa ciljem da se zaštite građani, novčane kazne, zatvorske kazne i sl, znam da su međi tim prodavcima pretežno nezaposleni koje je muka naterala da rade taj posao ali mi je poznato da ima i onih koji na tom prostoru drže po dva kombija kao magacine a treće vozilo im služi za nabavku.Činjenica je takođe da su cene tih uličnih prodavaca čak i veće od pijačnih cena iako ovde nema troška za tezge ali zato postoji trošak oduzimanja namirnica.

/ 1.moj doživljaj /A1

Prethodnih godina u više navrata su mi odnošena kola zbog parkiranja na nedozvoljenom mestu –tako i treba. Jednom prilikom za neko kratko zadržavanje u sarajevskoj ulici primetim trabanta sa prstom prašine na sebi i pošto sam se žurio stanem iza istog rezonujući ako njega niko nije odneo ,a nisam na prolazu nikome ne smetam valjda me neće odneti. Posle pitnaest minuta zadržavanja konstatujem da sam i pak odnet.Odem da podignem auto od dežurnog policajca zatražim ime potpisanog policajca u kolima međutim to ime nisam dobio tako da nisam mogao ni na suočenje a niti da se žalim.
Usput da spomenem pošto sam pomenutom ulicom često prolazio pomenuti trabant je i dalje skupljao prašinu na onom istom mestu a nedaleko odatle je jedan fijat 1300 bez točkova stajao mesecima –u najmanju ruku čudan neki kriterijum,pogotovu kada niste u mogućnosti da se žalite.




19

/3. pitam neka odgovori ko zna/

Kada će parking servis i vozila za uklanjanje vozila sa beogrdskih ulica uklanjati ,neregistrovana vozila, vozila magacine,vozila koja zauzimaju po dva parking mesta, poznanik mi reče pa sve dotle dok nebuda našli način da odnošenje vozila naplate.
Znam da je svako vozilo registrovano brojem motrora i šasije da postoji evidencioja zadnjeg vlasnika i da mu niko nije dao za pravo da takva vozila drži na parkingu,a posebno kada isto služi za magacin za smeštaj robe a parkirano je daleko od stana u kome vlasnik stanuje.

/1. moj doživljaj /

Nedavno kupim u prodavnici pumpu za vodu sa nalepnicm i na samoj pumpi tablicom sa osnovnim karekteristikama.Postoji uputstvo o upotrebi napisano na jezicima naroda evtropske unije ali ne i na srpskom jeziku.Dobro pomislim verovatno treba svi da naučimo neki svetsi jezik, kamo sreće da je tako, to je ipak omogućeno bez našeg jezika, jer bože moj profit je bitan a zaštita kupca otom potom.Međutim nije samo u tome problem problem nastaje kad počne eksploatacija i kad konstatujete da umesto šest metara pumpa diže vodu samo na tri ,kad umesto devet kubika na sat jedva dobijeti dva itd.
Pumpu možete naravno vratiti pa ako ste slučajno zaboravili da zatražit i uzmete garantni list ili ako ste zaboravili pa niste sačuvali račun od vraćanja nema ništa .

/1.moj doživljaj /A1

Polazeći u penziju čovek mora da se zapita, šta sa silnim vremenom koje mu se odjednom nametnulo?Ja sam sticajem okolnosti imao komšiju pecaroša koji me zarazi pecanjem pa naprasno postadoh sportski ribolovac. Dobro to je za leto ili bolje rečeno za lepo vreme i dane ,ali šta zimi.Kako sam uvek imao sklonosti to se upustih u područje istraživačkog rada ,krenuh sa inovacijama.Iz toga je proizašla i moja saradnja sa zavodom za intelektualnu svojinu.Za desetak godina ostvarih oko pet priznatih inovacija i isto toliko sam obavio određene pripremne radnje za priznavanje..Učestvovah na Tesla festu u Novom Sadu,i Novosadskom Sajmu na izložbi pronalazaštva u Beogradu ,dobih silne medalje, međutim odustadoh od daljeg rada.Posle sedme godine od prvog priznatog malog patenta dobih čestitku od zavoda za inteliktualnu svojinu ,da ukoliko želim dalju zaštitu moram na račun zavoda uplatiti u to vreme 35.000 dinara i to za sedmu i osmu godinu zaštite- uzgred budi rečeno mali patent se dobija sa vremenom trajanja zaštite do deset godina.
Odakle izađe ova obaveza nije mi jasno ,jasno mi je da je nekome palo na pamet kako da uzme pare,pa kako ja takvih para nemam odustadoh od svojih autorskih prava.

/1. moj doživljaj /A1.

Pokušavajući da zainteresujem proizvođače za svoje pronalaske ,obratih se prozvođačima takvih proizvoda u pismenoj formi. Dva naša veća proizvođača iskazaše interes za dve inovacije i obradovan odoh na razgovor i sa jednima i sa drugima.Kako je jedan proizvođač iz Beograda ja sam odgovorio na poziv i otišao u fabriku na razgovor, stručno smo se saglasili da inovacija prestavlja novost u toj oblasti ali je potrebno uraditi prototip.Nakon nekog vremena –obavestiše me da su u teškoćama, zahvaljuju se i da će mi se javiti kad dođu bolja vremena.Drugi zainteresovani dođoše u Beograd pogledasmo stručno,prestavnici fabrike su bili kvalifikovani ,i saglasismo se da novost postoji i da po teoretskim pravilima inovacija treba da funkcioniše.Posle par dana me pozvaše telefonski da bi bilo dobro da im pošaljem crteže za izradu prototipa i kad ja izrazih želju da lično
20

dođem –prestavnik mi odgovori da bi to bilo dobro ali fabrika ne može da mi snosi troškove puta,nije problem rekoh iznenađeno i odoh na razgovor sve sa crtežima i o svom trošku.Okupi se tako sam shvatio- konzilijum –stručna elita fabrike bilo je i magistara i doktora mašinstva ,oko šest stručnjaka na čelu s direktorom razvoja , i ponovo konstatovasmo tehničku izvodljivost i funkciju –ali zaključismo da je najbolje napraviti prototip.
Naravno prihvatih zaključak uz jednu napomenu ,“kada budete pristupili izradi prototipa bez mog prisustva uređaj nećete moći napraviti, jer u tekstu patenta nedostaje jedna sitnica da bi uređaj funkcionisao.
Predstavnici fabrike unazad pet godina nisu našli za shiodno ni da se jave .

/1. moj doživljaj /A1

Kako je odziv fabrika na moju ponudu bio slab bolje rečeno nikakav,rešim se sačinim ovlašćenje ,overim u opštini da eventualnom proizvođaču ustupam pravo na proizvodnju pronalaska pet godina od prihvatanja ponude, pa ako proizvod bude prihvaćen da onda nakon tog vremena, sklapamo ugovor o obavezama prema meni kao autoru.Svako naredno pismo sam slao sa pomenutim ovlašćenjem , u jedom slučaju boraveći u mestu fabrike pozvah odgovorno lice za inovacije u fabrici da dođe na poznato mesto da pogleda nuđenu inovaciju ,međutim do susreta nije došlo.Napominjem da se radi o inovaciji koju sam ugradio u sopstveni automobil, sa istom sam prešao 70.000 km a motor iako je 20 godina star i dalje ispunjava svoje obaveze bez problema kao na početku.
Postao sam i evidentirani pronalazač u ministarstvu za nauku Srbije – ali sam na kraju digao ruke, započete projekte nisam dovršio, a priznatim patentima je istekao rok zaštite.
Kakve zaštite, zaštita se svodi na posedovanje papira kojim država garantuje da je to tvoj pronalazak koji služi da na eventualnom suđenju posluži kao dokaz a tvoje je suđenje, tvoji troškovi – iskrena takav oblik zaštite mi nije potreban –potrebnije je da se ta institucija osim papirom, pozabavi plasmanom i realizacijom projekata.

/1.moj doživljaj /A1

Naše fabrike u svom sastavu imaju službe razvoja koje sem što rade na unapređenju proizvodnje bave se i inovacijama, prinalascima kojima se proizvod uprošćava uz povećanje funkcionalnosti ,smanjujući troškove prozvodnje , bave se dakle vrlo vitalnim delom u unapređenju proizvodnje.Neznam za slučaj da su firme pretplaćene na godišnjak koji izdaje zavod za patente ,zainteresovanost firmi da na licu mesta pogledaju dokumentacije i da konsultuju službena lica zavoda, koja su odobravala priznanja inovacije da im ta lica prezentiraju pronalazak kako bi došao u proizvodnju.Najčešći je slučaj da inovatori sopetvenim srestvima započinju biznis ili kao što je to u mom slučaju, sam izradim prototip za sopstvene potrebe ili izradim model ili pomoću majstora ugradim inovaciju u sopstveni auto .
Jedan prijatelj inače poznavalac prilika mi reče“Nemoj da te čudi nezainteresovanost fabrika a posebno odelenja za razvoj ,oni su ti koji treba da se bave tim problemima oni za taj rad primaju platu ,i odjednom dolaziš ti neki šalabajzer sa ulice i donosiš im rešenje ,koje će proučiti ,obično zakjlučit i da je to toliko prosto da i ne prestavlja inovaciju ,neshvatajući da su najkvalitetniji prosti i jednostavni pronalasci zbog čega točak u naučnom svetu smatraju najgenijalnijim pronalaskom,i na kraju će tvoju inovaciju omalovažiti i izložiti ruglu.“
Očigledno je da nešto treba menjati.
 
Natrag
Top