Šta je novo?

100 godina od pobede na Ceru

UREDNIK
Učlanjen(a)
27.06.2011
Poruka
10.312
100 godina od pobede na Ceru
Izvor: Tanjug
Cer -- U spomen-kompleksu ''Cerska bitka'' u Tekerišu kod Loznice obeležava se 100. godišnjica Cerske bitke.

122206698853f2dd5569a70204279673_368x555.jpg
Državnu delegaciju na središnjoj proslavi predvodi predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Premijer Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik položili su, na početku svečanosti, vence na spomenik palima u prvoj savezničkoj pobedi u Prvom svetskom ratu.

Vučić i Dodik su se potom u memorijalnom kompleksu u Tekerišu kod Loznice upisali u spomen-knjigu, a zatim se premijer Srbije obratio prisutnima. Vučić je tom prilikom rekao da je vreme da od Srbije, zemlje za koju je vredelo umreti, "napravimo zemlju za koju vredi živeti".

"To je naš glavni posao i hajde da ga uradimo. Sto godina je prošlo i sad je pravo vreme. Ubeđen da možemo, nemam šta drugo da vam kažem, osim dve reči i tražim da je ponavljate sa istom verom koje su imali oni nad čijim kostima danas stojimo - Živela Srbija", rekao je Vučić.

On kaže da imamo obavezu i dužnost da se na isti način kako su se vojnici pre sto godina borili za Srbiju i ginuli za njih, mi sada za Srbiju radimo i živimo.

"Vreme je da zemlji ponovo damo bar deo onoga što su joj dali oni koji su joj dali sve, vreme je da prestanemo da kukamo i da se žalimo, da se potrudimo za našu Srbiju. Vreme je za našu žrtvu i naš napor", rekao je Vučić.

U Srbiju su, kako je istakao, u Prvom svetskom ratu verovali svi koji su verovali u slobodu, i iz te vere i požrtvovanosti nastala je država u kojoj savremeno pokojenje ima obavezu da gradi ono što je nastalo na žrtvi predaka.

"Srbija i svi mi nastali smo tada braneći sebe, svoju slobodu i svoju zemlju. Došli smo ovde na Cer da postanemo slobodna i poštovanja vredna nacija i verovali smo u pobedu", rekao je Vučić.

"Mnogo smo vremena potrošili na pogrešne odluke, režime i ratove, ali vratili smo se i spremni smo da osvojimo svoj Tekeriš i Cer. Srbija će nastaviti da slavi svoje pobede i nastaviće da pobeđuje u budućnosti. Živela Srbija! Do konačne pobede", rekao je Vučić. Nakon toga usledio je umetnički program.

Srpska vojska je avgusta 1914. pod komandom generala Stepe Stepanovića porazila daleko nadmoćniju austrougarsku vojsku, izazvavši zgražanje u Beču i Berlinu, oduševljenje među saveznicima, jer je okončana kao prva velika saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu.

Početak ceremonije oglasio je trubač Reprezentativnog orkestra Garde Vojske Srbije, a verski obred služio je patrijarh srpski Irinej. Patrijarh Irinej je u šabačkoj Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla juče održao pomen žrtvama koje su austrougarski vojnici u porti ubili nakon Cerske bitke.

Vučić je položio lovorov venac na Spomenik palim vojnicima, a nakon toga se upisao u spomen-knjigu. Vence su položili i izaslanici predsednika Republike Ivan Mrkić i Jasmina Mitrović Marić, izaslanik predsednice Narodne skupštine, načelnik Generalštaba Vojske Srbije i ministar odbrane, praunuk vojvode Stepe Stepanovića.

U ime zemalja saveznica, vence su položili ambasador Rusije Aleksandar Čepurin i vojni izaslanik Francuske, a vence su položili i predstavnici diplomatskog kora.

U organizaciji Ministarstva odbrane i Vojske Srbije biće prikazan dokumentarni film s otvaranja Spomenika cerskim junacima, a priređena je i muzejska postavka. Organizator svečanosti je Vlada Republike Srbije - Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Povodom stogodišnjice Cerske bitke, u organizaciju Udruženja građana ''Cerski marš'' više od hiljadu ljudi krenulo je u nedelju iz Šapca ka spomen-obeležju u Tekerišu da bi odali poštu cerskim junacima.

Iz Šapca je krenulo oko 1.300 učesnika Cerskog marša, a pešačka tura od 38 kilometara okupila je decu i stare iz svih krajeva Srbije, kao i iz bivših jugoslovenskih republika, preneo je RTS.

Kolona je, kako je navedeno, duga više od kilometra.

Potpredsednik Narodne skupštine Vladimir Marinković uputio je građanima Srbije čestitike povodom 100 godina od pobede srpske vojske u Cerskoj bici istakavši da istorija i preci koji su utkali svoje živote u temelje moderne Srbije ne smeju biti zaboravljeni.

Udarni deo Cerske bitke odigrao se u noći 15. na 16. avgust 1914. godine na jugozapadnim obroncima planine Cer, a bitka je okončana kao prva velika saveznička pobeda u Prvom svetskom ratu, koju je izvojevala srpska vojska.

Usledilo je povlačenje 21. austrougarske divizije, potom 8. korpusa, da bi u krajnjem 5. armija austrougarske vojske odstupila nazad preko Drine.

Posle Cerske bitke, širom Evrope proneo se glas da je "malena" Srbija uspela da porazi austrougarske trupe, što je, kako se isticalo, povećalo ugled naše zemlje.

Kada je cerska operacija okončana 24. avgusta, od oko 200.000 austrougarskih vojnika, koliko je provalilo u Srbiju, u njoj nije ostao nijedan, izuzev 4.500 zarobljenika.

Tokom krvavih borbi gubici austrougarskih trupa dostigli su 27.000, dok je iz stroja izbačeno oko 16. 500 srpskih vojnika, od čega ih je 2.107 poginulo. Gonjenjem neprijatelja do Drine i završnim borbama kod Šapca, 21-24. avgusta 1914. godine, okončana je Cerska bitka.

Kao posledica uspešnog komandovanja i odlučne pobede general Stepa Stepanović dobio je čin vojvode.
 
Top