10 neobičnih detalja iz života slavnih pisaca

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.978
10 neobičnih detalja iz života slavnih pisaca

Pisci su složena bića koja crpe inspiraciju iz dubina svoje nepresušne mašte. Oni su stanovnici različitih svetova, koji ponekad vode živopisne, ekstravagantne živote o kojima se ne zna mnogo. Predstavljamo vam 10 interesantnih detalja iz života poznatih pisaca.

alphabet-2703166_12807505511d3630262e9f8.jpg


„Big Willy Style“

Poznat kao najveći pisac koji je ikada stvarao na engleskom jeziku, Vilijam Šekspir ostavio je za sobom mnoštvo pesama, pozorišnih komada i soneta u kojima su po prvi put upotrebljene (ili prvi put zapisane) mnoge reči i izrazi koje i danas koristimo. Među njima su: očna jabučica, menadžer, moderan, fer-plej, probiti led i sl.

Zaljubljena u ljubav

Uprkos tome što je u svojim romanima opisivala veličanstvene romanse i ljubavne veze, autorka „Gordosti i predrasude“ Džejn Ostin se nikada nije udavala.

Vreme je za koktel

Autor „Velikog Getsbija“ F. Skot Ficdžerald obožavao je koktele i redovno ih pio. Verovao je da se miris džina ne može osetiti, pa su zato kokteli „bejli“ i „džin riki“ bili piščeva omiljena pića.

Da liste vi zaista onaj za koga se predstavljate?

Džordž Orvel, pisac „1984“, rođen je u Indiji, a pravo ime mu je bilo Erik Bler. Orvelov otac bio je zaposlen kao službenik odseka za opijum britanske vlade u Indiji.

Kako ostaviti utisak

Umesto autograma olovkom, pisac Hanter S. Tompson je imao običaj da u svoje knjige puca iz pištolja. Poznat po šokantnim postupcima, Tompson je sa glumcem Bilom Marejem izmislio novi sport: golf sa sačmarom. Igra se sastoji u tome da jedan igrač udara lopticu, a drugi pokušava da je raznese sačmarom kao glinenog goluba.

Ako valja, ponovi

Pre objavljivanja popularnog trilera „Da Vinčijev kod“, pisac Den Braun je bio pop pevač. Jedan od njegovih albuma nosio je ime „Anđeli i demoni“.

U svetu muškaraca

Roulingova je izabrala inicijale Dž i K kako bi sačuvala anonimnost, ali i zbog neutralne prirode takvog imena, jer je brinula da publika neće kupovati knjigu o magiji i čarobnjacima bude li znala da je njen autor žena. Prvi inicijal dolazi od njenog imena Džoana, a pošto nema srednje ime, slovo K pozajmila je iz imena svoje bake.

Kome je još potrebno obrazovanje

Kanadska književnica Margaret Atvud je za vreme postdiplomskih studija na Harvardu sa ostalim koleginicama bila zadužena da služi čaj i kolače svojim muškim kolegama tokom dugih predavanja.

Dobra stara vremena

Martin još uvek piše na, po današnjim standardima, prastarom kompjuteru. On koristi softver WordStar processor 4.0, koji je bio popularan još osamdesetih. Pisac tvrdi da ovaj program zadovoljava sve njegove potrebe.

Udruženim snagama

Pisac Stiven King je u saradnji sa muzičarem Džonom Melenkampom napisao i producirao mjuzikl „Duhovi braće iz okruga Darklend“. To je južnjačka gotska priča o dvojici braće u kući nastanjenoj duhovima. Pesme za mjuzikl napisali su brojni poznati muzičari, uključujući Šeril Krou, Krisa Kristofersona, Elivisa Kostela i dr.

Izvor: Interestrip.com
Prevela: Jelena Tanasković

(Laguna.rs/Laguna-bukmarker)
 
Učlanjen(a)
28.02.2018
Poruka
51
Remarkov rukopis za roman „Na zapadu ništa novo“ bio je odbijan čak 14 puta. Inače, ovaj roman je za 18 mjeseci prodat u tri i po miliona primjeraka.


U Stendalovoj sobi pronađena je škrinja puna starih rukopisa sa kojom niko nije znao šta da uradi. Tu su škrinju poslali u Stendalov rodni kraj gdje je ona čamila u zabačenom uglu u jednoj biblioteci. Škrinju je pronašao poljski student koji je ostao očaran ljepotom stila kojim su pisani rukopisi. Među tim rukopisima bile su i stranice “Crvenog i crnog”.
 
Učlanjen(a)
28.02.2018
Poruka
51
Truman Kapoti sa pet godina je imao koeficijent inteligencije 215, najviše u istoriju škole za koju se testirao. U jednoj minuti imao je 50 opažanja, dok su druga djeca imala samo 5. On je čitao u prosjeku 5 knjiga nedjeljno.

-Gete je bio zaljubljive prirode i veliki ljubitelj žena ,
i to ne samo u mladosti nego do kraja života.
 
Učlanjen(a)
28.02.2018
Poruka
51
-Agata Kristi je za vreme Prvog svetskog rata radila u
bolnici , gde je i stekla ogromno znanje o otrovima
koje će kasnije vešto koristiti u svojim delima.
Inače , ona je odustala od karijere pijanistkinje zbog
svoje preterane stidljivosti.
 
Učlanjen(a)
28.02.2018
Poruka
51
-Hans Kristijan Andersen , bio je veliki hipohondar.
Njega je intimno više od svega plašila misao da
bi ga greškom mogli živog sahraniti !
Zato je ceo život po džepovima držao ceduljice na kojima
je pisalo : samo se čini da sam mrtav !
 
Natrag
Top