10 najružnijih automobila koji su ikada napravljeni

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
216

10 najružnijih automobila koji su ikada napravljeni

10-najruznijih-automobila-ikada-napravljenih.jpg


Potraga za najružnijim automobilom svih vremna, može vas odvesti u oblasti koje nikada ne biste očekivali, uključujući kulturu, inženjering i umetnost. Postoji i misterija, jer šta može objasniti razmišljanja dizajnera koji su zamislili 10 najružnijih automobila koji su ikada napravljeni.

Kako reče grčki filozof Platon: „Lepota je u oku posmatrača“, tako da ono što je nekome ružno, nekom drugom može biti lepo. Ukusi su različiti, a ima i onih slučajeva kada je nešto toliko ružno, da je u svojoj ružnoći, istovremeno i lepo. Ima i onih izuzetno ružnih automobila koji su postali kultni, poput slavnog trotočkaša iz serije „Mućke“ („Only fools and horses“).

Kao i svaka umetnost, i dizajn automobila je subjektivan. Ne postoje stroga pravila da se neki automobil kategorički proglasi ružnim. Ipak, posle istraživanja i pregledanja više „top lista“ najružnijih automobila, ovo su neki koji su se pojavili gotovo na svakoj od njih. Ali da krenemo unazad...

#10. Lamborghini Veneno​


Kada čujete ime Lamborghini, očekujete da ćete videti nešto fantastično. Ali, Lamborghini Veneno je fantastičan na užasan način. Jednostavno, nije ono što biste očekivali. Ovaj automobil je najrizičnija stvar koju je Lamborghini ikada uradio. Tanka je linija između stilske noćne more i estetskog dizajna.

Veneno nije samo prešao liniju, već ju je izbrisao i povukao novu (da, tako je ružan). Ova beba predstavljena je 2013. godine i trebalo je da obori svet s nogu svojim klišeom o superautomobilima. Samo devet je ikada napravljeno i svaki je prodat za neverovatnih 4.1 milion dolara. Ali, bar su ukazali na jednu stvar da između ukusa i novca – apsolutno nema veze.

#9. Nissan Cube​

Nissan-Cube.jpg


Još jedan automobil koji izgleda kao mutant je Nissan Cube. Ovaj automobil je poznat po svojim estetskim gresima koji uključuju asimetrično zadnje staklo obavijeno oko levog dela automobila. Podseća na ribu iverak, i praktično, takvog auta nema na svetu. Ima i spuštene prozore koji izgledaju kao inspirisani lošom umetničom slikom.

#8. Fiat Multipla


Italija je napravila još jedan od najružnijih automobila ikada napravljenih, a to je Fiat Multipla. Ovaj automobil ima niz čudnih izbočina. Pomislili biste da je napravoljen isključivo od meke plastike. Ugrađena svetla za dnevnu vožnju su urnebesna i čvrsto fiksirana na dnu vetrobranskog stakla. Zbog toga izgleda kao prašumska žaba koja je upravo prošla kroz genetsku mutaciju. Ali, ako želite automobil koji niko neće poželeti da ukrade – Multipla je jedan od odličnih izbora.

#7. AMC Pacer


Amc-Pacer.jpg


Reklo bi se da AMC zna kako da napravi auto koji izgleda kao voće (ali ne na dobar način). Recimo AMC Pacer izgleda kao avokado, i može se reći da je dobar primer kako su ljudi 1970-ih imali užasan ukus za dizajn automobila. Mada, kad se setimo mode iz tih godina, čini se da je dizajn uopšte bio vrlo diskutabilan.

Dizajneri su očigledno mislili da će AMC Pacer biti jedan od velikana auto industrije. Pa, pogrešno su mislili. Neobičan dizajn ovog vozila bio je očigledniji zbog njegovih asimetričnih vrata. Na kraju je pretvoren u karavan i svako ko ga je pogledao, osetio je oštar bol u glavi.

#6. Suzuki X-90


Ovaj automobil uspeo je da zadrži svoju jedinstvenu ružnoću od krosovera do krosovera, i a sledeća generacija postajala je samo gora od prethodne. Da, prvi član porodice je Suzuki X-90. Ima veoma čudno telo. Zadnji deo mu izgleda kao komprimovani pikap, a prednji kao zadnji deo japanskog ekonomskog auta. Ima krilo pričvršćeno direktno za rep. U čemu je poenta?

#5. Tatra 603


Tatra-603.jpg


Ovaj automobil je prelaz između čeških lokomotiva i nekadašnje Airstream kamp prikolice, u doba komunizma (bez preterivanja). Morate biti stvarno zaljubljeni u ružno, da biste vozili Tatru 603. Kao što rekosmo, tu je stvar relativna, ono što je za nekoga ružno, za nekog drugog može biti prelepo. I to je verovano prva stvar koju su dizajneri ovog automobila pomislili kad su va videli gotovog.

#4. Nissan Juke


Ako ste ikada čuli izraz „udaren mokrom čarapom“, onda vam ne treba nikakav poseban opis ovog automobila. U stvari Nissan Juke je primio nekoliko udaraca „mokrom čarapom“. Možda će neki tvrditi da Nissan nije nameravao da napravi ovaj automobil tako ružnim ali, ispalo je da to nije urađeno greškom, i da je on, takav kakav je, u stvari – revolucionarni izum! Aha, važi…

#3. AMC Gremlin


AMC-Gremlin.jpg


Neverovatno ali istinito, AMC se dva puta našao na ovoj listi. Do sada nijedan automobil nikada nije imao ovako loše proporcije. Kada AMC Gremlin pogledate sa strane, izgleda kao podupirač za vrata (bez preterivanja).

Važno je napomenuti da to kako izgleda, zavisi od ugla gledanja. U nekim slučajevima, ovaj automobil izgleda kao patika za trčanje, dok iz drugog izgleda kao kriška sira. Njegovim dizajnerima treba dodeliti nagradu za tako jaku veru i nadu. Oni su, zapravo, verovali da će izdužena hauba nekako ličiti na Ford Mustang. Pa, izgleda da im je nada ovog puta bila jača od vere.

#2. Citroen Ami

Francuska je možda poznata kao centar mode, ali je takođe i rodno mesto auta za žaljenje – Citroen Ami (naslovna fotografija). Ami je izašao na tržište 1961. godine i bio poznat po svom zadnjem staklu zakošenom ka napred, obrnuto od svih ostalih.

U to vreme, ovakva stakla jesu bila novina, ali ih je imalo malo automobila (s razlogom). I bez obzira što su njegove mehaničke osnove inspirisane klasičnim 2CV, na kraju je ispalo nešto grozno. Uz to, imao je pravougaone farove, kojima definitivno nije trebalo dozvoliti da ugledaju svetlost dana.

#1. Pontiac Aztek


Pontiac-Aztek.jpg


Pontiac Aztek
je ponosni nosilac prvog mesta na mnogim listama, jer je ružan na više nesrećnih načina. Ako biste hteli da napravite automobil koji krši sve principe estetike u istoriji, teško bi vam bilo da nadmašite Pontiac Aztek.

Ovaj automobil izgleda kao da je nastao iz nesrećne ljubavi usisivača za prašinu i dečje igračke Transformer. To je grbavi automobil sa pločama na točkovima veličine onih za rolere. Sav je čudan.

I to bi bilo to...


srecan-put.jpg


Nadamo se da vam je ovo putovanje kroz istoriju ružnih automobila bilo zanimljivo. Sasvim je sigurno da bi svako od nas napravio neki drugi izbor, jer je na ovom spisku moglo je da se nađe još mnogo automobila.

U našem voznom parku, ovakvih primeraka nema, ali svakako ima mnogo lepših. Ako se odlučite da iznajmite neki od njih, ljubazno osoblje rent a car agencije Menadžer, uvek je tu za vas. A sada nam preostaje još samo da vam u ime cele rent a car agencije poželimo srećan put!

Izvor: Menadžer express
 
Natrag
Top