Šta je novo?

10 najlepših svetih pećina

PYC

Član
Učlanjen(a)
04.10.2009
Poruka
11.512
10 najlepših svetih pećinaIvana Stojanov | 14. 11. 2010. - 00:02h


10 najlepših svetih pećina po izboru Ivane Stojanov novinarke u "Blicu”...
90305_actuntunichilmuknal02_f.jpg


1 Actun Tunichil Muknal, Belize

Mitovi uglavnom govore da putovanje u podzemne svetove nisu jednostavna. Kada biste obišli Actun Tunichil Muknal u Centralnoj Americi osetili biste se kao da ste položili sopstveni epski ispit. Obilazak ostataka Maja uključuje planinarenje, ronjenje, plivanje, hodanje. Naime, ova pećina je duboka oko pet kilometara. Obilazak je moguć isključivo uz pratnju vodiča. Obavezne su patike na nogama, kupaći kostim, kaciga sa upaljenim svetlom. Grupe su manje od desetoro i ulazak u pećinu je u intervalima od 15 minuta. Ulazak u pećinu je plivajući. Dubina vode je do pet metara. Posle desetak metara se ispliva, a sledećih 600 metara je naizmenično penjanje uz vrlo oštre i klizave stene, pažljivo hodanje po vodi jer oštrih stena ima svuda, i plivanje. Posle jednog sata vratolomija, skidaju se patike, oblače čarape, dobijaju fotoaparati i nastavlja se šetnja po čudnoj površini, koja se često pretvara u mekanu glinu. Ostaci civilizacije Maja su svuda vidljivi: oruđe, glinene posude i 15 skeletona. Više od polovine kostura su dečji i smatra se da su deca žrtvovana bogovima. Ostaci nisu odvojeni staklom ili konopcem. Da bi se došlo do ove pećine, ide se kroz tropsku šumu oko jedan sat i tri puta se prelazi reka.

90306_elephant-cave-internet_f.jpg


2 Pećine Elephanta u Indiji


Ovaj hindu hram uklesan je u stenje prirodnih pećina nedaleko od obale Mumbaja. Nastao je u sedmom veku. Jedna od legendi govori o crtežu uklesanom u zidu - Šiva u pokretu koja pleše i tako širi stvaralačku energiju od koje nastaje čitav svet, a svi ostali oko njega su zaprepašćeni snagom te energije, čak i njegova žena Parvati. Ostrvo je puno majmuna koji prate turiste u nadi da će dobiti nešto za jelo.

90307_longmencaves00_hf.jpg


3 Longmen pećine, Kina

Pećine Longmen nalaze se 12,5 kilometara južno od grada Lojang u središnjoj kineskoj provinciji Honan. Od dinastije Tang dat je naziv Longmen, što u prevodu znači “Zmajeva kapija”. Pećine su stare više od 1.500 godina. Pećine Longmen su sastavljene od više od 1.300 kamenih pećina sa 2.345 dvorana i soba, više od 3.600 memorijalnih natpisa i zapisa, više 9.700 budističkih kipova.

90308_dambulla02_f.jpg


4 Dambula pećine, Šri Lanka

Ovaj kompleks je sastavljen od pet pećina uklesanih u stenama. Neke pećine datiraju još iz 1. veka pre naše ere, a u njima se nalazi više od 130 statua Bude. Slikanje je dozvoljeno, ali samo statua posebno, što znači da ni na jednoj slici u samim pećinama ne smeju da se vide ljudi. Videćete fenomenalne murale, skulpture i oslikane tavanice, a neverovatno je zamisliti kako su u 1. veku oslikavali te grube površine bez prethodne pripreme. Na ovakvim mestima, lokalni preprodavci su neizbežni. Magične kutije, majice i ostali suveniri su predmet neumornog cenkanja.

90309_corczan-cave00_f.jpg


5 Korikijska pećina, Grčka

Korikijska pećina, na padinama planine Parnas, bila je posvećena bogu Panu, nimfama i muzama. Kamen blizu ulaza je vrlo verovatno bio oltar. Vođa Muza je Apolon, a s njim su prebivale pored izvora na planini Parnas. Francuski arheolozi su 1969. iskopali iz pećine mnogo predmeta iz perioda antike, uključujući muške figure iz perioda neolita, flaute od kosti, figure od bronze i gvožđa i 50.000 figurica od terakote.

90310_minoan-vaces00_f.jpg


6 Pećine na Kritu, Grčka

Krit ima preko 3.000 pećina, a mnoge od njih su u vezi sa bogovima iz grčke mitologije. Dikteon pećinu zovu i Zevsova pećina i veruje se da je Rea tu rodila boga Zevsa. Poseta Zevsovoj pećini u brdima centralnog Krita prava je avantura. Potrebno je prvo da se pešice popnete dugim kamenitim i visokim stepenicama do vrha planine ili da na leđima magarca savladate tu putanju. U drugoj pećini Rea je sakrila Zevsa od muža Krona, koji je gutao svoju decu čim se rode. Inače, vremenom kritska religija pokazala je prelazak od kulta žena do muškarca. U početku, sve se baziralo na kultu žene i rađanja, dok se kasnije sve pomerilo kao svadbenim običajima i potom muškarcima. Životinje i ptice pojavljuju se takođe kao kult figure, a naročito je čast simbol bika..

90311_paul-grotto01-foto-reuter_f.jpg


7 Pećina svetog Pavla, Malta

Sveti Pavle koji je bio zarobljenik u starom Rimu je brodom otišao na Maltu, a sklonište je našao u ovoj maloj pećini. U Bibliji piše da su Pavla Maltežani dobro negovali, a da je tokom boravka na ovom ostrvu čudotvorno lečio bolesne i da je preživeo ujed zmije, zbog čega su ga smatrali bogom.
90312_st-michaels1200_f.jpg


8 Grobnica svetog Mihajla, Italija

Po hrišćanskoj legendi ovu pećinu mauzolej u Monte Sant Anđelu je izabrao arhanđel Mihajlo, koji se pojavio 490. godine pre nove ere i rekao: “Gde se stene širom otvore, tu će greh čovekov biti oprošten”. Priča se da je iza njega ostao oltar, crvena odora i otisak njegovog stopala u kamenu.

90313_grotte00_hf.jpg


9 Pećina Fon de Gom, Francuska

Bizoni, konji i mamuti su samo neke od životinja koje su nacrtane na zidovima ove pećine. Nastale su pre 15.000 godina, a i dalje imaju jasne konture i boje. Crteži su bili ili u vezi sa lovom ili sa lunarnim kalendarom. Preistorijski ljudi živeli su u Dordon dolini 25.000 godina pre Hrista. Ulaz u pećinu je najverovatnije tada napravljen, ali je sama pećina i ono što je u njoj narednih vekova bilo zaboravljeno, sve do 18. veka, kada je lokalno stanovništvo počelo ponovo da posećuje pećinu.

90314_sof-omar--sof-omar-caves_f.jpg


10 Sof Omar pećine, Etiopija

Dugačka je 15 kilometara i najduža je pećina u Etiopiji, a druga najduža na svetu. Po predanju Sof Omar je bio muslimanski sveti čovek koji je živeo u toj regiji. U pećini ima slepih miševa koji ne smetaju turistima. Legenda kaže da je Alah rastvorio kamen i stvorio pećinu za Sofa Omara, koji je istu koristio kao hram.
 
Top