Šta je novo?

10 moćnih saveta Konfučija: Ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
37.557
10 moćnih saveta Konfučija: Ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi

brNsrcy.jpg


Konfučije je bio kineski filozof i reformator, poznat po svojim učenjima, koja su i dan danas od neprocenjive važnosti širom Azije.

Njegov etički sistem vrednostipostao je temelj državnosti i socijalne misli u Kini tokom feudalizma, a njegova etička načela su se kasnije koristila i prilikom ustanovljivanja carevine.

I dan danas mnogi stanovici Azije, ali i sveta, rukovode se mislima Konfučija, a ovo je 10 najpoznatijih:

1. Nikad nemojte da namećete drugima ono što ne biste izabrali za sebe.Zapamtite i uvek sledite zlatno pravilo - ne čini drugima ono što ne želiš da drugi čine tebi.

2. Stvarno znanje je znati stupanj nečijeg neznanja. Neznanje je najveći uzrok patnje. Prosvetljenje je naše oslobođenje.

3. Čujem i zaboravljam. Vidim i sećam se. Radim i razumem. Hiljadu ponavljanja daje odgovore na sva pitanja.

4. Sve ima lepotu, samo to ne vide svi. Morate stvarno otvoriti svoj um da biste videli svu lepotu ovog sveta. Pogledajte svet bistrim očima.

5. Superioran čovek je svestan pravednosti, inferiorni čovek je svestan prednosti. Cilj superiornog čoveka je istina.

6. Gde god da krenete, idite punim srcem. Jako je bitno biti potpuno posvećenonome što radite i gde idete.

7. Naš najveći uspeh nije u tome da nikada ne padnemo, već da ustanemo svaki put kada nam se to dogodi. Svi mi padnemo u nekom trenutku. Pravi neuspeh je samo kad ne uspemo da ustanemo.

8. Onaj koji nauči, ali ne misli, izgubljen je. Onaj koji misli, ali ne nauči, u velikoj je opasnosti. Možemo da naučimo puno toga, ali ne samo čitanjem knjiga. Ne zaboravite da mislite kritički.

9. Onaj koji želi da usavrši svoj rad, mora prvo da naoštri svoj alat. I zapamtite, vaš mozak je jedan od najvažnijih alata.

10. Ako pogledate u svoje srce i ne nađete ništa loše tamo, zašto se onda brinete? Zašto se plašite? Ako vaše brige zavise od vas, ne brinite, rešićete ih. Ako ne zavise od vas, brigom nećete ništa promeniti.


Izvor: Mojatv.rs
 
Top