10 mesta na Zemlji sa vanzemaljskim izgledom

Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
Dry Valleys (Antartica)


dryvalley5.jpg


dryvalley6.jpg


Antarktička Suha dolina, sa svojim šljunčanim tlima, je, kažu, jedno od Marsu najsličnijih mesta na Zemlji. Taj fascinantan krajolik, koji se nalazi unutar Victoria Landa zapadno od McMurdo Sounda, ne dobija skoro nijednu pahulju snega, a osim nekoliko strmih stena je jedini kontinentalni dio Antarktike bez leda. Teren ne izgleda kao nešto ovozemaljsko, dolinski pokrivač tu i tamo se sastoji od večno zamrznutog jezera s nekoliko metara debelim ledom. Pod ledom, u izuzetno slanoj vodi, žive misteriozni jednostavni organizmi, koji su predmet istraživanja.

Socotra Island (Indijski ocean)

socotra-02.jpg



socotra-island-tree-17.jpg



Ovaj otok jednostavno poništava bilo koji pojam o onome što se smatra "normalnim" za krajolik na Zemlji, skloni ste pomisliti da ste bili prebačeni do druge planete - ili otputovali u drugo doba Zemljine istorije. Socotra Otok, koji je dio je grupe od četiri otoka, je geografski izolovan od kopna Afrike i to već 6 ili 7 miliona godina. Poput Galapagos otoka, otok vrvi sa 700 vrlo retkih vrsta flore i faune, puna 1 / 3 od kojih su endemske.

Klima je surova, topla i suva, a opet - najviše neverovatnih biljaka živi baš tamo. Smešten u Indijskom oceanu 250 km od Somalije i 340 km od Jemena, široke peščane plaže uspinju se prema vapnenačkim platoima punim pecinama (oko 7 km dužine) i planinama do 1525 metara visine. Stabla i biljke ovog otoka očuvale su se kroz duge geološke izolacije, neke vrste su 20 miliona godina stare.

Rio Tinto (Španjolska)


Rio-Tinto.jpg



Ogromni rudnici povrsinskog kopa u Rio Tintu su kreirali nadrealan, gotovo mesečev krajolik. Njihov rast je konzumirao ne samo brda i doline, nego čak i cela naselja, čije stanovništvo je moralo biti preseljeno u posebno izgrađena naselja u okolini. Ime je dobio po reci koja protiče kroz regiju - sama nazvana po crvenkastim pramenovima vode koji boje njezinu vodu - Rio Tinto je postao krajolik u krajoliku. Rečna crvena voda je jako kisela (pH 1.7-2.5) i bogata teškim metalima.

Kliluk, pjegavo jezero(Canada)

Klikuk.jpg


Pod vrućim letnjim suncem, voda ovog jezera, koje se nalazi u Britanskoj Kolumbiji i Washingtonu, isparava i kristalizira minerale, koji formiraju mnogo belo obrubljenih krugova: plitkih bazena koji reflektuju sadržaj minerala u vodi u nijanse plave i zelene boje. Sadrži jednu od najviših svetskih koncentracije minerala: magnezij sulfat (Epsom soli), kalcijum i natrijum sulfati, plus osam drugih minerala i tragova od četiri i više, uključujući i srebro i titan.

Indijanci su se namakali u vodi i lečili bolesti u lekovitom blatu i vodi. Jedna priča navodi primirje u borbi da se dopusti obama zaraćenim plemenima da njihovi ranjenici budu tretirani u vodama jezera "Kliluk".

Salar de Uyuni (Bolivia)

salar_uyuni_01.jpg


Attraversando_il_Salar_de_Uyuni_Bolivia.jpg


Bolivijski Salar de Uyuni je možda jedan od najspektakularnijih pejzaža na svijetu. Prekrasan prostor s impresivnom slanom pustinjom (najvećom svetskom), aktivnim vulkanima, visokim cacti otocima i gejzirima, ona postoji kao vanzemaljska pojava, nešto potpuno van ovog svijeta.

Vale da Lua (Brazil)

Vale_da_Lua.jpg



vale_lua2.jpg



Vale da Lua (Moon Valley) je vodom erodirana formacija stena s prirodnim bazenima, smeštena u reci u brazilskim cerrado šumama. Smeštena u Chapadi, 38 km od Alto Paraíso de Goias, ta je stenska formacija jedna od najstarijih na planeti, građena od kvarca s delovima od kristala.

Blood Pond Hot Spring (Japan)

Blood_Pond_Hot_Spring1.jpg



Blood Ponds Hot Spring je jedno od "paklova" (jigoku) kod Beppua, Japan, devet spektakularnih prirodnih vrućih izvora koji su više za gledanje nego kupanje. Blood Ponds Hot sastoji se od bazena tople, crvene vode, takve boje zbog željeza u vodi. To je, navodno, najviše fotogenično od devet paklova.

The Stone Forest (Kina)


stone-forest-d.jpg


stoneforest2.jpg



Shilin (kineski za kamenu šumu) je impresivan primjer krških topografije. Njegove stene izrađene su od vapnenca, a vode koje se slivaju po površini stena erodiraju ih u različite forme. Poznato je od Ming dinastije kao "prvo svetsko čudo".

The Richat Structure (Mauritania)


richat_landsat7_big.jpg



Ovaj spektakularan krajolik u Mauritaniji u jugozapadnom je delu pustinje Sahara i zove se Richat Struktura, toliko je ogromna sa promjerom od 30 milja da je vidljiva i iz svemira. Geolozi su prvobitno mislili da je proizvod udara meteora, a sada vjeruju da je proizvod uzdignuća i erozije. Uzrok njegove kružne forme još uvijek je zagonetan.


Eisriesenwelt Ledene spilje (Austria)


eisriesenwelt-ice-caves_1822.jpg





Ledene pecine su vrlo različite od normalnih pecina. Odaju čudan osećaj o sebi, kao da nisu s ove planete, i dopuštaju da neko tek privremeno zagazi u njihov svet kao speleologisti kada istražuju njihove dubine.
Postoje mnoge ledene pecine u celom svetu, ali Eisriesenwelt Ledene pecine u Austriji su jedne od najvećih poznatih čovjeku. Nalaze se unutar Tennengebirge planina nedaleko od Salzburga i protežu na značajnih 40 km. Samo jedan deo lavirinta je otvoren za turiste, ali je i to dovoljno da se dobije osećaj što preostala mreža krije: zapanjujuću palatu rukotvorina Majke Prirode.

Izvor:hr.net
 
Natrag
Top