1.000 evra umesto zatvora

Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
1.000 evra umesto zatvora



BEOGRAD 13. 07. 2010
PRESS

Posle najnovijih promena u Zakonu o saobraćaju, najteži prekršaji, za koje je predviđen zatvor, moći će da se preinače u novčane kazne.


0801-Bosko-Karanovic.jpg


Vlada Srbije predložila je izmenu Zakona o bezbednosti saobraćaja, koja predviđa da se za najteže prekršaje umesto automatskog zatvora od 15 do 45 dana omogući plaćanje kazne od 100.000 do 120.000 dinara! Kako saznajemo, u Vladi se rukovode logikom da bi na taj način država umesto troškova na zatvorski smeštaj prekršilaca mogla da zaradi dodatni novac.
Zatvorska kazna od 15 dana zatvora i 14 kaznenih poena predviđena je za najteže prekršaje kao što su vožnja bez vozačke dozvole, vožnja sa više od dva promila alkohola u krvi ili prekoračenje brzine veće od 70 km/h u naselju i 80 km/h van naselja. Vlada Srbije sada, umesto zaprećenog zatvora, kao alternativu nudi plaćanje kazne od 100.000 do 120.000 dinara, odnosno 120.000 do 150.000 dinara ako je izazvana i saobraćajna nesreća.

0801-Public.jpg


Nasilna vožnja

Izmene zakona predložio je MUP Srbije, a Vlada ga je obrazložila time da bi uvođenjem alternativne novčane kazne, umesto da troši pare na zatvorski smeštaj vozača, država mogla da zaradi! Prema nekim proračunima, samo za teške prekršaje u prvih pet meseci ove godine država je mogla da prihoduje više od 430 miliona dinara, samo da je ranije uvela plaćanje kazni umesto zatvora.
- S obzirom na to da je znatan deo novčanih sredstava od naplaćenih novčanih kazni predviđen za unapređenje bezbednosti saobraćaja, pozitivan efekat primene ovakvog rešenja bio bi višestruk - navodi se u obrazloženju izmena koje su ušle u skupštinsku proceduru.
Međutim, predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović kaže za Press da će se na ovaj način samo dozvoliti bogatašima da divljaju po ulicama i da izbegnu zatvor zbog najtežih prekršaja.
- To su prekršaji na granici nasilničke vožnje. Zbog toga je zaista neophodno da budu veoma stroge sankcije. Prosečan građanin Srbije realno neće imati toliko novca da plati kaznu. To znači da će on morati da ide u zatvor, a da će bogati građani moći sebi da priušte najteže prekršaje! Stav države da je bolje da zaradi nego da troši na zatvorske kazne je pogrešan, jer država svakog dana u saobraćaju izgubi oko 2,7 miliona evra na troškove rehabilitacije, uviđaja, sudske troškovi i slično - kaže Okanović.

Policija predložila

Međutim, načelnik Odeljenja za bezbednost saobraćaja Ministarstva infrastrukture Demir Hadžić kaže za Press da ovakva odluka ima logike jer suđenja za odlazak u zatvor traju dugo.
- Moje mišljenje je da je logično da se nešto tako uradi. To su prekršaji za koje se ne ide baš automatski u zatvor, već prvo kod sudije za prekršaje. Tako da to često dugo traje. S druge strane, nemamo baš tolike kapacitete da zatvorimo sve ljude koji naprave ovakve prekršaje - objašnjava Hadžić.
Profesor Saobraćajnog fakulteta Milan Vujanić ne smatra da će ovaj zakon doprineti bahatosti u vožnji onih koji imaju novca da plate kaznu.
- Oni koji imaju pare, imaju ih zato što ne razbacuju. Ja mislim da je i ranije umesto tih 15 do 45 dana zatvora trebalo uvesti manje kazne. Zamislite koliko ljudi treba da ode u zatvor. Inače, u Grčkoj imate mogućnost da platite da ne idete u zatvor ako dobijete do dve godine. Oni su to uveli jer smatraju da prekršaj koji je za dve godine zatvora nije tako strašan. Prekršilac plati 12.000 evra, ali zato nikada više neće uraditi tako nešto - objasnio je Vujanić.
 
Član
Učlanjen(a)
29.01.2010
Poruka
4
sebar

Ma kave pare u zatvor i tacka.Moramo zavesti red gde god treba.Od Slobe pa na ovamo reda nigde nema,nema ni discipline.
 
Natrag
Top