Poplavljeno Kraljevačko pozorište

Član
Učlanjen(a)
30.11.2011
Poruka
1.872
Poplavljeno Kraljevačko pozorište





Izvor: Novosti





Iz tavanice sale za probe Kraljevačkog pozorišta danas oko 15:30 sati počela je da lije voda, jer je u prostoriji iznad pukla cev. Deo tehnike, scenografije i kostima je evakuisan.


Spasavanje garderobe i rekvizita


KRALJEVO - Iz tavanice sale za probe Kraljevačkog pozorišta danas oko 15:30 sati počela je da lije voda, jer je u prostoriji iznad pukla cev. Voda se izlivala oko sat vremena, pa su poplavljene i ostale prostorije pozorišta. Deo tehnike, scenografije i kostima je evakuisan.

Direktor Kraljevačkog pozorišta Vladan Slavković je kazao Tanjugu da se cev nalazi u delu zgrade koji ne pripada ovoj ustanovi, već privatnom preduzeću i koji posle zemljotresa nije bio u upotrebi.

I zgrada pozorišta je zbog oštećenja u zemljotresu 3. novembra 2010. godine zabranjena za izvođenje predstava.
Slavković kaže da do sada ništa nije preduzeto na sanaciji ove zgrade, koja je stara oko 130 godina i pod zaštitom je države.
"Više od godinu dana dokazujemo da je zgrada teško oštećena. Valjda je ovo sada dovoljan dokaz", rekao je Slavković i podsetio da je pre nekoliko meseci u sali za probe pao deo tavanice.

On je kazao da je, prema projektu, za sanaciju potrebno oko 400.000 evra.
Pozorište je danas obišao pomoćnik gradonačelnika Branko Kaplarević koji je rekao da je sanacija ove zgrade bila posao Ministarstva kulture, kao što su sanaciju svih ostalih javnih zgrada u Kraljevu preuzela nadležna ministarstva.

"U Ministarstvu kulture nisu imali sluha za probleme sa zgradom pozorišta. Grad Kraljevo će učiniti sve što može da ova zgrada najzad bude sanirana", rekao je Tanjugu Kaplarević.
Od kada je matična scena zabranjena za izvođenje predstava, Kraljevačko pozorište je gostujući kod kolega širom Srbije odigralo više od 150 predstava, a za kraj februara je pripremana i peta premijera. Direktor Slavković kaže da će uprkos i ovoj havariji, premijera dečje predstave "Gde je istina" biti održana kako je i planirano, 23. februara u sali Osnovne škole "Četvrti kraljevački bataljon".
 
Član
Učlanjen(a)
06.10.2009
Poruka
783
I evo ga nazad gde mu je i mesto:

[h=1]Приведени због малверзација у Краљеву[/h]
У Краљеву, три особе приведене због малверзација након земљотреса у том граду 2010. године. Међу ухапшенима и бивши помоћник градоначелника Краљева.
Полиција је, у сарадњи са Основним јавним тужилаштвом у Краљеву, привела Бранка Капларевића (55) из Краљева, бившег помоћника градоначелника града Краљева.
Ухапшени су и П. В. (56) из Матарушке Бање, одговорно лице централног магацина Штаба за ванредне ситуације града Краљева у Витановцу, и Р. С. (59) из Краљева, наведено је у саопштењу.
Капларевић и П. В. се сумњиче да су злоупотребили службени положај и фалсификовали службене исправе, а П. В. и за проневеру, док је Р. С. осумњичен да је помагао приликом злоупотребе службеног положаја.
Сумња се да је Капларевић, након разорног земљотреса који је задесио Краљево 3. новембра 2010. године, док је као помоћник градоначелника Краљева био задужен за магацине Градског штаба за ванредне ситуације, крајем 2010. и током 2011. године, три особе из Краљева фиктивно приказао да обављају послове и раде у магацинима, иако нису стварно радиле.
Постоје сумње да је П. В. у сарадњи са Р. С, током 2012. године, у име власника оштећених стамбених објеката сачињавао молбе за доделу грађевинског материјала на основу којих су издаване потврде, а потом сачињавали и фиктивне отпремнице.
Грађевински материјал који је био наведен у отпремницама, није испоручен особама у чије име су сачињене, наводи се у сапштењу.
П. В. и Р. С. се терете да су на овај начин прибавили противправну имовинску корист у износу од око 550.000 динара.
У току 2011. године, П. В. је, како се наводи, својим потписом оверавао записнике Комисије за процену оштећења објеката од земљотреса, у којима је одобравао да Р. С. у име оштећених грађана преузима грађевински материјал, који није испоручен грађанима, и на тај начин за себе и П. В. прибавио противправну имовинску корист у том износу.
Искоришћавањем службеног овлашћења, присвојио је грађевински материјал у вредности од око 443.000 динара, који му је био поверен у раду и прибавио противправну имовинску корист у том износу, а да би то прикрио, лажно је приказао на отпремницама да је оштећеним грађанима издавао грађевински материјал.
Осумњичени Капларевић је уз кривичну пријаву приведен истражном судији Основног суда у Краљеву, који му је након саслушања одредио притвор у трајању до 30 дана, а осумњиченима П. В. и Р. С. одређено је задржавање до 48 сати и они ће у току дана бити приведени истражном судији Основног суда у Краљеву.
Капларевић је као чан Градског одбора СДС-а, од 2008. до 2009. године, био председник Скупштине општине Краљева.

Извор: РТС
 
Poslednja izmena od urednika:
Natrag
Top