HHO suve ćelije(hidrogeni generator)

Član
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poruka
9
Rado bih razmenio iskustva sa onima koji se bave sa tim ili bar žele pokusati
 
Član
Učlanjen(a)
24.08.2010
Poruka
34
Hoću da postavim pitanja Vama i svim članovima srpskog foruma u vezi sa hho (ili hifdrogen) generatora:

1. Da li neko može da da neku relacijsku vezu kako zavisi količina oslobođenog hho gasa od: jačine struje, napona i površine elektroda. Znam za zakon da elektroliza vode zavisi isključivo od jačine struje i vermena protoka struje?
2. Koliku su stvarnu uštedu u potrošnji goriva izmerili kod ugradnje hho generatora?
3. Da li se vek trajanja akumulatora znatno smanjio posle ugradnje hho generatora?
4. Zna li neko šemu i objašnjenje za elektroniku koja poboljšava (povećava) oslobađanje hho gasa?

Molio bih da se jave oni koji su to zaključili (tj. izmerili i izračunali) isključivo na svom uređaju i isključivo sopstvenim merenjem.

Nisam fizičar, nisam hemičar, nemam iskustva s ovim (lekar sam).

Pozdrav.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poruka
9
Da bi se tako nesto znalo potrebno je dosta vremena.Ja se već pola godine igram sa tim. naravno da površina ploča i jačina struje imaju veliku ulogu kao i elektrolit koji se koristi.U svakom slučaju treba raditi sa što manjim strujama da bi se izbeglo grejanje.Što se tiče elektronike još nisam napravio ono sto bi trebalo jer količina hidrogena ne zadovoljava potrosnju auta iznad dve hiljade obrtaja,tako da sam jos u fazi izrade elektronike koja će pratiti proizvodnju plina sa povećanjem broja obrtaja. Već tri meseca imam u autu suve ćelije bez elektronike koje rade na 14v-15A i potrošnja mi je smanjena za nekih 10-15%
 
Član
Učlanjen(a)
24.08.2010
Poruka
34
Molim te, (easy rider) kaži mi:
- jesi li uopšte našao neku šemu ili objašnjenje za elektroniku koja bi poboljšala stvaranje hho gasa?
- da li ti je izgradnja tog elektronskog uređaja jasna?
- da li misliš da tolika potrošnja struje može da utiče na vek akumulatora, ili bar da ima nekakv štetni efekat po elektroinstalaciju?
- da li si ti sam izradio tu suvu ćeliju (verovatno po uputima sa yu - tjub ili sl.)?
- da li si ćeliju direktno priklučio na akumulator (preko osigurača i prekidača) ili i preko releja s obzirom na toliku amperažu?
pozdrav
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poruka
9
Našao sam puno šema za elektroniku ali dve koje sam sastavio ne rade kako treba. Juče sam sklopio neku koju ću danas isprobati van auta. Štzo se tiče akumulatora mislim da za to trebe dosta vremena da se pokaže dali mu šteti ili ne,ali što se tiče elektroinstalacije ne šteti ničemu jer je sva instalacija za hho samo za to jedina žica koja se spaja sa instalacijom u autu je žica koja ide sa elektronike na map senzor ali njena izlazna snaga je 5V tako da mislim da je to bez značajno.Ćeliju sam sam napravio. Gledao sam puno toga ali ništa nije onako kako oni prikazuju tako da sam ja napravio desetak vrsta generatora.Ima jako puno sitnica koje niko ne govori i podatci na internetu su jako šaroliki.U svakom slučaju većina njih ne može da proizvede dovoljno hidrogena sa standardnim naponom u kolima pa mnogi rade sa visokim amperažama gde je jako veliko grejanje što treba izbegavati ili dižu struju na 24V pa čak i na 48V gde amperaža drastično pada.24V na oko 10A ili 48V na nekih 6A. U svakom slučaju se dolazi do opterećenja alternatora od 200-250W.Ćelija je spojena na bobinu tako da ćelija ne radi dok se auto ne upali,a izmedju bobine i akumulatora sam stavio relej od 20A i osigurač od 20A
 
Član
Učlanjen(a)
08.02.2010
Poruka
8
Probao sam i napravio urdjaj koristio ejdno 3 meseca probno...rezultati koje sam postogao su 25% ustede goriva medjutim glavna stvar jeste upravo napon koji se dovodi preko elektornike koji treba da ima specijalan stepenast oblic ..jacinu (u zavisnosti od prohroma koji se koristi kao ploce jer i prohroma ima mnogo vrsta) pa onda tu i igru ulazi i igrarija sa kolicinom i vrstom elektrolita....ali 90% znanja je ulazni napon za HHO celiju sve drugo su nagadjanja ....direktno vezivanje na 12 V je obicno kuvalo za kafu nepokusavajte......covek u Americi Sten MAyer mislim da s esove odradio je kompletno gde je u Buick-a uradio sistem koji 100% tera na vodu proban j ena oko 3000km probne voznje od strane americke neke komisije za energetiku (drzavne) dali mu sertifikat ali su coveka ubili posle 8 meseci dakle preporuka ko god radi nesto neka radi u smedu trazenja elektronike i napona tu je centar ostalo su lutanj au prazno...

Pozdrav ..i srecno...
 
Član
Učlanjen(a)
24.08.2010
Poruka
34
Ćeliju sam sam napravio. Gledao sam puno toga ali ništa nije onako kako oni prikazuju tako da sam ja napravio desetak vrsta generatora.Ima jako puno sitnica koje niko ne govori i podatci na internetu su jako šaroliki.U svakom slučaju većina njih ne može da proizvede dovoljno hidrogena sa standardnim naponom u kolima pa mnogi rade sa visokim amperažama ...

Najpre, želim ti puno uspeha u radu.

Zatim, da opet nešto pitam:
- ekperimentišeš li samo za sopstvene potrebe ili bi (kada budeš zadovoljan nekim modelom) napravio (za novac, narano) i za nekog drugog?
(Ima nas koji ne umemo sa nerđajućim čelikom, koji ne znamo da to obrađujemo, spajamo, nemamo nikakve elektronske šeme i sl.)
Ja sam upravo naumio da kupim neki proizvod, ali znam da je sve to u fazi ekspiremintasanja i pojedinačnog polovičnog uspeha pa ne znam šta da odlučum.

Pozdrav, i javi se sa rezultatima.
 
Član
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poruka
9
Da bi se izbeglo kuvanje treba samo raditi sa suvim ćelijama.Ja sam napravio više od deset generatora od toga tri sa ćelijama koje se potapaju i ni jedan ne radi isto.Naravno sve sam ih probavao bez elektronikei ovaj zadnji proizvodi tri puta više hidrogena sa istom strujom i amperažom.Što se tiče Mayersa njegova elektronika je totalno ne kompletna.Juče sam isprobao treću verziju njegove elektronike i nisam ništa dobio.Struja je ostala istosmerna bez oscilacija.Na internetu postoji samo jedan klip gde lik ima pulse wave modulator koji prati broj obrtaja motora ali nigde nema nacrta za tu elektroniku

Dodato posle 11 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Za sada to radim samo za sebe jer su cene goriva pre velike a auto mi je potreban.Na ebay-u ima puno toga za naručiti ali pitanje je dali i to što prodaju stvarno radi tako kako pišu.Njihove sve elektronike su sa manualnim podešavanjem i bez elektronike za efie2 senzor tako da iskoristivost ne moze biti maksimalna jer bez lažiranja podataka od lambda sonde bez obzira na količinu hidrogena koja se proizvodi kompjuter u autu ne može da napravi tolika odstupanja vezana za ubrizgavanje.Nadam se da ću uspeti sastaviti takvu elektroniku gde ću samo ručno postaviti minimum i maximum sve ostalo bi trebao raditi map senzor za vazduh.Ako uspem uklopiti sve te stavke da rade perfektno naravno da bih volio na tome nešto i zaraditi.Dok sve ne bude radilo kako ja mislim da treba ne bih to pravio za nikog drugog.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
24.08.2010
Poruka
34
Ćelija je spojena na bobinu ...

Nisam stručnjak (to sam već naglasio), ali bih te pitao:

- struja sa bobine je (ako se ne varam) naizmenična i visokofrekventa; dakle ispravljaš li je posle toga (i čime), tj. pre nego što je dovedeš na ćeliju, jer elektrolit je za naizmeničnu struju kratak spoj?
Za elektrolizu je potrebna jednosmerna struja. Naravno, sada dovode kvadratni talas.
- da li može neko od naših elektroničara da pomogne oko pulsnog modulatora?
Pod uslovom da se (odnekud) zna frekvenca na koju valentna veza u molekulu vode popusta.
Izvinjavam se, možda si i ti elektroničar?

Pade mi nešto na pamet:

(Davno) u gimnaziji su nam kovalentnu vezu u molekulu predstavljali kao elektromagnetnu silu.
Pulsni modulator (koliko mogu da shvatim) 'igra' na kartu frekvencije.
- šta bi bilo kada bi se (na primer struja iz bobine) iskoristila da se dobije (pulsno) (elektro)magnetno polje ugradnjom elektromagneta uz ćeliju?
- na primer sinhronizacijom pika elektromagnetnog polja i pika struje kroz elektrolit?
- da li bi to možda moglo da utiče na oslabljenje (olabavljanje) te kovalentne veze u molekulu vode i samim tim lakše izdvajanje vodonika i kiseonika?
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
07.01.2010
Poruka
9
Nisam elektroničar,mašin bravar sam pa mi je elektronika slaba strana tako da te stvari radim uz pomoć prijatelja koji se tim bavi. Frekvencija bi se trebala dobiti izmedju 9 i 30 kHz. navodno na toj frekvenciji je maximalna iskoristivost. Meni je sada to spojeno na + sa bobine i sve radi bez problema. Treba samo odraditi elektroniku koja će povećavati proizvodnju plina srazmerno broju obrtaja
 
Natrag
Top