Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Madam Piano

200_madampianonekad02fotoblic_cl.jpg

Pravi kantautorski biser dzez-etno zvuka



Ljiljana Rancic alias Madam Piano radi sa uspehom kao profesor dzez-pevanja u srednjoj muzickoj skoli "Stankovic". Njeni ucenici nalaze se na raznim dzez-akademijama u svetu. Jedna njena ucenica dobila je najvecu stipendiju i najbolje profesore na univerzitetu u americkom gradu Berkliju, gde su muzikolozi bili zapanjeni kako neko iz daleke nekada Jugoslavije, a danas Srbije - tako dobro svira dzez.

Na estradnoj sceni pojavila se 1991. godine u duetu sa glumicom Anom Sofrenovic, ali nisu snimili album jer je Ana krenula sa snimanjem filmova, a Ljilja na festivale zabavne muzike. Kao pobednica "Beogradskog proleca", odlazi na prve internacionalne festivale u Rusiji, Belorusiji i Ukrajini, gde postize zapazene uspehe poput svojih kolega Milana Scepovica-Scepe, Maje Nikolic, Filipa Zmahera, Zeljka Joksimovica, Svetlane-Cece Slavkovic...

Kao kantautorka pop, dzez i etno-muzike svoj debi album "Predeli", snimila je 1997. godine za diskografsku kucu "I.T.M.M." Bez reklame nije postigla zancajan uspeh, ali dobija priznanja od muzikologa i poklonika kvalitetne interpretacije. Ucestvuje na festivalima "lakih nota" sa frulasem Borom Dugicem, a peva i svira violinu u pesmu "Galija", koju je sa grupom "Ortodoks kelts" izvela na "Pjesmi Mediterana" u Budvi. Ucestvovala je i na medjunarodnom internacionalnim festivalima u Rusiji i Ukrajini, gde osvaja nagradu "Gran pri" na festivalskoj smotri "Slovenski bazar", ispred izvodjaca iz Italije, Engleske, Francuske, Spanije, Austrije, Rusije, Hrvatske,Svajcarske, Luksemburga...

"Hi-Fi Centar" krajem 2001. godine izdaje njen novi album "Zemlja cuda", koji je pun etno-muzike raznih krajeva, ali i komercijalnih zvukova. Mega-hit postaje pesma "Eternal love", koju peva u duetu sa italijanskim kantautorom Frankom Mazijem. TV-spot za ovu pesmu je medju najkvalitetnijim spotovima godine. Zanimljivo je da su ovaj spot i pesma vec na top-listama Turske, Brazila, Holandije, Svajcarske, i ocekuje se poziv za gostovanja u ove zemlje. Za uspeh albuma Madam dobija prvu estradnu strukovnu nagradu "Zlatni Melos", kraj najuspesnijih pevacica pop-muzike za 2001. godinu - Cece Slavkovic, Romane, Leontine i Jellene. Odlicno se kotiraju i njene nove pesme "Da tebe nema", "Djanga" i "Maskenada". Po prvi put u kerijeri krece sa promotivnim koncertima u zemlji i inostranstvu. Muzikolozi Radio Beograda kazu da je rec o pravom kantautorskom biseru nase popularnomuzicke scene i srpskog dzez-etno zvuka.

Madam Piano ?ivi u Beogradu u srecnom braku sa rok-muzicarem i snimateljem Dejanom Skopeljom -Skopijem. Zajedno vode jedan muzicki studio, a ona daje i privatne casove pevanja. Planira se i evropska saradnja sa Frankom Mazijem, sa kojim vec sprema duet za novi album. Naravno, planira da sa njim ucetsvuje na presti?nom festivalu "San Remo" i da ucestvuje u nasem izbornom takmicenju za "Pesmu Evrovizije".

Izvor: Burek






 
Poslednja izmena od urednika:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.979
Vraćam se

24. 12. 2011 PRESS

Da li ih se sećate Madam Piano

Vraćam se

Madam Piano, koja se pre osam godina povukla sa javne scene i posvetila porodici, najavljuje povratak albumom koji radi sa jednim od najboljih muzičkih sastava u Srbiji, čije ime ne želi da otkriva

Untitled-1.jpg

Pevačica i kantautorka pop, džez i etno muzike Madam Piano na muzičkoj sceni pojavila se početkom devedesetih u duetu sa glumicom Anom Sofrenović. Debi album „Predeli" (1997) prošao je veoma zapaženo, pobeđivala je na „Beogradskom proleću", učestvovala na festivalima u zemljama bivšeg SSSR-a, osvojila Gran pri na festivalskoj smotri „Slovenski bazar", a njen duet „Eternal love" sa italijanskim kantautorom Frankom Mazijem s albuma „Zemlja čuda" (2001) postao je veliki hit.
U razgovoru za Press reviju Madam Piano otkriva da posle osam godina pauze radi na posebnom albumu, za svoju dušu.
-
Iako sam mislila da se
muzikom više neću baviti, moje mišljenje je počelo da se menja onog trenutka kada sam upoznala jedan od najboljih muzičkih sastava ove zemlje, čije ime još ne želim da otkrivam. Taj sastav me je svojim maestralnim muziciranjem, ali i nepomućenom radošću muzičkog stvaranja i ljubavlju koju gaji prema muzici u potpunosti vratio na muzički kolosek u mojoj ličnoj radosti stvaranja muzike. Stoga smo konačno odlučili da od Nove godine započnemo snimanje i nadamo se da ćemo sa radošću objaviti naš zajednički album na proleće. Detalje albuma vam još ne mogu otkrivati, jer se radi o zaista pravom iznenađenju - kaže Madam.
Pre osam godina vrhunska umetnica odlučila je da se povuče iz javnosti jer je osetila potrebu da napravi red u svom
životu.

- Javni
život je počeo veoma da me opterećuje. Sa druge strane, ogromna energija koju sam ulagala u svoju muzičku karijeru nije bila u reciprocitetu s onim što sam od nje dobijala nazad. Stoga sam shvatila da je mnogo pametnije da svoju energiju i vreme uložim u ljude kojima sam zaista potrebna. Shvatila sam da umetnici poput mene ovoj zemlji uopšte nisu potrebni, što su uvidele i neke moje kolege koji su se u potpunosti povukle sa muzičke scene. Naime, ovo vreme traži neke druge „kvalitete", kojima mi - deca nekog drugog vremena - jednostavno nismo „dorasli". Ipak, od muzike se nisam u potpunosti odvojila, već sam se usmerila na pedagoški rad deleći sa mladim i talentovanim ljudima svoja muzička iskustva. Predano sam im posvećena kao profesor pevanja na odseku za modernu muziku Nove akademije umetnosti u Beogradu, kao i u školi Petra Jelića „Kulturno sklonište" u Novom Sadu.

Untitled-2.jpg

Vrhunska muzičarka kaže da je napravila listu
životnih prioriteta, a na prvom mestu su njena deca.
- Sada, kao i u proteklih nekoliko godina, uživam u odgajanju svoje dece, ćerke Lune i sina Luke, kojima posvećujem najveći deo vremena. Ova burna vremena u kojima živimo dala su mi podstrek da napravim listu
životnih prioriteta na čijem prvom mestu se nalazi moja porodica, koja čini stub mog života i izvor neizmerne radosti. Tako bih za sebe mogla reći da sam u ovom trenutku prevashodno majka i supruga, što me čini u potpunosti srećnom i ispunjenom - kaže Madam.

Malo je poznato da je ova muzičarka sertifikovani astrolog, sa diplomom sa astrološkog instituta „Johan Kepler" u
Beogradu. Astrologiju opisuje kao tajni jezik prirode i univerzuma koji omogućava da proniknemo u dubine sopstvene prirode i sveta u kome živimo.
- Za mene je ona prevashodno duhovna disciplina i iz ovog razloga sam se veoma zainteresovala za njena neverovatna znanja, kojima mi je proširila vidike umnogome utičući na sazrevanje moje ličnosti. Po završetku četvorogodišnjih astroloških studija na institutu „Johan Kepler" u
Beogradu, koji važi za jednu od najboljih svetskih škola tog tipa, dobila sam i diplomu međunarodnog profesionalnog astrologa koju dodeljuje Svetska astrološka asocijacija ISAR. Međutim, i pored stečenih diploma, sebe ne doživljavam kao profesionalnog astrologa, niti ću se njome profesionalno baviti. Za mene je ona ljubav i neiscrpna riznica mudrosti koje mi pomažu na putu mog ličnog razvoja i sazrevanja - kaže Madam.
Osim muzikom i astrologijom, u međuvremenu se bavila i pisanjem. Madam Piano je koautor knjige „Odiseja 2012".
- Knjiga „Odiseja 2012" nastala je iz potrebe nas koautora - Aleksandra Imširagića, direktora instituta „Johan Kepler", Roja Džileta, predsednika Britanske astrološke asocijacije, i moje malenkosti da dublje sagledamo potrebe doba u kome živimo, kao i sve ono što će ostaviti uticaj na dalji evolutivni razvoj čovečanstva. Velike promene koje svet doživljava uzdrmavanjem svetskog ekonomskog sistema, promenom
klime
, smanjenjem prirodnih resursa planete Zemlje utiču i na sledeću etapu u razvoju naše kolektivne svesti, a to su samo neke od značajnih tema kojima se knjiga bavi - zaključuje Madam Piano.

Nenad Milenković





 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
17.11.2009
Poruka
37
ima li na forumu njene diskografije?pretraga mi ne daje rezultate?
 
Natrag
Top