Samojed

Član
Učlanjen(a)
24.08.2009
Poruka
47
Samojed je polarni pas. U sebi nosi veliku ljubav prema coveku i njegovoj okolini. On je inteligentan, pun akcije, druzeljubiv i apsolutno neujedljiv pas. Spada u V grupu pasa po F.C.I. statusu (F.C.I.-medjunarodna kinoloska federacija).

Uzevsi samojeda kao radnog psa, on moze biti jak, zivahan i uporan ali u isto vreme divan i pitom.

Samojed je jake konstrukcije, snaznih i krupnih kostiju i misicavog tela. Njegovo kretanje je elegantno, graciozno i ponosno.

samojed.jpg




__________________________________________________________


Telo:

Telo samojeda mora biti cvrsto, stabilno, jako i misicavo. Ono mora biti kvadraticno i skladno. Kosti su masivne i teske i ocekujemo da odgovaraju velicini psa, a ne da budu toliko masivne da ga ometaju u njegovim najvecim odlikama:brzini,hitrini, okretnosti i skocnosti. Pogledom na celokupnu gradju, kosti moraju biti proporcionalne sa velicinom samojeda. On nikako ne moze biti prihvacen kao nespretan, trom i nezgrapan pas-vec jasnih kontura, koje odlikuju ovu divnu pasminu. Duzina tela treba da bude za oko 5% veca nego njegova visina u grebenu. Zenke su u proseku duze od muzijaka i to u svom zadnjem delu tela. Nesrazmerne duzine tela(predugacko ili kratko telo) dovode do vidnih i jasnih problema pri kretanju samojeda. Kratko telo je specificnog izgleda i manifestuje se naborima na ramenom i vratnom delu pa nam pas obicno bude nalik na cau-cau. Predugacko telo se manifestuje sedlastim, povijenim ledjima i opustenim stomakom.

Grudni kos treba da bude dubok, snazan a rebra pravilno rasporedjena u blagom luku(nikako nalik bacvi-tj. okrugla). Rebra se ne smeju videti ispod dlake, ali se pod prstima moraju lako napipavati. Moramo naglasiti da rebra moraju biti dosta pokretna-elasticna i cine funkcionalni spoj izmedju prednjeg i zadnjeg dela psa, a ujedno stite sve unutrasnje organe smestene u dubini grudnog kosa. Rebra daju slobodu prednjim udovima, koji su pravi i dosta pokretni. Uzevsi u celinu grudni kos i vratni deo, moramo kazati da ovaj spoj mora biti izuzetno jak i cvrst, ne bi li davao stabilnost prednjim udovima, a samim tim i sveukupni uspesni stav vaseg samojeda. Prednji udovi moraju biti dosta elasticni kako bi mogli amortizovati potiske od strane zadnjih udova. Prednje noge moraju biti paralelne i normalne prema podlozi, jakih i pravih kostiju a svakako dobro prekrivene gustom dlakom.

Zadnji udovi su najjaci deo tela. Misicavi, snazni, elasticni zadnji udovi vrse snazan potisak i inicijatori su svih brzih i elasticnih pokreta tela. Ovi udovi su dosta kruci od prednjih, ali sa jacim zglobovima i kostima. Gledano od pozadi zadnje noge moraju biti ravne i paralelne.

Kravlji stav je mana koja mora biti ostro kaznjivana pri ocenjivanju.

Visina muzjaka treba da se krece od 51-56 cm, a zenke 46-51 cm, (mereno u grebenu) po engleskom standardu, a po americkom standardu dozvoljene visine muzjaka su od 53-59 cm, a zenki 48-53 cm.

Stomak je dosta zategnut (nikako opusten) i pun uzduznih misica. On ne sme da visi i mora odavati utisak prave-skoro vodoravne linije. Ledja takodje moraju biti prava i misicava. Ukoliko se desi da su ledja sedlasta onda moramo traziti uzrok, a on se uglavnom nalazi u slaboj pokretljivosti psa, slabom kretanju ili predugackom telu. Muzjaci su snazniji i misicaviji od zenki, koje takodje moraju posedovati sve ove osobine, protkanim umerenijim temperamentom, ali nikako plasljivoscu. Kosti samojeda su vece specificne tezine nego kod ostalih rasa pasa. Bas ta masa im ne dozvoljava da se telo rasiri ili splasne. Samojed na prvi pogled izgleda tromo, ali njegov prvi pokret nas razuveri u tu sumnju. Misici i kosti su mu okruglog oblika i oni svakako daju oblik i konture celom telu.

Tezina samojeda treba da bude srazmerna njegovoj visini u grebenu, a ona se krece u intervalu od 20-30 kg (zenke-muzjaci).
 
Član
Učlanjen(a)
24.08.2009
Poruka
47
Nema na čemu biće još samo kad bude i pravih tema ovo je samo da vas zagolica
 
Član
Učlanjen(a)
02.05.2010
Poruka
140
Najljepša, najslađa životinja koju sam ikad vidjela (live). :) Cure se okreću za dečkima, a ja za psom. :D I nabavit ću si jednog čim budem imala priliku. :)
 
Član
Učlanjen(a)
01.09.2009
Poruka
6
koliko kosta ovakav samojed jer ja sam jedan od onih koji vole pse.

Zavisi od 100-300 eura , kako se cenkaš i koliko ti je bitan pedigre , ono što je bitno za ovu rasu je da je progalšen kao najgori čuvar kuće , zato što ljude nikad ne napada , ni razbojnike , ni dobričine , nikoga !:blum3:
 
Član
Učlanjen(a)
26.06.2009
Poruka
51
Kako da ga odviknem od kopanja,kopa kao lud,dvoriste je sve u rupama,ja zakopam posle dan sve iskopano?
 
Učlanjen(a)
06.03.2011
Poruka
13
Moj bretonac je kopao pa sam tamo gde je to radio stavljala biber.Pa mu vise nepada na pamet da kopa,u narednih nekoliko nedelja.

Dodato posle 5 minuta:
--------------------------------------------------------------------------

Kao sto se vidi imala sam bretonca koji je sve unistavao i morala sam da ga prodam.Samojed mi se jako svidja i u Julu mislim da kupim jednog.Ali to jos nije zvanicno.Ako neko ima iskustva da mi kaze kako da ga dresiram i kakav im je karakter.Da li mogu da zive napolju,i kako brinuti o njihovoj dlaci.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top