Katolicizam i njegovi plodovi

Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
979

Katolički svećenici u Portugalu silovali tisuće djece. Crkva: Molimo žrtve za oprost​

PORTUGALSKA Katolička crkva odlučila je uputiti ispriku žrtvama seksualnog zlostavljanja koja su nad djecom počinili članovi Crkve, a odnosi se na njih najmanje 5000.

"Molimo sve žrtve za oprost: sve one koji su hrabro svjedočili o zlostavljanju nakon toliko godina šutnje, kao i one koji i dalje duboko u srcima nose bol i još je ni s kim nisu podijelili", rekao je u petak u Fátimi predsjednik Portugalske biskupske konferencije (CEP), biskup José Ornelas.

Crkva je reagirala na izvješće neovisnog istražnog povjerenstva predstavljeno sredinom veljače, u kojem je iznesena brojka od 4815 potvrđenih slučajeva seksualnog zlostavljanja u posljednjih 70 godina. No vjerojatno je od pedesetih godina prošlog stoljeća bilo puno više slučajeva zlostavljanja, rekao je svojedobno šef komisije Pedro Strecht.

"To je korak unatrag"​

Informacija je popraćena kritikama udruga žrtava i katoličkih vjernika. "To je korak unatrag", požalio se u intervjuu za list Publico Jorge Wemans, jedan od potpisnika otvorenog pisma, nakon kojeg je oformljena komisija.

Izostale su "konkretne mjere" koje bi omogućile da se u budućnosti izbjegne zlostavljanje i da se zajamči pomoć žrtvama. Biskupi jesu izrazili nelagodu i žaljenje zbog slučajeva zlostavljanja, no izostalo je njihovo suosjećanje, komentirao je novinar Publica.

Lisete Fradique iz portugalskog ogranka katoličkog reformskog pokreta 'Mi smo crkva' kazala je da je "šokirana" planom biskupa koji kane održati komemoraciju za žrtve zlostavljanja na katolički Svjetski dan mladih početkom kolovoza u Lisabonu. "Golema je to bol. Kombinirati takva dva događaja", rekla je novinarima Lisete upozorivši da će tako sve žrtve to morati ponovno proživljavati.

Na žalost za ovu djecu se neće klečavci moliti na trgu u Zagrebu....

 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346

Katolički svećenici u Portugalu silovali tisuće djece. Crkva: Molimo žrtve za oprost​


Ovako stoje činjenice

1. Katolici

Broj katolika u SAD-u: 75.000.000 (75 milijuna)
Broj zlostavljane djece: 11.000 (11 tisuća)
---------------------------------------------------------------------
učestalost zlostavljanja: 11.000 / 75.000.000 = 0.147 promila

2. Adventisti sedmog dana

Broj Adventista u SAD-u: 1.000.000 (1milijun)
Broj zlostavljane djece: 500 (pet stotina)
---------------------------------------------------------------------
učestalost zlostavljanja: 500 / 1.000.000 = 0.500 promila
-----------------------------------------------------------------------------------
Rekapitulacija: Adventisti (0.500 prom.) / Katolici (0.147 prom.) = 3.4 (340 %)

Zaključak: U institucijama crkve Adventista sedmog u SAD-u, djeca su seksualno zlostavljana 3.4 puta više (340%) nego u institucijama Katoličke crkve.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
979
1. Timoteju 4,1: Duh izričito govori da će u posljednja vremena neki otpasti od vjere i prikloniti se prijevarnim duhovima i zloduhovskim naucima. 2 A sve to pod utjecajem himbe lažljivaca otupjele savjesti 3 koji zabranjuju ženiti se........

Evo katolički svećenici uče zloduhovske nauke, da se svećenici ne smiju ženiti, da moraju biti u celibatu i onda se događaju ovakve stvari....ovo je samo jedan mali primjer, a ima ih milione...

"Svećenik koji je nakon optužbi mještana o neprimjerenom ponašanju bio razriješen dužnosti, raspoređen je u novu župu, javlja Brodska stvarnost.
Prema pisanju tog portala, župnik kojeg su mještani optuživali da im zavodi žene i neprimjereno se dopisuje s njima, sada je postao upravitelj župe u Selcima Đakovačkim.

Podsjetimo, o slučaju pohotnog svećenika, koji je u to vrijeme bio župnik župe Sikirevci u Brodsko-posavskoj županiji, za medije je progovorio upravo suprug mještanke s kojom se navodno neprimjereno dopisivao, a isti čovjek prijavio ga je i nadbiskupu.

Kako je tada ispričao za Index, primijetio je da mu supruga skriva dio poruka u mobitelu, odnosno da ih štiti šifrom. Ispostavilo se da su se iza šifre krile poruke koje je primala od župnika. Uvjerio se u to i kad je u ime supruge poslao nekoliko poruka svećeniku koji je na to brzo odgovorio.

- Tu je bilo eksplicitnih poruka, nagovarao ju je čak i na grupnjak, govorio joj da povede prijateljicu. Slao joj je i snimke i fotografije na kojima masturbira. Supruga mi je sve priznala, ona sebe krivi, ali ja sam joj objasnio da nije ona tu kriva, već on koji iskorištava svoj položaj. Znam da ovo nije prvi put da se svećenik ovako ponaša, imam informacije da je iste odnose održavao s 12 žena u mjestu, ovo nije prvi put - ispričao je suprug.

Nakon svega, zbog narušene vjerodostojnosti svećeničke službe đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić razriješio ga je todašanje dužnosti župnika župe Sikirevci.

Iz Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije priopćili su tom prilikom kako je Hranić "zatražio te osobno primio neposredna očitovanja od svećenika o kojem je riječ, tako i od osobe koja je iznosila optužbe i dokaze o svećenikovim sablažnjivim postupcima i neprimjerenoj komunikaciji s udanom ženom i majkom".

Tom prilikom istaknuli su i kako je Hranić izrazio jasan stav i protivljenje bilo čijim neprikladnim postupcima i vladanju, "posebno izražavajući žalost što je i u ovom slučaju zasjenjeno ono što je dio samoga poziva i navještaja Crkve, a to je dostojanstvo i svetost sakramenta ženidbe, vrijednost bračne ljubavi i uzvišenost obiteljskoga života".

Naveli su i kako je komunikacija o kojoj je riječ u optužbama protiv svećenika, iako se prema svjedočanstvima ne radi o tjelesnom kontaktu, prouzročila ozbiljnu krizu jednoga braka i obitelji, zbog čega kao zajednica Crkve osjećaju duboku žalost.

Istodobno je ozbiljno narušena i kompromitirana vjerodostojnost svećenika, a time i njegove službe. Stoga je Hranić donio odluku kojom se dotični svećenik razrješuje službe župnika u Sikirevcima.

Uz kanonsku mjeru, koja mu je izrečena prema odredbama Zakonika kanonskoga prava, uključena je i mjera obvezatnoga razdoblja povučenosti i "duhovnoga sabiranja“, pod vodstvom jednoga od redovničkih svećenika, poručili su u listopadu prošle godine iz Tiskovnog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije."

 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
1. Timoteju 4,1: Duh izričito govori da će u posljednja vremena neki otpasti od vjere i prikloniti se prijevarnim duhovima i zloduhovskim naucima. 2 A sve to pod utjecajem himbe lažljivaca otupjele savjesti 3 koji zabranjuju ženiti se........

Evo katolički svećenici uče zloduhovske nauke, da se svećenici ne smiju ženiti, da moraju biti u celibatu

Ovo je laž. Postoje katolički svećenici u Katoličkoj crkvi istočnog obreda koji su oženjeni. A svećenički celibat nije nikakva prisila, nego samo jedna od mogućnosti na koji katolici mogu izabrati služenje svome Bogu. Svatko slobodno odabire poziv u svećeništvo, u punom znanju da da se u ovom pozivu živi u celibatu. Dakle, prosto k'o pasulj. :)

Međutim, ovaj tvoj citat iz Pavlove poslanice Timoteju "pogađa u sridu" nešto drugo, :) vidi:

1 Tim 4,1-3: Duh izričito govori da će u posljednja vremena neki otpasti od vjere i prikloniti se prijevarnim duhovima i zloduhovskim naucima. A sve to pod utjecajem himbe lažljivaca otupjele savjesti koji zabranjuju ženiti se i nameću uzdržavati se od jela što ih je Bog stvorio da ih sa zahvalnošću uzimaju oni koji vjeruju i znaju istinu.

U ovom veku svetske civilizacije, kada se istorija sveta približava svome kraju i kada vreme nevolje „kakvoga nije bilo otkako je naroda“ samo što nije nastupilo, bilo bi bolje i za jednu i za drugu stranu da se bračne veze što manje sklapaju. (Ellen White, Testimonies, vol. 5)

"Postoje oni koji bi trebali biti svjesni opasnosti jedenja mesa, koji još uvijek jedu meso životinja, ugrožavajući tako tjelesno, mentalno i duhovno zdravlje." (Ellen G. White, Counsels on Diet and Foods, str. 382)

"Prehrana mesnom hranom razvija animalizam. Razvoj animalizma smanjuje duhovnost, čineći um nesposobnim za razumijevanje istine." (Ellen G. White, Counsels on Diet and Foods, str. 382)

"Oh, kada bi svatko mogao razlučiti ove stvari onako kako su mi predstavljene, oni koji su sada tako nemarni, tako ravnodušni u pogledu izgradnje svog karaktera, oni koji mole za uživanje u mesnoj prehrani, nikada ne bi otvorili usta u opravdanje apetita za mesom mrtvih životinja. Takva prehrana zagađuje krv u njihovim venama i potiče niže životinjske strasti. Oslabljuje oštro opažanje i snagu misli za razumijevanje Boga i istine, i njenu spoznaju." (Ellen G. White, Counsels on Diet and Foods, str. 384)

Očito je, prema svetom Pavlu, tvoja proročica je "himbena lažljivica '33 stupnja". ;)
 
Član
Učlanjen(a)
26.02.2011
Poruka
979
Ti pravoslavce nazivaš katolicima istočnih obreda, nemoj se izvlačiti na njih. Nego zašto crkva ne otpusti te svećenike koji se kurvaju sa vjernicima, već ih samo premiješta u druge župe da i dalje čine grijeh?
 
Natrag
Top