Graficka na laptopu ne radi

Član
Učlanjen(a)
16.08.2010
Poruka
114
Kupio sam polovni MSI CX620
Intel Core i3-330M
Sa Grafikom ATI radeon HD5470 1GB DDR3 VRAM
8GB RAM
HDD 500GB

Prodavac nije imao originalni punjac za njega pa mi je dao neki hahnel 2in1 adapter input: 100-240Vac 1.8A output: 9.5v-22V MAX 5A(90w). Na laptopu pozadi pise DC Rating 19V 4.74A.

Kada sam instalirao Windows 10 preporuka za rezoluciju je bila 1024x768 maximum. Pre instalacije sistema nisam prekontrolisao da li je grafika bila uredu ali mi je delovalo sve ok. Kada sam instalirao na informacijama graficke je pisalo nepoznato i memorija 0mb. Da li je moguce da adapter nema snage da pokrene graficku?
U podesavanjima pre paljenja sam probao da nadjem gde se nalazi, da nije mozda slot iskljucen ali jako malo ima informacija kad se stisne Delete prilikom ukljucenja. Samo za procesor i sta je ukljuceno u USB.

Ja sam ga prikljucivao i na jos dva adaptera koje imam sa 3.42A pa sad ne znam da l to ima nekog znacaja.
Cini mi se da se brze upalio na punjac od Tosibinog laptopa ali samo grafika je i dalje bila problem.

Fabricka RAM memorija mu je bila 2x2GB a ja sam stavio 2x4GB pa mozda to dodatno opterecuje napajanje.

Otvarao sam zadnji poklopac graficka je tu. Bar mislim da je ta. Ispod jedne cevi od hladnjaka. Ima dve cevi, ispod jedne je CPU a ispod druge bar mislim da je graficka, malo manja od procesora, jer ne vidim gde bi mogla drugde biti a ona je fabricka u laptopu, na nalapnici ispod tastarure stoje njeni podatci.
 
Član
Učlanjen(a)
10.04.2012
Poruka
2.318
Probaj po tim njenim podacima da nadjes drajvere i instaliras ih.Proveri da li u Kontrol Panelu postoje drajveri za grafiku,kada nadjes drajvere koji odgovaraju,deinstaliraj prethodne,pa instaliraj odgovarajuce i navedi obavezno u pretrazi od koliko bita je OS.
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2010
Poruka
114
Probaj po tim njenim podacima da nadjes drajvere i instaliras ih.Proveri da li u Kontrol Panelu postoje drajveri za grafiku,kada nadjes drajvere koji odgovaraju,deinstaliraj prethodne,pa instaliraj odgovarajuce i navedi obavezno u pretrazi od koliko bita je OS.
Videcu danas. To mi je win10 iz 2019, skinuo sam sa njihovog sajta i do sad mi je lepo radio. Dal je moguce da win10 nema odgovarajuce drajvere u sebi?
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2010
Poruka
114
Nista. Opet je sve isto. Ili se drajver ne podudara ili graficka ne radi.

 
Učlanjen(a)
18.01.2012
Poruka
24
Skini ubuntu linux pa probaj direktno sa usba da vidis da li on prepoznaje karticu. linux ima ugradjene drajvere.
 
Član
Učlanjen(a)
16.08.2010
Poruka
114
Resio sam problem. Vratio sam BIOs na fabricka podesavanja i proradilo je. Sad lepo pisu podatci za sve i za memoriju graficke.

Start+Shift+Restart i kad se otvorio meni nasao sam vracanje na fabricka podesavanja uz zadrzavanje podataka. Kada je odradio svoje rezolucija se sama podesila na 1366x768.
 
VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.620
Da, na nalepnicama nikad ne stoji dovoljno precizna informacija. Moraš da pogledaš info na sajtu proizvođača

I, koja grafička ti je sada aktivna?

Jer, procesor u sebi ima grafički čip (Intel® HD Graphics), grafička na ploči je bonus.
Ne mogu da se setim opcija u BIOS-u, da li se može izabrati da bude aktivna samo dodatna kartica i time isključi integrisana, to bi moglo da objasni probleme.
U tom slučaju, lako je moguče da Ati jeste defektna. Resetovanjem BIOS-a si u stvari vratio opcije na defolt (aktivna primarna - integrisana).
A moguće je i da su obe ispravne, samo da je bilo selektovano nešto neadekvatno, nekompatibilno sa 10-kom.
Ima još jedna mogučnost - MSI je često modifikovao nešto oko grafičkih kartica tako da originalni drajveri proizvođača nisu funckionisali. Morao si da skineš one sa njihovog sajta. Slučaj sa oba proizvođača - i Ati i Nvidia.

P.S.
Dva memorijska čipa, bilo da su 2x1GB ili 2x4GB ili 2x8GB, troše istu struju. Hard disk, bilo da je 120GB ili 500GB, ili 1TB, troši istu struju. I uprkos opštem (pogrešnom) uverenju., SSD ne troši manje struje od klasičnog harda.
Kod laptop računara ispravljač je predviđen da isporuču dovoljnu količinu struje pod maksimalnim opterećenjem, a to znači i kad je ugrađen najjači procesor, i najviše rama, i prikačeni uređaji na sve USB portove...

Dobio si korektan ispravljač uz lap.
 
Natrag
Top