Hare Krišna

Član
Učlanjen(a)
06.06.2010
Poruka
1
Hare Krišna jeste početak Maha-mantre(velike mantre oslobođenja) po kojem je Međunarodno Druđtvo za Svesnot Krišne dobilo ime. Pokret je po proročanstvu Šri Krišne Ćaintanje Mahaprabhua donet na zapad, te su se imena Božja čula ''In every single village all around the world''{u svakom selu na svetu}. Proročanstvo je ostvareno '60-ih godina kada A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada preneo pokret i filozofiju prvo u Ameriku, posle Ujedinjeno Kraljevstvo a kasnije na ceo Svet! :)
Glavne teze sledbenika procesa bhakti yoge jesu:
-reinkarnacija
-karma
-vegeterijanstvo
-zabrana bilo kakvog vida kockanja
-te uzdizanje svesti čoveka o sexu, tj. shvatanje d je se samo biološka ali ne i duhovna potreba
-te vera u Svevišnju Božansku osobu, izvor sveg zadovoljstva Šri Krišnu. :)

Kao religija ona je strogo monoteistična gde se priznaje samo Gospodin i njegove inkarnacije te ostali polubogovi, koji su prikazani samo kao čestice Njega(kao što i svi mi jesmo) no oni su samo viši entiteti od ljudi. Poput anđela i arhanđela u judeo-hrišćasnko-mohamedanskoj tradiciji.
Sve što se radi, jede i misli treba biti posvećeno Gospodinu, te se zato proces bhakti-yoge naziva i proces yoge devocije, odnosno proces predanog služenja.

Vremenom temu ću popunjavati novim tekstovima o Pokretu.:)
Ako neko ima nekakva, bilo kakva pitanja smao neka postavi vrlo radu ću im odgovoriti, te sam isto tako raspoložen za kulturnu i civilizovanu diskusiju.:)
Do sledećeg posta,

HARE KRIŠNA!

ys nino(Narasimha) :)

P.S. Nov sam tu na forumu te mi ne zamerite ako sam nešto manje ili više kiksnuo.:)

HARI OM TAT SAT
 
Učlanjen(a)
19.09.2009
Poruka
27.640
Mene zanima,tj imam jedno pitanje vezano za Hare Krišnu,gde se sledbenici okupljaju,odnosno oni koje zanima nešto više u Beogradu?
 
Član
Učlanjen(a)
04.01.2010
Poruka
579
Samo da pozdravim novog clana i da mu pozelim dobrodoslicu na ovom forumu :)
 
Natrag
Top