Kako promeniti IP adresu na računaru

Član
Učlanjen(a)
03.03.2010
Poruka
3.291
Da li može i hoće neko da mi pomogne da promenim IP adresu na računaru,da mi bude kao na Mi box S?Promena mi je potrebna zbog SMB clienta na Kodiju,da bih mogao puštati filmove sa računara na android box.Hvala
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.066
Da li može i hoće neko da mi pomogne da promenim IP adresu na računaru,da mi bude kao na Mi box S?Promena mi je potrebna zbog SMB clienta na Kodiju,da bih mogao puštati filmove sa računara na android box.Hvala

Ako su oba uredjaja na istoj lokalnoj mrezi, potrebno je u ruteru dodeliti staticnu ip adresu, recimo 192. 168.1.100(predzadnji broj moze biti recimo 0 ili kako god je vec podesen ruter). Na razlicitim ruterima se razlicito podesava, tako da bez modela ne mogu pomoci. Ovaj deo je nekad moguce preskociti, medjutim ako ruter dodeli izabranu adresu, doci ce do konflikta, i racunar nece imati pristup mrezi.


Zatim tu istu adresu bi trebalo podesiti u odgovarajucem adapter(LAN/WLAN) tako sto odete na:

Kod:
Control Panel\Network and Internet\Network Connections
kliknete desni klik na odgovarajuci adapter, pa onda properties pa izaberete internet protocol version 4(ipv4), pa properties. Pa podesite umesto obtain automatically, use this following address:
ipv4.JPG

Unesete adresu koju ste izabrali(1-255, mada prve su mozda rezervisane, pa je bolje staviti veci broj, recimo ova gore ili 192.168.1.250 ili bilo sta izmedju). Subnet mask ce automatski podesiti. Default gateway mozete ostaviti prazno ili postaviti adresu rutera, na kome se nalazi dhcp server.

Adresa ne moze biti isti kao onda kod drugog uredjaja, i nije potrebno(ni moguce) da bude ista. Dalje se podesava kao na uputstvu za kodi:
Kod:
https://kodi.wiki/view/SMB

Dakle idete na file manager, dodate novi source kao network lokaciju, unesete adresu koju ste postavili na racunaru, izaberete smb protokol, i ako je potrebno dodate naziv/lokaciju deljenog foldera.

Ukoliko uredjaji nisu na istoj mrezi vec pristupate preko interneta, onda vam je potrebna staticna ip ili recimo dynamic dns, jer svaki put kada restartujete ruter promenice se spoljna adresa. Staticna IP adresa se kod nasih provajdera placa, a dyn dns se moze podesiti na vise nacina, tako da za detaljnije objasnjenje trebalo bi malo vise pisati. Pretpostavljam ionako da su oba uredjaja na kucnoj mrezi...
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
03.03.2010
Poruka
3.291
Zahvaljujem na pomoći,probaću danas kada se vratim sa posla.Oba uredjaja su na kućnoj mreži a ruter je:ZXHN H168N V3.1
 
Član
Učlanjen(a)
07.12.2011
Poruka
460
... da promenim IP adresu na računaru,da mi bude kao na Mi box S?
???
Unutar mreže NE SME da postoje ISTE ip adrese!

Promena mi je potrebna zbog SMB clienta na Kodiju
Ovo mi liči na "XY problem" [1].
Zašto bi uopšte menjao ip adreesu, koja ti, između ostalog, nije ni potrebna u ovom slučaju?!
Iz tvog (šturog) opisa problema, deluje da je kodi instaliran na box-u? Ako je tako, tada:

- na računaru treba da definišeš ime za radnu grupu (kojoj pripadaju uređaji) i da na njemu šeruješ direktorijum sa filmovima.
- na box-u u kodi-ju u konfiguraciji smb client-a treba da uneseš ime radne grupe. Ako je na računar-u startovan wins server, tada u stavku za wins server možeš uneti ip adresu računara. Ako nisi siguran u vezi wins servera tada nemoj ništa unositi.

Posle ovih podešavanja, u kodi-ju preko "add video source" (pišem po sećanju) treba da pristupiš računaru, tj. šerovanom direktorijumu.
Tokom izbora pristupa treba izabrati Windows network ili SMB, a od pristupnih podataka treba ti samo "server name". To je ime tvog računara koje mu je dodeljeno tokom instalacije win-a.

I to je sve.

U slučaju da sam loše pretpostavio, tj. kodi nije instaliran na box-u, moraćeš biti dosta detaljniji u opisu celog problema.

[1]
Kod:
https://en.wikipedia.org/wiki/XY_problem
 
Član
Učlanjen(a)
03.03.2010
Poruka
3.291
Kodi jeste na boxu,SMB client vidi foldere na računaru ali ne može da im pristupi,piše da ne može da se konektujena network server.U stvari preko IP adrese računara vidi foldere koje sam imenovao ali ne može da im pristupi.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
07.12.2011
Poruka
460
... preko IP adrese računara vidi foldere koje sam imenovao ali ne može da im pristupi.
Ok, računaru pristupaš preko ip adrese, a ne preko imena. Može i tako ako ti je to lakše.
Na osnovu ovoga što si napisao, očigledno je da tvoj problem nisu ip adrese i podešavanje mreže, već nešto drugo.

... SMB client vidi foldere na računaru ali ne može da im pristupi,piše da ne može da se konektujena network server...
???
Ovo je vrlo čudno. Ako klijent ne može da se konektuje sa serverom, tada neće ni videti šerovane direktorijume.
Obzirom na to da poruku nisi prepisao već si je opisao, mogu samo da pretpostavim da je problem sa pravima pristupa šerovanim direktorijumima (?).

Generalno, na računaru desni klik na šerovane foldere, properties, sharing, tu negde potraži permissions i omogući svima (everyone) da mogu da pristupaju/čitaju (read) sadržaj direktorijuma.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
17.11.2012
Poruka
3.066
Kao sto rece @1mapstnod : Desni klik, share:
Capture.JPG

Ukucate gore everyone, pa kliknete na add. Trebalo bi da se pojavi everyone u listi:
Capture2.JPG

Permission je najbolje da ostane samo na read za ovu svrhu, tako da kodi ce moci da cita/koristi fajlove sa lokacije, ali nece moci da ih brise, ili da upisuje bilo sta u folder.
 
Član
Učlanjen(a)
03.03.2010
Poruka
3.291
Zahvaljujem na nesebičnoj pomoći,ovih dana ću sve iz početka po ovim uputstvima.Treba mi samo vremena da vidim gde grešim.Pozdrav
 
Član
Učlanjen(a)
07.12.2011
Poruka
460
Natrag
Top