Trovanje istine

Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Učlanjen(a)
30.01.2016
Poruka
371
Ovo je tipičan simptom bolesti trovanja istine. Trovatelj istine, istom žestinom kojom nasrće na istinu, nasrnut će i na onoga tko tko ga razobliči, baš kao ovaj ovdje na mene.

Na koncu, tko i što su trovatelji istine? Krist = Istina ("Ja sam Put i Istina i Život"), dakle, trovatelji istine su antikristi - (I sad su se već mnogi antikristi pojavili. Odatle znamo da je posljednji čas. Od nas iziđoše, ali ne bijahu od nas.)
Ti si bas trovatelj istine vidim :)
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ako ne slavite Krista kako su to činili apostoli i prva Crkva, u drskosti govorite kada se pozivate na apostole i prvu Crkvu. A naravno, tko bi normalan povjerovao takvom farizejstvu.

Vi ne slavite Hrista, vec upraznjavate pagansku idolopoklonicku sluzbu kroz klanjanje idolima, praznovanje praganskih rituala, ucenjem nebiblijskih ucenja i ljudskih filozofija..itd..

Dakle, nemas biblijske dokaze sa veru svoje crkve, vec samo preklapanje jezikom, i osudjivanje drugih time sto ces izvrtati tudje reci i ucenja.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.345
Nastavljamo s najtipičnijim primjerima trovatelja i trovanja istine. Kako ne mogu citirati proročicu Jelenu, James-a White-a, Joseph-a Bates-a ili nekog drugog svog "pioniraa" u dokazivanju Trojstva, adventisti sedmog dana moraju posegnuti moraju posegnuti za drugima, ovako: :)

Ranokršćanska svjedočanstva vjere u Trojstvo

Mnogi koji poricu istinsko božanstvo Isusa Krista i nauk o Trojstvu (poput Jehovinih svjedoka) imaju tendenciju krivo prezentirati povijest rane Crkve i kakvo su uvjerenje imali rani kršćani o toj važnoj nauci. Stoga evo kratki navodi ranih kršćana koji prilično jasno pokazuju što su oni doista vjerovali (puno prije Konstantina):

"Pošto ste sve to prije rekli, krstite u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, u tekućoj vodi… A u pomanjkanju i jedne i druge, izlij triput vodu na glavu u ime Oca i Sina i Duha Svetoga."

(Didahe, 7,1 [70. god.])


"Crkvi u Efezu u Aziji… izabran kroz istinsku patnju voljom Oca i Isusa Krista, našega Boga"

(Ignacije Antiohijski, Poslanica Efežanima, 1 [110. god.])


"Samo je jedan liječnik, tjelesan i duhovan, rođen i nerođen, Bog u tijelu, pravi život u smrti, rođen od Marije i od Boga, najprije sposoban trpjeti, a onda nepodložan trpnji, Isus Krist, naš Gospodin."

(Isto, 7, 2)


"Jer naš je Bog, Isus Krist, začet od Marije prema Božjem planu: od sjemena Davidova, to je istina, ali i po Duhu Svetom"

(Isto, 18, 2)


"Braćo, o Isusu Kristu valja nam misliti kao o Bogu, kao o sucu živih i mrtvih, i ne smijemo slabo cjeniti svoje spasenje."

(Drugo Klementovo pismo Korinćanima 1, 1[kasno 1.st ili oko 150. god.])


"Dokazat ćemo da ga obožavamo s razlogom; jer smo naučili da je on Sin samog istinitog Boga, da ima drugo mjesto i da je Duh proroštva treći. Zbog toga nas optužuju za ludost, govore da pridajemo raspetom čovjeku drugo mjesto do nepromjenjivog i vječnog Boga, Stvoritelja svih stvari, no oni ne poznaju otajstvo koje u tome počiva."

(Justin Mučenik, Prva apologija 13, 5-6 [151. god.])


"Svojstvo je Boga, najvećeg i svemogućeg i živoga Boga, ne samo da bude svugdje, nego također i da sve vidi i čuje; jer ne može ga se nikako ograničiti na neko mjesto… Tri dana prije nego su stvorena svjetlila predstavljaju sliku Trojstva; Boga, njegove Riječi i njegove Mudrosti"

(Teofil Antiohijski, Autoliku, 2, 15 [189. god.])


"Jer Crkva je, premda raširena po čitavom svijetu sve do kraja zemlje, od apostola i njihovih učenika primila vjeru u jednoga Boga, Oca Svemogućega… i u jednoga Isusa Krista, Sina Božjega, koji je postao tijelom radi našega spasenja, i u Duha Svetoga."

(Irenej, Protiv krivovjerja, 1, 10, 1 [189. god.])


"Jer s njim su uvijek bili prisutni Riječ i Mudrost, Sina i Duha ... Riječ, to jest Sin, je uvijek bio s Ocem."

(Irenej, Protiv krivovjerja, 4, 20, 1.3)


"Dokazi iz apostolskih spisa, da je Isus Krist Jedan te Isti, Jedinorođeni Sin Božji, savršeni Bog i savršeni čovjek."

(Irenej, Protiv krivovjerja, 3, 16)


"Mi doista vjerujemo da postoji samo jedan Bog, no vjerujemo da unutar ovog raspoređaja, ili, kako ga nazivamo, ekonomije (oikonomia), postoji Sin ovoga jedinog Boga, njegova Riječ, koji je proizišao iz njega i kroz kojeg su sve stvari stvorene i bez kojeg ništa nije stvoreno… Vjerujemo da ga je [Sin] po Ocu poslao dolje, prema svojem obećanju, Svetog Duha, Branitelja (Parakleta), posvetitelja vjere onih koji vjeruju u Oca i Sina i u Duha Svetoga… Ovo pravilo vjere prisutno je od početka evanđelja, čak i prije najranijih krivovjeraca"

(Tertulijan, Protiv Prakseja, 2 [216. god.])


"I u isto vrijeme otajstvo ekonomije je dobro čuvano, jer je jedinstvo raspoređeno u Trojstvu. Poredano, troje su Otac, Sin i Duh. Oni su troje, međutim, ne u stanju, nego u stupnju; ne u biti, nego u formi; ne u moći, nego u vrsti; istobitni, jednog stanja, jedne moći, jer on je jedan Bog čiji su stupnjevi, forme i vrste ubrojane u ime Oca i Sina i Duha Svetoga"

(Isto)


"Imaj uvijek na umu pravilo vjere koju ja ispovijedam i kojem nosim svjedočanstvo da su Otac i Sin i Duh nerazdvojivi jedan od drugoga i onda ćeš shvatiti što pod tim mislim. Pripazi sada, kažem da je Otac drugi (različit), Sin je drugi i Duh je drugi. Ovu izjavu mogu krivo shvatiti neuke ili krivo poučene osobe, kao da to ima značiti različitost i tu različitost shvatiti kao odvojenost između Oca, Sina i Duha Svetoga"

(Isto, 9)


"Tako sveza Oca u Sinu i Sina u Branitelju čini tri povezane osobe koje se ipak razlikuju jedna od druge. One tri su jedne biti, ali ne jedna osoba, kao što je rečeno: "Ja i Otac jedno smo."(Iv 10,30), s obzirom na jedinstvo biti, a ne jednosti broja"

(Isto, 25)


"Mi ne držimo do onoga što krivovjerci zamišljaju: da se neki dio Božjeg bića pretvorio u Sina i da je Otac stvorio Sina iz ničega, to jest, iz bića koje je izvan njega samog, tako da je postojalo vrijeme kada ga [Sina] nije bilo"

(Origen, Temeljne istine, 4, 4, 1 [225. god.])


"Ne, odbacujući svaku sugestiju tjelesnosti, držimo da su Riječ i Mudrost rođene od nevidljivog i bestjelesnog Boga, bez sudjelovanja ikakvog tjelesnog bića… izraz, kojeg upotrebljavamo, međutim, da nikada nije bilo vremena kada nije postojao, valja uzeti s određenim tumačenjem. Upravo su riječi "kad" i "nikad" izrazi za vremenitost, dok sve rečeno za Oca, Sina i Svetoga Duha treba shvatiti kao nadilaženje svega vremena, svih doba i sve vječnosti"

(Isto)


"Jer samo Trojstvo nadilazi svaki smisao, u njemu se može shvatiti ne samo ono vremenito, nego i vječno. Sve ostale stvari, doista, koje se nalaze izvan Trojstva, treba mjeriti vremenom i dobima"

(Isto)


"Budući je Otac nazvan svemoguć, nitko ne bi trebao biti uvrijeđen da je Sin Božji nazvan svemoguć."

(Origen, Temeljne istine, O Kristu, BK 1, Ch 2)


"Ništa se u Trojstvo ne može nazvati većim ili manjim, budući da izvor božanstva sam sadrži sve stvari"

(Origen, De Principis, Knjiga I, CH. 3, sekciju 7)


"Mi obožavamo jednoga Boga, Oca i Sina."

(Origen, Protiv Celsusa, knjiga VIII, poglavlje 12)


"Sama Božja Riječ je od Boga samoga, stoga je Riječ Bog, a biće Božje biće. S druge strane, svijet je stvoren iz ničega, stoga on nije Bog"

(Hipolit, Pobijanje svih krivovjerja, 10, 29 [228. god.])


"Što se tiče moći, dakle, Bog je jedan. Ali što se tiče ekonomije radi se o trostrukoj manifestaciji"

(Hipolit, Protiv krivovjerja jednog Noetusa)


"Činjenica da je Krist, tvorac svega... bio kršten u Jordanu."

(Hipolit, Diskurs o Svetoj teofaniji).


"Pored njega nije bilo ništa, ali on [Bog], dok je postojao sam, ipak je postojao u množini."

(Hipolit, Protiv Noetusa, dio 10)


"Pismo ističe Krista kao Boga, upravo koliko ističe samog Boga kao čovjeka. Isto toliko opisuje Isusa Krista kao čovjeka, koliko Krista Gospodina opisuje kao Boga. Jer ne ističe da je on samo Sin Božji, nego isto tako i Sin Čovječji; niti kaže samo Sin Čovječji, nego je također uobičajeno o njemu govoriti kao o Sinu Božjemu. Budući da je od dvoga, on je oboje, osim ukoliko bi bio samo jedno, onda ne bi mogao biti drugo. Jer sama narav nalaže da moramo vjerovati da je čovjek koji je od čovjeka, jednako tako ta ista narav nalaže da moramo vjerovati da je Bog koji je od Boga… Neka oni, stoga, koji čitaju da Isus Krist Sin Čovječji jest čovjek, neka isto tako pročitaju da je isti Isus nazvan, također, Bogom i Sinom Božjim"

(Novacijan, O Trojstvu, 11 [235. god.])


"Nadalje, mogao bih se prigodno obratiti onima koji dijele, komadaju i uništavaju najsvetiji navještaj Božje Crkve, čineći od toga [Trojstva] doista, tri moći, različite supstancije i tri vrhovna boga… [Neki krivovjerci] naviještaju da postoje, na neki način, tri boga, kada dijele sveto jedinstvo u tri supstancije strane jedna drugoj i potpuno odvojene

(Papa Dionizije, Pismo Dioniziju Aleksandrijskom, 1 [262. god.])


"Stoga, sveto Trojstvo mora biti skupljeno i donešeno zajedno u jedno, najviše, kao što jest, mislim na svemogućeg Boga svega stvorenog,… Hula je, i to ne uobičajena, nego najgora, reći da je Sin, u svakom pogledu, rukotvorina [stvorenje]… No, ako je Sin postao [stvoren], bilo je vrijeme kada ova svojstva nisu postojala, i, prema tome, bilo je vrijeme kad je Bog bio bez njih, što je krajnje besmisleno"

(Isto, 1-2)


"Stoga, niti možemo odvajati na tri vrhovna boga to čudesno i božansko jedinstvo… Nego, moramo vjerovati u Boga, Oca Svemogućega i u Krista Isusa, njegova Sina, i u Duha Svetoga; te da je Riječ sjedinjena s Bogom svega stvorenoga. Jer, on kaže, "Ja i Otac jedno smo" i "Ja sam u Ocu i Otac u meni""

(Isto, 3)


"Jedan je Bog… Trojstvo je savršeno, u slavi i vječnosti i autonomiji, niti podijeljeno, niti otuđeno. Stoga nema ničega bilo stvorenog, bilo podređenog u Trojstvu; niti čega stavljenog iznad, kao da bi u nekom prijašnjem razdoblju nešto ne postojalo i onda u nekom kasnijem razdoblju bilo uvedeno. I stoga, niti je ikad Sin bio odsutan od Oca, niti je Duh od Sina; nego bez razlike i promjene, isto Trojstvo uvijek ostaje isto"

(Grgur Čudotvorac, Ispovijest vjere, [265. god.])


"Himni s Otkrivenjem i Psalmima Božjim [Patrik] pjeva i iznosi isto za izgradnju Božjeg naroda. Ovaj zakon on drži u Trojstvu svetog Imena i naučava o jednoj biti u tri osobe"

(Sehnal Irski, Himni u pohvalu sv. Patrika, 22 [444. god.])


"Danas vežem na sebe jaku snagu zazivanja Trojstva - vjera u Trojstvo u jedinstvu, Stvoritelja svega stvorenog"

(Patrik Irski, Štit na prsima sv. Patrika, 1 [447. god.])


"Nema drugog Boga, niti ga je bilo do sada, niti će ga biti od sada, osim Boga Oca nerođenoga, bez početka, u kojem sve počinje, koji uzdržava sve stvari, kao i njegova Sina Isusa Krista kojeg isto tako ispovijedamo da je uvijek bio s Ocem - prije početka svijeta… Isus Krist je Gospodin i Bog u kojeg vjerujemo… i koji je na nas preobilno izlio Svetog Duha… kojeg ispovijedamo i klanjamo mu se kao jednom Bogu u Trojstvu svetog imena"

(Isti, Ispovijest sv. Patrika, 4 [452. god.])

A sada pogledajte kako isti ovaj Laodikeja izvrši veliku nuždu baš po ovim svetim ocima koje je prije toga pozvao da mu svjedoče za Trojstvo: :)

Nedelja je cisto mnogobozackog porekla i ima svoje korene u Vavilonskom kultu obozavanja Boga sunca kome je ovaj dan bio posvecen, a prenesen je u Hriscanstvo posretstvom laznih ucitelja, takozvanih crkvenih otaca, koji su se skolovali u Jezaveljinoj skoli Vavilonske religije.

Ovo su spisi takozvanih crkvenih otaca koji su pisali nakon drugog veka pod uticajem odpada koji je nastao u Rimskoj crkvi krajem 2 veka.
......
Prema tome, ovi spisi nisu deo kanonski priznatih spisa biblije Isusa Hrista i njegovih apostola, vec su nastali kao proizvod otpada i uvlacenja mnogobostva u okrilje crkve, a pisali su ih ljudi koji su stali na njegovo celo, pisuci nesto sto je suprotno biblijskom otkrivenju, od kojih su upravo neki i pomenuti na ovom mestu, Irenej (155.-202. god.), Dionizije (170. god.), Klement Aleksandrijski (194. god.)., Tertulijan (203. god) Origen (229. god.) i dr.

Na tom podnevlju je cvetalo i mnogoboštvo, sa kojim je lokalna Rimska crkva i pojedine u Aleksandriji, napravili kompromis i usvojila paganska obeležja posredstvom lažnih učitelja i takozvanih ranih crkvenih otaca.

Da, nazivaju je oni koji su krenuli primerom otpada Rimske crkve.
Nedelja kao dan Gospodnji se pojavljuje od polovine 2 veka u spisima takozvanih crkvenih otaca, i falsifikatimatih spisa.

Reč Božju tumači Bog i ustanovljava to učenje u crkvi.

Učenje Rimokatoličke i pravoslavne crkve ima svoje poreklo u jednom obliku Vavilonske religije - čije se učenje sredinom 2 veka uvuklo u jedan deo Hrišćanstva posredstvom lažnih apostola i takozvanih crkvenih otaca.

Rimokatolicizam i Pravoslavlje su nastali iz ovog otpada i krenuli nezavisnim putem u odnosu na Hristovu crkvu koja je tokom cele istorije sačuvala autentično Hristovo učenje.

Većina crkvenih otaca su bili mnogobošci, koji su čitali mnogobođačke pisce, i usvajali njihove ideje, prenevši ih u Hrišćansku crkvu.

Mire, satana je još u početku Hrišćanske ere satanizovao prvobitno Hrišćanstvo, prvo preko lažnih učitelja i apostola koji su uneli mnogoboštvo u crkvu, a potom preko Konstantina i takozvanih svetih Otaca koji su zvanično to mnogoboštvo legalizovali zakonski unutar Rimokatoličke crkve, koja se kasnije podelila na istočnu Vizantijsku, od koje je nastalo Pravoslavlje, i na postojeću Rimokatoličku.

P.S. Al se čovjek n.s.a.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Sve sto si citirao je iz nebiblijskih izvora, iz apokrifnih spisa, i izjava nazovi apostola i laznih ucitelja koji su bili deo otpale crkve koja je nastala kao spoj mnogobostva i Hriscanskih obelezja..

Jednom delu si i izvrnuo smisao.

Evo sta apostoli govore o tome:


"Pazite dakle na sebe i na sve stado u kome vas Duh Sveti postavi vladikama da pasete crkvu Gospoda i Boga koju steče krvlju svojom;
Jer ja ovo znam da će po odlasku mom ući među vas teški vuci koji neće štedeti stada;
I između vas samih postaće ljudi koji će govoriti izvrnutu nauku da odvraćaju učenike za sobom"
( dela apostolska 20. 28 - 30 )

"Kako dakle primiste Hrista Isusa Gospoda onako živite u Njemu,
Ukorenjeni i nazidani u Njemu i utvrđeni verom kao što naučiste, izobilujući u njoj zahvalnošću.
Braćo! Čuvajte se da vas ko ne zarobi filozofijom i praznom prevarom, po kazivanju čovečijem, po nauci sveta, a ne po Hristu.
Jer u Njemu živi svaka punina Božanstva telesno"
( Kološanima poslanica. 2 6 - 9 )

"Zaklinjem te dakle pred Bogom i Gospodom našijem Isusom Hristom, koji će suditi živima i mrtvima, dolaskom njegovijem i carstvom njegovijem:
Propovijedaj riječ, nastoj u dobro vrijeme i u nevrijeme, pokaraj, zaprijeti, umoli sa svakijem snošenjem i učenjem;
Jer će doći vrijeme kad zdrave nauke neće slušati, nego će po svojijem željama nakupiti sebi učitelje, kao što ih uši svrbe,
I odvratiće uši od istine, i okrenuće se ka gatalicama.
A ti budi trijezan u svačemu, trpi zlo, učini djelo jevanđelista, službu svoju svrši"
( 2 poslanica Timotiju 4. 1 - 5 )

"A beše i lažnih proroka u narodu, kao što će i među vama biti lažnih učitelja, koji će uneti jeresi pogibli, i odricaće se Gospodara koji ih iskupi i dovodiće sebi naglu pogibao.

I mnogi će poći za njihovim nečistotama kojima će se huliti na put istine.
I u lakomstvu loviće vas izmišljenim rečima. Njihov sud odavno ne docni, i pogibao njihova ne drema"
( 2 poslanica Petrova 2. 1 - 3 )

"Čudim se da se tako odmah odvraćate na drugo jevanđelje od Onog koji vas pozva blagodaću Hristovom,
Koje nije drugo, samo što neki smetaju vas, i hoće da izvrnu jevanđelje Hristovo.
Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drugačije nego što vam javismo, proklet da bude!
Kao što pre rekosmo i sad opet velim: ako vam ko javi jevanđelje drugačije nego što primiste, proklet da bude!"
( Galatima poslanica 1. 6 - 9 ).
 
Natrag
Top