Religijske vesti ( vesti vezane za religiju )

LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Ne postavljajte iste sadržaje na različite teme! To nije dozvoljeno i takvi će postovi ubuduće biti brisani.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Opet zategnuta situacija između biskupa u Hrv. i patrijarha Irineja (SPC), zbog Alojzija S.

A ovamo kao jedna crkva.

Jeste jedna vreća u kojoj su rogovi.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Tako je Darth. Treba da ulozimo truda da poroizvedemo sto vecu svadju,
i tako cemo se spremiti za pakao!!!!

A šta je njemu drugo ostalo nego to.

A ovamo glume jednu crkvu (religiju).

Episkop bački Irinej: Sinod SPC priprema odgovor Hrvatskoj biskupiji

Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve priprema odgovor Hrvatskoj biskupskoj konferenciji koja je u protestnom pismu novembra prošle godine SPC, patrijarha srpskog i vladiku bačkog optužila za vređanje žrtava rata i raspirivanje mržnje u Hrvatskoj, pišu Večernje novosti.


Vladika bački Irinej rekao je za list da lično nikada nije napadao bilo koga, već da su njegovi javni istupi i izjave bili reakcija na prethodne napade na SPC i patrijarha srpskog.

N1 INFO.

Znači rogovi u vreći.

Ujedinjeni su samo u mržnju prema Bibliji i HAC.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
11.02.2009
Poruka
8.070
Pitanje za sledbenike "sveće", da li vesti o religiji trebaju da sadrže samoi ismevanje i ponižavanje drugih? Naravno, to je vama u prilog. Prosto takav vam je duh, duh zla, laži, falsifikata, prevara i trolovanja. Isti kao i kod vaše "sveće".
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Tako da od jedinstva nema ništa, papa je opet dao šokantnu izjavu o odnosu kaluđerica i sveštenika, ostalo pročitajte na Večernjem (listu).
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Oštar odgovor SPC-a: 'Dokažite da među vama nema ustaša'
Episkop Irinej reagirao na pismo biskupa. Upozorivši na 'neprihvatljivu praksu da se službena prepiska iznosi u javnost', najavio je javni odgovor Svetoga arhijerejskog sinoda

Pismo Hrvatske biskupske konferencije upućeno potkraj prošle godine na adresu Srpske pravoslavne crkve i patrijarha Irineja, a objavljeno u javnosti tek prije četiri dana, i prve reakcije SPC-a na njega još su jednom pokazali koliko su veliki prijepori između dviju crkvi.

Večernji list.


E džabe ovdje glumite da ste jedna crkva.
 
Član
Učlanjen(a)
03.06.2010
Poruka
14.301
Ukrajinskom „episkopu“ zatvorena vrata manastira na Atosu

Delegaciji „nove crkve“ Ukrajine na čelu sa „episkopom“ Pavlom Juristim nije dozvoljeno da uđu na teritoriju manastira Svetog Pantelejmona na Svetoj gori

Delegaciji „nove crkve“ Ukrajine na čelu sa „episkopom“ Pavlom Juristim nije dozvoljeno da uđu na teritoriju manastira Svetog Pantelejmona na Svetoj gori, piše grčki portal „Romfea.gr“.
lg.php

Informacije o problemima ukrajinske delegacije takođe je potvrdio Savez pravoslavnih novinara.

Portal navodi da je iguman manastira arhimandrit Eulogije zatvorio kapije manastira pred predstavnicima „nove crkve“ Ukrajine, ne dozvolivši im da uđu u hram i celivaju mošti. Kako je arhimandrit objasnio ukrajinskoj delegaciji, taj manastir ih ne priznaje za sveštenike ni sada ni u buduće.

Manastir Svetog Pantelejmona na Svetoj Gori jedan je od 20 „vladajućih“ manastira na planini Atos u Grčkoj. On se tradicionalno smatra „ruskim“, a pripada kanonskoj jurisdikciji Carigradske patrijaršije.

Ranije su mediji saopštili da je više od polovine manastira na Svetoj gori protiv učešća u „ustoličenju" poglavara „nove crkve" Ukrajine Epifanija Dumenka. Ističe se da je od dvadeset manastira samo sedam odobrilo ideju o odlasku u Kijev 3. februara 2019. godine.

„Nova crkva“ formirana je na „ujediniteljskom saboru“ u Kijevu u decembru 2018. spajanjem dve nekanonske crkvene strukture koje su ranije bile aktivne u Ukrajini. Na čelu nove „autokefalne crkve“ je „mitropolit“ Epifanij Dumenko.

Kanonska Ukrajinska pravoslavna crkva na čijem čelu je mitropolit Onufrij, odbila je da učestvuje u ovom događaju. Ruska pravoslavna crkva smatra kanonsko značenje „sabora“ u Kijevu ništavnim. Ona takođe sumnja da će druge pomesne crkve priznati Epifanija.

Vaseljenski patrijarh Vartolomej je 6. januara predao ukrajinskim vlastima tomos o autokefalnosti nove crkvene strukture, koja je nazvana „pravoslavna crkva Ukrajine“. Dokument sadrži ograničenja koja strukturu čine zavisnom od Carigrada. Na primer, njena nadležnost ograničena je na teritoriju zemlje i ona ne može da postavlja episkope niti da uspostavlja parohije u inostranstvu. Ruska pravoslavna crkva je autokefalnost nazvala ništavnom, a dan potpisivanja tomosa — tragičnim u istoriji vaseljenskog pravoslavlja.

Novosti
 
Natrag
Top