Testament Ellen White

Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Ovakvu je "uputu od Boga" dobila Ellen White i onda odredila adventistima kako bi trebalo ostavljati imovinu:

“Po pitanju ostavljanja imovine putem testamenta, budite čvrsti da ne zaboravite Božje djelo. Vi ste Njegovi predstavnici, koji držite Njegovu imovinu tako da Njegove potrebe trebaju imati vašu prvu pažnju. Naravno vaša supruga i djeca ne trebaju ostati osiromašeni, ukoliko su oni u potrebi trebaju se zbrinuti. Medjutim, nemojte u vašem testamentu samo zato što je to običaj navoditi dugačak niz rodbine koja nije u potrebi. Uvijek imajte na umu da sadašnji sebični način ostavljanja imovine nije Božji plan, već ljudski izum. Krišćani trebaju biti reformatori i prekinuti ovaj sadašnji način, dajući potpuno novi aspekt kod sastavljanja testamenta. Neka vam uvijek bude prisutna ideja da vi držite kod sebe Božju imovinu. Božja volja po ovom pitanju je zakon. Ja pozivam našu braću da prestanu potkradati Boga. Neki su tako dobro situirani da se testamenti moraju načiniti. U sastavljanju testamenata mora se voditi briga da se sinovima i kćerima ne ostavljaju sredstva koja se mogu preliti u Božju blagajnu. Takvi testamenti postaju predmet sukoba i rasprava.” (Testamonies for the Church, vol. 4.)

A sada pogledajmo testament koji je vlastoručno napisala i potpisala Ellen White:

“U ime Boga, Amen.
Ja, Ellen Gould White, stanovnica Sanatorija, pokrajine Napa, California, u osamdeset četvrtoj godini (84), pri čistoj svijesti i pamćenju, bez prinude, prijetnje, obmane ili bilo kakvog utjecaja bilo koga, izražavam i objavljujem moju posljednju želju i testament, na slijedeći način:

PRVO: Zahtjevam da se moje tijelo izloži na prikladnoj vjerskoj službi Crkve Adventista sedmog dana, bez nepotrebne ceremonije ili razmetanja.

DRUGO: Želim i zahtjevam da se što je prije moguće isplate troškovi moje posljednje bolesti i sahrane, bez prodavanja bilo kojeg dijela imovine koja pripada mome posjedu. Najiskrenije molim sve svoje vjerovnike da odustanu i odreknu se svojih potraživanja koje imaju prema mom posjedu, i prihvate isplatu u mjeri koju dolje spominjem, a za poništenje njihovih potraživanja kroz rukovođenje mojom imovinom od strane staratelja.

TREĆE: Ovim dajem i ostavljam svom sinu, James-u Edson-u White-u, koji sada prebiva u Marshall, Michigan, iznos od tri tisuće dolara ($ 3000).

ČETVRTO: Ovim dajem i ostavljam svom sinu William-u C. White-u, koji sada prebiva u Sanatoriju, California, sva svoja prava, naslove i dobit od autorskih prava na knjige na svim jezicima i to: “Car koji dolazi” i “Prošlost, Sadašnjost i Budućnost”, također sve rukopise (sa pravom da ih objavljuje) koji se odnose na slijedeće knjige kao i planirane:

“Životopis starješine James-a White-a i Ellen G. White”
“Događaji iz života starješine James-a White-a ”
“Duhovni Darovi. Tomovi 1-4”
“Činjenice o vjeri”
“Kako voljeti”
“Poruka mladima”
“Iskustva Ellen G. White u vezi s pokretom Zdravstvene reforme među Adventistima sedmog dana”
“Izvještaji o putovanjima gospođe White po Europi”
“Izvještaji o putovanjima gospođe White po Austrailiji”
“Pisma gospođe White majkama i djeci”
“Mladost Krista”
“Rad u južnim krajevima”
“Odgoj”
“Kršćanski odgoj”
“Posebna Svjedočanstva o odgoju”
“Biblijsko posvećenje”

Također, svoju osobnu biblioteku, i sve rukopise, pisma, dnevnike i spise koji nisu ovdje obuhvaćeni.

PETO: Ovim dajem i ostavljam William-u C. White-u, Clarence C. Crisler, Charles-u H. Jones, Arthur-u G. Daniells, i Frank-u M. Wilcox-u svu stvarnu imovinu koju sam do srmti stekla i koju imam, sve svoje preostale zalihe, alatke i oruđe farme, sve bilješke i račune na moje ime, kao i sva svoja prava, naslove i dobit od autorskih prava na knjige na svim jezicima i to za slijedeća izdanja:

“Čežnja vjekova”
“Patrijarsi i proroci”
“Djela Apostolska”
“Velika Borba”
“Rani Spisi”
“Svejdočanstva za crkvu” tomovi 1-9
“Evanđeoski radnici”
“Kšćanska umjerenost i biblijska čistoća”
“Kristove pouke”
“Služba iscjeljenja”
“Put Kristu”
“Gora blagoslova”
“Krist naš Spasitelj”
“Svjedočanstva za učitelje u subotnjoj školi”
“Priručnik za ispitivače”
“Posebna Svjedočanstva”

Također, svoje opće rukopise i ostalo što uz to ide. Također svoj kancelarijski nameštaj i kancelarijsku biblioteku.
Uz sve ovo, kuće, posjede i pomoćne objekte i sve pripadajuće, ili bilo što drugo što im pripada, između ostalog i u svrhe kako su dolje nabrojane.

DA IMAJU I SAČUVAJU, svu spomenutu imovinu izvršitelji oporuke i njihovi naslednici, da prikupljaju i primaju rente i dobit, te tako kontroliraju i upravljaju spomenutom imovinom, da iznajmljuju ili prodaju dio imovine, osim autorskih prava na knjige, te da se od posla izdavanja i prodaje spomenutih knjiga:

a) Plaća mom sinu James-u Edson-u White-u, godišnje, tijekom njegova života, deset (10) postotaka od prometa navedene imovine za njegove vlastite potrebe, a nakon njegove smrti plaćati Emma L. White, njegovoj supruzi, tijekom njenog života ako ga ona nadživi.

b) Plaća mom sinu William-u C. White-u, godišnje, za njegove vlastite potrebe deset (10) postotaka od prometa navedene imovine tijekom njegova života, a nakon njegove smrti Ethel M. White, njegovoj supruzi, ukoliko ga ona nadživi.

c) Plaćati godišnje William-u C. White-u, Ethel M. White i Dores E. Robinson, kao starateljima, pet (5) postotaka od prometa navedene imovine, što će se koristiti za školovanje mojih unuka, praunuka i ostalih vrijednih pojedinaca.

d) Naznačeni staratelji će ostatak novca od prometa koristiti za slijedeće namjene:

1. Za plaćanje vjerovnicima koji imaju potraživanja od mog posjeda, dokle se sve ne isplati.

2. Za poboljšanje knjiga i rukopisa koji su im povjereni, za prevođenje i tiskanje novih, tiskanje kompilacija mojih rukopisa, za opći misionarski rad zajednice Adventista sedmog dana, za podršku misionarskim školama pod odjeljenjem Generalne Konferencije za crnce, za podršku misionarskim školama za nepismene bijelce u južnim državama. Također, naznačeni staratelji ovlašteni su prodati spomenutu imovinu kako bi osigurali neophodan novac da bi isplatili:

- mojoj unuci Ella May Robinson, koja sada prebiva u Sanatoriju, California, iznos od pet stotina dolara ($ 500)
- mojoj unuci Mabel E. Workman, koja sada prebiva u Loma Lindi, California, iznos od pet stotina dolara ($500)
- mojoj vjernoj prijateljici i pomoćnici Sara McEnterfer, koja sada prebiva Sanatoriju, California, iznos od pet stotina dolara ($500)
- May Walling, koja sada prebiva u Sanatoriju, California, iznos od pet stotina dolara ($500)
- mojoj vjernoj prijateljici i pomoćnici Clarence C. Crisler, iznos od pet stotina dolara ($500)

ŠESTO: Nakon smrti moga sina James-a Edson-a White-a i njegove supruge, staratelji koji su određeni dužni su postupiti po paragrafu a) PETE točke tako što će se taj iznos koristiti za održavanje misijskih škola za crnce koje vodi odjeljenje za crnce Generalne Konferencije.

SEDMO: Nakon smrti William-a C. White-a i njegove supruge, naznačeni staratelji trebaju plaćati njihovoj djeci ili unucima, ako ih ima, propisani iznos u paragrafu b) PETE točke ovog testamenta, a ako nema djece ili unučadi moga sina, tada će se taj iznos koristiti za namjene opisane u paragrafu d) PETE točke ovog testamenta.

OSMO: Kada više ne bude staratelja koji su naznačeni u ovom testamentu, dajem i ostavljam svu osobnu imovinu opisanu u točki PET mom sinu William-u C. White-u, ili ako on nije živ, njegovim zakonskim nasljednicima.

DEVETO: Svoj kućni nameštaj, posuđe, tepihe, slike, fotografije i odjeću, dajem i ostavljam u jednakim dijelovima mojim sinovima James-u Edson-u White and William-u C. White.

DESETO: Svu ostalu imovinu koju sam do smrti stekla i imala, dajem i ostavljam mom sinu William-u C. White.

JEDANAESTO: Ovlašćujem svoga sina William-a C. White i Charles-a H. Jones-a kao izvršitelje ovog testamenta. Oni su ovlašteni prodati bilo koju imovinu mog posjeda bez odluke suda, bilo kroz javnu ili privatnu prodaju, sa ili bez objavljivanja kako oni sami odluče.

DVANAESTO: Ukoliko se pojavi prazno mesto medju naznačenim starateljima, ili njihovim nasljednicima, većina preostalih staratelja trebaju popuniti to prazno mjesto postavljanjem odgovarajuće osobe, a ako se većina ne može složiti, tada se upražnjeno mjesto popunjava odlukom izvršnog odbora Generalne Konferencije. Takvo postavljenje će imati istu važnost kao i prethodni sastav staratelja.

TRINAESTO: Ovim opozivam sve buduće testamente koje bih načinila.

U prisutnosti svjedoka potpisujem i zapečaćujem 9. veljače 1912. godine.

[potpis] ELLEN G. WHITE

Pogledajte, druge uvjerava kako je ono što imaju Božja imovina, i kako pripada Bogu. Ono što je ona imala kao da nije bilo Božje i od Boga. Druge uvjerava i nagovara da ne prave dugački niz u kojima nabrajaju nasljednike, nije to Božji plan, a ona baš onako kako Bog nije planirao - po ljudskom izumu. Ne potkradajte Boga, poziva Ellen White adventiste. Ne ostavljajte sinovima i kćerima sredstva koja se mogu preliti u Božju blagajnu. Ima čak jak argument, to će biti povod sukobima među braćom i sestrama. Čudno, tako lijepo savjetuje druge, a svojoj djeci baš ostavlja sjeme razdora i sukoba. Što je, osim nekolicini svojih prijateljica, ostavila drugima. Ništa, još gore, ostavila im je obvezu da se brinu kako bi i dobit od njenih spisa u budućnosti došla u ruke njenih sinova.

A dugove, kome ostavlja svoje dugove? Ostavlja li i svoje dugove djeci, kao što im je ostavila svu svoju imovinu? Malo morgen, Ellen White traži od svojih vjerovnika "da odustanu i odreknu se svojih potraživanja prema njoj" :mig: Zamislite, nije zaboravila ni lopate staviti u testament i ostaviti svojoj djeci, a od vjerovnika traži da joj oproste dugove. Zamislite koja je Jelena "mustra", ona nije još dok je bila "na nogama" pozvala vjerovnike i molila ih da joj otpišu dugove, nego je to stavila u testament koji se otvara tek nakon njene smrti. :mig: Kad umre baš ćemo vidjeti tko će se propeti i tražiti od mrtve proročice da im vrati dug. A što bi im i Bog rekao da pobijaju testament njegove proročice?
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Nema ništa sporno u testamentu Ellen White.

Ona je deo imovine - odnosno novca podelila podjednako svima, kako svojim rođacima, tako i crkvi kojoj je ostavila svu svoju zaostavštinu za štampanje njenih knjiga i publikacija, a za to ovlastila pojedine službenike crkve.

Tako danas postoji zaostavština Ellen White.

Po protivnicima Ellen White - ona ništa nije trebala da ostavi svojoj deci i rođacima, a verujem da kada bi to bio slučaj - tada bi je protivnici osuđivali zašto to nije učinila, već sve dala crkvi.

Time protivnici sami sebe bezrazložno stavljaju u začarani krug svojih ličnih misli i ideja.

Žalosno je to - što oni koji govore protiv Ellen White i žele da ukažu na navodne propuste u njenom testamentu - sami bi svu svoju imovinu prepisali svojoj deci i rodbini, a ako sami ne bi dobili neki deo imovine od svojih umrlih bližnjih - svim raspoloživim sredstvima ( sudom i fizičkim sukobima ) bi se borili da to pravo na deo imovine ostvare.

Dakle, prvo treba počistiti isapred svojih vrata - pa onda zavirivati iza tuđih.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Nema ništa sporno u testamentu Ellen White.

Krasno!?

Ona je deo imovine - odnosno novca podelila podjednako svima, kako svojim rođacima,

Kome je podjelila? Podjelila je svojoj djeci, njihovim potomcima i neki sitniš ponekoj prijateljici. A što u Svjedočanstvima piše adventistima? Vidi: Medjutim, nemojte u vašem testamentu samo zato što je to običaj navoditi dugačak niz rodbine koja nije u potrebi. :mig:

tako i crkvi kojoj je ostavila svu svoju zaostavštinu za štampanje njenih knjiga i publikacija, a za to ovlastila pojedine službenike crkve.

Što je ostavila crkvi? Crkvi je ostavila obvezu da tiska njene knjige (plagirane, ukradene), a zaradu od prodaje knjiga svojoj djeci i njihovu potomstvu.

Tako danas postoji zaostavština Ellen White.

A dobit od prodaje zaostavštine ide njenom potomstvu.

Po protivnicima Ellen White - ona ništa nije trebala da ostavi svojoj deci i rođacima,

Ne po njenim protivnicima, nego po onome što je sama ona drugima savjetovala. Evo ti još jednom njenih riječi: Medjutim, nemojte u vašem testamentu samo zato što je to običaj navoditi dugačak niz rodbine koja nije u potrebi. Uvijek imajte na umu da sadašnji sebični način ostavljanja imovine nije Božji plan, već ljudski izum. A vidi što ona napravi. Ona svoju imovinu ne ostavi po Božjem planu, nego po ljudskom izumu.

a verujem da kada bi to bio slučaj - tada bi je protivnici osuđivali zašto to nije učinila, već sve dala crkvi.

Zar je Božjem proroku važnije što kažu ljudi a ne Bog? Njoj je očito važnija bila "ljudska".

Time protivnici sami sebe bezrazložno stavljaju u začarani krug svojih ličnih misli i ideja.

Ne brini ti za njezine protivnike. Bolje je da brineš zašto ona nije Boga poslušala i postupila kako je drugima savjetovala.

Žalosno je to - što oni koji govore protiv Ellen White i žele da ukažu na navodne propuste u njenom testamentu - sami bi svu svoju imovinu prepisali svojoj deci i rodbini, a ako sami ne bi dobili neki deo imovine od svojih umrlih bližnjih - svim raspoloživim sredstvima ( sudom i fizičkim sukobima ) bi se borili da to pravo na deo imovine ostvare.

Meni se nije ukazao Bog i rekao mi da se odreknem očevine, niti mi je rekao da razbaštinim sinove. Također, ja i nikoga drugoga nisam poučavao i savjetovao da tako učini. A Jelena? Ona sve druge savjetovala da imovinu ostave Bogu, a ona svoju ostavila vlastitoj djeci.

Dakle, prvo treba počistiti isapred svojih vrata - pa onda zavirivati iza tuđih.

Auuuuu. Što smrdi iza ovih Jeleninih vrata.
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Kaži nam iskreno kao dobar Hrišćanin - kome bi ti ostavio imovinu ako je poseduješ?

Rekoh već:

Po protivnicima Ellen White - ona ništa nije trebala da ostavi svojoj deci i rođacima, a verujem da kada bi to bio slučaj - tada bi je protivnici osuđivali zašto to nije učinila, već sve dala crkvi.

Time protivnici sami sebe bezrazložno stavljaju u začarani krug svojih ličnih misli i ideja.

Žalosno je to - što oni koji govore protiv Ellen White i žele da ukažu na navodne propuste u njenom testamentu - sami bi svu svoju imovinu prepisali svojoj deci i rodbini, a ako sami ne bi dobili neki deo imovine od svojih umrlih bližnjih - svim raspoloživim sredstvima ( sudom i fizičkim sukobima ) bi se borili da to pravo na deo imovine ostvare.

Dakle, prvo treba počistiti isapred svojih vrata - pa onda zavirivati iza tuđih.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Budi iskren.
Sve deci i rođacima, a prijateljima istine i crkvi za širenje jevanđelja ništa.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Budi iskren.
Sve deci i rođacima, a prijateljima istine i crkvi za širenje jevanđelja ništa.

Bio sam iskren. Imovinu bih ostavio onako kako bih i drugima sugerirao da učine. A što je napravila Jelena? Ona je drugima sugerirala da imovinu ostave Bogu, a svoju je imovinu ostavila svojoj djeci. Prosto "k'o pasulj".
 
VIP
Učlanjen(a)
14.07.2011
Poruka
19.107
Ti si izvrnuo smisao njenih reči.

Ona je upravo sugerisala da ne ostavljaju SVU imovinu bližnjima, već deo Bogu, kao što je i ona učinila.

“Po pitanju ostavljanja imovine putem testamenta, budite čvrsti da ne zaboravite Božje djelo. Vi ste Njegovi predstavnici, koji držite Njegovu imovinu tako da Njegove potrebe trebaju imati vašu prvu pažnju. Naravno vaša supruga i djeca ne trebaju ostati osiromašeni, ukoliko su oni u potrebi trebaju se zbrinuti. Medjutim, nemojte u vašem testamentu samo zato što je to običaj navoditi dugačak niz rodbine koja nije u potrebi. Uvijek imajte na umu da sadašnji sebični način ostavljanja imovine nije Božji plan, već ljudski izum.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Ti si izvrnuo smisao njenih reči.

Ona je upravo sugerisala da ne ostavljaju SVU imovinu bližnjima, već deo Bogu, kao što je i ona učinila.

A ona djeci sve, a Bogu ništa. :mig:

“Po pitanju ostavljanja imovine putem testamenta, budite čvrsti da ne zaboravite Božje djelo. Vi ste Njegovi predstavnici, koji držite Njegovu imovinu tako da Njegove potrebe trebaju imati vašu prvu pažnju. Naravno vaša supruga i djeca ne trebaju ostati osiromašeni, ukoliko su oni u potrebi trebaju se zbrinuti. Medjutim, nemojte u vašem testamentu samo zato što je to običaj navoditi dugačak niz rodbine koja nije u potrebi. Uvijek imajte na umu da sadašnji sebični način ostavljanja imovine nije Božji plan, već ljudski izum.

A njezina su djeca bila u tolikoj potrebi da im je morala sve ostaviti, i još od dužnika tražiti da joj oproste dug??? :mig: Preračunato u današnje dolarske cifre (kuće, farme i sve ostalo) vrijedilo je 20 milijuna dolara!? I sve djeci ostavila!? Izgleda da su joj djeca bila u strašnoj potrebi.
 
Natrag
Top