Zapadno Rimska crkva

Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Jeremija 16. 10-11 ,,A kad kažeš tome narodu sve ove reči, ako ti reku, zašto izreče Gospod sve to veliko zlo na nas? I kako je bezakonje naše ili kaki je greh naš, kojim zgriješismo Gospodu Bogu svojemu? Tada im reci, jer oci vaši ostaviše mene, govori Gospod, i idoše za drugim bogovima i služiše im i klanjaše im se, a mene ostaviše i zakona mojega ne držaše.''

Isaija 2. 8-9 ,, Puna je zemlja njihova i idola djelo ruku svojih klanjaju se, što načiniše prsti njihovi i klanjaju se prosti ljudi i savijaju se glavni ljudi, nemoj im oprostiti.''

Isaija 31. 6-7 ,,Vratite se k njemu,od kojega se sasvijem odvrgoste, sinovi Izrailjevi. Jer će u onaj dan svaki odbaciti idole svoje srebrne, i zlatne svoje idole, koje vam ruke vaše načiniše na grijeh.''
Isaija 42. 8 ,, Ja sam Gospod, to je ime moje, i slave svoje neću dati drugome ni hvale svoje likovima rezanijem.''

Isaija 44. 14-18 ,,Siječe sebi kedre, i uzima česvinu i hrast ili što je najčvršće među drvljem šumskim, sadi jasen, i od dažda raste. I biva čoveku za oganj, i uzme ga, upali ga, te peče hleb, i još gradi od njega boga i klanja mu se, gradi od njega lik rezan, i pada na kolena pred njim.Polovinu loži na oganj, uz polovinu jede meso ispekavši pečenje, i biva sit, i grije se i govori: aha,ogrijah se, vidjeh oganj. A od ostatka gradi boga, rezan lik svoj, pada pred njim na kolena i klanja se, i moli mu se i govori: izbavi me, jer si ti bog moj. Ne znaju niti razumiju,jer su im oči zaslepljene da ne vide, i srca, da ne razumiju.''

27:15 Proklet da je čovek koji bi načinio lik rezan ili liven, stvar gadnu pred Gospodom, delo ruku umetničkih, ako bi i na skrivenom mestu metnuo. A sav narod odgovarajući neka kaže: Amin.

Da li znate ko se kladio i kad u vezi rimske crkve?
Ko je učestvovao u osnivanju zapadno rimske crkve?
Možete li nabrojati sve elemente kopirane iz hrama?
Možete li navesti elemente preuzete iz paganstva (zadržana)?
Šta mislite gnevi li Boga ono što ga je ranije gnevilo?
Od kad je u crkvama uvedeno ikonopisanje i u kojoj Sinagogi imaju slike ličnosti?
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Možete li navesti elemente preuzete iz paganstva (zadržana)?

Sedam ih je, a na glavama im „sveta imena“. Pet ih već pade, jedan jest i jedan taman što dođe: Ktezija sa Knida, Alexander Hislop, Arthur Weigall, Alberto Rivera, Karlheinz Deschner, Walter Veith, Miroljub Petrović (Čkalja). Oni su vrelo i riznica „Lavićevih istina“. Možda vi i ne primjećujete, ali ja svaki put prepoznam iz pojedine Lavićeve rečenice koja je od ovih „svetih glava“ zasvijetlila svojom „božanskom istinom“. Evo što po ovom pitanju kazuje jedan od Lavićevih „sedam veličanstvenih“:

Citati iz knjige "Paganism in Our Christianity" Arthur-a Weigall-a:

- Dvanaest učenika proizlazi iz Horoskopskog sustava

- Ime Marija je poganskog podrijetla

- Djevičansko rođenje je poganskog podrijetla

- Čuda Isusova su poganskog podrijetla

- Isusovo iskušenje 40 dana u pustinji je poganskog podrijetla

- Isusovo žrtvovanje raspećem je poganskog podrijetla

- Uzašašće je poganskog podrijetla

- Isusovo žrtvovanje za naše spasenje je poganskog podrijetla

- Čišćenje u Krvi Jaganjca je poganskog podrijetla

- Krštenje i Gospodnja večera su poganskog podrijetla

- Trojstvo je poganskog podrijetla

- Dan Gospodnji (nedjelja) je poganskog podrijetla

Weigall-ov zaključak na kraju knjige: "Činjenica koja mora biti jasna svima onima koji su pročitali prethodna poglavlja, je da se kršćanstvo razvilo u religiju u jezivom poganskom okruženju, koje nije moglo ne imati svoj utjecaj na novu vjeru."

Vrlo je ilustrativan kao primjer, pa ću navesti dio Lavićeva posta s jednog drugog foruma:

Citat Lavić: Kod Karlheinz Deschnera u Kriminalnoj istoriji hrišćanstva, o tome nalazimo iscrpno poglavlje (Sveska 1, str. 213 i dalje): ...... Konstantin je iz paganske obredne crkve napravio državnu crkvu, to jest državnu religiju koja je do danas sa svojim krvavim i okrutnim korenima još uvek isprepletena paganskim kultom. U današnjim državnim crkvama došlo je do otcepljivanja od jedne rimske kultne crkve moći su spoljašnje religije moći koje sa Isusom, Hristom, imaju malo zajedničkog. One upotrebljavaju, to jest zloupotrebljavaju ime Isusa, Hrista. (Izvor, Kršćanski Forum)

Od onoga što je Lavić u svom postu prenio iz teksta Karlheinz Deschner-a, puno je interesantnije ono što je Lavić, očito iz svojih taktičkih razloga, „klistirao“, prešutio. Evo što u tome tekstu još nalazimo:

Citat: Pavle je doduše spomenuo “Pojavljivanja i objave Gospoda”, međutim pažnju je pojačano usmeravao i na svoju ličnost i preteći se suprodstavio mogućim objavama, koje bi njegovo učenje mogle dovesti u pitanje: Ali ako i mi, ili anđeo s neba javi vam jevanđelje drugačije nego što primiste, proklet da bude! (Gal 1, 8)

Paganska obredna crkva nastala je preko Pavla, koji je Isusova učenja pogrešno interpretirao, dakle ugradio ih je u pagansku tradiciju Rimljana i pripremio ih je sa svim njihovim vlastodržačkim i borbenim obeležjima moći.

Pavle je potcenjivao žene kao odsjaj muškarca, muškarac je kod Pavla naprotiv odsjaj Boga. Na taj način je nastala crkvena “hrišćanska” muška privreda koja traje do današnjeg vremena. Isus je naprotiv učio o jednakosti između muškarca i žene. On nije pravio razlike; On nije uzdigao muškarca do odsjaja Boga i nije ponizio ženu do odsjaja muškarca. To je opet Savle, to jest Pavle, ali ne Isus, Hrist.

Vidite, za Lavića je „istinonosac“ onaj koji kaže: „Paganska obredna crkva nastala je preko Pavla“. Čak se savršeno uklapa u Lavićevu "teoriju hulnih imena", Pavle = Zvijeri.


Evo, pogledajte samo letimično tko je „Lavićev istinonosac“: https://pl-pl.facebook.com/pages/Au...rd-Dawkins-Karlheinz-Deschner/215366261821520

Jeste li primjetili uz ono „Lavićevo trojstvo“ (Andrzej Rodan - Richard Dawkins - Karlheinz Deschner) precrtani križ? Zbog toga Lavić za križ i koristi termin „krstača“.

Kako Lavić inače bira, selektira i pohranjuje u svoju riznicu istine. Evo, čujmo iz njegovih usta:

Lavić: Dat mu je naziv kao i svim ostalim jevanđeljima mada meni nisu jevanđelja već korisni podaci gde se Isusove izjave kao i izjave učenika i ostalih mogu čuti. (Izvor, Kršćanski Forum)

Zašto su Laviću Evanđelja samo „korisni podaci“, a ne ono što su kršćanima - Sveto Pismo? Evo, Lavić objašnjava:

Lavić: Ono što tradicionalne crkve stavljaju iznad i pre svega u pokušaju uzdizanja i odbrane sebe kao institucije jeste starost iste i učestvovanje u kanonizaciji. To je tako nisko i jeftino za uzimanje kao argument da ozbiljan vernik može samo da se nasmeje.

SVE kjnige koje su Jevrejski narod imao oni su oteli porobljavanjem istih i neke od starijih zapisa su nestale u plamenu ,,svete crkve,, a potom ono što ostade od učenika i njihovoh učenika pobiše i popališe njihove zapise.

Ona pisma koja su bila u rasejanju kao poslanice jedan deo njih je ostao a drugi nestao jer toj ,,svetoj crkvi,, nije bilo stalo ni do Jevreja niti do njihovog Boga oni su od davnina imali svoje.

Najveća podvala je urađena u Matj 28 u koga da se krsti i koje ime. ... Nisu tzv. oci dali svitke niti ih pisali već merkali šta je dobro za vladati ruljom a šta spaliti. (Izvor, Kršćanski Forum)


Vidite, „sveta crkva“ je prema Laviću najvažnije spise popalila. Zbog toga Lavić za „korisnim podacima“ mora posezati kod „sedam veličanstvenih“. Jeste li primjetili kako Lavić vrlo često poseže za starozavjetnim citatima (to je inače karakteristika „Jelenovaca“)? Stari zavjet su Židovi sačuvali, umakao je „vatrama svete crkve“.
 
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Zamolio bih urednika da izbiše gornji spam kako bi na ovoj temi mogli učestvovati ozbiljni vernici koji bi se držali teme i nebi se bavili psihoanalizom sagovornika već onim što je tema.
Verujem da ćete u gornjem tekstu prepoznati ironiju na temu gde se želi omalovažiti tema i prebaciti na komediju kako se nebi moglo o temi govoriti.
Pre nekoliko god. sam učestvovao ovde i tad je takođe bilo spamera i nekoliko god, nisam učestvovao ako se gornji spam ne izbriše mislim da se nećemo više ovde dopisivati. Ovo govorim u interesu foruma da se ne dozvoli rušenje ugleda istog već da se zadrži kvalitetniji učesnici koji mogu ponuditi dosta toga ako se ovi što ometaju malo koriguju brisanjem spamova.

Ni sve to Slapu nije bilo dovoljno već je učinio neverovatnu stvar a to je pisanje nekog teksta koji ja nisam napisao a ubacio ga je kao moj.Tako je u ono što sam ja pisao ubacio svoje i napravo mix koji je odvratan i koji ja nikad nebih napisao.
Ja ne želim trčati okolo i ispravljati sve šta taj čovek može izokrenuti i izmiksati.
Da može neko svoje reči ubaciti u tuđe i reći da je to onog drugog stvarno je neverovatno.
Ja se mogu ne slagati sa nekim ali da mu podmeđem tako nešto to je krajnje loš posao i nas dvojica svo ovim tvojim potezom završili pisanje, ovo je neverovatno podmuklo. Mogao si mi svašta reći preko svefa ja mogu preći ali smišljeno varati i ubacivati kao moje reči to je kraj zdravom razumu.

Hvala na razumevanju uredniče.
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Ni sve to Slapu nije bilo dovoljno već je učinio neverovatnu stvar a to je pisanje nekog teksta koji ja nisam napisao a ubacio ga je kao moj.

Ja i izvor navedoh, a sve je, hvala Bogu, i dan danas na tome Forumu. Mogu se moji postovi i obrisati, ali ništa moju savjest ne može prisiliti da nosi teret onoga što je drugi napisao.
 
Član
Učlanjen(a)
06.05.2012
Poruka
2.380
Zamolio bih urednika da izbiše gornji spam kako bi na ovoj temi mogli učestvovati ozbiljni vernici koji bi se držali teme i nebi se bavili psihoanalizom sagovornika već onim što je tema.

A ja molim urednika da NE izbriše Slapov post jer on sadrži važne informacije. Upravo iz razloga koji Taramana navodi: da bi mogli sudjelovati ozbiljni vjernici, a to su, u prvom redu, pravoslavci i katolici, bez obzira što sada nema Adriana, gere, faky-ja i ostalih pravoslavaca koji nisu zaluđeni izmišljotinama modernih poganskih autora, jer i pravoslavlje i katolicizam imaju svete oce kao najbolje svedoke i učitelje o vremenu Crkve u prvih 10 stoljeća.

Prema tome, dobro je znati od kuda protestanski fundamentalisti crpe svoje znanje i iz kojih razloga šire nebuloze po forumima, a nažalost, na mnogim forumima opstaju baš takvi.
Stoga, Taramana, nemoj si umišljati da se Slap ili netko drugi bavi tobom. Riječ je isključivo o sadržaju tvojih postova i o onome što iz tebe izlazi. A to ne može ostati bez odgovora, Istine radi.
 
LEGEND
Učlanjen(a)
14.09.2009
Poruka
8.464
Upozorenje!

1.Ako pišete na nekoj temi, onda pišite o temi ako imate što reći, a ne o ličnosti koja je postavila temu.

2.Ne ucjenjujte urednika zahtjevima bilo koje vrste, jer urednik neće stati ni na čiju stranu u vašim raspravama.

3.Ako vas je neko citirao i u taj citat ubacio riječi koje vi niste napisali, to je vrlo lako dokazati izvornim tekstom, a osoba koja bi to uradila, legitimisala bi se kao falsifikator i manipulator
i time bi izgubila svaki kredibilitet, ne samo hrišćanske, nego i čovječije moralnosti i etičnosti.

4. Pribjegavanje karikiranju i ironiji u pobijanju nečijih stavova i mišljenja, samo govori o nedostatku valjanih argumenata da se to uradi na ozbiljan način.
 
Učlanjen(a)
05.05.2014
Poruka
3.698
Upozorenje!

1.Ako pišete na nekoj temi, onda pišite o temi ako imate što reći, a ne o ličnosti koja je postavila temu.

2.Ne ucjenjujte urednika zahtjevima bilo koje vrste, jer urednik neće stati ni na čiju stranu u vašim raspravama.

3.Ako vas je neko citirao i u taj citat ubacio riječi koje vi niste napisali, to je vrlo lako dokazati izvornim tekstom, a osoba koja bi to uradila, legitimisala bi se kao falsifikator i manipulator
i time bi izgubila svaki kredibilitet, ne samo hrišćanske, nego i čovječije moralnosti i etičnosti.

4. Pribjegavanje karikiranju i ironiji u pobijanju nečijih stavova i mišljenja, samo govori o nedostatku valjanih argumenata da se to uradi na ozbiljan način.

Ja ne ucenjujem već sam predložio i ostaću pri svojoj odluci da ne pišem više na ovom forumu dok god stoji onaj gore spam u kome je uz neke citate mog teksta ubačeno nekoliko tekstova koje ja nisam napisao a pripisani su meni.Zašto ja nemam nameru da trčim i ispravljam ono što drugi smišljeno čini jeste iz dva razloga
1.Tim činom ja sledim ideju falsifikatora i dozvoljavam mu da se igra samnom.
2.Takvim postupkom bi se tema poklopila i nebi se moglo o onome što jeste smisao ove teme čuti a to i jeste cilj fasifikatora.

Ovim činom ste samo podržali fasifikatora da nastavi svoj posao i onemogući da se čuje šta Biblija govori ali i istorija o gornjoj crkvi samim tim ste se stavili na stranu tih osoba jer da vam je u cilju da se održi poštenje onda bi spam bio izbrisan i bilo bi naloženo Slapu da piše o TEMI a ne da daje on moje mišljenje već svoje o toj crkvi.

Isabeleta što se Vas tiče, ako Vas zanima šta sam ja pisao na drugim forumima odite tamo i čitajte i tamo se oglasite i recite svoje mišljenje tamo a da ste ovde i zaista želeli čuti čuli bi ste argumentovano, no vama nije stalo do toga već da ispljujete sve crkve i zapadno rimsku pokažete kao majku crkvama i jedinu crkvu a ostalo su vam jeretici koji nisu ognjem svete crkve bili zahvaćeni pa eto šteta još su živi.
Vaš govor vas izdaje za osobu koja glumi i nema istinske ljubavi u sebi, čak Slap takav kakav je ima više ljubavi prema drugim od Vas.Ona floskula kojom želite Pravoslavne uloviti pod okrilje vaše crkve je providna jer ni njima ne želite ništa bolje nego nama Jevrejima i ostalim veskim zajednicama.
I ovde je koliko vidim zabranjen ulaz Jevrejima, Romima , Srbima i psima kao i u vreme procvata rimske crkve. Kroz celu istoriju su joj krvavi tragovi i svako ko zna crkvenu i političku istoriju jasno mu je sve ovo.

Ja imam posebno poštovanje prema Pravoslavnima i oni nika ne mogu da se porede sa vama.
Vaše ne znanje vam ne daje za pravo da nazivate ostale crkve otpadom, niti vam vaše oštrina jezika može doneti blagoslov.Vi se naslađujte vašim nazivom i vođom to je vaše i niko vam to ne želi oteti.
Slobodno se hvalite svim inkvizicijama i svim ratovima jer je to Vaše nasleđe a ne moje.
Svim učesnicima želim mnogo sreće u životu. Vas izostavljam iz ovog spiska jer Vaše reči su veoma zle.
Ostajem pri svojoj odluci da sa Slapom više nemam prepiske a ovde neću pisati dok god onaj spam gore stoji.
 
Učlanjen(a)
07.07.2014
Poruka
18.346
Upozorenje!

1.Ako pišete na nekoj temi, onda pišite o temi ako imate što reći, a ne o ličnosti koja je postavila temu.


Lavić sam otvora jednu temu, i daje joj naslov "
Zapadno Rimska crkva", te na kraju posta pozove diskutante da odgovore na pitanja (ukupno šest pitanja), od kojih jedno glasi: Možete li navesti elemente preuzete iz paganstva (zadržana)?. Ako nakon toga ja iznesem svoje neslaganje s Lavićevim tezama i argumentacijom, tako da citiram ono što je Lavić o istoj toj temi napisao na drugom, jesam li ja pisao o temi i jesam li karakterizirao Lavića kao osobu ili njegove stavove?

3.Ako vas je neko citirao i u taj citat ubacio riječi koje vi niste napisali, to je vrlo lako dokazati izvornim tekstom, a osoba koja bi to uradila, legitimisala bi se kao falsifikator i manipulator i time bi izgubila svaki kredibilitet, ne samo hrišćanske, nego i čovječije moralnosti i etičnosti.


Izvrsno, Lavić će citirati originalni tekst iz svoga posta, i tako dokazati da sam ja "falsifikator", "manipulator" i osoba koja nema ni zrna kršćanske i ljudske moralnosti, ako pokaže da sam ja intervenirao u njegov tekst i tako ga pokušao diskreditirati.


4. Pribjegavanje karikiranju i ironiji u pobijanju nečijih stavova i mišljenja, samo govori o nedostatku valjanih argumenata da se to uradi na ozbiljan način.


Potpuno se slažem, međutim, nekada su izneseni stavovi sami po sebi karikatura, tako da je teško i u opovrgavanju takvih stavova izbjeći karikiranje.

onaj gore spam u kome je uz neke citate mog teksta ubačeno nekoliko tekstova koje ja nisam napisao a pripisani su meni.

Citiraj svoj originalni tekst i pokaži da je zaista ovako kako ti tvrdiš. Ako ne citiraš i ne pokažeš da sam ja manipulator, manipulator mora biti netko drugi.

Ovim činom ste samo podržali fasifikatora da nastavi svoj posao i onemogući da se čuje šta Biblija govori ali i istorija o gornjoj crkvi samim tim ste se stavili na stranu tih osoba jer da vam je u cilju da se održi poštenje onda bi spam bio izbrisan i bilo bi naloženo Slapu da piše o TEMI a ne da daje on moje mišljenje već svoje o toj crkvi.

Prema tebi, ljudima bi prava istina bila dostupna jedino kada bi ti sam govorio, a svima drugima bila začepljena usta.

Ona floskula kojom želite Pravoslavne uloviti pod okrilje vaše crkve je providna jer ni njima ne želite ništa bolje nego nama Jevrejima i ostalim veskim zajednicama.

Budi iskren do kraja, otima ih tebi iz "kandži"? Uredniče, ove "kandže" nemaju nikakve veze sa životinjskim svijetom.
 
UPLOADER
Učlanjen(a)
19.10.2010
Poruka
3.325
Ona floskula kojom želite Pravoslavne uloviti pod okrilje vaše crkve je providna jer ni njima ne želite ništa bolje nego nama Jevrejima i ostalim veskim zajednicama.

Nazvati nas da želimo nekom zlo , pa toje strašno.

I ovde je koliko vidim zabranjen ulaz Jevrejima, Romima , Srbima i psima kao i u vreme procvata rimske crkve. Kroz celu istoriju su joj krvavi tragovi i svako ko zna crkvenu i političku istoriju jasno mu je sve ovo.

Zato ste se vi otcjepili dabiste nastavili teror nad drugima.

Ja imam posebno poštovanje prema Pravoslavnima i oni nika ne mogu da se porede sa vama.
Vaše ne znanje vam ne daje za pravo da nazivate ostale crkve otpadom, niti vam vaše oštrina jezika može doneti blagoslov.Vi se naslađujte vašim nazivom i vođom to je vaše i niko vam to ne želi oteti.

I ja poštujem pravoslavce , jer ispovjedaju pravu i istinsku vjeru . Za oštrinu jezika mise vidi daje i tvoj dosta pogan.

Svim učesnicima želim mnogo sreće u životu. Vas izostavljam iz ovog spiska jer Vaše reči su veoma zle.

Znači Katolici što god kažu toje zlo .Jesu li protestanti iznevjerili svoje prve osnivače kao štoje protestantski utemeljitelj poput Martina Luthera, Jeana Calvina i drugih . Oni su poštivali Mariju , dok ovi moderni protestanti pljuju ,pljuju po svemu štoimse nesviđa ,posebno po Katoličkoj crkvi ,po Mariji ,i svim crkvama koje ne misle kao oni .
Svima je jasno da naše moderne protestante nemože niko naterati da promijene svoja razmišljanja , o Mariji ,o svecima, i drugim crkvama , no možemo ih malo potsjetiti da stvari nisu tako jednostavne kako ih oni često vole prikazivati.
Svi osnivači su voljeli i branili Mariju , poštivali svaku crkvu ,a što vi moderni danas radite i govorite , očito sami sebe nečujete.

Idemo vidjet kakvo su mišljenje imali o Mariji utemeljitelji .



Martin Luther govori : Nema sumnje da je djevica Marija u nebu. Kako se to dogodilo ne znamo. I budući da nam Duh Sveti nije rekao ništa o tome, to ne može biti članak vjere…dovoljno je znati da živi u Kristu.
(Propovijed 15. kolovoza 1522., zadnji put kad je Martin Luther propovijedao na Veliku Gospu)

Čašćenje Marije je upisano u samu dubinu ljudskog srca.
(Propovijed, 1. rujna 1522.)

Ona je najsjajnija žena i najplemenitiji dragulj u kršćanstvu nakon Krista. Ona je personificirana plemenitost, mudrost i svetost. Nikad je ne možemo dovoljno častiti. Ipak ju moramo tako častiti i hvaliti da ne povrijedimo Krista ni Pismo.
(Propovijed, Božić, 1531.)

Nijedna žena nije kao ti. Ti si više od Eve i Sare, blagoslovljena iznad svega plemenitošću, mudrošću i svetošću.
(Propovijed, Blagdan pohođenja, 1537.)

Mariju bi trebalo štovati kao što je ona sama htjela i kao što je izrazila u Veliča. Hvalila je Boga zbog njegovih djela. Kako mi onda možemo hvaliti nju? Pravo čašćenje Marije je čašćenje Boga, hvala njegove milosti…Marija nije takva zbog sebe, nego zbog Krista…Marija ne želi da dođemo k njoj, nego po njoj Bogu.
(Objašnjenje Veliča, 1521.)

Luther daje Blaženoj Djevici uzvišen položaj “duhovne Majke” kršćana
Utješna je i preobilna Božja dobrota, što čovjek može uživati u tolikom blagu. Marija je njegova prava majka.
(Propovijed, Božić, 1522.)

Marija je Isusova Majka i Majka svih nas iako je jedino Krist počivao na njenim koljenima…Ako je on naš, trebali bismo biti u njegovoj situaciji; tamo gdje je on, trebali bismo i mi biti i sve što on ima trebalo bi biti naše, i njegova majka također naša majka.
(Propovijed, Božić, 1529.)

Slatko je i pobožno vjerovanje da je udjeljivanje duše Mariji bilo bez istočnoga grijeha; tako da je u samom udjeljivanju duše bila također pročišćena od istočnog grijeha i obdarena Božjim darovima, primajući čistu dušu udijeljenu od Boga; tako je od prvoga trenutka života živjela slobodna od svakog grijeha.
(Propovijed: “Na dan bezgrešnog začeća Majke Božje” 1527.)

Ona je puna milosti, potpuno bez grijeha – nešto neizmjerno veliko. Jer ju Božja milost puni svim dobrima i čini lišenom svog zla.
(Osobni (“mali”) molitvenik, 1522.)

Martin Luther o Marijinom vječnom djevičanstvu
Krist, naš Spasitelj, bio je pravi i prirodni plod Marijine djevičanske utrobe…To se dogodilo bez sudjelovanja muškarca i ostala je djevicom nakon toga.
{Luther’s Works, eds. Jaroslav Pelikan (vols. 1-30) & Helmut T. Lehmann (vols. 31-55), St. Louis: Concordia Pub. House (vols. 1-30); Philadelphia: Fortress Press (vols. 31-55), 1955, v.22:23 / Sermons on John, chaps. 1-4 (1539)}

Krist…je bio jedini Marijin Sin, i djevica Marija nije imala djece osim njega…Sklon sam se složiti s onima koji kažu da braća ovdje zapravo znači rođaci jer sv. Pismo i Židovi rođake uvijek zovu braćom.
{Pelikan, ibid., v.22:214-15 / Sermons on John, chaps. 1-4 (1539)}

Kruži nova laž o meni. Kažu da sam propovijedao i pisao da Marija, Majka Božja, nije bila djevica prije ili nakon Kristova rođenja.
{Pelikan, ibid.,v.45:199 / That Jesus Christ was Born a Jew (1523)}

Pismo ne kaže da je kasnije izgubila djevičanstvo…

Kada Mt (1,25) kaže da Josip nije upoznao Mariju dok nije rodila sina, ne slijedi da ju je potom upoznao; naprotiv, znači da ju nikad nije upoznao…Ova brbljarija…nema opravdanja…nije primijetio ni obratio pozornost na Pismo.
{Pelikan, ibid., v.45:206,212-3 / That Jesus Christ was Born a Jew (1523) }

“…ona je puna milosti, potpuno bez grijeha…Božja milost puni ju svakim dobrom i čini ju lišenom svakog zla…Bog je s njom što znači da je sve što je učinila ili nije učinila Božje djelo u njoj…Štoviše, Bog ju je čuvao i štitio od svega što joj je moglo štetiti.”
(Luther’s Works, American edition, vol. 43, p. 40, ed. H. Lehmann, Fortress, 1968)

“…s pravom je nazivaju ne samo čovjekovom majkom, nego također Majkom Božjom…sigurno je da je Marija Majka pravog i istinitog Boga.”
{Sermon on John 14. 16: Luther’s Works (St. Louis, ed. Jaroslav, Pelican, Concordia. vol. 24. p. 107)}

Ljudi su saželi svu njenu slavu u jednu frazu: Majka Božja. Nitko ne može reći ništa veće o njoj, i kad bi imao toliko jezika koliko je lišća na drveću.
(From the Commentary on the Magnificat)

Komentari o Lutheru
Urednik J. Pelikan (luteran) dodaje:

Luther…čak i ne razmišlja o mogućnosti da je Marija možda imala druge djece osim Isusa. Ovo se poklapa sa njegovim cjeloživotnim prihvaćanjem ideje Marijina vječnog djevičanstva.
{Pelikan, ibid.,v.22:214-5}

…u 95 teza Luther odbacuje svako svetogrđe protiv Djevice, i misli da bi za svako zlo rečeno ili mišljeno protiv nje, trebalo tražiti oprost.”
( Ref: Wm. J. Cole, “Was Luther a Devotee of Mary?” in Marian Studies 1970, p. 116:)

“U Lutherovom objašnjenju Veliča 1521, počinje i završava zazivom Mariji, što Wright naziva iznenađujućim.”
(David F. Wright, Chosen by God: Mary in Evangelical Perspecive, London: Marshall Pickering, 1989, p. 178, Cited from Faith & Reason, Spring 1994, p. 6.)

Drugi reformatori o Marijinom vječnom djevičanstvu
Jean Calvin

Helvidije je pokazao znatno neznanje zaključujući da je Marija sigurno imala mnogo sinova, jer se Kristova “braća” ponekad spominju.
{Harmony of Matthew, Mark & Luke, sec. 39 (Geneva, 1562), vol. 2 / From Calvin’s Commentaries, tr. William Pringle, Grand Rapids, MI: Eerdmans, 1949, p.215; on Matthew 13:55}

(O Mt 1,25) Ono što je izvukao iz toga bilo je da je Marija ostala djevica do prvog poroda, i da je kasnije s mužem imala drugu djecu. Nikakvo opravdanje za to što se dogodilo nakon Kristova rođenja ne stoji u ovim riječima…zove se prvorođeni, ali to je samo u svrhu informiranja da je rođen od Djevice…Što se dogodilo nakon toga povijesničar ne govori…Nitko se neće tvrdoglavo držati tog argumenta osim ako jako voli raspravljati.
{Pringle, ibid., vol. I, p. 107}

Pod riječju “braća” Hebreji uključuju sve rođake i druge veze bez obzira na stupanj sklonosti.
{Pringle, ibid., vol. I, p. 283 / Commentary on John, (7:3) }

Huldreich Zwingli

U rujnu 1522. počinje lirski braniti vječno djevičanstvo Kristove majke…Zanijekati da je Marija ostala netaknutom prije, tijekom i nakon rođenja njenog Sina, značilo bi sumnjati u Božju svemoć… i bilo je u redu ponoviti anđeoski pozdrav – ne molitvu – Zdravo Marijo…Bog je uzdignuo Mariju iznad svih stvorenja, uključujući svece i anđele – njenu čistoću, nevinost i nepobjedivu vjeru čovječanstvo mora slijediti. Ipak, moliti se moramo…samo Bogu…u svojem zadnjem pamfletu “Fidei expositio” posebno inzistira na Marijinom doživotnom djevičanstvu
{G. R. Potter, Zwingli, London: Cambridge Univ. Press, 1976, pp.88-9,395 / The Perpetual Virginity of Mary . . ., Sep. 17, 1522}

Zwingli je tiskao 1524. propovijed o Mariji, vazda Djevici, Majci Božjoj
{Thurian, ibid., p.76}

Nikad nisam mislio, još manje učio, ili javno izrazio, išta što se tiče vazda Djevice Marije, Majke našeg spasenja, što bi se moglo smatrati nečasnim, nepobožnim, nevjernim ili zlim…Vjerujem svim svojim srcem riječima svetog evanđelja da je ova čista djevica nosila za nas Sina Božjega i da je ostala, u rođenju i nakon toga, čista i neokaljana djevica, za vječnost.
{Thurian, ibid., p.76 / same sermon}

Heinrich Bullinger

Bullinger…brani Marijino vječno djevičanstvo i govori protiv lažnih kršćana koji joj oduzimaju pravednu hvalu: u Mariji je sve izvanredno i slavnije jer je izišlo iz čiste vjere i goruće Božje ljubavi. Ona je najviše jedinstveni i najplemenitiji član kršćanske zajednice…

Djevica Marija…posve posvećena milošću i krvlju svoga jedinoga Sina i obilno obdarena Darom Duha Svetog…sada sretno živi s Kristom na nebu i zove se i vazda ostaje Djevicom i Majkom Božjom.
{In Hilda Graef, Mary: A history of Doctrine and Devotion, combined ed. of vols. 1 & 2, London: Sheed & Ward, 1965, vol.2, pp.14-5}

John Wesley (osnivač metodizma)

Blažena Djevica Marija, kao i nakon što je rodila, ostala je čistom i neokaljanom Djevicom.
{“Letter to a Roman Catholic” / In This Rock, Nov. 1990, p.25}

Izvor: catholicbridge.com
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
25.12.2012
Poruka
1.901
Protestantska reformacija je odgovor na četiri osnovna pitanja ili doktrine u pogledu kojih su reformatori vjerovali da rimokatolička crkva griješi. Ta četiri pitanja ili doktrine su:
Kako se čovjek spašava?
Na kojemu temelju se zasniva vjerski autoritet?
Što je crkva?
Te, koja je suština kršćanskoga života?

U pokušaju da odgovore na ta pitanja, protestantski reformatori poput Martina Luthera, Ulricha Zwinglija, Jana Calvina i Johna Knoxa osmislili su ono što nazivamo »Pet 'Sola'« (Sola je latinska riječ koja znači 'samo' ili 'isključivo') Reformacije. Ovih pet doktrinarnih točaka bile su srž protestantske reformacije i za tih pet ključnih biblijskih doktrina reformatori su zauzeli stav protiv rimokatoličke crkve, odbijajući njen zahtjev da se odreknu svoga učenja, pa čak i pod prijetnjom smrti. Tih pet ključnih doktrina protestantske reformacije su:

1:»Sola Scriptura«, ili Samo Pismo:
Potvrđuje biblijsku doktrinu da je Biblija jedini autoritet za sva pitanja vjere i prakse. Sveto pismo, i isključivo Sveto pismo, je standard po kojemu se mora mjeriti svako učenje i nauk crkve. Kao što je Martin Luther tako elokventno rekao kada su mu naredili da se odrekne svojih učenja: »Ukoliko me ne uvjerite Svetim pismom i zdravim razumom ne prihvaćam autoritet papâ i crkvenih sabora, jer su proturiječili jedni drugima, moja savjest je sužanj Božje riječi. Ne mogu i neću se odreći bilo čega jer ići protiv svoje savjesti nije ni ispravno ni sigurno. Neka mi Bog pomogne. Amen.«

2.»Sola Gratia«, Spasenje je samo po milosti:
Potvrđuje biblijsku doktrinu da se čovjek spašava samo po Božjoj milosti i da se od njegova gnjeva spašavamo samo po njegovoj milosti. Božja milost u Kristu nije samo nužan, nego je i jedini djelotvoran uzrok spasenja. Ta milost je nadnaravno djelovanje Duha Svetoga koji nas dovodi Kristu tako što nas oslobađa od ropstva grijehu i podiže nas iz duhovne smrti u duhovni život.

3.»Sola Fide«, Spasenje samo po vjeri:
Potvrđuje biblijsku doktrinu da se čovjek spašava samo po milosti samo kroz vjeru samo zbog Krista. Po vjeri u Krista, pripisuje nam se njegova pravednost kao jedino moguće zadovoljenje Božje savršene pravednosti.

4.»Solus Christus«, Samo Krist:
Potvrđuje biblijsku doktrinu da se spasenje nalazi samo u Kristu i da su njegov bezgriješan život i zastupničko okajanje jedini dovoljni za naše opravdanje i pomirenje s Bogom Ocem. Evanđelje se ne propovijeda ako se ne naviješta Kristovo zastupničko djelo i ako se ne poziva na vjeru u Krista i u njegovo djelo.

5—»Soli Deo Gloria«, Slava samo Bogu:
Potvrđuje biblijsku doktrinu da spasenje dolazi isključivo od Boga, da ga je Bog ostvario isključivo za svoju slavu. Time se potvrđuje da ga kao kršćani moramo uvijek proslavljati i da moramo živjeti naše živote pred licem Božjim, pod Božjim autoritetom i samo za njegovu slavu.

Ovih pet važnih i temeljnih doktrina razlog su protestantske reformacije. One čine srž onoga u čemu je Rimokatolička crkva zastranila u svojoj nauci i zašto je protestantska reformacija bila nužna kako bi crkve diljem svijeta vratila ispravnoj nauci i biblijskom učenju. One su jednako važne danas u procjenjivanju crkve i njezina učenja kao što su bile tada. Velik dio protestantskoga kršćanstva treba se pozvati da se u mnogočemu vrati na ove temeljne doktrine vjere, kao što su reformatori pozvali Rimokatoličku crkvu u šesnaestom stoljeću.

vidi li netko u ovom tekstu nešto o mariji ?
 
Natrag
Top