Želite da ostavite cigarete?

Vaš stav o zabrani pušenja

  • Pušim, i neću promeniti navike

    Votes: 16 31,4%
  • Mislim da ću smanjiti

    Votes: 3 5,9%
  • Treba uvesti potpunu zabranu pušenja

    Votes: 19 37,3%
  • Ne verujem da će akcija imati efekta u Srbiji

    Votes: 13 25,5%

  • Total voters
    51
  • Poll closed .
Član
Učlanjen(a)
25.01.2010
Poruka
2.174
Želite da ostavite cigarete?

11. novembar 2010. 15:53

Imajte u vidu da je za odvikavanje od pušenja potrebno je bar 90 dana. Zato se prvo psihički pripremajte nekoliko dana, smanjite unos kafe, pijte više tečnosti, a cigarete ostavite u petak jer su tako manje šanse da pokleknete već prvog dana.


v188690p0.jpg


Danas je stupio na snagu Zakon o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu, a trećina građana Srbije koji ne mogu da zamisle jutro bez cigarete našla se u problemu. Ako ste i vi među njima, a želite da da prestanete da pušite, ili mislite da sebi dugujete barem da pokušate, evo šta kažu lekari.

Stručnjaci savetuju pušačima da je najbolje da probaju da ostave cigarete sami, bez ikakvih troškova. Ipak, pošto to najčešće nije moguće, uz dogovor sa lekarom treba se opredeliti za neki od preparata koji postoje na tržištu, piše "Blic".

Prim. dr Petar Borović iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" kao prvu i najjeftiniju pomoć za odvikavanje od pušenja navodi čaj domaće proizvodnje koji pravi "Kirka". Može se lako naći u apotekama i samoposlugama po ceni od 150 do 200 dinara i pije se tri puta dnevno. Kako navodi dr Borović, daje odlične rezultate.

Doktor preporučuje i nikorete, gume za žvakanje sa nikotinom, koje po pakovanju koštaju oko 800 dinara. Jedna žvaka traje od dva do tri sata, a žvaće se kad god dođe do pušačke krize.

Dr Borović navodi i biljni preparat tabeks, takođe po ceni od oko 800 dinara. Ovaj preparat se pije prva tri dana na svaka dva sata u budnom stanju, druga tri dana na dva i po sata, a tokom prvih pet dana dozvoljeno je pušenje.

Uz sve ove preparate doktor navodi i kod nas veoma poznat lek ziban koji je, kako kaže, nezaobilazan uz brojne programe odvikavanja od pušenja koji se nude u različitim savetovalištima u Srbiji.

U sva ova savetovališta ide se o trošku zdravstvenog osiguranja uz uput. Takvo jedno je na Vojnomedicinskoj akademiji, gde se primenjuje petodnevni program. Ovaj program zabranjuje hranu koja podstiče pušenje (kafa, alkohol, biber, senf), a preporučuje hranu koja smanjuje želju (voće, povrće, dosta tečnosti), fizičke vežbe...

Ovakav petodnevni program primenjuje se i u Savetovalištu na Klinici za psihijatriju u Nišu, u Domu zdravlja "Mladenovac", u Institutu za javno zdravlje u Kragujevcu, dok lekari u Zdravstvenom centru u Aranđelovcu na Odeljenju za TBC i plućne bolesti kombinuju individualne i petodnevne programe.

U Gradskom zavodu za plućne bolesti u Beogradu, dr Zorica Plavšić je uvela program "Prekini sada, sedam koraka do slobode", grupni metod za odvikavanje od pušenja koji podrazumeva jednoiposatna predavanja tokom sedam dana. Tim lekara polaznike motiviše ne samo da ostave pušenje, nego i da promene način života i ishrane. U Institutu za bolesti pluća Kliničkog centra Srbije postoji individualni program, za koji je takođe dovoljan samo uput, a vodi ga dr Ika Pešić.

"Svi ovi programi u kombinaciji sa zibanom ili tabeksom (ponekad se po potrebi uključe i žvake) traju po nekoliko meseci i daju rezultate kod 85 do 90 odsto polaznika. Pušač nakon toga više nema želju za pušenjem. Međutim, kod većine se nakon određenog vremena javi želja da makar probaju, pa to krene samo uz kafu, pa sve češće, dok na kraju ne udvostruče broj cigareta koji su nekad pušili. Nažalost, na to niko ne može da utiče", kaže dr Borović za "Blic".

Dr Zorica Plavšić iz Gradskog zavoda za plućne bolesti u Beogradu godinama je vodila program za odvikavanje od pušenja u toj ustanovi. Ona kaže da je uz jaku volju moguće rešiti se ovog poroka i u sopstvenoj režiji.

"Treba se prvo psihički pripremati nekoliko dana, zatim smanjiti unos kafe, povećati unos tečnosti i kad dođe petak, ostaviti cigarete. Naravno, to nije tako lako i zato treba u tom periodu provoditi što više vremena s društvom, napolju, ići na relaksaciju u spa centre...", savetuje za "Blic" doktorka Plavšić.

Kako bi pušačima svaki pokušaj odvikavanja dodatno otežali, u duvanskoj industriji su tokom proteklih nekoliko godina uvodili supstance koje podstiču zavisnost. Dr Borović navodi da je pre šest godina u sve cigarete ubačen amonijum-hlorid, koji povećava stepen zavisnosti, pa se nikotin po stepenu zavisnosti gotovo izjednačio sa heroinom. Zatim je pre četiri i po godine ubačen takozvani nikotin slobodne osnove, koji mnogo brže ulazi u mozak i višestruko povećava količinu unetih otrova.


Izvor: (MONDO)
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
18.06.2010
Poruka
5.646
Ne zelim da ostavim cigarete,pusim i necu menjati svoje navike ni zbog kakvog glupog zakona o zabrani pusenja.:)
 

7AF

Član
Učlanjen(a)
01.12.2010
Poruka
664
Ne zelim da ostavim cigarete,pusim i necu menjati svoje navike ni zbog kakvog glupog zakona o zabrani pusenja.:)
Pokušavaju da pušače učine građanima drugog reda. Da li će neko priznati od zakonodavaca da sad poslodavac kao uslov može da stavi da ne prima pušače i tako se zaštiti od eventualnih kazni?
Ma bitno je da smo sve sredili u državi, pa još ovaj zakon da proguramo i Evropo, eto nas......
 
Član
Učlanjen(a)
18.10.2009
Poruka
1.287
Kažu, najlakše je prestati pušiti, ja sam to uradio već stotinjak puta!
 
Član
Učlanjen(a)
24.08.2010
Poruka
34
Ceca 69 kaže: ''Ne zelim da ostavim cigarete,pusim i necu menjati svoje navike ni zbog kakvog glupog zakona o zabrani pusenja.''

Nema ni jednog valjanog, opravanog niti logičnog razloga ni da počneš da pušiš.
To nije čin koji ozdravljuje, koji te izdiže u bilo čemu iznad ili ispred drugih.
To nije lek. Pušenje ne ozdravljuje.
To nije hrana. Pušenje ne daje energiju telu. Nema kalorija.
Pušenje nije kozumetika - ne ulepšava; ne podmlađuje.
Pušenje nije dijeta iako mršavi i umanjuje apetit.
To nije supstanca koja je prirodno određena da je čovek koristi (u Evropi ljudi nekada nisu ni zanali za duvan).
Ljudska pluća nisu određena da u sebi trpe bilo kakav dim pa ni dim gorućeg duvana.
Pušenje nije više u modi.
Možda su zakoni glupi, ali mi ne trreba da bidemo glupi.
Zašto da kašljermo i kad ne moramo?
Zašto da smrdimo i kad ne moramo?
Zašto da drugima, koji ne puše, smetamo?
Zašto da stalno mislimo jesmo li kupili cigarete?
Zašto da, često, od drugih molimo cigaretu?
Zašto da budemo 'vezani' kad ne moramo, i kad možemo biti slobodni?
Zašto da budemo nervozni, kad nemamo cigarete, i dosađujemo svojim najbližima?
Zašto mnogi siromašni, kupe cigarete, a nemaju da kupe hleb?
Zašto kupujemo cigarete, a ne kupimo igračku svom malom detetu ili unuku?
Zašto ...?
Zašto ...?
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
12.03.2010
Poruka
192
sasvim realno acacvet
ja sam ostavio cigarete pre mozda 4-5 godina
mozda stvarno zvuci bezveze,ali mnogo mi je bolje...u boljoj sam kondiciji 100%
meni je pomoglo sto sam u to vreme poceo aktivno da treniram.
u pocetku nisam mogao da trcim nikako,ali upravo to me je teralo da nastavim sa treningom.
mozda je to stvar karaktera.....ko ne zeli da pusi(ali stvarno) taj nece pusiti....
 
Član
Učlanjen(a)
13.10.2010
Poruka
2
Ma dajte ljudi, tolika frka oko cigareta......
Pusim i pusicu pa i ako umrem od raka pluca to je moj izbor
 
Natrag
Top