Zdravi sa čašom u ruci

Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.990
14. 07. 2010 PRESS

Zdravi sa čašom u ruci


Glavna uloga napitaka je hidratacija, ali svi imaju i neki poseban zdravstveni bonus. Zato, pobedite vrućinu i učinite dobro za svoje telo unošenjem tečnosti

jabuka.jpg


Čak i oni koji nisu preterani ljubitelji napitaka, koji često zaboravljaju da piju vodu i odmahuju rukom na preporuke o važnosti hidratacije, moraće da pokleknu pred strašnim letnjim vrućinama i posegnu za čašom osvežavajućeg napitka koji gasi žeđ.

Limunada
Uz to što je izuzetno bogata vitaminom C, sveže isceđena limunada sadrži i niz drugih vitamina poput riboflavina, kao i minerale i elemente u tragovima - kalcijum, kalijum, magnezijum i fosfor. Istraživanja su pokazala da je sok limuna pomoćnik u podizanju nivoa dobrog HDL holesterola, te sprečava oksidaciju lošeg holesterola, a time štiti srce i krvne sudove. Vitamin C je antioksidans i pomoćnik za lepu kožu.

Ovo je top lista „tečnih" hitova leta kojima možete da utolite žeđ, a usput telu da osigurate korisne i važne supstance - vitamine, minerale, fitosastojke... Ne zaboravite ni preporuku da u sokove ne dodajete šećer, nego uživate u prirodnom ukusu, a ako baš želite slađe, koristite prirodni zaslađivač poput stevije.

Izvorska voda

Veće količine vode potrebno je piti leti kada su više temperature, pogotovo ako boravimo na otvorenom, na suncu. Takođe, veću potrebu za vodom osetiće sportisti i oni koji se podvrgnu većim fizičkim naporima. Voda povećava broj kalorija koje trošimo tokom dnevnih aktivnosti, a pomaže u zaštiti od niza bolesti.

Zeleni i žuti čaj

Dva različita proizvoda kojima je osnova ista biljka, Camelia sinensis, razlikuju se po boji i ukusu. Uz to što telu na ukusan način vraćaju tečnost izgubljenu znojenjem, zeleni i žuti čaj sadrže mnogo korisnih antioksidanasa, među kojima je najpoznatiji polifenol epigalokatekin galat ili ECGC, za koji istraživanja govore da štiti od raka, pomaže u preventivi kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, jača mentalne sposobnosti i doprinosi dugovečnosti.

paradajz.jpg


Biljni čajevi
Ljubitelji biljnih čajeva i leti mogu da uživaju u njihovim raznolikim ukusima, ali posebno može da se preporuči fini, hladni čaj od nane. Ima savršen osvežavajući ukus, smiruje želudac, ukusan je. Istraživanja su potvrdila antibakterijsko i antigljivično delovanje nane, a fitosastojak perilil-alkohol u istraživanjima je pokazao jako antikancerogeno delovanje.

Sok od paradajza

Zbog velike količine karotenoida likopena, supstance za koju istraživanja pokazuju da štiti od raka i srčanih bolesti, sok od paradajza mnogima je omiljeni napitak. Bogat kalijumom i vitaminom C, pomaže pravilan rad srca, nervnog i disajnog sistema. Sok od paradajza je i pomoćnik u dijetama, a treba ga piti razređenog u razmeri 1 dl soka, 2 dl vode.

Sok od šargarepe

Zbog velike količine beta-karotena, provitamina A i vitamina E, koji nazivaju vitaminom mladosti, sok od šargarepe idealan je letnji užitak i pomoćnik u očuvanju lepote kože, noktiju i kose. Pošto ima veliku koncentraciju prirodnog šećera, sa sokom od šargarepe ne treba preterivati. Svež sok razredite vodom, i to u razmeri - 1 dl soka, 1 dl vode.

Nemojte preterivati sa slatkim napicima
Sokovi mogu da budu dobro osveženje, ali treba izbeći dodavanje šećera jer su sami po sebi slatki. Sokove treba piti isključivo sveže, pripremljene od zrelog i zdravog povrća i voća.

Sok od pomorandže i drugih citrusa
Iako se limunada najviše preporučuje kad je reč o sokovima iz porodice citrusa, za osveženje i korisne sastojke dobro je piti i druge sveže sokove od agruma - pomorandže, grejpa, limete i mandarina. Svi su bogati vitaminom C, bez dodatog šećera su niskokalorični, a sadrže i druge snažne antioksidanse, kao i minerale poput kalijuma.

Sok od jabuke

O blagotvornom dejstvu jabuke na zdravlje napisane su knjige, a ni sok od te plemenite voćke ne treba zanemariti. Zahvaljujući zaštitnim supstancama poput polifenola, različitih vitamina i minerala, sok od jabuke čuva srce i krvne sudove i snižava nivo holesterola. Vodite samo računa o tome da pijete stopostotni sok bez dodatog šećera.

Sokovi od bobičastog voća

Borovnice, brusnice, ribizle, maline, kupine mnogima su omiljeno voće, pa oni vole da uživaju i u sokovima od finih bobica. Svako ima svoj zdravstveni adut - brusnice štite od urinarnih infekcija, borovnice zahvaljujući taninima štite probavni trakt, maline božanstveno mirišu i sadrže polifenole koji štite od raka.

Mineralna voda

Jedan od idealnih napitaka za leto je lagano gazirana mineralna voda. Uz to što pijući mineralnu vodu nadoknađujemo gubitak tečnosti, ona nam vraća i različite minerale. Stručnjaci je preporučuju i zato što je „otpornija" na bakterijska zagađenja nego obična voda. Izaberite svoju omiljenu vodu, proučite mineralni sastav i osvežite se.





 
Natrag
Top