Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Ukras u bašti i riznica zdravlja: Kako uzgojiti borovnicu

Diskusija u 'Bašta i Vrt' započeta od Nostradamus, 12.06.2015.

 1. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  24.438
  Zahvala:
  3.379
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Borovnica ne samo da ima odličan ukus, već može biti i jedan od najlepših ukrasa u bašti. Kada savladate korake o kojima ćemo pisati, bićete spremni da posadite sopstvenu borovnicu koja će svake godine donositi dosta ploda.

  Izaberite pravo mesto i pripremite zemlju za sađenje

  Ako želite uzgajati svoju borovnicu potrebno je da pronađete osunčano mesto sa oceditom zemljom bez korova. Veoma je bitno obezbediti dosta vlage biljci dok raste, pa bi bilo dobro izabrati mesto gde je dostupno navodnjavanje. Ako zemlja nije ocedita možete napraviti gredice.
  [​IMG]
   
 2. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  24.438
  Zahvala:
  3.379
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Ono što je dobro kod borovnice je da može rasti i u saksijama. Saksije možete koristiti ako živite u stanu, imate malu baštu ili je nemate uopšte.

  Treba obratiti pažnju da borovnica voli kiselo zemljište. Ako zemljište nije dovoljno kiselo dodajte mahovinu tresetnicu u njega.

  Ako sadite borovnicu direktno u zemlju, odredite ¾ m² gde ćete iskopati rupe dubine 30 cm za svaku biljku. Potrebno je preorati ove površine uklanjajući 1/3 do ½ zemlje i dodati istu količinu mahovine tresetnice koju ste pre toga pokvasili.
   
  proteuss se ovo sviđa.
 3. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  24.438
  Zahvala:
  3.379
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Ako koristite gredice, trebali bi da koristite podjednake količine mahovine tresetnice, kore drveta i komposta ili kupovne zemlje za cveće. Možete konsultovati lokalni rasadnik za preporuku.

  Potreban je razmak među biljkama za optimalan rast

  Razmak između svake borovnice bi trebao biti od 60 do 75cm ako želite da napravite živu ogradu od borovnice. Ako želite da ih sadite kao posebne biljke ostavite 1.8 m razmaka. Ako ih sadite u vrstama, razmak između vrsta treba da bude od 2.5 do 3m.

  Sađenje borovnice

  Borovnica se obično sadi u proleće ili jesen. Ako koristite gotove sadnice, biljke izvadite iz saksija i postavite u pripremljene jame. Nagrnite i učvrstite zemlju oko korena i dobro je zalijte.
   
 4. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  24.438
  Zahvala:
  3.379
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Zagrtanje

  Za zagrtanje borovnice najbolje je koristiti piljevinu, koru od drveta, isitnjenu travu i kiseli kompost. Borovnica ima plitak koren i zagrtanje joj pomaže. Dobro je zagrnuti je 5 do 10 cm iznad korena da bi se sačuvala vlaga i sprečila pojava korova a organska materija kojom je zagrnete je dobra za prehranu biljke. Ovo treba ponavljati svake druge godine.

  Orezivanje borovnice

  Borovnici je potrebno temeljno orezivanje da ne bi dala previše sitnog roda. Ovo se postiže kidanjem većine pupoljaka kada se pojave. Orezivanje je potrebno raditi redovno, svake godine i na taj način ćete dobiti jaku, zdravu i rodnu biljku.
   
 5. Nostradamus

  Nostradamus Legend

  Postova:
  24.438
  Zahvala:
  3.379
  Pol:
  Muški
  Lokacija:
  Stari Ras
  Saveti za orezivanje:

  • Ukloniti sve pupoljke koji se nalaze nisko na biljci;
  • Uklonite sve suve i bezbojne grančice;
  • Potrebno je ukloniti između 1/3 i ½ grana sa pupoljcima svake godine.
  Prehrana borovnice

  Organski materijali, kao što su krvno brašno, sojino brašno, brašno od perja... koji sadrže visoke količine šećera, proteina, i drugih lako svarljivih komponenti, mineralizuju se u mnogo većim delovima nego, grubi, drvenasti, fibrozni materijali, kao što su: lišće, piljevina ili komadići drveta.

  Organska đubriva bi trebala biti primjenjena najmanje 3 do 6 sedmica prije stvarne potrebe biljaka za prehranom, kako bi se obezbedilo dovoljno vremena za proces mineralizacije. Organska đubriva, u proseku, oslobađaju približno 50% hranljivih materija tokom prve godine nakon primene, sa količinama koje se smanjuju u sledećim godinama. Stoga, primenjena prehrana mora biti prilagođena za osiguranje adekvatnih količina nutrienata koje će biti raspoloživi za pravilan rast i produkciju biljke.
   
  proteuss se ovo sviđa.

Preporučite stranicu