Učitelji neće otpremnine

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Učitelji neće otpremnine


dru-skola.jpg


Ni pola godine otkad je najavljen početak racionalizacije broja zaposlenih u prosveti, u školama se gotovo ništa nije promenilo. Samo je postignut dogovor sindikata obrazovanja i Ministarstva finansija o otpremninama od 200 evra po godini staža, za one koji bi dobrovoljno da odu i šest prosečnih bruto zarada za radnike koji ispunjavaju jedan od uslova za penziju. Ali, to još nije uticalo da se spisak zaposlenih skrati.

Do kraja nedelje direktori osnovnih škola iz čitave Srbije anketiraće zaposlene koji žele da napuste obrazovni sistem, a podaci bi do 8. februara, preko školskih uprava, trebalo da stignu u Ministarstvo prosvete.

- Već postignut dogovor opstruiše Ministarstvo finansija, jer traži da se odlaskom nastavnika njihovo radno mesto ugasi, a da časovi ne mogu da se preraspodeljuju među ostalim zaposlenima - kaže Branislav Pavlović, predsednik


Sindikata obrazovanja Srbije. - Direktori škola mogu da daju saglasnost na dobrovoljni odlazak samo ako to ne remeti nastavu, pa zato mnogi koji žele da odu i uzmu otpremnine, to neće moći da učine. Zato očekujem da će se prijaviti jedva stotinak zaposlenih.

Prema računici sindikalaca, kada bi se obistinile procene da na dobrovoljni odlazak pristane oko 5.000 zaposlenih, uštedelo bi se milijardu dinara. To bi omogućilo da se plate prosvetara od jeseni povećaju za 4,5 odsto. A Pavlović već najavljuje štrajk za septembar ukoliko ne bude povišice.

U Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije ocenjuju da je projekat "racionalizacija bez otpuštanja" potpuno propao.

- Iako izjašnjavanje zainteresovanih za socijalni program traje do 5. februara, već se zna da će broj prijavljenih biti zanemarljiv - kaže Leonardo Erdelji, predsednik Unije. - Uslovi su nelogični i zbunjujući. Neophodno je obezbediti posebna sredstva za socijalni program, jer se racionalizacija ne može izvesti besplatno, odnosno na teret zaposlenih.

Bez produžetka školske godine

Gotovo
je sigurno da školska godina neće biti produžena, već će gradivo biti sažeto, tako da učenici i nastavnici mogu da ga pređu do kraja kalendarske nastavne godine, odnosno do 11. juna - poručio je ministar prosvete Obradović.

Nema otkaza

Niko
od prosvetnih radnika u Srbiji neće biti otpušten. Ukoliko se za dobrovoljno napuštanje posla ne prijavi dovoljno zaposlenih, naredni korak bi mogla da bude racionalizacija broja odeljenja i mreže škola - izjavio je u sredu ministar prosvete Žarko Obradović. - Generalna procena je da ima viška radnika i pokušavamo to da rešimo na način prihvatljiv za sve. Razmišljali smo o tome da se preraspodeli fond časova među zaposlenima, ali opšti je utisak da to ne bi imalo efekta.


Izvor: Večernje novosti/J.Ž.S
 
que te vayas con el viento, como siempre
LEGEND
Učlanjen(a)
30.07.2009
Poruka
5.276
tužno je što u svakoj školi ima bar 5-10 profesora koji su već ispunili uslove za penziju, a neće da idu. njihovo objašnjenje je: dosadno im kući nemaju šta da rade :???: , a kad im kažu da trebaju mlađi da rade, imaju odgovor i na to mlađi treba da gaje decu :???: pa od kojih para da gaje decu :???:
radila sam u jednoj školi prošle godine, ovakvih slučajeva je bilo 10% od ukupnog broja profesora, direktor je slao žalbe i molbe ministarstvu, ali ništa :dntknw:
 
Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Na žalost u takvoj državi živimo,vlast nije sposobna da bilo šta uradi po tom pitanju.Sa moje tačke gledišta generacije od 60-te pa na ovamo, su kolateralna šteta ovog sistema.
 
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
E to ne mogu da razumem... Ako stekneš uslove za penziju, nema da li hoćeš da ideš, već hvala lepo, buket cveća, i dolaze novi! Ako kući nemaju šta da rade neka otvore privatnu školu pa nek' rade!
 
que te vayas con el viento, como siempre
LEGEND
Učlanjen(a)
30.07.2009
Poruka
5.276
E to ne mogu da razumem... Ako stekneš uslove za penziju, nema da li hoćeš da ideš, već hvala lepo, buket cveća, i dolaze novi! Ako kući nemaju šta da rade neka otvore privatnu školu pa nek' rade!

Jeste po zakonu moraju da idu čim ispune uslov, teoretski .... lepo zvuči, malkice je drukčije u praksi :dntknw: problem je negde mnogo dalje i dublje
 
Član
Učlanjen(a)
20.04.2009
Poruka
102
ja bi radije njih na bolovanje a skole bi zatvorio. ... hahah zar nemam pametno razmisljanje...:)
 
Natrag
Top