Član
Učlanjen(a)
31.08.2009
Poruka
434
Tufahije



Upustvo za pripremu:

Sastojci:


1kg šećera
- 1 kg jabuka
- 200g oraha
- 150g suvog grožđa
- 2,5 dcl ulupane zaslađene slatke pavlake

Priprema:

Šećer nalijte sa 1,5 l hladne vode i dobro ukuvajte. Lonac ne treba da je mnogo širok.
Kada proključa, polako spuštajte oljuštene i izdubljene jabuke. kuvajte dok ne omekšaju ali ne suviše. Stalno probajte iglom.
Kada su kuvane, vadite ih rešetkastom kašikom i ostavite da se ohlade. U mlevene orahe i suvo groždje dodajte malo sirupa i napravite kašu.
Služite hladne sa slatkom pavlakom.
 
Član
Učlanjen(a)
06.06.2009
Poruka
940
Tufahije 2

[SIZE=-1] [/SIZE][SIZE=-1]TUFAHIJE[/SIZE][SIZE=-1]
[SIZE=-1]
5 jabuka
500 gr šećera
0,5 l vode
1 kesica vanilin šećera
[/SIZE]
[SIZE=-1]za nadev: 0,25 l slatke pavlake
150 gr secera
100 gr oraha
50 gr badema
1 limunova kora
[/SIZE]
tufahije.jpg

[SIZE=-1] Pola litre vode, 500 gr šećera i kesicu vanilin šećera staviti u posudu i kuvati. Jabukama iz sredine povaditi semenke i srce, zatim ih oguliti i staviti u posudi sa vodom i sećerom, kuvati 10 minuta.
Zatim skinuti sa šporeta, povaditi jabuke i ostaviti da se hlade do 30 minuta. Jabuke puniti ranije pripremljenim filom od mlevenih oraha, badema, slatke pavlake i šećera.

Masa se pripremi tako da se sastave mleveni orasi, bademi i slatka pavlaka i izmešaju. Prilikom serviranja punjene jabuke ukrasiti ostatkom slatke pavlake i trešnjom ili džemom. Serviraju se hladne.

Jabuke delišes (zlatni) su jabuke koje se prilikom kuvanja neće raspasti. [/SIZE]
[/SIZE]
 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.989
Makrobiotičke tufahije

Makrobiotičke tufahije




Još jedan od načina da se ugrejete i ujedno pripremite divan makrobitički slatkiš! Koristite kiselkaste vrste jabuka, ako uspete da ih pronađete, najbolje su naše starinske jabuke “kožare”.
Zagrejte rernu na 200 stepeni. Najbolje je ako imate specijalni nož za dubljenje jabuka, pa možete da ih izdubite i ostavite cele. Ako imate samo običan nož, presecite jabuke na polovine i izdubite semenke i tvrdu čauru koja ih okružuje. Poređajte jabuke u pleh sa peki papirom ili nauljen susamovim uljem, što će jabukama dati dodatnu aromu.
Iseckajte orahe, oko 1 jezgro po svakoj jabuci. Natopite suvo grožđe u malo mlake vode, oko 1 kašičicu po jabuci. Razmutite u jednakoj količini tople vode kašičicu taana (puter od susama) - odmerite po svakoj jabuci po jednu kašičicu, pa sve ulijte u izdubljenu sredinu jabuka. Preko toga dodajte suvo grožđe i orahe. Stavite jabuke u rernu i pecite oko 20-30 minuta.


Zdravi recepti
 
Poslednja izmena:
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.989

11986_Tufahije_kul.jpg


TUFAHIJE


POTREBNO JE

6 jabuka od 150 g, 60 g fruktoze, 50 g mlevenih oraha, sok i kora od pola limuna, 60 g pripremljenog posnog šlaga, kafena kašičica ekstrakta vanile

PRIPREMA
Jabuke oljuštite i izdubite. U 3 dl ključale vode stavite 40 g fruktoze, iseckanu limunovu koru i jabuke, pa ih kuvajte šest minuta dok ne omekšaju. Jabuke pažljivo izvadite, a u sirup dodajte koru od jabuka. Kada sirup proključa, procedite ga, a kada se ohladi, dodajte limunov sok.
Za fil pomešajte preostalu fruktozu, mlevene orahe i ekstrakt vanile. Napuniti jabuke, poređajte ih u pleh i pecite na 200 stepeni oko 15 minuta. Gotove jabuke prelijte toplim sirupom. Ukrasite ih šlagom.



 
Always a lady
MODERATOR
Učlanjen(a)
25.08.2009
Poruka
38.989
Vezirove tufahije

14083_vezirove-tufahije_if.jpg

VEZIROVE TUFAHIJE

POTREBNO JE
4 veće jabuke, 500 g šećera, pola limuna, 800 g mlevenih oraha, umućena slatka pavlaka
ZA PRELIV: 2 supene kašike putera, 4 supene kašike šećera

PRIPREMA
Jabuke oljuštiti, izvaditi sredinu i kuvati u zašećerenoj vodi. Na litar vode dodatipola kilograma šećera i dve kašike soka od limuna. Kuvati oko 20 minuta. Pomešati mlevene orahe sa umućenom slatkom pavlakom i time napuniti jabuke. Za preliv, u posudi rastopiti puter i šećer da biste dobili blagi karamel. Prelijte jabuke i ukrasite umućenom slatkom pavlakom.

Iz knjige Ane Drulović „Titov kuvar“



 
Natrag
Top