Član
Učlanjen(a)
29.10.2011
Poruka
346
U pitanju je navigacija iz naslova,brat je dobio i kada se ukljuci pokazuje samo sliku da treba da se poveze sa kompom.
Nasao sam i skinuo program TomTomMyDriveConnect i preko njega uradio valjda neki reset ili nesto slicno uglavnom posle toga sam nastelovao drzavu i jezik i program mi je ponudio neka 3 ili 4 apdejta ali kada prihvatim apdejt on samo na navigaciji prikaze "azuriranje nemojte prekidati vezu uredjaja" i vrti se onaj kruzic.
I to tako traje i traje i nista se ne desava.
Posle nekog vremena na kompu mi izbaci da je prekinuta veza i trazi da iskljucim kabal i da ga ponovo ukljucim a na navigaciji se i dalje kao radi azuriranje.
Uglavnom krjnji rezultat je da mi izbaci da nema mape u sebi.
Da bih oslobodio malo memoriju stavio sam da izbrise sve jezike osim Srpskog i opet na navigaciji "azuriranje..." a na kompu " updating device" i to isto traje vec duze vreme.
Usput ne dolazim ni do nikakvog menija.
Ima li nekog leka ovome?
 
VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.656
To bi trebalo da je TomTom GO 500. Uređaj ima sasvim dovoljno memorije, samo to ne funkcioniše kao nekad, korisnik nema pristupa.
Lepo ti piše - instaliraj postojeću mapu ili kupi novu. Za ovo prvo:
Da li si se prijavio na (svoj/njegov) registrovani nalog koji je vezan za taj uređaj da možeš da vršiš legalno preuzimanje mapa? Pod uslovom da je za naš - evropsko tržište (u potvrdnom - Istočno ili Zapadno).
Pročitaj uputstvo uz uređaj ili preuzmi na Tom Tom sajtu, nema svrhe da se raspitujeaš po Forumima.

Nema "narodnih" rešenja kod nove generacije takvih uređaja. Za utehu je što godinama može legalno da se apdejtuje.
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
29.10.2011
Poruka
346
Nisam znao da sada tako stoje stvari sto se tice "narodnih resenja"
Napravio sam novi nalog ako se misli na nalog za TomTomMyDriveConnect?
Sto se tice instaliranja mape preko My drive connect - posle nekog vremena na kompu mi izbaci da je prekinuta veza i trazi da iskljucim kabal i da ga ponovo ukljucim a na navigaciji se i dalje kao radi azuriranje.
 
VIP
Učlanjen(a)
23.10.2012
Poruka
1.656
Pažljivo pročitaj kompletan moj post. - svi uslovi, naročito onaj za uređaj.
A serveri funkcionišu tako - kada dugo čeka odgovor od uređaja (hoćeš li da se prijaviš na postojeći, prvobitni nalog ili da kupiš nove mape) prosto prekine vezu. Na to sam uređaj ne može da reaguje već je i dalje u modu za ažuriranje,.
Softver detektuje oba stanja i kaže ti očigledno.

Ovi novi modeli su android bazirani ali ekstremna kastomizacija integrisana sa TomTom rešenjem. Apsolutno zatvoren sistem. Sva komunikacija ide preko interneta, prijava uređaja, registracija, ažuriranja ...
Da bi se pojavilo potencijalno rešenje, neko bi morao skroz da "razbije" firmver. Međutim, nije da nije bilo pokušaja, samo što TT servei detektuju svaku anomaliju u komuikaciji sa softverom u uređaju i odmah vraćaju stanje ili izbacuju novu verziju i automatski se ažurira.

Ova trma ne treba da bude u ovoj sekciji, već u GPS Navigacije. Takođe već postoje teme za TT.
 
Poslednja izmena:
Natrag
Top