Šta je set-jetting, i kako ova nova moda menja liste želja zaljubljenika u putovanja?

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
218

Šta je set-jetting, i kako ova nova moda menja liste želja zaljubljenika u putovanja?​

kuca-Hobita.jpg


Šta je džet-set, to uglavnom znamo svi, bez obzira što se ne slažemo uvek oko toga ko mu zaista pripada, a ko ne. Ali šta je set-jetting? Ovaj termin u upotrebi je već nekoliko godina, kao posebna grana turizma. A kako ova moda menja liste želja zaljubljenika u putovanja, saznaćete u ovom tekstu.

Televizija je moćan medij, pa zato ne čudi što postoji rastući trend turista koji su inspirisani da posete neko mesto isključivo na osnovu lokacije na kojoj je snimljena njihova omiljena serija ili film. Na engleskom jeziku, “set” je mesto snimanja, pa je tako set-jetting termin koji označava putovanja na lokacije na kojima su snimljeni filmovi ili serije.

Poslednjih godina, provodili smo mnogo više vremena kod kuće, pa smo i televiziju gledali više nego ikada. Sa svežim sadržajem na dohvat ruke, nije nam manjkalo zabave. Provodili smo sate i sate slobodnog vremena gledajući omiljene serije i filmove. S obzirom na to da ih je mnogo snimljeno na egzotičnim lokacijama, probudila se i želja za putovanjem upravo na ta mesta.

Mlađa populacija svoje omiljene serije i filmove danas uglavnom gleda na internetu, jer im je tamo i izbor veći. A osim toga, mogu da ih pogledaju onda kad im to odgovara, bez reklamnih blokova koji im samo oduzimaju vreme. Pa hajde onda da vidimo neka od mesta koja svoju popularnost poslednjih godina duguju upravo modernoj kinematografiji.

#1. Hobiton na Novom Zelandu (“Gospodar prstenova”)


Hobiton.jpg


Na prvom mestu je, naravno, prelepo mestašce kome smo se divili gledajući ovu veliku filmsku sagu. Smešten je na manje od dva sata od Oklenda na Novom Zelandu, a putnici osim sela Hobiton mogu da obiđu i Šajr (Shire). Ovaj filmski set je mesto gde su snimljene mnoge scene iz “Gospodara prstenova” i “Hobita”. Nudi ste obilazak kuća Hobita sa turističkim vodičem. A po povratku kući, možda ćete i sami poželeti da kupite plac i napravite kuću u sličnom stilu, jer je sve više onih koji se odlučuju da se odsele iz grada, i provode više vremena u prirodi.

#2. Italijansko ostrvo Sicilija (“Beli Lotos”)


Sicilija.jpg


“Beli lotos” (“The White Lotus”), prošle godine je bila jedna od najpopularnijih TV serija.
Druga sezona ove HBO crne komedije emitovana je krajem 2022. godine, i odmah je izazvala nalet interesovanja za primarnu lokaciju snimanja. Radnja se odvijala u luksuznom letovalištu na Siciliji, što je izazvalo ponovnu eksploziju popularnosti ovog do skora potcenjenog italijanskog ostrva.

Jer, ranija interesovanja za ovo ostrvo na osnovu filmova i serija, bila su potpuno drukčija. Većina nas, na pomen Sicilije odmah bi pomislila na mafiju, pošto smo svi gledali sjajne filmove Frensisa Forda Kopole o porodici Korleone – “Kum”. Ali posle toliko godina, Sicilija ponovo doživljava popularnost zahvaljujući jednoj crnoj komediji.

#3. Stari grad Petra u Jordanu (“Indijana Džons”)


Petra.jpg


Ljubitelji klasičnog avanturističnog filma kao što je “Indijana Džons”, osetiće se kao da su u sopstvenoj potrazi za Svetim gralom, kada posete Petru. Ovaj stari grad, uklesan u liticu od ružičasto-crvenog peščara u Jordanu jer arhitektonsko čudo, što je dovelo do toga da bude stavljen na Uneskovu listu svetske baštine.

Iako ne možete da uđete unutra (kao što je radio Harison Ford u filmu), možete da se divite njegovoj fasadi. A takođe, možete da istražite i obližnje selo Vadi Rum, koje je još jedna lokacija za snimanje ovog, i drugih popularnih filmova kao što su “Ratovi zvezda”, i “Dina”.

#4. Bukurešt, glavni grad Rumunije (“Sreda”)


Bukurest.jpg


Ljubitelji Netflix-ove TV serije “Sreda” (“Wednesday”) biće oduševljeni saznanjem da mogu da posete mnoge lokacija sa snimanja u Rumuniji.
Ova istočnoevropska zemlja je savršeno okruženje za seriju inspirisanu sablasnom “Porodicom Adams”, s obzirom da je Rumunija, tačnije njena pokrajina Transilvanija, dom najpoznatijeg vampira, Drakule. A živahni grad Bukurešt je mesto gde su snimljene mnoge scene iz “Srede”. Za one koji nisu gledali ovu seriju, u pitanju je Sreda Adams, koju smo u staroj seriji gledali kao devojčicu sa kikama. Veoma zanimljiva i vrlo popularna.

#5. Dubrovnik u Hrvatskoj (“Igra prestola”)


Dubrovnik.jpg


Starije generacije sa ovih prostora, ranije su u Dubrovnik odlazile na letovanje, i to nije bilo ništa neobično. Ali, mlađe generacije, Dubrovnik biraju kao mesto na kome je snimana jedna od omiljenih TV serija 2010-ih, “Igra prestola”. Upravo ona, donela je Dubrovniku hiljade posetilaca, jer je Stari grad Dubrovnik bio mesto snimanja mnogih scena, uz obližnju tvrđavu Lovrijenac, i ostrvo Lokrum.

#6. Skelig Majkl u Irskoj (“Ratovi zvezda”)


Skelig-Majkl.jpg


Skelig Majkl (Skellig Michael) je udaljena, mistična destinacija koju će fanovi “ratova zvezda” odmah prepoznati kao dom Luka Skajvokera u “The Force Awakens” i “The Last Jedi”.
Iako do njega nije lako doći, oni koji krenu na ovaj put, biće nagrađeni neverovatnim pejzažima na ostrvu, gde se nalazi manastir koji je star 1.500 godina, i koji e takođe na Uneskovoj listi svetske baštine.

#7. Pariz u Francuskoj (“Emili u Parizu”)


Pariz.jpg


Pariz je jedan od najviše snimanih gradova u istoriji kinematografije. Hiljade filmova i televizijskih serija snimljeno je tamo, ali jedan od nedavnih favorita je serija “Emili u Parizu”. Ovo je još jedna od Netfliksovih serija, koja govori o američkoj devojci Emili koja se seli u Pariz, i koja inspiriše današnje mlade putnike da i sami istraže Grad svetlosti.

I za kraj…


set-jetting-za-kraj.jpg


Mogli bismo tako da ređamo još mnogo predivnih mesta na kojima su snimljene omiljene serije i filmovi. Poslednjih godina, to je i Beograd, jer je zbog pristupačnih cena, više puta odabran od strane svetskih produkcija kao lokacija za snimanje filmova kao što je “Novembarski čovek” (sa Kevinom Kostnerom i Amber Herd), “Minamata” (sa Džonijem Depom) ili “Everli” (sa Salmom Hajek). A sve to uopšte nije loše, jer i našu prestonicu stavlja na listu set-jetting turizma, i čini da mnogo više turista sleće na naše aerodrome, ali i dolazi kopnenim i vodenim putevima.

A postoji li neko mesto koje ste videli u seriji ili filmu, koje je vas inspirisalo da ga posetite?

Šapnite nam, i podelite svoje snove sa nama, u komentarima.


Fotografije: Unsplash.com

Autorski tekst: Jelena Todorović

Izvor: Srbijaspace.rs
 
Poslednja izmena:
Član
Učlanjen(a)
13.10.2009
Poruka
1.294
Ništa to ne valja bre ako nije na prvo mjesto Tunis bre i Star Wars The Phantom Menace. Grad specijalno napravljen za film u Tunisu. E to je pravo mjesto za posetiti. :):):):):);):):):):):):):give_r::give_r::give_r::bfghb::bfghb::bfghb::bfghb::bfghb::bfghb::bfghb::bfghb::bfghb:
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
218
Nikad čula... izvini! Ali sve je to vrlo individualna stvar, zar ne?
Ja bih recimo volela da vidim Materu, grad na jugu Italije, u kome je snimljena serija "Ima Tatarani". Ili preslatko ostrvo Skopelos, gde je snimljena "Mamma mia". Ili... ma ima ih koliko hoćeš. Tako da, ono što važi za tebe, ne mora za mene ili bilo koga drugog. Tekst je samo ideja za razmišljanje. ;)
:give_r:
 
Natrag
Top