Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Šta bi se desilo sa nama ako se dokaže postojanje vanzemaljaca?

Diskusija u 'Društvo i Nauka' započeta od 100Dinara, 08.12.2011.

 1. mejb

  mejb Član

  Postova:
  237
  Zahvala:
  28
  Lokacija:
  Internet
  Mozda su neke civilizacije gledale Big Bang u zivo !

  Jurivaka, i da je teorija Big Bang-a sasvim korektna i da su sve galaksije iste starosti, moja kritika tvog rasudjivanja je da je ono bazirano na onome sto se desilo ovde na Zemlji, a to nemoze da se razmatra kao standard za Universe. Zbog toga tvoj zakljucak "da bi eventualna pojava inteligentnih oblika života bila na sličnom ili približno sličnom nivou kao što je na Zemlji.", ne moze da se prihvati kao valjan.

  Dve otkrivene planete pomocu teleskopa in Chile su najstarije planete detektovane van naseg Solarnog sistema - i bile su tamo pre zavrsenog formiranja galaksije Milky Way.
  Dr Johny Setiawan, ciji tim je 'pronasao' ove planete koje kruze oko zvezde HIP 11952 kaze: "Ako je postojala jednom inteligentna civilizacija tamo, ona bi posmatrala kako je Universe poceo da se siri posle Big Bang-a.ikako su galaksije i prve zvezde formirane."


  Read more: Ringside seat for the Big | Mail Online   
  Poslednja izmena: 31.01.2013
 2. Jurivaka

  Jurivaka Moderator Moderator

  Postova:
  8.155
  Zahvala:
  1.017
  Pol:
  Muški
  Ok, napomenuo sam da je ono što sam napisao o tome moje mišljenje, sa kojim se neko može složiti, a neko ne.
  Međutim, ne mogu a da ne zapitam, koji su to standardi za univerzum, koje pominješ? Sobzirom da te standarde ne znamo, a znamo ono što znamo - kako se to približno dešavalo sa Zemljom i nastankom života na njoj, onda je jedino moguće poći od toga saznanja i pretpostaviti da se nešto slično, ili približno slično (što sam i naglasio), moglo dešavati i negdje drugdje. Polazeći od takve pretpostavke, ja sam i iznio tu tezu.
   
 3. mejb

  mejb Član

  Postova:
  237
  Zahvala:
  28
  Lokacija:
  Internet
  Jurivaka, ne kritikujem ja tvoje misljenje vec nacin na koji gradis svoj zakljucak... ti donosis svoj zakljucak o dimamici razvoja civilizacija u Universe uzimajuci kao model nasu civilizaciju. Kada je neki model tako siroko primenljiv mozemo ga nazvati standardnim modelom. Ali malo je verovatno da takav standard postoji u Universe. Posto polazis od takve pretpostavke otuda sledi i da je malo verovatno da je takav zakljucak valjan.
   
  Poslednja izmena: 02.02.2013
 4. Jurivaka

  Jurivaka Moderator Moderator

  Postova:
  8.155
  Zahvala:
  1.017
  Pol:
  Muški
  Pa, i o takvom tvom stavu se može diskutovati. Prvo, ne postoje nikakavi standardi za univerzum, kada je u pitanju materija o kojoj govorimo. Dakle, jedino od čega možemo poći u nekim pretpostavkama, jesu saznanja sa kojima raspolažemo. Drugo, znamo od kojih hemijskih elemenata se sastoji ono što zovemo životom - ovdje na Zemlji, a isto tako znamo da su svi ti elemeneti dospjeli na zemlju upravo iz svemira. Dakle, razumna je pretpostavka da, ako su negdje postojali slični klimatski uslovi kao na Zemlji, moglo je doći do slične, ili približno slične sitacije, da ne kažem slučajnosti, da i "tamo negdje" dođe do pojave života, pa na kraju i inteligencije.
  Treće, ako se pođe od takve pretpostavke, koja može biti sasvim vjerovatna, onda moj zaključak nije ništa manje valjan, od tvoga - da je malo vjerovatno da postoji isti standard za Zemlju i svemir, jer i ti polaziš samo od pretpostavke, koja nije čak ni potkrijepljena nekim činjenicama kao što je moja, a to je hemija života koju sam pomenuo.
   
  Poslednja izmena: 02.02.2013
 5. mejb

  mejb Član

  Postova:
  237
  Zahvala:
  28
  Lokacija:
  Internet
  a zatim model razvoja inteligentnog oblika zivota na Zemlji 'primenjuje' na ceo Svemir. Sta je onda taj model ako ne standardni model, a ako nije znaci nije primenljiv na ceo Svemir nego mozda (?) na jedan njegov deo. Zbog toga tvoj zakljucak "da bi eventualna pojava inteligentnih oblika života bila na sličnom ili približno sličnom nivou kao što je na Zemlji.", ne moze da se prihvati kao valjan. ( za ceo Svemir).
   
 6. Jurivaka

  Jurivaka Moderator Moderator

  Postova:
  8.155
  Zahvala:
  1.017
  Pol:
  Muški
  Model razvoja ineligentnog života na Zemlji, uslovno primjenjujem na svemir, jer ne postoje drugi modeli i standardi za sam svemir, s jedne, a s druge strane, pomenuo sam hemijske elemente koje su sastvnica života, a oni su, koliko je danas nauci poznato isti u cijelom svemiru.
   
 7. mejb

  mejb Član

  Postova:
  237
  Zahvala:
  28
  Lokacija:
  Internet
  OK. Onda ti je i zakljucak uslovno valjan. To nije nacin na koji naucnici razmisljaju danas u vezi s tom temom.
   
  Poslednja izmena: 02.02.2013
 8. klagia

  klagia

  Postova:
  1.531
  Zahvala:
  2.790
   
  Poslednja izmena od urednika: 05.12.2013
 9. Bazlik

  Bazlik

  Postova:
  1.867
  Zahvala:
  2.380
  Lokacija:
  Master of Orion
  Kako ja to vidim mozda nismo sami ni na rodjenoj planeti.Uzevsi u obzir stepen razvoja tehnologije,koji je nizak,ako se za referencu uzme neki star trek film naravno figurativno,pa zatim slabosti ljudskog tela .Recimo oko kod coveka hvata samo odredjen spektar svetlosti,broj slika u sekundi.takodje ne posedujemo radarske mogucnosti kao slepi mis.Ima tu i drugih stavki,primera radi intergalakticki trgovac robjlem,dusama dodje na svoje loviste,sta mislis dal bi otvorio srce i sve ispricao svojim zrtvama i time im pruzio mogucnost da pocnu da razmisljaju kako da se odbrane.Mozda je to u ustvari taj djavo koji se spominje u drevnim legendama.Ne znam dali si upoznat sa aktivnostima izvesnog Dejvida Ajka koji podgovara tezu da ne samo da nismo sami u svemiru,vec su oni ovde i to poodavno.Sa razvojem tehn. odnosno kamera vise nisi ni siguran ko te snima odmah tu iza coska.Tako sam na youtube video video snimke gde tek kad razviju film imaju sta da vide,kao neke ptice oblika burgije non stop paraju nebo.Znaci sa razvojem tehnologije zaznacemo jos stosta.Takodje i teorija o supljoj planeti nije dovoljno istrazena,ne znam dali je ova tema potezana negde na forumu,ali bi i to moglo da prodje kao naslov.Cao !!!

  P.S Znam datum,ali nisam mogao da izdrzim.
   
 10. Jurivaka

  Jurivaka Moderator Moderator

  Postova:
  8.155
  Zahvala:
  1.017
  Pol:
  Muški
  Da li je ovo naš prvi kontakt sa vanzemaljcima?
  Neobjašnjivi naleti radio talasa, koje trenutno istražuju australijski naučnici, mogli bi da vode poreklo od vanzemaljskih oblika života, piše "Newc.com.au".
  [​IMG]
  Reuters/I. A./Files
  Naučnike zbunili naleti radio talasa
  Tim australijskih naučnika radi na odgonetanju porekla radio talasa čiji nalet u trajanju od par milisekundi nosi onoliko energije koliko Sunce oslobodi za mesec dana, piše “New Scientist”.

  U proteklih 15 godina radio-teleskopi zabeležili su 10 ovakvih naleta, a fenomen je prvi put privukao pažnju naučnika prošle godine, kada je teleskop u Novom Južnom Velsu zabeležio poslednji od njih. Tada je odlučeno da se temeljno analiziraju i stariji podaci, koji su otkrili još 9 ovakvih slučajeva.


  Ono što ih čini toliko neobičnim je što je sadržilac za period kašnjenja između dolaska prvog i poslednjeg talasa svakog praska uvek isti - iznosi 187.5. Za ovaj matematički fenomen naučnici još uvek nemaju objašnjenje.

  Izuzetno katko trajanje praska, kao i razlika između talasa najniže i najviše frekvencije ukazuju na to da naleti vode poreklo od malog izvora - najviše par stotina kilometara u prečniku, koji je vrlo udaljen, najverovatnije u drugoj galaksiji.

  Vodeći naučnici istraživanja, Majkl Hipke sa Instituta za analizu podataka “Neukirchen-Vluyn” u Nemačkoj i Džon Lernd sa Havajskog univerziteta, zaključili su da mogućnost da matematički fenomen predstavlja slučajnost iznosi 5 prema 10.000.

  Prema njihovom mišljenju, moguće je da ovu pojavu ne razumemo zbog ograničenosti sadašnjeg ljudskog znanja – može se desiti da nismo dovoljno napredovali na polju izučavanja fizike.

  S druge strane, ovu pojavu mogao bi da uzrokuje i neki izviđački satelit čije prisustvo do sada nije zabeleženo, ili forma vanzemaljskog života koja pokušava da zadobije našu pažnju i ostvari kontakt sa nama.

  Nije isključeno ni da je u pitanju neki uobičajen, zemaljski izvor. Pre par meseci ustanovljeno je da je signale koje je teleskop Sparks zabeležio 2010. godine emitovala – mikrotalasna rerna iz obližnje kuhinje.

  Izvor: Vesti Online.
   

Preporučite stranicu