Šest modernih ideja za prolećno osveženje vašeg doma

Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
218

Šest modernih ideja za prolećno osveženje vašeg doma

prolecni-enterijer.jpg

Fotografija: Pixabay

Proleće je stiglo, a sa njim i sasvim prirodna potreba da napravite veliko spremanje i promenite nešto u svom okruženju. Upravo iz tog razloga, pripremili smo za vas šest modernih ideja za prolećno osveženje vašeg doma pa, ako volite promene, nastavite da čitate, jer ovo su trendovi koji će biti aktuelni ove sezone. Pa hajde da vidimo šta su nam to novo smislili svetski dizajneri enterijera...

#1. Više boja


vise-boja.jpg

Fotografija: Unsplash

Ove zime sneg skoro da nismo ni videli, ali je u enterijeru vladala minimalistička bela boja. Vreme je da se ona pomeri i pusti da u vaše domove uđe malo živahnih, prolećnih boja. Poslednjih godina, minimalizam je naveliko vladao u enterijeru, i mnogima su te neutralne boje postale pomalo dosadne. Ljudi su počeli da žude za uzbuđenjem, koje žele da izraze i u svojim domovima.

Pozdravite taj kolorit tako što ćete eksperimentisati sa svetlim bojama, postavljajući tapete sa šarama (na jedan zid, kao akcenat), ili ukrašavajući svoj dom zabavnim nameštajem i dodacima. Ako ste veštiji, i volite „uradi sam“ projekte, možete da ofarbate neke komade nameštaja drugim bojama, i tako napravite brojne male promene.

Slojevitost je u modi, tako da možete da počnete sa manjim komadima i dodacima, pa vidite kako vam ide. Ovakvi projekti mogu da budu i dobar hobi, koji će vam doneti mnogo životne radosti. Ne plašite se da probate, jer čak i ako vam se ne dopadne ono što ste uradili, uvek možete ponovo da ga prefarbate.

#2. Starinske saksije i žardinjere

saksija.jpg

Fotografija: Unsplash

Tražite savršenu saksiju u koju ćete zasaditi prolećno cveće? Potražite nešto starinsko, što će zasijati posebnim sjajem kako u zatvorenom prostoru, tako i na balkonu. Bez obzira da li ste se odlučili za komad od terakote, kamena ili drveta, sigurni smo da nećete pogrešiti.

Nemojte da se plašite da grupišete više sadnica u jednoj žardinjeri, da biste još više naglasili njenu lepotu. Setite se kako Japanci sade čitave bonsai „šumice“ u jednoj posudi, što može da izgleda veoma lepo. Ako volite da se bavite biljkama, u ovoj sezoni verovatno uživate više nego u ostalim. Dajte sebi oduška i uživajte.

#3. Sjajne, reflektujuće površine

sjajne-povrsine.jpg

Fotografija: Unsplash

Ovog proleća, sjajne, reflektujuće površine su u modi. Ako nemate neku drugu ideju, to mogu da budu sjajni stočići za kafu, jer to pomaže da se u prostor unese više svetla. Lakirane tacne i ukrasni tanjiri su takođe idealan izbor za one koji žele da unesu ovaj trend u svoj prostor, ali u manjem obimu. A sve to, savršeno je za duže, prolećne dane i igru svetla i senke u prostoru.

#4. Razigrani mobilijar

razigrani-mobilijar.jpg

Fotografija: Unslpash

Ulepšajte dosadne pregrade u ormarićima, ili fioke, tako što ćete ih zameniti drugačijim stilom ili završnom obradom u boji, da biste osvežili svoj kućni prostor. Inspiraciju možete potražiti u „šabi šik“ detaljima, poput zanimljivih mermernih ili šarenih ručki na fiokama, ili dekorisanim frontovima. Razigrane svetle šare su ono što vam treba.

#5. Unapređene police za knjige i sitnice

police.jpg

Fotografija: Freepik

Ovog proleća, podignite svoj projekat lepljenja tapeta na viši nivo tako što ćete njima obložiti i police za knjige, kako biste prostoriji dali više šarma. Dodavanje tapeta na unutrašnjost polica skreće pažnju na vašu kolekciju knjiga i dragih predmeta. A ako ste vičniji, to možete da uradite i u dekupaž tehnici. Naravno, ne mora da bude ni previše šareno, ako to ne volite. Žuta unutrašnjost polica može da bude sasvim dovoljna da skrene pažnju na sitnice, koje vašem životnom prostoru daju toplinu.

#6. Uramljivanje šalova i sličnih, oslikanih tkanina

tkanine-za-salove.jpg

Fotografija: Freepik

Ovog proleća, šalovi se neće nositi samo oko vrata, ili vezani za torbu. Ako imate omiljeni svileni, možda i rukom oslikani ili u batik tehnici, uokvirite ga i stavite na zid. Tako ćete moći da mu se divite iz dana u dan. I moda je umetnost, pa zašto je ne bismo uzdigli na viši nivo? Bilo da je u pitanju vintidž ili novi šal, nećete pogrešiti. Čak i ako rešite da vam ceo zid bude u ovakvim delima, ona će uneti mnogo kolorita i sjaja u bilo koju prostoriju u kući.

A ako nemate fioku punu ovakvih šalova, koji samo čekaju uramljivanje, možete ih pronaći u antikvarnicama, na rasprodajama, u second hand radnjama ili na internetu. Možda vam to ranije nije padalo na pamet, ali će vam sada delovati kao dobar način da sa malo novca, sami napravite umetninu kojoj ćete se diviti i vi sami, ali i vaši gosti.

I to bi bilo to...

za-kraj.jpg

Fotografija: Unsplash

Za ovo proleće, to je to. Probudite svoju maštu, i pustite je da se razigra. Napravite nešto novo i osvežite svoj dom. Kao što vidite, to možete da uradite i sa veoma malo novca. Razgrnite zavese i uživajte u zracima sunca, a ako ga nemate dovoljno u svom domu, razmislite o dodavanju nekog novog rasvetnog tela, recimo podne lampe, koja je uvek dobar izbor.

Proleće je pravo vreme za čišćenje, krečenje, i renoviranje, ali i sasvim male promene mogu mnogo da znače. Zato, pustite mašti na volju, i uživajte u malim „uradi sam“ akcijama, koje ćete s ponosom pokazivati svima.

Koja vam se od ponuđenih ideja najviše dopala? Podelite svoje misli sa nama u komentarima.


Autorski tekst: Jelena Todorović
Izvor: Srbijaspace.com
 
Učlanjen(a)
27.03.2024
Poruka
1
Prva fotografija je prelijepa. Soba izgleda skladno i pomalo klasično. To mi je dalo ideju da promijenim boju svoje dnevne sobe. Možda ću prefarbati zidove u žuto ili krem, kupiti veliki luster sa žutim svjetlom. Ali želim da moja dnevna soba izgleda harmonično čak i kada koristim bijelo ili žuto svjetlo. Obično ću koristiti bijele fluorescentne svjetiljke, ali kada je zabava ili posebna prilika mislim da ću upaliti žuti luster. Šta ti misliš? Htjela bih se konsultovati sa vašim savjetom kako bi soba izgledala što skladnije. ;)
 
Učlanjen(a)
18.01.2020
Poruka
218
Može, naravno. Ono što je predviđeno za ovu sezonu deluje opuštajuće. Pustiti mašti na volju, i uraditi po sopstvenom ukusu. A žuta boja je bila i moj izbor za mnogo toga u poslednje vreme, tako da mislim da je dobra ideja. Samo napred!
 
Natrag
Top