Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

sediste za dete

Diskusija u 'Automobili' započeta od Glorfindel, 03.05.2010.

 1. Glorfindel

  Glorfindel Član

  Postova:
  12
  Zahvala:
  0
  ovo sam prekopirao sa sajta "potrosac"...


  Dečja auto-sedišta loša za Evropu – dobra za Srbiju

  Modeli „kiko proksima” i „kiko neptun” na testu Auto moto saveza Nemačke dobila loše ocene, zbog nedovoljne bezbednosti


  Dečija autosedišta „kiko proksima” i „kiko neptun” koja se prodaju i u Srbiji na ovogodišnjem testu nemačkog Auto moto Saveza (ADAC) dobila su loše ocene. Prvi model „proksima” je na skali od jedan do pet dobio dvojku, a „neptun” jedinicu. Najveće zamerke ugledne nemačke institucije kojoj se veruje odnose se na sigurnost ovih sedalica. Ubrzo je i švajcarski TCS potvrdio rezultate kolega iz Nemačke, upozorivši kupce da „kiko neptun” uopšte nije bezbedan, jer je sigurnost izražena u procentima – ravna nuli.

  „Kiko” sedišta u Srbiju uvozi Deko internešenel, kompanija koja na svom zvaničnom sajtu (prodavnice „Encimenci”) upravo fotelju za kola „proksima” reklamira kao najtraženiji artikal po ceni od 16.137 dinara. Ovaj model, inače, na nemačkom tržištu, navodi ADAC, košta 99 evra. Drugi tip sedišta tamo košta 119 evra, a kod nas 12.900 dinara.

  Prema podacima do kojih je došao „Potrošač” na naše tržište poslednjih meseci ubrzano se uvoze dečija autosedišta, jer će po novom zakonu o bezbednosti saobraćaja ovaj vid zaštite dece uzrasta do 12 godina biti obavezan. Kakvog su kvaliteta ovi proizvodi, diskutabilno je, jer sve ukazuje na to da će na tržištu Srbije završiti mnogi modeli koje EU odbacuje.

  Zakonska regulativa koja definiše ovu oblast u državama Evropske unije, ali i u zemljama kandidatima je direktiva koja je usvojena od strane Ujedinjenih nacija i nosi oznaku ECE R44/04 (04 – se odnosi na najnoviju verziju). Direktiva definiše kakva se sedišta mogu prodavati u trgovinama. Pre svega, autosedišta su podeljena po grupama na osnovu telesnog razvoja deteta, definiše se koje sve elemente moraju da sadrže, a detaljno je propisan i način testiranja autosedišta sa aspekta bezbednosti.

  Jasno je, takođe, predočeno kako se ona označavaju, a potrebno je da proizvođač istakne precizno uputstvo za upotrebu, odnosno kako se postavljaju. Ova direktiva donosi i dokument kojim se potvrđuje da je dečje autosedište prošlo odgovarajuće testove, sa podacima ko je uradio te analize.

  Kada bi se ova direktiva dosledno primenila u Srbiji više od 90 procenata autosedišta za decu ne bi zadovoljilo kriterijume kao što su način obeležavanja i upotrebe (moraju da budu na srpskom jeziku) koji su presudni za bezbednost.

  Većina ovih proizvoda, međutim, kod nas nemaju uputstva na srpskom jeziku, a i ona koja ih imaju su vrlo loše prevedena i svode se na dve-tri strane nečitkog teksta.

  Ivana Albunović – Jelica Antelj

  -----------------------------------------------------------

  E sad - ja ne mogu da verujem sta mi se dogadja ovih dana...


  Kupio sam automobil, a sad kupujem sediste za dete.

  Apsolutno svi prijatelji i poznanici koje sam pitao, problematiku kupovine sedista za dete svrstavaju u kategoriju "kupujem da me murija ne bi kaznila", a o stvarnoj bezbednosti deteta niko zaista ne vodi racuna.

  Sta Vi mislite o tome?

  Inace, ja zelim da za svoju cerkicu kupim RECARO Young Sport, ali je to gotovo nemoguca misija.

  A kosta samo oko 20e vise od gore pomenutih Chicco modela.

  Pozdrav

   
 2. Byk

  Byk Član

  Postova:
  2.357
  Zahvala:
  11
  Lokacija:
  Србија,сине!
  Ja treba da odem ovih dana da kupim sediste za klinca... Dobro je da sam natrchao na ovaj tvoj post! :dance2:
  Iskreno,ja kupujem sediste zbog novog ZOBS-a! Bezbednost u saobracaju je relativan pojam! Raznih situacija ima (bar u saobracaju)... Jedino sto mozes da uradis jeste da vozis smireno,normalno i da postujes pravila,jer i pojas (koji je obavezan) moze da te zastiti do odredjene brzine! yes3
   
 3. Glorfindel

  Glorfindel Član

  Postova:
  12
  Zahvala:
  0

Preporučite stranicu