Ruski milijarderi udvostručili bogatstvo

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Ruski milijarderi udvostručili bogatstvo


Prema spisku časopisa „Finans”, danas u Rusiji ima 77 dolarskih milijardera, što je za trećinu više nego početkom 2009. godine.


34582i1pol03.jpg


Na vrhu liste najbogatijih Rusa: Vladimir Lisin, Mihail Prohorov, Roman Abramovič


Moskva, 15. februara – Ruski milijarderi su tokom prošle godine, iako kriza još nije prošla, uspeli da udvostruče svoje bogatstvo. Ako se sabere kapital samo prvih deset na spisku bogataša dobija se 149,3 milijarde dolara što je više od polovine planiranih prihoda u ruskom budžetu za ovu godinu. To je još daleko od onoga što su imali pre krize (221 milijardu), ali i dvostruko više nego prošle godine kada je njihovo ukupno bogatstvo iznosilo 75, 9 milijardi dolara.

Čitave prošle godine analitičari su gotovo svakodnevno pratili stanje na berzama i izračunavali vrednost kapitala ovog ili onog bogataša proglašavajući ih gubitnicima godine, decenije, veka... U suštini njihovi rudnici, fabrike, naftni izvori i ostala imovina nikuda se nisu denuli, samo je njihova vrednost drugačije procenjivana zavisno od toga koliko bi koštali kad bi se u tom trenutku prodavali.

Tržište akcija u celom svetu je tada naglo palo, cene akcija su bile toliko niske da su „jadni” oligarsi morali da se dovijaju na razne načine kako ne bi prodavali svoju imovinu u bescenje. Država (tako se radilo u celom svetu), uložila je ogromne sume novca kako bi vratila njihove dugove i tako sprečila da kompanije bankrotiraju, a stotine hiljada radnika ostane bez posla.

Pojavila se i kategorija preduzeća koja je nazvana „suviše veliki da bi bankrotirali”, a takvih u Rusiji ima mnogo – dovoljno je kao primer pomenuti „Autovaz”, fabriku automobila „lada”, u kojoj radi više stotina hiljada radnika. Vlada je ulagala novac i u brojne kompanije koje proizvode strateške sirovine (a ruski oligarsi su se uglavnom i obogatili na nafti, aluminijumu, uglju...) i tako je zapravo sačuvala njihovo bogatstvo.

Ipak je došlo do izvesne selidbe kapitala – za kredite koji su uzimali od države ili privatnih banaka (kojima je opet država pozajmila sredstva) oligarsi su morali da založe određeni broj akcija, pa su neke prešle u tuđe ruke, pa zato danas u Rusiji ima 77 dolarskih milijardera, što je za trećinu više nego početkom 2009. Jedan broj „novih” su, zapravo, „najsiromašniji” stari oligarsi, kojima je kriza tada munjevito istanjila novčanike pa su prešli u kategoriju milionera, a sada, kad se odvija proces suprotan od onog koji je zabeležen krajem 2008. i početkom 2009. godine, kad akcije svakodnevno rastu, oni su se prosto vratili u staro društvo, na spisak časopisa „Finans”, među 500 preduzetnika čija je imovina veća od 100 miliona dolara.

Junaci prošle godine bili su oni koji su, kao Mihail Prohorov, uspeli da prodaju svoju imovinu pre krize, i da onda, za keš, jevtino pokupuju akcije onih koji nisu mogli da servisiraju dugove.

Na prvom mestu novog spiska ruske finansijske elite, prvi put se našao Vladimir Lisin, predsednik saveta direktora Novolipeckog metalurškog kombinata, sa 18 milijardi i 800 miliona dolara.

Na drugom je prošlogodišnji favorit Mihail Prohorov sa oko milijardu dolara manje, a na trećem Roman Abramovič sa oko 17 milijardi dolara. Ekonomisti su izračunali da mu je to dovoljno da sledećih 100 godina izdržava londonski „Čelzi”.

Nije loše prošao ni Oleg Deripaska koji je uspeo da sačuva svoje osnovne aktive zahvaljujući svojoj sposobnosti i veštini da reprogramira dugove, ali i podršci države. Akcije njegovog „Rusala” na berzi u Hongkongu investitori su ovih dana procenili na više od 20 milijardi dolara.

Kriterijum po kome je „Finans” pravio listu najbogatijih je cena paketa akcija poslednjeg dana u godini (zato na njemu nema Deripaske).


Izvor: Politika/Ljubinka Milinčić
 
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Kao u onoj izreci: "Lako je doći do milijarde, ne pitaj me za prvi milon!" ;)
 
Natrag
Top