Signup Now
Da bi mogli da pišete na forumu, otvarate nove teme, kao i da vidite download
linkove morate prvo da se registrujete.

Ukoliko Vam nije jasan proces registracije, molimo vas da kliknete OVDE
Ako ste zaboravili lozinku, kliknite OVDE :)

Rak dojke

Diskusija u 'Zdravlje' započeta od Barbie, 28.06.2009.

 1. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  33.932
  Zahvala:
  18.353
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Implantat posle raka

  Svim ženama kod kojih postoji sumnjiva promena ili se već razvio tumor na dojci, omogućeno je da se o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, nakon uklanjanja tumora, ugradi implantat

  [​IMG]

  SVIM ženama kod kojih postoji sumnjiva promena ili se već razvio tumor na dojci, omogućeno je da se o trošku Fonda za zdravstveno osiguranje, nakon uklanjanja tumora, ugradi implantat.

  Ovakva intervencija radi se u nekoliko ustanova u Srbiji, među kojima je i Vojnomedicinska akademija. Ovim savremenim pristupom rekonstrukcije dojke, žene kod kojih je potvrđen rizik od obolevanja od karcinoma, lakše će moći da se odluče na uklanjanje rizičnog tkiva. A čak 20 odsto žena koje se rutinski jave na pregled ima genetsko opterećenje za nastanak raka dojke.

  Asistent dr Branislav Piščević, specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije u VMA kaže da žene uglavnom ne znaju ništa o mogućnostima uklanjanja rizika razvoja tumora i istovremene estetske korekcije:

  - Jedne smatraju da je to teška operacija, druge da će mnogo da ih košta, a mnoge ne znaju ni kome treba da se obrate.

  Savremenim pristupom u rekonstrukciji dojke, zamenjene su dosadašnje metode. Hirurzi su nekada ove nedostatke nadomešćivali najpre okolnim tkivom, a kasnije takozvanim ekspanderima, proizvodima koji su se stavljali u tkivo da bi se koža raširila za umetanje implantata. Taj proces je, međutim, trajao mesecima.

  - Sada se uklanjanje kompletnog tkiva dojke i umetanje implantata može uraditi u istom zahvatu. Ovo važi samo za pacijentkinje kod kojih je neophodno odstraniti celu dojku. U slučaju da postoji tumor i da treba da se ukloni samo deo unutrašnjeg tkiva dojke, odnosno takozvana supkutana mastektomija, čeka se određeni period pre ugradnje implantata - objašnjava dr Piščević. - To je potrebno da bi se utvrdilo da li se bolest proširila ili metastazirala, da li žena treba da prima zračnu terapiju ili hemioterapiju. Tek kad se završi taj deo lečenja i kada budemo sigurni da je koža zdrava, ugrađujemo implantate.

  Pacijentkinja se otpušta kući nakon sedam dana od intervencije, posle deset dana vraća se normalnom životu, a nakon mesec može i da se bavi sportom.

  Supkutana mastektomija je operacija kojom se otklanja tkivo dojke, dok se koža i bradavica sa areolom sačuvaju. Međutim, doktor Branislav Piščević napominje da nakon supkutane mastektomije, žene koje planiraju trudnoću treba da znaju da je dojenje onemogućeno jer se tokom ovog zahvata vadi i mlečna žlezda.

  NAJRIZIČNIJA ČETVRTA DECENIJA

  * U periodu između 30. i 40. godine najčešće se javljaju tumori na dojci

  * Kod 40 odsto žena sa karcinomom dojke može da se uradi - kvadrantektomija, odnosno uklanjanje jednog dela sa zračnom terapijom

  * Kod 30 odsto se istovremeno uradi supkutana mastektomija i rekonstrukcija dojke, dok se samo kod 30 odsto žena operacija završi radikalnom mastektomijom.

  (Novosti)
   
 2. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  33.932
  Zahvala:
  18.353
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Redak simptom raka dojke za koji svaka žena mora da zna

  Kada govorimo o simptomima raka dojke mnogi će prvo pomisliti na grudvice na grudima, ali postoje neki koje možemo nehotice lako zanemariti. Jedna žena podelila je svoje iskustvo.

  [​IMG]

  Kler Vorner je primetila nešto neobično, a to nije bila grudvica već rupica ispod leve dojke. Obratila se lekaru i to samo zato što je tih dana čitala neki tekst u novinama o raku dojke, inače nikada ne bi ni pretpostavljala da to ima veze jedno sa drugim.

  Nakon pregleda ustanovljeno je da je to zaista bio rak sa kojim se izborila uz pomoć hemioterapije i radioterapije.

  Ona je potom podelila na Fejsbuku sliku kao upozorenje ostalim ženama.

  "Nisam ni sanjala da ću ikad u životu postaviti ovakav status i fotografiju na Fejsbuku. Ali, molim vas, pročitajte i još važnije, pogledajte. Ovo je slika moje leve dojke. Mala modrica je mesto biopsije. Rupica koja jedva da se vidi sa leve gornje strane je redak simptom raka dojke. Trepnite i nećete ga videti. Ja sam ga primetila zahvaljujući tekstu na koji sam naišla na Fejsbuku. Jedna sam od srećnica jer sam ga uhvatila u ranoj fazi i imam sve osnove da verujem da ću se izvući. Kvržica u mojoj dojci postoji iako je ne vidim i ne osećam. Ne osećam se loše. U suštini mi nije ništa osim što imam rupicu na grudima. Molim vas, dobro posmatrajte sebe i terajte svoje voljene da se pomno pregledaju. Ako sam ovom slikom pomogla samo jednoj osobi, moj cilj je ostvaren", napisala je u opisu fotografije.

  [​IMG]

  (Vestionline)
   
 3. crvendac_011

  crvendac_011 Always a lady Moderator

  Postova:
  33.932
  Zahvala:
  18.353
  Pol:
  Ženski
  Lokacija:
  Beograd
  Ultrazvučna biopsija sprečava odlazak pod nož

  U Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici primenjuju jedinstven pristup ispitivanju raka dojke

  [​IMG]

  POLOVINA operacija dojke usled manje ili više sumnjivih promena je suvišna. Isečak tkiva šalje se na analizu tek posle odlaska pod nož, a to bi moglo da se izbegne primenom radiološki vođene biopsije dojke.

  - Pod kontrolom ultrazvuka, mamografije ili magnetne rezonance može da se dođe do izmenjenog tkiva i njegovom analizom dobije pouzdan histopatološki nalaz koji potvrđuje ili negira maligne promene - kaže profesorka dr Dragana Đilas, radiolog Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici. - Na ovaj način utvrđuje se da li je operacija potrebna. I hirurg i pacijent znaju šta ih čeka, a shodno tome, ako dođe do operacije, mogu precizno da se naprave planovi za istovremenom ugradnjom silikonskih proteza ili samo poštednom operacijom dojke.

  Ovakav pristup se u Institutu za onkologiju Vojvodine primenjuje već 10 godina. Lekari koji su članovi tima za dijagnostiku i terapiju dojke su se edukovali u centrima u Nemačkoj, Švedskoj i SAD.

  - Ultrazvučno vođene biopsije su najkomfornije za pacijenta, kratko traju, a takođu su i najjeftinije, jer koštaju nešto više od 1.000 dinara - objašnjava profesorka Đilas. - To je razlog zašto se od svih radiološki vođenih biopsija, oko 85 odsto radi pomoću ultrazvuka.

  Ova metoda, kaže naša sagovornica, u 50 odsto slučajeva pokazuje da operacija nije potrebna, tako da je ušteda za zdravstveni sistem ogromna.

  Priliko ovog postupka pacijentu se daje lokalna lidokainska anestezija, ista kao kod stomatologa, a čitava procedura traje do 15 do 20 minuta, nakon čega pacijentkinje mogu neometano da se posvete svakodnevnim obavezama.

  (Novosti)
   

Preporučite stranicu