Poplave u regionu

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.691
Antić: Ugalj iz Rembasa za Moravu
Izvor: Tanjug
Svilajnac -- Stanje u termoelektrani Morava u Svilajncu je stabilno, uprkos pretnji od visokog vodostaja Velike Morave, izjavio je ministar enrgetike Aleksandar Antić.

52051814853777628d2329161171499_640x427.jpg

Foto: Tanjug
Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić najavio je da će od rudnika Rembas zatražiti veće isporuke uglja za tu termnoelektranu.

Antić je sinoć, prilikom obilaska termoelektarne u Svilajncu, ocenio da će uskoro biti određenih problema sa snabdevanjem ugljem sa kopa Kolubara i najavio da će tokom dana razgovarati za poslovodstvom rudnika uglja Rembas i da se zajedno sa Železnicama Srbije odatle pojača transport uglja za termoelektranu Morava u Svilajncu.

Iako je termoelektrana u Svilajncu manje snage (oko 125 megavata), ona se nalazi u centralnoj Srbiji i važna je za elektroenergetski sistem zemlje, istakao je Antić.

Priznajući da je prvi put u termoelektrani u Svilajncu, Antić je rekao da se na prvi pogled vidi da je odlično organizovan rad u njoj i da je "vodi snažna ženska ruka".

Vršilac dužnosti generalnog direktora EPS-a Aleksandar Obradović rekao je da su radnici i poslovodstvo termoelektrane Morava u Svilajncu uspeli da održe proizvodnju struje stabilnom u nenormalnim uslovima, a uz to su i pomagali gradjanstvu da se izbori sa poplavama, dok krizni štab nije preuzeo brigu o stanovništvu tog grada.

Direktor ogranka termoelektrane Morava u Svilajncu Marija Stevanović rekla je da je u prethodnih nekoliko dana ta termoelektrana imala problema sa visokim nivoom Velike Morave, čiji je vodostaj bio najveći u nedelju ujutro u 9 sati - 737 centimetara, što je bilo alarmantno, jer je istorijski najviši vodostaj iznosio 700 centimetara.

Na sreću, Morava je počela da opada i sada je oko 720 centimetara, rekla je Stevanovićeva.

U termoelektrani Morava zaposleni su na okupu već četiri dana neprekidno, zajedno sa rukovodstvom, i postrojenje radi punim kapacitetom, a sve to vreme reka Resava je bila potopila veći deo Svilajnca, rekla je Stevanovićeva.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.691
Obnovom zemlje do staža za penziju
Izvor: Tanjug
Beograd -- Guvernerka Tabaković objašnjava da javni radovi na obnovi zemlje od posledica poplava podrazumevaju i mogućnost plaćanja radnog staža i penzionog osiguranja.


1942435417537a1e51aba3c047774320_640x440.JPG
Jorgovanka Tabaković (Tanjug)
Radne akcije i javni radovi koji se pominju kao oblik angažovanja građana u obnovi zemlje ne podrazumevaju samo volontiranje, kaže guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, već i mogućnost plaćanja radnog staža i penzionog osiguranja.

Ukazujući da je prvi posao države nakon nesreće da obnovi infrastrukturu, a da je radna akcija, kao vid angažovanja, sintagma prihvatljiva kao sećanje na raniji entuzijazam u obnovi i izgradnji zemlje, Tabakovićeva kaže da bi građani sada isto tako mogli da se organizuju.



"Bilo bi dobro da napravimo nešto između radnih akcija i javnih radova koji su preko potrebni Srbiji", rekla je Tabakovićeva u razgovoru za Tanjug.

Upitana da li budžet Srbije može da podnese taj trošak, ona kaže da je budžet ranije podnosio mnoga iracionalna trošenja, a ovo, tvrdi, nije trošak već investicija.

"Ne bih da u ovom trenutku sabiram cifre iz svih afera, zbog kojih je trpeo budžet, a čiji su mnogi vinovnici iza rešetaka ili će to biti. Ima sredstava da se ovakve akcije podrže, jer sve što je ulaganje u izgradnju i posao nije trošak nego investiciona potrošnja, koja samo može da generiše neke nove i veće prihode u budžet", izričita je Tabakovićeva.

U ovoj zemlji, podvlači ona, ima dovoljno novca, samo je on loše raspoređen i "potpuno svesno do dolaska ove nove vlasti, nije bio dobro kontrolisan".

Govoreći o nesreći koja je zadesila Srbiju, guvernerka je istakla da je ponosna na jedinstvo mladih.

"Premijer Aleksandar Vučić je dao lični primer i pozvao omladinu, a oni su prepoznali iskrenost tog napora, kao i stav da nikad ne možete od drugog da očekujete nešto ako vi sami ne date sve od sebe. To ne može ostati bez rezultata", poručila je Tabakovićeva.

Kad je reč o šteti nanetoj poljoprivredi, ona je navela da postoje preliminarne procene centralne banke, kao i da je šteta velika, ali i da je uverena da to neće pogurati inflaciju iznad zacrtanog cilja.

"Ne samo da želim da budem optimistična, već želim da uverim građane da ne očekujem povećanje cena poljoprivrednih proizvoda. Kako trgovci iz uvoza nadomeštaju nedostatak domaće proizvodnje povrća i voća, na takav način će moći i država da reaguje u sezoni, jer ta proizvodnja jeste pretrpela gubitke", poručila je Tabakovićeva.

U ovom trenutku je, kako kaže, više od 40 odsto ukupnih voćnih zasada pretrpelo štetu. Zbog toga ćemo, smatra ona, osetiti posledice nedostatka voća u sezoni kada se domaćom proizvodnjom doprinosi najboljoj ponudi na pijaci.

Velike štete su, dodaje, u oblasti stočarstva, mnogo veće nego u oblasti poljoprivredne proizvodnje i voća, ali preciznijih podataka još nema.

Ona navodi da je jedna petina poljoprivrednih površina pogođena poplavama, oranice najmanje, ali je veliki broj plastenika koji se nalazio pored reka uništen. Cene ranog povrća iz plastenika su, prema njenim rečima, dobrim delom doprinosile snižavanju inflacije u sezoni kada nije bilo potrebe za uvozom.

Narodna banka Srbije će, kako kaže Tabakovićeva, svesrdno pomoći da se prevaziđe ova situacija, a prvo što može da uradi jeste da održi finansijsku stabilnost i ciljanu inflaciju u srednjem roku.


Značajna je, kako kaže, i odluka koju je NBS donela, a kojom se ukidaju sve naknade i provizije za otvaranje namenskih računa, dinarskih i deviznih, kao i na sve uplate namenjene za pomoć ugroženima u poplavama.

"Ovoga puta zaista nemamo nameru da apelujemo, već zahtevamo od banaka da se ponašaju na isti način prilikom otvaranja i uplata na namenske račune. Svaka zloupotreba sredstava je neoprostiva, a posebno kada siromašan pomaže onome ko je siromašniji od njega", ističe Tabakovićeva.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
06.07.2010
Poruka
30.267
Plaćaju kafu pozivom na humanitarni broj

N.N. - 20.05.2014 11:24

20140520112429_245534.jpg


KOZARSKA DUBICA - Ugostitelji su se sjetili originalnog načina da pruže pomoć ugroženima u poplavljenim područjima.

Tako je jedan od njih u Kozarskoj Dubici stavio obavještenje da se u kafeu "Zebrano" kafa može platiti pozivom na
humanitarni broj 1458.

Kako nam javljaju čitaoci, ista praksa je zaživjela i u pojedinim lokalima u Banjaluci, naprimjer u "Staroj adi", 078, "Intermezzu", "Juicy baru", "Barceloni"...
 
Poslednja izmena:
Učlanjen(a)
12.04.2014
Poruka
140
Ponovo u etru: Radio amateri ulaze u Štab
Autor: mondo.rs

Radio amateri, čija je "veza" bila od velike pomoći prilikom evakuacije poplaveljnih naselja, od danas bi trebalo da budu deo Štaba za vanredne situacije, najavljuje Živojin Žika Petrović.

20.05.2014. | 07:30



on-air-GG-1.jpg
Foto: Ilustracija Guliver/Getty Images/Thinkstock
Posle bure na društvenim mrežama zbog iznenadnog "nestanka" radio amatera sa linka sa live-streamom i sumnji u zvaničnu verziju da su "ustupili vezu Gorskoj službi spasa", MONDO donosi dobru vest – radiovezisti se vraćaju i to na velika vrata.
"Po prvi put u devet decenija dugoj istoriji radioamaterizma u Srbiji postaćemo deo sistema za spasavanje jer bi trebalo da se u toku dana i formalno uključimo u rad Štab za vanredne situacije", kaže prvi čovek radio amatera Srbije Živojin Žika Petrović.

On za MONDO pojašnjava jučerašnji kontroverzni događaj oko "nestanka" radioamatera iz dela etra koji može da čuje i šira javnost.

"Tačno je da smo dali našu vezu bratskoj službi Gorskoj službi spasa. Sa njima smo proteklih pet dana blisko sarađivali kao njihov kanal komunikacije a kada se Štab za vanredne situacije premestio u zatvoreni Obrenovac, mi tamo nismo imali pristup i predali smo tu vezu GSS. Sada će se to promeniti i vratiti na staro", kaže Petrović, koji je dobio dopis iz Uprave za veze MUP-a da se ubrzano radi na njihovom uključivanju u rad Štaba.

Petrović objašnjava da radioamateri nisu "nestali iz etra" već samo sa live strima (koji i nije njihov već su ga omogućili "radioammetrima naklonjeni ljudi"), jer su njihovi uobičajeni kanali funkcionisali i u Šapcu, i na Novom Beogradu, Novom Sadu... i gdegod je bilo potrebno da budu u pripravnosti zbog poplava.



Kod:
http://www.ustream.tv/channel/r1-avala
Nisam siguran da su ovo oni, ima puno praznog hoda, baš duge pauze, kada se javljaju ne koriste imena kao prije par dana. Od preko 2000 slušalaca prije par dana sada je na streamu oko 200. :confused:
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.691
Borba sa poplavama - Iz minuta u minut
1160923459537ae4785ebd0397286273_v4%20big.jpg

Nasip kod Drenovca (Tanjug)
14:50 - Svi dolazni pozivi građana na brojeve telefona koji su namenjeni za poplave, ubuduće će biti bezuslovno identifikovani i registrovani zbog sve većih zloupotreba, saopšteno je danas iz MUP-a.

Svaka zloupotreba će u skladu sa zakonom biti sankcionisana.

14:21 - Javno preduzeće Putevi Srbije objavilo je spiskove deonica puteva na kojima je normalizovan saobraćaj i onih na kojima je saobraćaj obustavljen ili izmenjen zbog katastrofalnih poplava.

Spisak je dostupan na internet sajtu www.putevi-srbije.rs Obaveštenja o putevima dostupna su u odeljku sajta "News".

14.10 - Nova klizišta pogoršavaju iz dana u dan sve težu katastrofu na području opštine Bajina Bašta, rekao je Tanjugu predsednik ove opštine Radomir Filipović.

14.01 - Regionani put Markovac-Svilajnac, koji Svilajnac povezuje sa autoputem Bograd-Niš, ponovo je otvoren za saobraćaj i za sva vozila. Prohodni su i svi alternativni putevi prema Svilajncu, saopstila je danas Informativna služba skupštine opštine Svilajnac.

13.55 - Na poplavljenim područjima opštine Šabac danas oko 12.30 sati situacija je stabilna, a radi se na dodatnom utvrđivanju nasipa reke Save, rekao je zamenik načelnika Kriznog štaba Boban Virmančević i naglasio da je nastavljena evakuacija ljudi i stoke iz okolnih sela koja su najugroženija.

13.53 - Gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić izjavio je danas da je situacija u tom gradu stabilna i da se sprovode aktivnosti na ispumpavanju vode iz naselja gde se ona nije povukla.

"Trenutno radimo dezinfekciju terena, ugrožene stanovnike snabdevamo vodom i hranom, pomoć u namirnicama stiže sa svih strana i ona će biti podeljena ugroženima", naveo je on u izjavi Tanjugu.

13.42 - Vojska Srbije evakuisala je tokom prethodnog dana 1.251 osobu od kojih je 71 evakuisana vazdušnim putem, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13.15 - Gorska služba spasavanja saopštila da je prepodne uputila svoju ronilačku ekipu u Požarevac i da je ta ekipa je upućena na poziv Sektora za vanredne situacije.

13.12 - Prema izveštaju stručnih službi, Dunav je danas dostigao nivo od 678 centimetara, a očekuje se da će sutra vodostaj dostići kotu vanredne odbrane od poplava. Stanovnicima Ribarskog naselja Metalor i vikend naselja Orešac je naloženo da se hitno evakuišu, s obzirom da je to područje u koritu reke Dunav i da nije branjeno.

13.01 - Gradonačelnik Beograda Siniša Mali izjavio da se trenutno radi procena štete izazvane poplavama u Grockoj i Lazarevcu, da se još ne radi za Obrenovac, ali da se ukupno meri u desetinama miliona evra.

12.54 - Načelnik čačanske gradske uprave za inspekcijski nadzor Milovan Erić rekao je danas da su nadležne službe prikupile 1.344 uginule životinje stradale u poplavama i da je njihova vrednost bila oko dva miliona dinara.

12.39 - Krizni štab Grada Šapca pozvao je danas 300 građana da se dobrovoljno prijave radi nadzora i održanja nasipa kod sela Drenovac. Kako je ocenjeno na sednici Kriznog štaba, situacija u Šapcu nije alarmanta, ali je kontrola nasipa neophodna.

12.15 - Opštinski štab za vanredne situacije u Sremskoj Mitrovici apelovao je danas na evakuisane žitelje tog grada da se samoinicijativno ne vraćaju u svoje kuće i stanove. Iz štaba poručuju da opasnost od poplava nije prošla i da je na snazi i dalje odluka o preventivnoj evakuaciji.

12.03 - U prihvatnim centrima u Beogradu smeštena 4.971 osoba iz poplavljenih područja. U Beogradskoj areni trenutno je 466 lica, a još ih pristiže. Trijažu je prošlo 14.600, a sada se traži i oni građani koji su smešteni kod rođaka i prijatelja kako bi i oni dobili pomoć.

12.00 - Put Belanovica-Darosava-Venčane otvoren je za saobraćaj, saopštilo je JP Putevi Srbije. Deonica tog državnog puta ponovo je prohodna za saobraćaj za putnička vozila do 3,5 tona.

11.57 - Železnice Srbije su saopštile da su osposobile za saobraćaj prugu izmedju Svilajnca i Markovca kojom se doprema ugalj do termoelektrana. Tokom prepodneva tom prugom su dve prve železničke kompozicije prevezle ugalj iz rudnika "Rembas" do termolektrane "Morava" u Svilajncu.

11.28 - Reke Sava i Dunav su u porastu, ali Lučka kapetanija Beograd još nije dala predlog za obustavu plovidbe na ove dve reke, kaže šef Lučke kapetanije Vidoje Bajić.

11.16 - Vodostaj Velike Morave kroz Pomoravlje opada. Situacija je daleko bolja nego juče, a kod Termoelektrane 'Morava' u Svilajncu, kojoj je juče bio ugrožen rad, jutros je 40 centimetara niži nego juče a i dalje opada, rekao je načelnik Odeljenja za vanredne sitauacije MUP Srbije za Pomoravski okrug Goran Kušić Tanjugu.

11.10 - Vlada Srbije usvojila predlog premijera Aleksandra Vučića da se u Srbiji, zbog broja stradalih u poplavama, proglasi trodnevna žalost 21, 22. i 23 maja.

10.55 - Premijer Vučić na sednici Vlade izjavio da, iako izgleda da se situacija s poplavama smiruje, problem i dalje postoji zbog leđnih voda i natopljenih bedema. Sve mere koje su moguće, prema njegovim rečima, preduzete su i oko spasavanja TENT-a A, koji je okružen vodom sa svih strana, takođe i od leđnih voda. „Napravili smo tu pravo ostrvo“, istakao je Aleksandar Vučić.

„Po razmerama katastrofe i materijalnoj šteti videćete da smo mi desetorostruko snažnije bili pogođeni od svih u regionu, a nadam se da se po žrtvama to neće videti. To govori da smo uradili veliki posao“, rekao je premijer.

Govoreći o Obrenovcu, koji je od petka najkritičnije mesto, Vučić je rekao da je danas nešto plići nivo vode i da su ronioci krenuli da provere ima li žrtva po prizemnim spratovima.

„Ukupan broj žrtava u Obrenovcu je 14, obdukcija se radi. Pola je preminulih, a pola utopljenih. Rezultati će biti predočeni za svako lice“, rekao je Vučić.

10:47 - Trenutno u Srbiji ne radi 155 osnovnih i srednjih škola.

10:29 - Ministarstvo poljoprivrede upozorilo je poljoprivrednike da ne ubiraju plodove s njiva i iz bašti iz kojih se voda povlači, i da ih ne koriste ih za ishranu.

10.19 - Vodostaj reke Save kod Sremske Mitrovice opada i danas iznosi 791 santimetar, ali voda "iz zaleđa", koja dolazi iz Hrvatske, i dalje ugrožava naselja uz granicu, saopštilo je Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine.

10:15 - Zbog trenutne situacije još uvek nemoguće procenjivati štetu nastalu kao posledicu poplava koja su zadesile Srbiju, ali da su u toku pripremni koraci. Namera je da svaka procena štete i svaka nadoknada koja se da bude javna.

10.07 - Spasilačke ekipe Gorske službe za spasavanje Srbije su i tokom ove noći evakuisale ugroženo stanovništvo iz Obrenovca. Nakon jučerašnje objavljene naredbe za hitnu i potpunu evakuaciju Obrenovca, poslate su dodatne ekipe iz Beograda. Spasioci GSS Srbije ostaju na terenu, dok svi stanovnici ne budu na sigurnom, navedeno je u saopštenju Gorske službe.

09.59 - Radio-amateri, koji su bili od velike pomoći prilikom evakuacije poplaveljnih naselja, od danas bi trebalo da budu deo Štaba za vanredne situacije, piše Mondo.

09.40 - Nivo reke Save kod Šapca i dalje opada, a njen vodostaj jutros je 628 santimetara, što je skoro 40 centimetara manje od rekorda zabeleženog prošlog vikenda. U kriznom štabu Šapca navode da tokom noći na bedemima nije bilo problema, ali da opasnost za grad još nije prošla.

09.35 - Na regionalnom putu Sremska Mitrovica - Bogatić je normalizovan saobraćaj, saopštili su danas Putevi Srbije.

09.30 - Predsednica austrijskog parlamenta Barbara Pramer pokrenula je danas akciju prikupljanja pomoći za žrtve poplava na Balkanu.

09.00 - Skupština Srbije odlučila je da izdvoji 100 miliona dinara iz svog budžeta kao pomoć nastradalima u poplavama koje su zadesile Srbiju, izjavila je danas predsednica parlamenta Maja Gojković.

08.45 - Ministarstvo odbrane pozvalo je vojne obveznike koji ćele da pomognu da se jave centrima Ministarstva odbrane po mestu prebivališšta.

08.30 - Ivana Rodić iz Instituta za transfuziju krvi izjavila je danas da su raspoložive rezerve dragocene tečnosti stabilne i da ima svih krvnih grupa.

08.00 - MUP: Sa područja ugroženih poplavama do sada evakuisane 30.873 osobe, od čega je sa područja Obrenovca evakuisano 13.603 ljudi. Najteža situacija je u Obrenovcu, Krupnju, Sremskoj Rači i Jameni, navodi se u izveštaju.

Kada je reč o Kostolcu nijedan objekat kopova i elektrana u termoelektrani Kostolac i Teko „B“ Drmno nije poplavljen, a vodostaj Mlave je u blagom opadanju.

07.47 - Na Dunavu kod Bezdana, Novog Sada i Slankamena vodostaji će dostići granicu redovne odbrane od poplava od danas do srede, 21. maja, saopštio RHMZ.

07.18 - Noć u Šapcu protekla je mirno, ali opasnost od probijanja nasipa još postoji. Nivo Save u opadanju. Ojačavaju se bedemi i uz Savu u šidskim selima Morović i Višnjićevo, odakle je stanovništvo preventivno evakuisano. Pomoravlje se polako oporavlja, javlja RTS.

07.08- Očekuje se druga faza evakuacije meštana Morovića.

06.04 - Stiže pomoć Japana i OEBS, spasioci iz Danske, Nemačke i Slovačke

05.46 - Vodostaj u Hrvatskoj opada

05.17 - 33 kamiona sa peskom dopremljena u Morović i Višnjićevo

05.01 - Antić: TE Morava punom parom, ugalj iz Resave

04.30 - Sednica Vlade Srbije posvećena poplavama zakazana za 10.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.691
Nema povratka u Obrenovac do daljeg
Izvor: Beta
Beograd -- Predsednik Skupštine Beograda Nikola Nikodijević rekao je da će Obrenovac biti zatvoren za povratak svih stanovnika dok se ne završi asanacija terena.


225521729537b523fde594317084979_orig.jpg
Foto: Beta/AP
"Ukoliko ostane 5.000 ljudi u Obrenovcu, to znači da na 5.000 punktova treba dostavljati hranu i vodu na 12 sati", rekao je Nikodijević, a objavljeno je na nalogu na Tviteru beogradske uprave.

Prema njegovim rečima, potrebni su konzervirana hrana i sredstva za higijenu.

"Svu pomoć treba dostavljati u jedan centar, halu tri na Sajmu, odakle će se dalje otpremati", rekao je Nikodijević.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.691
Dunav raste, evakuacija kod SD
Izvor: B92
Vlada proglasila trodnevnu žalost. Do jutros evakuisana 30.873 čoveka. Nasipima se brane sela pored Šida. U Šapcu stabilno. Zvanično 21 žrtva, 14 iz Obrenovca.

34061697537ae45b4989f118368264_640x427.jpg

Tanjug
Evakuacija u Obrenovcu trajala je i tokom noći i jutra. Evakuisan je 1.251 čovek.

Kako jutros javljaju reporteri, stanje kod Šapca je jutros stabilnije nego prethodnog dana, ali je i dalje je ozbiljno. Sava je u opadanju. U Kostolcu pod kontrolom stvari drže i specijalni timovi iz inostranstva, a kod Šida se evakuišu neka mesta i prave nasipi.

Situacija je danima teška i u Smederevskoj Palanci, Ljigu, Krupnju, Paraćinu, Svilajncu, Bajinoj Bašti, Malom Zvorniku... Njima je potrebna hitna pomoć, mnogi nemaju vodu, struju, sredstva za higijenu. Prete i klizišta, pa su potrebni mehanizacija, gorivo, materijal.

Teška situacija je i u Skeli, nadomak Beograda. Meštani kažu da im do sada nije stigla nikakva pomoć i da se sami bore sa poplavama, zbog čega im ponestaje snage.

Najvažnije vesti:
874023050537ae463e96c7757539234_v4%20big.jpg

S. Palanka (Tanjug)
  • Vlada proglasila trodnevnu žalost 21, 22. i 23. maja.
  • Broj žrtava raste. Zvanično je saopšteno da ima 21 mrtav - 14 u Obrenovcu, 2 u Krupnju, 5 u ostatku Srbije.
  • Obrenovac: Popustio nasip, juče naložena hitna evakuacija. Marić kaže da nema razloga za paniku. Ulaza nema do daljeg.
  • Šabac: Situacija ozbiljna, ali stabilna. Probijeni nasip saniran.
  • Kostolac: Voda se izliva, ali je termoelektrana zasad sigurna, na terenu specijalci Francuske, Češke, Nemačke.
  • Šid: Sava ozbiljno preti. Juče naređena preventivna evakuacija Morovića i Višnjićeva. Stigla 33 kamiona peska, velikim delom iz Novog Sada.
  • Prihvatni centri dobro snabdeveni, spisak potrebnog ovde.
  • Pomoć neophodna: Smederevska Palanka, Krupanj, Svilajnac, Paraćin, Bajina Bašta, Mali Zvornik.
  • Crveni krst objavio prve spiskove evidentiranih. Internet-zajednica formira spisak nestalih.
  • MUP: Potrebni džakovi. Prihvat Omladinskih brigada broj 31, NBGD.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.691
U Bajinoj Bašti sve gore
Izvor: Tanjug
Bajina Bašta -- Nova klizišta pogoršavaju iz dana u dan sve težu katastrofu na području opštine Bajina Bašta, rekao je predsednik ove opštine Radomir Filipović.

301883198537b476377caf157897544_368x489.jpg
Tanjug, arhiva
"U celoj opštini nema nijedan ispravan putni pravac. Kompletna putna infrastruktura uništena je u selima Rogačica, Crvica, Ovčinja, Gvozdac, Dub, Kostojevići i dalje prema Bačevcima i Debelom brdu”, kaže Filipović.

U opštini Bajina Bašta evakuisano je oko 500 ljudi koji su smešteni kod rođaka, a mnogim selima hrana i voda dopremaju se peške, kaže Filipović.

On ističe da se stabilizuje vodosnabdevanje i snabdevanje elektručnom energijom, jer su od 111 uništenih trafostanica, trenutno u pogonu 109.

Šteta koju su poplave I klizišta napravile u Bajinoj Bašti još nije procenjena. “Trebaće nam mnogo novca, jer je situacija katastrofalna. Preko pet opštinskih budžeta sigurno, zato smo otvorili dinarski i devizni račun za uplate za sanaciju štete”, ističe Filipović.

U Bajinu Baštu stiže svakodnevno pomoć iz gradova i opština zapadne Srbije,a po rečima Filipovića, nedostaju im nafta, mašine i građevinski materijal.
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.691
Trstenik još dugo bez vode za piće
Izvor: Tanjug
Trstenik -- Trstenik je nakon pet dana tek prethodne noći dobio samo tehničku vodu, dok nije izvesno kada će pijaća voda biti puštena, saopšteno je iz opštine Trstenik.

10642993775378af232a2d3858840225_orig.jpg
Foto: sxc.hu (Ilustracija)
"Što se tiče pijaće vode, pitanje je kada će moći da se osposobi cevovod, zato što su tri trstenička izvorišta, tri akumulaciona jezera i crpne stanice potpuno poplavljeni i uništeni i moraće da se ponovo izgrade", kaže predsednik opštine Trstenik Miroslav Aleksić, a navodi se u saopštenju.

Od Trstenika su, kako se navodi u saopštenju, odsečena sela Planinica i Globoder i već šesti dan starima i bolesnima se lekovi dostavljaju preko šumskih puteva, dok se još ne nazire kada će do njih put biti prohodan.

"Put prema Planinici u dužini od pet kilometara je na 11 mesta u prekidu od 70-100 metara i teška mehanizacija je treći dan na terenu i pokušavaju da saniraju put. Na tom pravcu javila su se i dva odrona koja prave dodatni problem", rekao je Aleksić.

On je dodao i da prioritet u naredna dva dana jeste probijanje puta do Planinice i Lobodera, gde je oko 70 domaćinstava i 250 ljudi odsečeno od grada.

"Tamo je sva teška mehanizacija i danas će se tamo raditi na probijanju puta", kaže Aleksić.

U naselju Grabovac ugroženo je oko 300 domaćinstava, a nadležne službe opštinske uprave krenule su danas u popisivanje poplavljenih stambenih objekata, radi dezinfekcije koju će vršiti Zavod za javno zdravlje.

Kako se navodi u saopštenju, ogromne količine mulja koje je Ljubostinjska reka nanela u kuće meštana Grabovca i ribničkih Salaša predstavljaju potencijalnu opasnost po njihovo zdravlje.

Epidemiolog dr Dušanka Marinković kazala je da u Grabovcu preti najveća opasnost od crevnih zaraznih bolesti i virusnog hepatita.

"Simptomi crevnih zaraznih bolesti manifestuju se dan ili dva nakon zaraze, dok virusni hepatit ima duži period inkubacije i manifestuje se nakon 30 do 45 dana", kaže dr Marinković.

Oštećene objekte je potrebno prvo očistiti, ispirati deterdžentom i vodom, zatim ih prosušiti i nakon toga dezinfikovati.

Zaposleni u Institutu za javno zdravlje radiće, kako se dodaje, dezinfekciju u objektima, dok će za spoljašnju dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju biti zadužene nadležne službe u opštini Trstenik.
 
Natrag
Top