Poplave u regionu

MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.691
Evakuacija dela Mitrovice, Sava na koti 859 (BLOG UŽIVO)
255x160_60062-Slicica.jpg

Opštinski štab za vantredne situacije u Sremskoj Mitrovici doneo je danas odluku o proglašenju preventivne evakuacije stanovništva iz pojedinih ulica u opštini i obližnjem mestu Laćarak.


Nasipi na Savi se brane u dužini od 120 kilometara, a Sava je na području Sremske Mitrovice dostigla vodostaj od 859 centimetara.

Komandant Pokrajinskog štaba Goran Ješić naveo je ranije danas da su u toku noći nasipi ojačani za još 400.000 džakova i da je pojačana odbrambena linija od Save do mesta Laćarak.

"Nezahvalno je davati bilo kakve prognoze, jer sve zavisi od vodostaja, od vetra i od talasa. Ali, malo dozu optimizma uliva činjenica da je u poslednjih sat vremena vodostaj Save porastao za samo jedan centimetar, a prethodno je rastao za tri do tri i po centimetra na sat", rekao je Ješić.

mitrovica%281%29.jpg


Dodao je da je na terenu u Sremskoj Mitrovici kompletna vojvođanska vodoprivreda, sa kompletnom mehanizacijom i ljudstvom i naveo da je lokalna samouprava takođe odlično organizovala krizni štab i odbranu.

"Već tri dana dana ovde rade profesionalnci, pojačani dobrovoljcima iz Sremske Mitrovice, tako da nam nije potrebna pomoć u ljudstvu", kazao je Ješić i dodao da su sinoć u pomoć pritekla u dva autobusa iz Beograda, koji su prethodno bili u Šapcu.

Tan2014-5-17_10425749_10.jpg


Šabac bezbedan dočekuje vodeni talas

Šabac je, prema procenama kriznog štaba, nakon ojačavanja utvrde na obalama spreman za najviši vodeni talas u istoriji tog grada koji se očekuje da će sutra stići Savom.

Trenutni vodostaj u tom gradu je 643 centimetara a Sava raste prosečno tri centimetra na čas.

Nasip na teritoriji koju pokriva grad Šabac dugačak je oko 30 kilometara a ojačan je tokom noći učešćem dobrovoljaca tog grada, iz Beograda i drugih gradova.

U kriznom štabu naglašavaju da je novi odbrambeni zid od džakova sa peskom urađen za nivo reke do 730 centimetara.

Načelnik Genralštaba Vojske srbije Ljubiša Diković, koji vodi akciju odbrane grada, jutros je zahvalio dobrovoljcima i rekao da pomoć te vrste više nije potrebna.

Zbog poplava u okolnim selim, koje su izazvali bujični tokovi i izlivanje rečica Dobrave i Dumače, evakuisano je oko 700 građana a zbog pojave podzemnih voda iseljeno je oko 200 stanovnika prigradskog naselja Majur. U tom naselju evakuacija i dalje traje.

Podzmene vode izible su i kod Savskog mosta na prilaznom putu ka tom mostu, gde se trenutno radi na ojačavanju i postavljanju džakova sa peskom.

Tan2014-5-17_114325754_0.jpg




Izvor: Novi Magazin
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.691
PARAĆIN TRAŽI HITNU POMOĆ: Nemamo vodu i hranu! (FOTO)
Poplavom je zahvaćeno područje u gradu na kome živi oko 15.000 stanovnika, a isti problem ima i oko 6.500 meštana okolnih sela



Foto: Telegraf
Paracin-katastrofa-centar-grada.jpg

Opština Paraćin suočava se sa katastrofalnim poplavama. Meštani nemaju pijaću vodu, a cela opština je pod vodom. Telefonske linije, kao i internet ne rade, a potrebna je ćebad, vreće i podmetači za spavanje, cisterne sa vodom i hrana.


Posledice ovih poplava su dramatičnije od poslednjih poplava, koje su ovo područje zahvatile 1968. godine.
Sa poplavom se suočava skoro polovina cele teritorije ove opštine.

Paracin-3.jpg

Foto: Telegraf

- Područje zahvaćeno poplavom u samom gradu obuhvata područje gde živi 15.000 stanovnika, što je oko 60 odsto od ukupnog broja stanovnika u gradu, kao i prostor seoskih mesnih zajednica na kome živi oko 6.500 stanovnika. Jedinice Vojske Srbije pri Sektoru za vanredne situacije tokom cele noći izvlačile su ljude iz poplavljenih kuća i sa krovova, a ta akcija još uvek traje. Poplavljena područja nemaju struju ni vodu. Cela opština nema fiksne i internet veze. U katastrofi smo – navodi predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

Paracin-grad-poplavljen.jpg

Foto: Telegraf

Zbog zamućenja izvorišta Sveta Petka u Izvoru i nestanka električne energije, voda iz gradskog vodovoda je samo za tehničku uporebu. Obezbeđuju se cisterne za pijaću vodu.

Paracin-2.jpg

Foto: Telegraf

Preko 100 ljudi do sada je spašeno smešteno u hali sportova Sportsko-rekreacionog centra “7. juli”. Zbog prekida svih veza uključujući i mobilnu telefoniju, nije bila moguća gotovo nikakva komunikacija sa spoljnim svetom.

Paracin-u-centru-sve-poplavljeno.jpg

Foto: Telegraf

U ovom trenutku spasavanje očekuje više stotina građana, a mnogi su praktično ostali bez krova nad glavom.

Paracin-1.jpg

Foto: Telegraf

- Potrebna nam je pomoć u hrani, cisternama za vodu, sredstvima za higijenu, pumpama za izbacivanje vode. Neophodna nam je ćebad, vreće i podmetači za spavanje – apeluju iz Paraćina.


opet hvala kolega famous774
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
14.11.2009
Poruka
17.762
Kompanije se odazvale: Pomoć stiže
Beograd -- Brojne kompanije, organizacije, i pojedinci nastavljaju da šalju pomoć svojim donacijima ugroženim ljudima od poplava. Predrag Marić: Rasporedićemo pomoć.

919215495375f5b4950db724349414_640x426.jpg

Foto: Tanjug

Načelnik Uprave za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić zahvalio se velikom broju kompanija koje učestvuju u pružanju pomoći i istakao da će se u toku dana organizovati na način da pomoć od preduzeća i privrednih društava stigne tamo gde je najpotrebnija.

Marić je rekao da, prema informacijama koje ima od nadležnih, neće biti restrikcija. Takođe je dodao da građani ne prave paniku, da je situacija stabilna, i da nema potreba za gomilanjem namirnica i sličnim.

Ministar privrede Dušan Vujović apelovao na sva preduzeća i preduzetnike da pomognu ugroženom stanovništvu sa poplavljenih područja Srbije

NIS donirao gorivo, ali i vodu, pumpe...
Povodom pružanja pomoći ugroženim opštinama u poplavljenim područjima, NIS je danas Crvenom krstu Novi Sad donirao 20.000 litara flaširane vode, proizvedene u kompanijskom pogonu za proizvodnju vode "Jazak", kao i 40.000 litara vode koja je direktno upućena stanovništvu u ugroženim područjima u Srbiji. Tokom jučerašnjeg dana, NIS je isporučio10.000 litara vode "Jazak" opštini Irig.

U NIS-u je formiran štab za vanredne situacije koji u koordinaciji sa Crvenim krstom Novi Sad, republičkim i opštinskim sektorima za vanrednu situaciju aktivno, već treći dan zaredom učestvuje u pružanju pomoći stanovnicima sa ugroženih područja.

Kompanija je u protekla tri dana donirala najugroženijim opštinama preko 900.000 litara goriva, od kojih je najveći deo evro dizela, kao i 300.000 litara avio goriva. Danas su krenule isporuke goriva Vojsci Srbije, MUP-u Obrenovac, Jugoslovenskom rečnom brodarstvu.

Osim pomoći u gorivu i vodi, NIS na zahtev Sektora za vanredne situacije šalje pumpe za ispumpavanje vode. Dve pumpe i obučeni vatrogasci iz NIS-a već su stigli u Smederevsku Palanku.

SIMPO isporučio 450 dušeka
SIMPO ad obezbedio je 450 dušeka za ugrožene od poplava u Srbiji, koje je isporučio nadležnim službama još prvog dana ove prirodne katastrofe.

SIMPO je štabu za vanredne situacije ponudio i stavio na raspolaganje i 100 ležaja, 500 dečjih dušeka i 1.000 dečjih krevetića, koje će isporučiti odmah po zahtevu i rasporedu nadležnih službi.

Victoria Group izdvojila 10 miliona dinara
Kompanija Victoria Group izdvojila je 10 miliona dinara za pomoć Vladi Republike Srbije u otklanjanju posledica poplava i pomoć najugroženijim sugrađanima, pogođenim elementarnom nepogodom koja je zadesila Srbiju u protekla tri dana.

Kompanija je ujedno pozvala i preko 1700 svojih zaposlenih, da prema svojim mogućnostima pokažu solidarnost sa najugroženijim sugrađanima i uključe se u akciju prikupljanja pomoći – hrane, vode, odeće, ćebadi i drugih potrepština za stanovnike sa područja koja su najviše pogođena poplavama.


Imlek donirao 5 tona mleka u prahu
Kompanija Imlek jutros je u centralnu apoteku KCS poslala između ostalog i pet tona mleka u prahu kao humanitarnu pomoć.

Od pet tona mleka u prahu moze da se napravi 50.000 litara mleka neophodnih za sve ugrožene u velikim poplavama koje su zadesile Srbiju, navodi se saopštenju kompanije. Imlek podseća se kao drustveno odgovorna kompanija odazvala svim apelima nadležnih državnih organa.

Tigar šalje još čizama, apeluje na trgovce
Na zahtev Štaba za vanredne situacije u Beogradu, kompanija "Tigar" je u toku prošle noći isporučila dodatnih 600 pari čizama koje su već jutros dopremljene Štabu za vanredne situacije u Šapcu i apelovao na trgovce da ne podižu cene iz Tigrovog asortimana u prodavnicama.


Swisslion Takovo donirao robu od 5.000.000 RSD
5267139553775367d9818781971598_orig.jpg

Foto: Tanjug
Kompanija Swisslion Takovo pruža pomoć ugroženom stanovništvu od poplava. Pomoć je u vidu robe, u vrednosti od 5.000.000 dinara. Radi se o dečijoj hrani, gotovim jelima, mleku u prahu, sokovima i ostalim proizvodima koje će se donirati u prihvatnim centrima u Beogradu.

Delez spremio 8 tona hrane
Kompanija Deleze Srbija pripremila je oko 8 tona hrane i vode za pomoć stanovništvu poplavom ugroženih delova Srbije. Kompanija Delez Srbija je u stalnoj komunikaciji sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije, kojima posredstvom svojih Tempo Centara i Maxi supermarketa donira robu prema njihovoj evidenciji potreba.

Tokom prethodne nedelje do danas Delez Srbija je u ova područja usmerila 3,5 tona namirnica preko Banke hrane.

Osim pomoći najugroženijim područjima, Delez Srbija će nastojati redovno isporučuje robu u svojih 380 prodajnih objekata u oko 60 mesta širom Srbije.

Nelt CO isporučuje 10 hiljada pelena
Iz kompanije Nelt Co navode da su u saradnji sa svojim principalom, kompanijom Procter & Gamble, započeli doniranje sredstava za higijenu sa isporučenih 10 hiljada pelena.

Delta donirala milion dinara za otklanjanje posledica poplava
Delta Holding je danas uplatio 1.000.000 dinara na namenski račun Vlade Srbije za otklanjanje posledica poplava koje su zadesile našu zemlju.

Privredna komora Srbije i Ministarstvo privrede pozvali su sva privredna društva da se uključe u akciju prikupljanja pomoći ugroženom stanovništvu sa poplavljenih područja Srbije. Ovaj apel mobilisao je kompanije i preduzetnike da svako u svom domenu pomogne u skladu sa mogućnostima kojima raspolaže, a kako su danas saopštili iz PKS, broj preduzeća koja uplaćuju sredstva i nude svoje proizvode i usluge postradalima neprestano se povećava.


Izvor: B92
 
Član
Učlanjen(a)
25.03.2010
Poruka
224
HITNO

čovek u potkrovlju u Obrenovcu, voda je došla do prvog sprata ,čovek nema ništa kod sebe i ima malo baterije u telefonu, MOLIM NADLEŽNE DA POMOGNUObrenovac, Svetog Save 10v iza škole Posavski Partizani – HITNO! Stariji čovek 65 godina u potkrovlju kontakt telefon 060 5152157 Dragan Premović poslao njegov sin koj je u Španiji @Srdjan Premovic

izvor: Srbija danas
 
Poslednja izmena od urednika:
Učlanjen(a)
12.04.2014
Poruka
140
Humanost na djelu
Crna Gora se organizuje: Prikuplja se pomoć, dobrovoljci kreću za Srbiju
Crveni krst Crne Gore otvorio je žiro račun za pomoć stanovnicima kod Hipotekarne banke, a mobilni operateri SMS donatorsku liniju

crna-gora-se-organizuje-prikuplja-se-pomoc-dobrovoljci-krecu-srbiju-slika-385447.jpg

Javilo se oko 600 dobrovoljaca (Foto: Zoran Đurić)
Oko 200 dobrovoljaca iz cijele Crne Gore sa četiri autobusa je krenulo ka Srbiji, kako bi pomogli ugroženima od poplava.

Kako je rečeno "Vijestima", javilo se oko 600 dobrovoljaca koji su htjeli da idu i da pomognu, ali nije bilo vremena da se organizuje prevoz za toliko ljudi.

Autobus sa pedesetak dobrovoljaca iz Tivta krenuo je jutros za Podgoricu gdje će se sa dobrovoljcima iz glavnog grada, Nikšića i Bara otići za Srbiju kako bi se priključili akciji pružanja pomoći poplavljenim područjima u Srbiji.




Slanje dobrovoljaca organizovalo je Bratstvo pravoslavne omladine Crne Gore, a oni su sa sobom odnbijeli i najneophodniju pomoć stradalom stanovništvu u vidu pijaće vode, hrane i ćebadi.




Foto: Zoran Đurić
“Idemo za Beograd i Obrenovac da se stavimo na raspolaganje tamošnjem štabu za vanredne situacije.” – kazao je je na odlasku dobrovoljaca iz Tvtta, predsjednik Bratstva pravoslavne omladine, otac Miajlo Backović.




Foto: Zoran Đurić
Akciju prikupljanja pomoći ugroženim područjima u Srbiji pokrenula je i Opština Tivat koja je u stalnom kontaktu sa gradovima-pobratimima u toj državi – Novim Sadom, Sremskim Karlovcima i Ubom sa kojim je upravo ovih dana trebalo da bude potpisana povelja o bratimljenju. U sve se uključio i sada već bivši gradonačelnik Tivta Dragan Kankaraš koji je u proteklom periodu i najviše saradjivao sa rukovodiocima gradova-pobratiima u Srbiji.

Prema Kankaraševim riječima, ponuđena je pomoć Tivta u ljudstvu i opremi, ali ona za sada nije neophodna, već se traži pomoć u pijaćoj vodi, hrani i novcu. U Novom Sadu za sada nemaju problem sa poplavama dok se u Sremskim Karlovcima suočavaju sa klizištima, a tokom dana se očekuje da iz opštine Ub, koja je najugroženija, Tivćanima saopšte što im je najneophodnije.

Građani Nikšića za Srbiju i BiH

U Nikšiću će u nedjelju biti organizovano prikupljanje pomoći za ugrožene u poplavama u Srbiji i BiH.

Pomoć će biti prikupljana na gradskom trgu, u 12 sati, a organizatori navode da se može donijeti flaširana voda, odjeća, ljekovi, stvari za bebe...

"Ako neko želi da da krv, može da se javi u klub dobrovoljnih davalaca Sveti Sava koji se nalazi u Karađorđevoj ulici, a tamo će dobiti dalje informacije", navodi se u poruci čitaoca "Vijesti".




Foto: Čitalac reporter
Pomažu i Opština i firme iz Bara

Opština Bar uputila je danas pomoć od 10.000 eura nastradalim područjima i ugroženom stanovništvu u Srbiji. Lokalna uprava pozvala je sve privredne subjekte i pojedince da se uključe u akciju pomoći. Reagovali su i vlasnici više barskih firmi i organizovali prikupljanje isključivo robne pomoći za poplavama pogođeno stanovništvo Srbije.

To su "Montenegro Provision", "Cakan sport", "Allegra", "Keka", "Capris", "Vuk Trade", "Montenegro destination", "Paladijum", "Cerovo" i kafe "„Central Park".

Šleper sa prikupljenom robom kreće za Srbiju u ponedjeljak ujutro, pa organizatori ove humanitarne akcije pozivaju preduzeća i građane da doniraju vodu, hranu, odjeću, obuću i higijenske potrepštine.

Kontakt telefon je 067-370-011 (Đorđe Lekić) a zainteresovani se direktno mogu obratiti i nekoj od ovih firmi.

Opština Pljevlja pomaže Srbiju i BiH sa 10.000 eura

Opština Pljevlja uplatiće deset hiljada eura na ime pomoći Vladama Srbije i Bosne i Hercegovine, koje su zadesile katastrofalne poplave.

Odluku da se na ime pomoći iz budžetske rezerve izdvoji 10.000 hiljada eura, donio je dana predsjednik Opštine Pljevlja Miloje Pupović.

Pet hiljada eura biće uplaćen na žiro račun Vlade Republike Srbije, dok će po 2.500 eura biti uplaćeno na žiro račune vlada Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine.

Takođe, predsjednik Opštine je izrazio spremnost da u slučaju potrebe ugroženim područjima budu stavljeni na raspolaganje kadrovi i tehnika opštinske Službe za zaštitu i spašavanje, kao i druga materijalno tehnička sredstva kojima raspolaže Opština.

Budvanska uplatila 20 hiljada i besplatno ljetovanje djece

Odbor direktora i zaposleni hotelske grupe "Budvanska rivijera" donijeli su odluku da se uputi novčana pomoć u iznosu od 20.000 eura Crvenom krstu Republike Srbije i Bosne i Hercegovine na ime ugroženih područja.

Pored novčane pomoći, a nakon normalizacije situacije na terenu, u saradnji sa organima Crvenog krsta Srbije i Bosne Hercegovine "Budvanska rivijera" će obezbjediti sedmodnevni boravak djece iz najteže pogođenih opština u Turističkom naselju Slovenska plaža i u hotelu Aleksandar.

I Bemax pomaže ugroženima

Povodom katastrofalnih poplava u Srbiji i Bosni, danas je menadžment kompanije Bemax odlučio da kao prvu i jednokratnu pomoć bratskom narodu susjednih država uputi 10.000 eura, saopšteno je iz te kompanije.

Menadžment je, kako navode, usvojio i odluku o stavljanju u pripravnost određenog dijela mehanizacije, a u skladu sa pravcima djelovanja državnih organa i posebno nadležnih za vanredne situacije.

Montenegro Stars i Franca šalju deset tona vode i kamiona hrane


Komanija Montenegro Stars Hotel Grup iz Bečića i Franca iz Bijelog Polja, poslale su 10 tona vode i Bosnu i Hercegovinu i Srbiju kao i po kamion hrane kao prvu pomoć ugroženim u dvijema susjednim državama. Članovi Crnogorskog turističkog udruženja užurbano prikupljaju pomoć.

"Naša kao i kompanija Franca apeluju na sve ljude dobre volje da preko Crvenog krsta upute pomoć onima kojima je u ovom trenutku najpotrebnija", kazali su u CTU.

Pripadnici Vojske Crne Gore biće angažovani u Obrenovcu, BiH zadad ne traži pomoć

Vojska Crne Gore uputila je snage za pružanje pomoći u poplavljenim područijma u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

"Nakon direktne komunikacije između ministara odbrane Crne Gore i Srbije dogovoreno je da se za potrebe pružanja pomoći Srbiji uputi pet spasilačkih timova, jedan ronilački tim i jedan sanitetski tim. Pripadnici Vojske Crne Gore biće angažovani na području Opštine Obrenovac gdje su građani trenutno najviše pogođeni poplavama. Evakuacija građana Obrenovca je vršena tokom cijele prethodne noći i nastavlja se i tokom današnjeg dana", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo odbrane je takođe opredijelilo materijalna sredstava koja će Vlada Crne Gore donirati Srbiji kao humanitarnu pomoć.

Istovremeno, ministar Milica Pejanović-Djurišić danas je ostvarila komunikaciju sa ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijahom Osmićem i ponudila pomoć Ministarstva odbrane i VCG ugroženim od poplava u BIH. Za sad nije traženo upućivanje pomoći od strane Bosne i Hercegovine.

Prikupljanje pomoći u svim vjerskim objektima MCP

Mitropolija crnogorsko-primorska od 18. maja u svim vjerskim objektima organizuje prikupljanje pomoći u hrani, odjeći, obući, posteljini i sredstvima za ličnu higijenu, kao pomoć ugroženima od poplava u Srbiji.

Kako je saopšteno u akciji prikupljanja pomoći učešće će uzeti i "Čovjekoljublje", dobrotvorni fond Mitropolije crnogorsko-primorske.

Pomoć će biti prikupljana u toku cijele naredne sedmice, nakon čega će biti upućena u ugrožena područja.

U parohiji paštrovsko-tudorovićkoj počelo se sa akcijom prikupljanja pomoći za građane Srbije i BiH u vidu konzervirane hrane, ćebadi, odjeće, obuće i higijenskih artikala.

Protojerej Siniša Smiljić je kazao da će centar za prikupljanje pomoći u manastiru Praskvici biti otvoren naredna tri dana.

Podgorica poslala pomoć

Glavni grad - Podgorica uputio je danasi Srbiji interventnu pomoć za stanovništvo pogođeno poplavama. Spasilačkim ekipama u Srbiji pridružuje se i dio spasilaca Službe zaštite Glavnog grada sa opremom za spašavanje na vodama, a hitno je poslato 10.000 litara flaširane vode za piće i 5.300 vreća za pijesak.

Stanje u Srbiji konstantno prati Štab za vanredne situacije Glavnog grada na čelu sa gradonačelnikom dr Miomirom Mugošom, a kapaciteti gradskih službi su na raspolaganju za slučaj novih potreba.

Cetinje šalje pomoć, stiže i Vojska Crne Gore

Kontingent Vojske Crne Gore u 11 časova krenuo je iz Danilovgrada ka područjima ugroženim poplavama u Srbiji.




Prijestonica Cetinje stavlila je na raspolaganje ljudske i materijalne resurse za pružanje pomoći ugroženom stanovništvu u Srbiji.

Atlas grupa šalje 100.000 litara vode, Knežević uplaćuje 50.000 eura

Atlas grupa uputiće 100 hiljada litara flaširane vode Akvamonta ugroženim područjima u Srbiji, dok će predsjednik Grupe, Duško Knežević, uplatiti ličnu donaciju od 50 hiljada eura.

U fabrici vode Lipovo u Kolašinu biće, kako je saopšteno, organizovana vanredna proizvodnja, kako bi, u koordinaciji sa ambasadom Srbije u Crnoj Gori i državnim organima Srbije, pomoć što prije bila preuzeta i upućena u ugrožena područja.

"Predsjednik Atlas grupe Duško Knežević će uplatiti ličnu donaciju od 50 hiljada eura za pomoć ugroženima. Atlas grupa će pratiti dalji razvoj situacije i izražava punu spremnost da da svoj doprinos u prevazilaženju ove teške situacije", kaže se u saopštenju.

Budva organizuje pomoć

Predsjednik opštine Budva Lazar Radjenović formirao je Koordinaciono tijelo za vanredne situacije koje treba da rukovodi akcijama pružanja organizovane pomoći za gradove i naselja koji su ugroženi poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini. Na jutros održanom sastanku istaknut je niz prioriteta.

Gotovo svi pripadnici opštinske Službe zaštite i spasavanja izrazili su dobrovoljnu spremnost, da se u skladu sa potrebama, stave na raspolaganje i upute ka ugroženim područjima gdje bi pomogli u akcijama spasavanja i preventivnog djelovanja .Načelnik ove službe Zdravko Šljukić je u kontaktu sa centralnim kriznim štabom u Srbiji. Opština Budva će danas prema Srbiji uputiti šleper prve neophodne pomoći u vidu gumenih čizama, kabanica, ćebadi, vreća za gradnju nasipa, pumpa za ispumpavanje vode i mulja i vode za piće.

Predsjednik Radjenović je juče i danas kontaktirao načelnike i gradonačelnike pobratimskih opština i gradova u Bosni i Hercegovini i Srbiji: Stari grad u Sarajevu, Novi Sad, Velika Plana, opština Čukarica u Beogradu i ponudio svu raspoloživu pomoć, kao i smještaj najugroženijih u Budvi, ukoliko je potrebno.

I ovoga puta, kao i do sada, kada su elementarne nepogode ugrožavale gradove Crne Gore i Srbije u Budvi se pokazala velika solidarnost i odaziv.

Pored velikog broja privrednika i gradjana, naši sugradjani Jelena Kaludjerović i Božo Radović, pokrenuli su, zajedno sa Opštinom Budva humanitarnu akciju pod već prepoznatljivim motom “Pomoć u srcu”. Značajan saradnik u ovoj akciji i ovoga puta je preduzeće “Mega market” koje će donirati 11 tona hrane, a svi zainteresovani gradjani će, po sniženim cijenama, moći da kupe i doniraju, najosnovnije namirnice koje su potrebne stanovništvu u ugroženom području.

Opština Budva će otvoriti i žiro račun na koji će svi, koji su u mogućnosti, moći da doniraju finansijska sredstva koja će biti usmjerena ka nadležnim institucijama u Srbiji.

Predsjednik opštine Budva – Lazar Radjenović uvjeren je u veliki odaziv gradjana Budve i budvanskih privrednika koji nisu zaboravili nesebičnu višedecenijsku pomoć gradjana Srbije nakon katastrofalnog zemljotresa koji je 1979. godine pogodio Budvu i Crnu Goru. Radjenović ističe i značaj velikog broja gostiju iz Srbije i Bosne i Hercegovine koje emocija vezuje za Budvu i Budvane, što Opštinu obavezuje na dodatni napor i zalaganje.

Opština Kotor poslala novčanu pomoć

Opština Kotor će hitno uputiti jednokratnu novčanu pomoć od po 10.000 eura Srbiji i Bosni i Hercegovini sa kantonima i Republici Srpskoj.

"Opština izražava spremnost i za druge obilike pomoći u ljudstvu i tehnici, kao i hrani, pitkoj vodi, ćebadima i svime čime raspolaže a što bi bilo od koristi postradalom stanovništvu Srbije i Bosne i Hercegovine. Otvoren če biti i žiro račun na koji će građani moći da uplate pomoć stanovništvu poplavom pogđenih područja a u prostorijama Crvenog krsta organizovaće se prikupljanje odjeće i obuće", saopšteno je iz opštine Kotor.

MUP šalje ronioce

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević razgovarao je danas sa srpskim kolegom Nebojšom Stefanovićem i ponudio mu svu raspoloživu pomoć MUP-a Crne Gore.

Dvojica ministara su se dogovorila da ronilački tim Specijalne jedinice Uprave policije MUP-a Crne Gore bude na usluzi kolegama iz Specijalne jedinice MUP -a Republike Srbije.

Takođe, Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore ponudio je svojim kolegama u Srbiji interventnu podršku u neophodnim sredstvima, kao i angažovanje dvadesetpetočlanog Nacionalnog tima za zaštitu i spasavanje od poplava.

Dvadesetak paketa pomoći koji su trebalo da budu dostavljeni Domu za djecu u Bijeloj, biće preusmjerena ugroženima u Srbiji i BiH, saopštili su studenti koji godinama organizuju akciju "Slatkiš za djecu iz Bijele".

Brojevi za pomoć


Podsjetimo, Crveni krst Crne Gore otvorio je žiro račun za pomoć stanovnicima u Bosni i Hercegovini (BiH) i Srbiji, koji su ugroženi poplavama.


Broj žiro računa je 520-2923-36, kod Hipotekarne banke.





I mobilni operateri (Telekom, Telenor i m:tel) otvorili su SMS donatorsku liniju 14543 za pomoć građanima pogođenim poplavama u Srbiji i Bosni i Hercegovini.


SMS donatorska linija 14543 je otvorena za korisnike mobilne telefonije, a cijena SMS-a ka tom broju iznosi 1 euro, sa uključenim PDV-om.

Izvor: Vijesti.me
 
Poslednja izmena od urednika:
Član
Učlanjen(a)
14.11.2011
Poruka
106
Македонија понуди дополнителна помош на Србија, ќе испорачаме и струја
poplavi-srbija1.jpg



Македонија понуди на Србија транспортен хеликоптер МИ-17 опремен со екипаж со специјални единици кои го опслужуваат за да се помогне во насока на справување со поплавите, како и исппорачување електрична енергија. Македонија одлучи да додели и дополнителни квоти разни лекови пред се антибиотици и антипиретици, а со поголем број приватни компании се договараат пратки на вода кои би биле испратени во Србија или пак во Босна и Херцеговина кои деновиве ги зафатија поплави.

Ова попладнево го изјави портпаролот на Владата на Република Македонија, Александар Ѓорѓиев кој рече дека уште во текот на раните утрински часови најголемиот дел од помошта која вчера беше определена во рамки на поголем број конвои е веќе упатена кон Република Србија и кон Република Босна и Херцеговина.

Директорот на ЕЛЕМ, Дејан Бошковски истакна дека анализирајќи ги потенцијалните опасности за нашиот систем така и на системот во целиот енергетски блок каде припаѓа и Република Македонија и да се излезе во помош и пресрет и за санирање на последиците од катастрофалната ситуација во Република Србија, а имајќи предвид дека е намалено производството на електрична енергија во нивните термоелектрани и потребата која е појавена за зголемено количенство електрична енергија во одредени региони, договорено е на Република Србија, на нивните компании од Електрани на Македонија во наредните денови да им се испорача електрична енергија во висина од 80 мегавати секој час.

- Во текот на вчерашниот и денешниот ден со колегите од Електростопанството на Република Србија и Електромрежа Србија се направија интензивни разговори во делот на техничките детали на состојбата што се случува таму. Секојдневно ќе бидеме во комуникација со нивните експерти за правење анализи и на состојба за да не се наруши целата стабилност на системот бидејќи знаеме дека тие се поврзани со електроенергетските системи на Унгарија, Романија и Бугарија и за секојдневно да имаме следење на ситуацијата, за да не се направат дополнителни штети, рече Бошковски.

Електрани на Македонија, посочи тој, во следниот период ќе почнат со работа и да произведуваат електрична енергија за потребите на Република Србија и за нејзините граѓани. – Се она што ќе биде потребно им стоиме на располагање. Во овој момент изразија потреба за ваква помош во количество на електрична енергија која им е најпотребна бидејќи имаат намалено производство од нивните електрани. Ќе ги следиме ситуациите и се што им е потребно од наши стручни екипи да излезат во пресрет и да им се помогне, додаде Бошковски.

Ѓорѓиев рече дека покрај помошта која Република Македонија ја упатила кон Република Србија и кон Босна и Херцеговина, дополнително Владата и владините институции направија анализи за дополнителен корпус на помош која би можела да биде понудена од страна на нашата земја, на централните и на локалните власти.

- Исто така понудивме до Европската цивилна заштита и до Република Србија и до Босна и Херцеговина дека во состојба на готовност се екипи на МЕПСО кои во евентуален случај на побарување од овие земји би се упатиле веднаш со намера да вршат поправки на електроенергетскиот систем онаму каде што има потреба и каде се соочува со предизвици, посочи Ѓорѓиев.

Покрај тоа, нагласи тој, и градските јавни претпријатија од градот Скопје и од останатите општини се во состојба на готовност евентуално да испратат свои тимови од делокругот на својата надлежност кои се задолжени да се справуваат со ваков вид ситуации во смисла на водоводни, комунални претпријатија, противпожарни екипи и сличен корпус на дејности.

- И понатаму ќе останеме во комуникација и со Европската цивилна заштита и со Република Србија и со Република Босна и Херцеговина и доколку биде побарано од нас определена помош која ние би можеле во еден брз временски период да ја овозможиме се разбира дека брзо ќе дејствуваме и ќе се обидеме со сите можни ресурси кои ни стојат на располагање да помогнеме да се ублажат овие последици или пак да се успее да се менаџира поефикасно со поплавите кои го загрозуваат имотот, безбедноста и здравјето на граѓаните на Република Србија и Република Босна и Херцеговина, рече Ѓорѓиев.

Додаде дека во текот на следните неколку часа се очекува да има нова телефонска комуникација меѓу премиерите на Република Македонија и на Република Србија, Никола Груевски и Александар Вучиќ околу дополнително утврдување на определени потреби и координација на помош.
 
Učlanjen(a)
17.04.2014
Poruka
115
Svaka cast svima koji u ovom teskom vremenu nadju nacina da pomgaju
Kapa dole Zemljaci!
 
MODERATOR
Učlanjen(a)
02.05.2009
Poruka
30.691
Evakuisano 650 ljudi iz sela kod Varvarina
VARVARIN -
Oko 650 ljudi evakuisano je danas iz sela Obrež kod Varvarina zbog poplava i izlivanja Velike Morave, a ako reka nastavi da raste, biće ugrožena i domaćinstva u Gornjem Katunu, izjavio je predsednik opštine Varvarin Zoran Milenković.

"Do sada je evakuisano 650 ljudi iz gotovo 300 domaćinstava, što je skoro trećina meštana Obreža, čija su domaćinstva poplavljena zbog izlivanja Velike Morave", rekao je Milenković agenciji Beta.

zapadna-morava_660x330.jpg

Ilustracija: wikimedia.org (Martin Brož)
Dodao je da su evakuisani i ljudi koji su prvo odbijali evakuaciju i da nije bilo životno ugroženih, a na terenu su medicinske ekipe koje pomažu starima i bolesnima.

Evakuisani su se smestili kod prijatelja i rođaka, a za one koji nemaju gde da odu obezbeđen je smeštaj u školi u Varvarinu.

Direktor kruševačke Elektrodistribucije Nebojša Đašić rekao je da je na području opštine Trstenik isključeno oko 15 trafostanica, odnosno oko 1.200 potrošača, dok je u opštinama Varvarin, Ćićevac i Kruševac bez struje oko 200 potrošača.

Broćić: Vodostaji u Moravičkom okrugu u opadanju

Načelnik odeljenja za vanredne situacije Moravičkog okruga, Dragiša Broćić izjavio je da su vodostaji svih reka na ovom području u sporom opadanju.

"Reka Bjelica opada 2 do 3 cm po satu, voda se povlači iz lučanskog sela Đerać, a u selu Dljin su trenutno vatrogasno spasilačke jedinice iz Ivanjice na terenu i pokušavaju da prepumpaju vodu kod Kratovske stene", rekao je on Tanjugu.

Zapadna Morava opada takođe 3 do 4 cm po satu, protok na branama u Ovčar banji i Međuvršju se smanjio tri puta, tako da ne postoji opasnost od plavljenja, dodao je on.

"Trenutne padavine ne mogu da izazovu nova plavljenja jer su reke spremne da prihvate tu količinu padavina", zaključio je Broćić.

Trstenik odbranjen

Nivo Zapadne Morave prošle noći je opao u Trsteniku i jutros je na koti 44, rečeno je na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije, koji ističe da nije bilo ugroženih domaćinstava, ali da su svi i dalje spremni za reagovanje u slučaju nepredviđenih okolnosti.

"Jučerašnji dan je sigurno najteži u istoriji Trstenika u smislu elementarnih nepogoda. Ono što je zadesilo Trstenik niko ne pamti". rekao je Miroslav Aleksić, šef Štaba za vanredne situacije i predsednik opštine Trstenik.


Morava je napravila ogromnu štetu, kako na domaćinstvima, tako i na poljoprivrednim površinama, ukazao je Aleksić, ali najozbiljnije od svega jeste što su bili ugroženi ljudi i životinje.

Učinili smo sve što smo mogli da evakuišemo pre svega žene i decu, a zatim i ostale ugrožene, dodao je Aleksić i precizirao da je u petak evakuisano više od 100 ljudi, koji su smešteni uglavnom kod rođaka i prijatelja.

"Još ne znamo šta će se dešavati, ne možemo da budemo sigurni da smo se potpuno odbranili, mada je vremenska prognoza za naredne dane ohrabrujuća, pa se nadamo da će i dalje da opada nivo reka", rekao je Aleksić.

Posle povlačenja vode, predstoji sanacija puteva, uništenih njiva i kuća, rekao je Aleksić i pozvao na pomoć u pijaćoj vodi i konzerviranoj hrani, pre svega za područja odsečena od grada, kao što su Planinica, Lozna, Ugljarevo, Ribnički salaši i deo Grabovca.



izvor:RTV.RS
 
Natrag
Top