Polovina gaziranih sokova sadrži fekalije

Član
Učlanjen(a)
17.04.2009
Poruka
4.299
Polovina gaziranih sokova sadrži fekalije


2mdnvpe.jpg


Tim mikrobiologa sa američkog Univerziteta Holins u 48 odsto testiranih uzoraka gaziranog pića iz aparata brze hrane pronašao je crevne bakterije koje se redovno prenose iz fekalija.Uz to studija je pokazala da je većina pronađenih bakterija otporna na antibiotike.

Tim je testirao 90 napitaka iz 30 aparata za gazirana pića,a svoje rezultate objavio je u magazinu "International Journal of Food Microbiology".

"Crevne bakterije detektovane su u 48 odsto napitaka,20 odsto imalo je broj različitih organizama veći od 500 cfu/ml.Više od 11 odsto analiziranih napitaka sadržavalo je Escherichiju coli (E. Coli) a 17 odsto Chryseobacterium meningosepticum.

Među drugim patogenim organizmima izolovanim iz napitaka našli su se oblici :

Klebsielle,Staphylococcusa,Stenotrophomonasa,Candide i Serratia.

Većina je pokazala otpornost na jedan ili više od 11 testiranih antibiotika" objavili su naučnici s Univerziteta Holins.



Izvor: Wolf
 
Član
Učlanjen(a)
27.11.2009
Poruka
1.306
Zato ja ne komzumiram nista gazirano. Pogotovo ne sa aparata.
 
Član
Učlanjen(a)
25.10.2009
Poruka
3.279
Trudim se da izbegavam tu vrstu sokova, čaša-dve nedeljno, čisto iz želje! Verujem da pored tih bakterija u tim sokovima ima još kojekakvog đubreta, voda, hemija i šaka šećera...
 
Član
Učlanjen(a)
09.12.2009
Poruka
16
Ne koristim gazirane "sokove" skoro pet godina,a one iz tetrapaka već tri. Samo dosta vode i to izvorske i ceđeno voće iz sopstvene proizvodnje.
Nazdravlje.
 
Član
Učlanjen(a)
13.02.2011
Poruka
343
Svakodnevno konzumiranje gaziranih pića može biti opasno



Gazirani-sokovi.jpeg
Svakodnevno konzumiranje gaziranih sokova može dovesti do hipokalemije, odnosno manje kalijuma u krvi. Takvo stanje izaziva probleme u radu srca i paralizu, smatraju francuski lekari.

Pregledom kliničkih slučajeva utvrđeno je da unošenje veće količine gaziranih pića koja sadrže mnogo šećera i kofeina može da izazove drastičan pad koncentracije kalijuma u krvi, odnosno stanje poznato pod imenom hipokalemija.

Male promene u koncentraciji kalijuma mogu da izazovu ozbiljne poremećaje u radu kardiovaskularnog i neuromišićnog sistema.

Tipični simptomi hipokalemije su umanjena snaga mišića, grčevi, drhtavica i mučnina.

U ekstremnijim slučajevima, nedostatak kalijuma može da izazove probleme u radu srca i paralizu.

"Prekomerno konzumiranje gaziranih sokova može da izazove hipokalemiju i negativan efekat na vitalne mišićne funkcije", navode lekari.

U studiji su ispitani slučajevi pacijenata koji su dnevno pili dva do devet litara gaziranih pića, uključujući dve trudnice koje su primljene na bolničko liečenje zbog opasno niskog nivoa kalijuma u krvi.

Obe žene su se brzo i potpuno oporavile nakon što su prestale da piju gazirane sokove i uzimale kalijum oralno ili intravenozno, navodi se u studiji koja će biti objavljena u Međunarodnom žurnalu kliničke prakse.

Izvor: lifestyle


Ne pijem fekalije...:roll:
 
Član
Učlanjen(a)
15.10.2010
Poruka
10
Voda je nezamenljiva. I to najmanje 1,5 l dnevno. Ni ne znamo koliko malo vode pijemo dok ne počnemo da se pridržavamo ovog pravila.
Ujutru, prvo popiti čašu mlake vode. Neka sa tim počne dan.
 
Natrag
Top